forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Pentax smc D FA 100 mm f/2.8 Macro WR

Arek - Wto 22 Lut, 2011
Temat postu: Test obiektywu Pentax smc D FA 100 mm f/2.8 Macro WR
http://optyczne.pl//index...ywu&test_ob=220

Zapraszam do lektury i dyskusji.
Arek

jaad75 - Wto 22 Lut, 2011

Myślałem, że tubus będzie też metalowy - ten plastik robi fatalne wrażenie również w starszym D-FA (bez WR)... Wciąż najlepiej zbudowaną systemową 100-tką Macro z AF-em pozostaje archaiczny FA... BTW, te nieprzyjemne "chroboty" pierścienia ostrości ma też poprzednia wersja tego szkła, więc raczej ten typ tak ma, nie mam pojęcia co to takiego...
sycamor - Wto 22 Lut, 2011

A ja zwrócę Szanownej redakcji uwagę na drobny fakt, że warto by zaktualizować firmware w aparacie, jest tam jak widzę jeszcze wersja 1.01, a aktualna z poprawkami jest 1.02 ...

Może (nie musi) mieć wpływ na celność AF i konieczność mikroregulacji szkieł ...

Pozdrawaim i proszę o więcej testów Pentaxowych szkieł

J.

jaad75 - Wto 22 Lut, 2011

sycamor napisał/a:
Może (nie musi) mieć wpływ na celność AF i konieczność mikroregulacji szkieł ...
Nie zauważyłem takiego wpływu.
Itey - Wto 22 Lut, 2011

Że obiektyw fajny to jedno, ale do tego za bardzo ciekawą cenę.
B o g d a n - Sro 23 Lut, 2011

Itey napisał/a:
Że obiektyw fajny to jedno, ale do tego za bardzo ciekawą cenę.

To wszystko prawda.
Szkoda jednie, że tak naprawdę to manualny obiektyw. :wink:

MC - Sro 23 Lut, 2011

Optycznie fajny i jak ktoś go będzie używał wyłącznie do macro, to jego manualność nie powinna być problemem. Gorzej przy większych odległościach.
A co do wyglądu - moim zdaniem obrzydlistwo :oops:

Itey - Sro 23 Lut, 2011

chyba nie jest tak źle, jeśli ktoś chce więcej niż makro to do pozowanych zdjęć spokojnie wystarczy a do akcji i szybkich rzeczy to i tak żaden obiekty tej klasy się nie nadaje z tego co czytam. Z własnych doświadczeń używam do portretów obiektywu makro i wszystko fajnie póki modelka stoi, jak idzie w moją stronę AF się gubi. Co prawda mam sigmę, w systemowych może być lepiej, ale jak widzę testy to też cudów nie ma.
jaad75 - Sro 23 Lut, 2011

MC napisał/a:
A co do wyglądu - moim zdaniem obrzydlistwo :oops:
Nie mów, że bardziej podoba Ci się poprzednia obudowa:

WR nawiązuje wyglądem do Ltd i wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to:

Jeszcze gdyby ten tubus był z metalu, ale plastik?

MC - Sro 23 Lut, 2011

Żaden z nich mi się nie podoba. Co do tubusu oczywiście masz rację.
komor - Sro 23 Lut, 2011

Ciekawe, że w obiektywie WR jest wysuwający się tubus. Ale jeszcze ciekawsze jest porównanie wielkości tego szkła z Canonem 100L – to samo krycie klatki, to samo światło, a różnica w wielkości porażająca… Może wielkość Canona to cena za wewnętrzne ogniskowanie?
I jeszcze jedno, ciekawe czy otwór roboczy (mam na myśli ten parametr decydujący o ilości światła wpuszczanego) przy MFD jest inny niż przy pozostałych setkach makro. Czy jest tutaj też różnica między obiektywami makro z wysuwającym się tubusem a tymi nie zmieniającymi rozmiarów.

komor napisał/a:
Ciekawe, że w obiektywie WR jest wysuwający się tubus.
Ale co w tym dziwnego? W większości uszczelnianych Pentaksów jest.
komor napisał/a:
Może wielkość Canona to cena za wewnętrzne ogniskowanie?
Na pewno też. Poza tym stabilizacja i USM. No i Canon nigdy nie robił małych obiektywów - dowolne szkło Pentaksa jest mniejsze od Canona o podobnych parametrach.
komor napisał/a:
I jeszcze jedno, ciekawe czy otwór roboczy (mam na myśli ten parametr decydujący o ilości światła wpuszczanego) przy MFD jest inny niż przy pozostałych setkach makro.
A jak myślisz... :mrgreen:
lotofag - Sro 23 Lut, 2011

komor napisał/a:
Ciekawe, że w obiektywie WR jest wysuwający się tubus.

A widział kiedyś dowolną hydraulikę/pneumatykę z tłoczkami? Tam się da uszczelnić i do tego panują konkretne ciśnienia, to niby wysuwającego się tubusu się nie da? ;)
komor napisał/a:

różnica w wielkości porażająca… Może wielkość Canona to cena za wewnętrzne ogniskowanie?

Gdzieś te soczewki poruszać się muszą, a przy takich skalach odwzorowania potrzebny spory wyciąg. W komentarzach ktoś tam ktoś już się strasznie emocjonował tą niezmiennością wymiarów Canona, tylko nie zauważył czym to jest okupione. Tak czy siak można znaleźć zarówno zalety jak i wady obu tych rozwiązań. Poza tym na Pentaksa można założyć osłonę przeciwsłoneczną i mamy obiektyw o stałej długości. Jakby ktoś nie zauważył to mocuje się ją do korpusu obiektywu, a nie do końcówki tubusa, także tubus będzie sobie "chodził" w środku ;)

lotofag napisał/a:
Poza tym na Pentaksa można założyć osłonę przeciwsłoneczną i mamy obiektyw o stałej długości. Jakby ktoś nie zauważył to mocuje się ją do korpusu obiektywu, a nie do końcówki tubusa, także tubus będzie sobie "chodził" w środku ;)
Że niby wtedy już jest ładnie?... :razz: Ciekawe, czy tubus siedzi sztywno w korpusie, w starym D-FA jest z tym tak sobie...
lotofag - Sro 23 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Że niby wtedy już jest ładnie?... :razz: Ciekawe, czy tubus siedzi sztywno w korpusie, w starym D-FA jest z tym tak sobie...

To tylko a propos uzyskania stałej długości obiektywu :P
A to że tubus może mieć luzy to inna sprawa.

bogdanek - Pon 18 Lis, 2013

jaad 75 , albo mi się wydaje , albo ustrzeliłeś kiedyś wiewiórkę tym obiektywem , tylko chyba starszą wersją.
Nie wiem , może mam zwidy.
Zrobiłem kilka zdjęć testowych tą setką i muszę powiedzieć , że jest na mojej liście zakupów , chociaż mam wrażenie , że gdyby był ciut większy i nic m u się nie wysuwało , to byłoby idealnie.

jaad75 - Pon 18 Lis, 2013

bogdanek, tak ustrzeliłem, nawet w biegu i to K10D... :wink:

Ale nie twierdzę w związku z tym, że ten obiektyw się do tego dobrze nadaje... :smile:

bogdanek - Wto 19 Lis, 2013

Czyli miałeś szczęście , ale właśnie dlatego pamięta się pewne zdjęcia które zrobiło się w pewnych okolicznościach.
Wiewióra świetna , tylko pogratulować.