forum.optyczne.pl

Lornetki - pierwsza lornetka

iron - Sro 23 Lut, 2011
Temat postu: pierwsza lornetka
Witam wszystkich forumowiczów optyczne.pl!
To jest mój pierwszy post więc proszę o cierpliwość. Proszę o poradę na temat zakupu pierwszej lornetki (wybaczcie że powtarzam temat na tym forum). Bedzie mi ona służyłą do ogólnej obserwacji miasta, krajobrazu (z podkreśleniem nacisku na przyrodę) głównie w dzień, chociaż także czasem lubię popatrzeć sobie po zmroku. Wiem że cena 250 zł jest zbyt mała ale może coś doradzicie.

Abs - Sro 23 Lut, 2011

Polecam coś z Nikonów. W moim odczuciu najlepszy w tym budżecie byłby model 8x40 z serii VII. Apertura i gabaryty predysponują go do wskazanych zastosowań.
http://fotozakupy.pl/lorn...i-8x40-cf,4550s

iron - Sro 23 Lut, 2011

A może więcej propozycji jeszcze bo chciałbym mieć wieksze spektrum?
Arek - Sro 23 Lut, 2011

Delta Optical Entry 8x40 jeszcze... W tej cenie za dużego wyboru nie masz.
iron - Sro 23 Lut, 2011

a np. delta optical entry 10x50? co o tym myślicie panowie?

[ Dodano: Sro 23 Lut, 2011 16:03 ]
Czytałem że DO entry 10x50 jest tak w miarę uniwersalna i jak sama nazwa mówi uniwersalna. ..bo człowiekowi może strzelić do głowy obserwować wszystko. czy jest na to antidotum?

Arek - Sro 23 Lut, 2011

Ogólnie rzecz biorąc 10x50 to najbardziej uniwersalne parametry - i na dzień i na noc. Od bidy na wycieczkę i na statyw w nocy.
Abs - Czw 24 Lut, 2011

10x50 to lornetka o dobrych parametrach jednak nie jest zbyt poręczna. Jak w powiedzeniu - dla jednych "do wszystkiego" dla innych "do niczego". Dla mnie jest to najlepszy instrument do przeglądu nieba ale na wycieczki kompletnie mi nie pasuje. Raz łaziłem z Ex-em parę godzin po lasach - nieprzyjemne uczucie.
W tej cenie bardziej polecam Nikona niż Deltę.

iron - Czw 24 Lut, 2011

aha, no to już wiem czego mam szukać. Wielkie podziękowania Arek i Abs.
Abs - Czw 24 Lut, 2011

Zaletą Entry 10x50 jest mała waga - nie jest zła w tej cenie jednak wyżej stawiam VII 10x50.