|   | 
								forum.optyczne.pl
  | 
								  | 

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Pentax smc D FA 100 mm f/2.8 Macro WR 

Arek - Wto 22 Lut, 2011 Temat postu: Test obiektywu Pentax smc D FA 100 mm f/2.8 Macro WR http://optyczne.pl//index...ywu&test_ob=220

Zapraszam do lektury i dyskusji.

Arek
												 jaad75 - Wto 22 Lut, 2011
  Myślałem, że tubus będzie też metalowy - ten plastik robi fatalne wrażenie również w starszym D-FA (bez WR)... Wciąż najlepiej zbudowaną systemową 100-tką Macro z AF-em pozostaje archaiczny FA...  BTW, te nieprzyjemne "chroboty" pierścienia ostrości ma też poprzednia wersja tego szkła, więc raczej ten typ tak ma, nie mam pojęcia co to takiego...
												 sycamor - Wto 22 Lut, 2011
  A ja zwrócę Szanownej redakcji uwagę na drobny fakt, że warto by zaktualizować firmware w aparacie, jest tam jak widzę jeszcze wersja 1.01, a aktualna z poprawkami jest 1.02 ...

Może (nie musi) mieć wpływ na celność AF i konieczność mikroregulacji szkieł ...

Pozdrawaim i proszę o więcej testów Pentaxowych szkieł

J.
												 jaad75 - Wto 22 Lut, 2011

| sycamor napisał/a: | 	 		  | Może (nie musi) mieć wpływ na celność AF i konieczność mikroregulacji szkieł ...  | 	  Nie zauważyłem takiego wpływu.
												 Itey - Wto 22 Lut, 2011
  Że obiektyw fajny to jedno, ale do tego za bardzo ciekawą cenę.
												 B o g d a n - Sro 23 Lut, 2011

| Itey napisał/a: | 	 		  | Że obiektyw fajny to jedno, ale do tego za bardzo ciekawą cenę. | 	  

To wszystko prawda.

Szkoda jednie, że tak naprawdę to manualny obiektyw.   
												 MC - Sro 23 Lut, 2011
  Optycznie fajny i jak ktoś go będzie używał wyłącznie do macro, to jego manualność nie powinna być problemem. Gorzej przy większych odległościach.

A co do wyglądu - moim zdaniem obrzydlistwo    
												 Itey - Sro 23 Lut, 2011
  chyba nie jest tak źle, jeśli ktoś chce więcej niż makro to do pozowanych zdjęć spokojnie wystarczy a do akcji i szybkich rzeczy to i tak żaden obiekty tej klasy się nie nadaje z tego co czytam. Z własnych doświadczeń używam do portretów obiektywu makro i wszystko fajnie póki modelka stoi, jak idzie w moją stronę AF się gubi. Co prawda mam sigmę, w systemowych może być lepiej, ale jak widzę testy to też cudów nie ma.
												 jaad75 - Sro 23 Lut, 2011

| MC napisał/a: | 	 		  A co do wyglądu - moim zdaniem obrzydlistwo    | 	  Nie mów, że bardziej podoba Ci się poprzednia obudowa:

WR nawiązuje wyglądem do Ltd i wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to:

Jeszcze gdyby ten tubus był z metalu, ale plastik?
												 MC - Sro 23 Lut, 2011
  Żaden z nich mi się nie podoba. Co do tubusu oczywiście masz rację.
												 komor - Sro 23 Lut, 2011
  Ciekawe, że w obiektywie WR jest wysuwający się tubus. Ale jeszcze ciekawsze jest porównanie wielkości tego szkła z Canonem 100L – to samo krycie klatki, to samo światło, a różnica w wielkości porażająca… Może wielkość Canona to cena za wewnętrzne ogniskowanie?

I jeszcze jedno, ciekawe czy otwór roboczy (mam na myśli ten parametr decydujący o ilości światła wpuszczanego) przy MFD jest inny niż przy pozostałych setkach makro. Czy jest tutaj też różnica między obiektywami makro z wysuwającym się tubusem a tymi nie zmieniającymi rozmiarów.

| komor napisał/a: | 	 		  | Ciekawe, że w obiektywie WR jest wysuwający się tubus. | 	  Ale co w tym dziwnego? W większości uszczelnianych Pentaksów jest.

| komor napisał/a: | 	 		  | Może wielkość Canona to cena za wewnętrzne ogniskowanie?  | 	  Na pewno też. Poza tym stabilizacja i USM. No i Canon nigdy nie robił małych obiektywów - dowolne szkło Pentaksa jest mniejsze od Canona o podobnych parametrach.

| komor napisał/a: | 	 		  | I jeszcze jedno, ciekawe czy otwór roboczy (mam na myśli ten parametr decydujący o ilości światła wpuszczanego) przy MFD jest inny niż przy pozostałych setkach makro. | 	  A jak myślisz...   
												 lotofag - Sro 23 Lut, 2011

| komor napisał/a: | 	 		  | Ciekawe, że w obiektywie WR jest wysuwający się tubus.  | 	  

A widział kiedyś dowolną hydraulikę/pneumatykę z tłoczkami? Tam się da uszczelnić i do tego panują konkretne ciśnienia, to niby wysuwającego się tubusu się nie da?   

| komor napisał/a: | 	 		  

różnica w wielkości porażająca… Może wielkość Canona to cena za wewnętrzne ogniskowanie?

| 	  

Gdzieś te soczewki poruszać się muszą, a przy takich skalach odwzorowania potrzebny spory wyciąg. W komentarzach ktoś tam ktoś już się strasznie emocjonował tą niezmiennością wymiarów Canona, tylko nie zauważył czym to jest okupione.  Tak czy siak można znaleźć zarówno zalety jak i wady obu tych rozwiązań. Poza tym na Pentaksa można założyć osłonę przeciwsłoneczną i mamy obiektyw o stałej długości. Jakby ktoś nie zauważył to mocuje się ją do korpusu obiektywu, a nie do końcówki tubusa, także tubus będzie sobie "chodził" w środku   

| lotofag napisał/a: | 	 		  Poza tym na Pentaksa można założyć osłonę przeciwsłoneczną i mamy obiektyw o stałej długości. Jakby ktoś nie zauważył to mocuje się ją do korpusu obiektywu, a nie do końcówki tubusa, także tubus będzie sobie "chodził" w środku    | 	  Że niby wtedy już jest ładnie?...    Ciekawe, czy tubus siedzi sztywno w korpusie, w starym D-FA jest z tym tak sobie...
												 lotofag - Sro 23 Lut, 2011

| jaad75 napisał/a: | 	 		  Że niby wtedy już jest ładnie?...    Ciekawe, czy tubus siedzi sztywno w korpusie, w starym D-FA jest z tym tak sobie... | 	  

To tylko a propos uzyskania stałej długości obiektywu   

A to że tubus może mieć luzy to inna sprawa.
												 bogdanek - Pon 18 Lis, 2013
  jaad 75 , albo mi się wydaje , albo ustrzeliłeś kiedyś wiewiórkę tym obiektywem , tylko chyba starszą wersją.

Nie wiem , może mam zwidy.

Zrobiłem kilka zdjęć testowych tą setką i muszę powiedzieć , że jest na mojej liście zakupów , chociaż mam wrażenie , że gdyby był ciut większy   i nic m u się nie wysuwało , to byłoby idealnie.
												 jaad75 - Pon 18 Lis, 2013
  bogdanek, tak ustrzeliłem, nawet w biegu i to K10D...    

Ale nie twierdzę w związku z tym, że ten obiektyw się do tego dobrze nadaje...   
												 bogdanek - Wto 19 Lis, 2013
  Czyli miałeś szczęście , ale właśnie dlatego pamięta się pewne zdjęcia które zrobiło się w pewnych okolicznościach.

Wiewióra świetna , tylko pogratulować.

| 

|