forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Sony Alpha 350

JapkoDre - Sro 23 Lut, 2011
Temat postu: Sony Alpha 350
Witam.
Od pewnego czasu jestem posiadaczem sony alpha 350. Wszytsko z nim było ok w sumie nie ustawiałem tam w nic nic, robił zadowalające mnie zdjęcia.
Potem pozyczylem aparat znajomemu na jeden dzien bo chcial porobic zdjecia. Ale cos tam pozmienial i sam nei wie co ja tez nie hehe.
Aparat teraz np. jak daje na zdjecie w ruchu i chce ujac np psa ktory biegnie robei zdjecie i wychodzi zamazany pies a wczesniej tak nei bylo bop tez robilem zdjecia w ruchu i nawet na slepo jak nacelowalem aparatem i pstryknalem fote to wychodzila wyrazna. Podobnie jest na opcji A. Wczesneij tak nie bylo i nei wiem co ustawic zeby bylo znowu ok.
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam.

Baku - Sro 23 Lut, 2011

Czy korpus ustawiony jest w trybie AF on (autofocus włączony)?
Czy na zielonym kwadraciku (tryb auto) zdjęcia także są poruszone?

MC - Sro 23 Lut, 2011

JapkoDre, szkoda, że nie zadałeś sobie trudu by opisać swój problem w języku polskim.

Ja bym obstawiał na zmianę trybu pracy AF. Być może jest AF-S a powinno być AF-C.

kasiakaaz - Sro 23 Lut, 2011

JapkoDre, przestawić z powrotem na zielony trójkącik/kwadracik (nie pamiętam)? :razz: :wink:
A serio, przeczytać instrukcję.

B o g d a n - Sro 23 Lut, 2011

Po pierwsze to nie ten dział.
Po drugie to nie, nie pisze się nei, tylko n e i n. :grin:
Po trzecie, pewnie Twój kolega się wnerwił, że mu aparat cały czas śledził ostrość, gdziekolwiek nie wykierował obiektywu i to wyłączył. Mnie też to wnerwia jak biorę podobny aparat do ręki. :wink:

JapkoDre - Sro 23 Lut, 2011

Pisałem szybko więc pare literówek mogło sie wkraśc..nie ma co się spinać:P
AF mam właczone, jak wciskam przycisk robienia fot to czekam ąz rozlegnie się dzwiek tidit! hehe i pokazują sie te kwadraciki jeden niekiedy kilka jesli o to chodzi.
Ale nadal wychodzą foty zamazane. Gdy robie z tryby A zdjecia w ruchu i mam wlaczona lampe to jest ok wszytsko Ale jak wlaczam tryb w ruchu to wychodza zamazane no i na tym trybie nie idzie uzywac lampy.

moronica - Sro 23 Lut, 2011

moze ci ISO zmienil z automatycznego na jakies niskie, dlatego czasy wychodza za dlugie i obiekt sie rozmazuje

a tak w ogole to nie zabolaloby zapoznac sie z podstawami zagadnien z zakresu ekspozycji - czas naswietlania, przyslona, iso i co od czego i w jaki sposob zalezy

maput - Sro 23 Lut, 2011

A ten tryb w ruchu to nie jest przypadkiem panoramowanie (panning) ?
MC - Sro 23 Lut, 2011

maput, nie jest.

Kolego, wstaw jakieś "zamazane" zdjęcie, koniecznie z exifem.

kozidron - Czw 24 Lut, 2011

moim zdaniem tu się nie da pomóc :wink: ta sprawa jest nierozwiązywalna :zalamany:

Jest jedno wyjście ale ono jest tak radykalne, ze może doprowadzić do straty kilkunastu minut. JapkoDre, przeczytaj odpowiednią zakładkę w instrukcji obsługi, na pewno zmarnujesz mniej czasu niż na logowanie sie na forumie i czekanie na odpowiedź :razz:

Baku - Czw 24 Lut, 2011

kozidron napisał/a:
przeczytaj odpowiednią zakładkę w instrukcji obsługi

Twardy reset do ustawień fabrycznych? :wink: