|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka do ok. 3000 zł (edycja 2011)
konar - Czw 17 Lut, 2011 Temat postu: Pierwsza lustrzanka do ok. 3000 zł (edycja 2011) Witam chciałbym niedługo kupić jakiś w miarę dobry aparat z obiektywem ze stabilizacja i w miarę dobrym światłem. Dobrze się jeszcze na tym nie znam i chciałbym usłyszec fachowej porady bo w sklepie wszystko wcisna aby się sprzedało. A więc tak chciałbym kupic canona badz nikona z obiektywem 18-55. Z tego co wiem dużo osób chwali canona. Aparat miałby mi służyć do zdjęć prywatnych miedzy innymi krajobrazy badz zlotów samochodowych. A wszytko to żeby cenowo nie wynosiło wiecej niz 3200 zł ? jest możliwość coś takiego wykombinować ? A lekko odbiegając od tematu czy w nikonie d90 jest opcja rybiego oka? Z góry dziekuje na odp i Pozdrawiam.
sorki juz poprawione ^^
kasiakaaz - Czw 17 Lut, 2011
konar napisał/a: | czy w kanonie d90 |
Chyba Nikonie?
konar napisał/a: | jest opcja rybiego oka? |
Jest. Zarówno obiektyw systemowy, jak i niesystemowy.
hijax_pl - Czw 17 Lut, 2011
konar napisał/a: | A wszytko to żeby cenowo nie wynosiło wiecej niz 3200 zł ? | Bierz Nikona D90 z 18-105VR. Z Canona - to jak Ci się uda znaleźć to 50D, ale... w tym budżecie nie zmieścisz się na początek ze szkiełkim 18-135IS (choć może Ci się jednak udać ).
Podsumowując - bierz Nikona.
jaad75 - Czw 17 Lut, 2011
konar napisał/a: | A lekko odbiegając od tematu czy w nikonie d90 jest opcja rybiego oka? | To nie jest opcja w korpusie, tylko cecha konstrukcyjna obiektywu jaki możesz do niego podpiąć. I tak, oczywiście możesz zakupić obiektywy typy rybie oko z mocowaniem Nikona.
jaad75 napisał/a: | To nie jest opcja w korpusie, | W kompaktach to raczej opcja efektów "w korpusie". Tak samo jak efekt miniatury czy fotografii otworkowej
hijax_pl napisał/a: | W kompaktach to raczej opcja efektów "w korpusie" | Nie tylko w kompaktach... Tyle, że to zniekształcenie obrazu nie ma nic wspólnego z prawdziwym efektem rybiego oka, uzyskiwanym przy pomocy obiektywu.
jaad75, nie ma co do tego żadnych wątpliwości
hijax_pl, ja wiem, że Ty nie masz, piszę na wszelki wypadek, jakby OP miał...
Baku - Czw 17 Lut, 2011
konar napisał/a: | Witam chciałbym niedługo kupić jakiś w miarę dobry aparat z obiektywem ze stabilizacja i w miarę dobrym światłem. |
konar napisał/a: | chciałbym kupic canona badz nikona z obiektywem 18-55. |
18-55 to obiektyw kitowy, czyli dołączany w zestawie do korpusu. I u Canona i u Nikona mają one stabilizację (oznaczenie IS albo VR) ale w żadnym wypadku nie można napisać że mają one dobre światło. Mają złe światło 3,5 - 5,6 - czyli są ciemne. Jasne zoomy mają f 2,8. Jeśli chcesz dobry i jasny zoom ze stabilizacją to Tamron 17-50 VC (koszt ok. 1600 zł), który występuje w wersji na każdy bagnet (Canon, Nikon, etc..). Zostaje Ci 1600 zł na korpus a za to możesz kupić sam korpus Nikona D3100.
Jednym słowem za 3200 zł możesz kupić Nikonda D3100 i Tamrona 17-50VC. Masz w miarę dobry aparat (z naciskiem na "w miarę") oraz bardzo fajny obiektyw: jasny, ostry i ze stabilizacją.
Sunders - Czw 17 Lut, 2011
konar napisał/a: | dużo osób chwali canona. Aparat miałby mi służyć do zdjęć prywatnych miedzy innymi krajobrazy badz zlotów samochodowych. A wszytko to żeby cenowo nie wynosiło wiecej niz 3200 zł ? jest możliwość coś takiego |
Jest: canon 550D+canon 18-135IS
Baku - Czw 17 Lut, 2011
Szkoda tylko, że ten obiektyw trudno nazwać jasnym... Optycznie do Tamiego trochę mu jednak brakuje...
Sunders - Czw 17 Lut, 2011
Za zestaw canon 550D = tamron 17-50/2,8 trzeba dołożyć min.99pln+koszty przesyłki.Jeśli jest taka możliwość, to też uważam że warto.
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,10119s
Baku - Czw 17 Lut, 2011
Oj tak.. Wolałbym jednak 500D niż D3100.. O 550D już nie wspominam..
Baku napisał/a: | Wolałbym jednak 500D niż D3100.. | O nie, w tym wypadku wolałbym D3100. 550D, to co innego.
konar - Czw 17 Lut, 2011
a co powiedzieli byście jeszcze na ten zestaw: ?
NIKON D90 + TAMRON 17-50 f/2,8 VC taki zestaw znalazłem za 3600 zł
Baku - Czw 17 Lut, 2011
Jeśli Cię na niego stać, to zdecydowanie warto.
Na początek świetnie, choć IMHO lepiej zaczynać od razu od stałek.
konar - Czw 17 Lut, 2011
jaad75 napisał/a: | choć IMHO lepiej zaczynać od razu od stałek. |
od stałek tzn bo tego to juz nie ogarnąłem ?
Obiektywów stałoogniskowych, a nie zoomów. Np 50/1.8D, 35/1.8GDX czy 85/1.8D
konar napisał/a: | od stałek tzn bo tego to juz nie ogarnąłem ? | Nie kupować w ogóle zooma, tylko jedna stałkę na początek, choćby 35/1.8, po czym dołożyć drugą i kolejne w miarę potrzeb.
maput - Czw 17 Lut, 2011
Bierz D90+Tamron. Od stałek fajnie zaczynać, ale jak się nie wie nawet co to jest to Tamron będzie zdecydowanie lepszy...
konar - Czw 17 Lut, 2011
maput napisał/a: | Bierz D90+Tamron. Od stałek fajnie zaczynać, ale jak się nie wie nawet co to jest to Tamron będzie zdecydowanie lepszy... |
no ok ale mogli byście wyjaśnić przy okazji czym sie róznią itp...
dj_tomek - Czw 17 Lut, 2011
stałka---> obiektyw o stałej ogniskowej.
resztę informacji sobie poszukaj, na dobre Ci wyjdzie
konar napisał/a: | no ok ale mogli byście wyjaśnić przy okazji czym sie róznią itp... | Róznią się kątami widzenia. Im mniej milimetrów ma ogniskowa, tym kąt widzenia szerszy. No i z reguły są jaśniejsze od zoomów - czyli są w stanie wpuścić więcej światła w tej samej jednostce czasu (co przekłada sie na możliwość użycia niższych czułości) lub tyle samo światła w mniejszej jednostce czasu (co przekłada się na możliwość lepszego mrożenia ruchu bez konieczności zwiększania czułości). Oprócz tego dają możliwość uzyskania płytszej głębi ostrości, ładniejszego rozmycia tła i lepszej jakości na podobnych przysłonach.
konar - Czw 17 Lut, 2011
no to jutro bede musiał wziąść się za czytanie ^^ a teraz do pracy dzieki na razie za wszystko.
maput - Czw 17 Lut, 2011
konar napisał/a: | no ok ale mogli byście wyjaśnić przy okazji czym sie róznią itp... |
Stałki nie mają "zooma"
Baku - Pią 18 Lut, 2011
Albo mają zoom, ale równy jeden
konar, dawniejszymi (ale nie aż tak bardzo dawnymi) czasy zdjęcia robiło się w zasadzie tylko przy pomocy obiektywów stałoogniskowych. Większość (a na pewno wszystkie które ja miałem) aparaty kompaktowe na klisze filmową dysponowały obiektywem 35 mm. Dzisiaj podobne kąty widzenia na mniejszych matrycach (aps-c / dx) dają stałki 24 mm. Mogę Ci powiedzieć, że z taką stałką jesteś w stanie pięknie obsłużyć większość podstawowych amatorskich wyzwań fotograficznych.
muzyk - Pią 18 Lut, 2011
jaad75 napisał/a: | Nie kupować w ogóle zooma, tylko jedna stałkę na początek, choćby 35/1.8, po czym dołożyć drugą i kolejne w miarę potrzeb. |
Dla kogoś początkującego jest to niezły hardcore, bo chce coś "przybliżyć" a tu ni chu chu.
Z drugiej strony, same stałki - tak jak piszecie - mają piekielnie dydaktyczną wartość.
Małe spojrzenie na średni format, gdzie w zasadzie są same stałki... czyli można prościutki wnioseczek wyciągnąć, że stałki=profesjonalne podejście - a przynajmniej chęć tego.
jaad75 - Pią 18 Lut, 2011
muzyk napisał/a: | Małe spojrzenie na średni format, gdzie w zasadzie są same stałki... |
http://www.pentaxforums.c...oom-Lenses.html
http://www.pentaxforums.c...oom-Lenses.html
muzyk - Pią 18 Lut, 2011
Przypuszczałem, że zoomy są, ale nie sądziłem, że w taaaaaaaakiej ilości.
Fajnie! Zatem trzeba składać na 645D
darek_z - Pią 18 Lut, 2011
muzyk napisał/a: |
Dla kogoś początkującego jest to niezły hardcore, bo chce coś "przybliżyć" a tu ni chu chu.
|
Tak po prawdzie to od przybliżania to mogą być od biedy nogi Trudniej jest z oddalaniem. Siedzi człowiek u cioci na imieninach, chciałby "pstryknąć" wszystkich siedzących po drugiej stronie stołu a tu nie starcza pokoju
A po prawdzie sam się gryzę obecnie czy do N90D to kupić 35/1.8 czy 18-105 VR
muzyk - Pią 18 Lut, 2011
darek_z napisał/a: | kupić 35/1.8 czy 18-105 VR |
Kup 18-105 VR a 35 tkę jako manualny. Gdy nie będzie ostrzył na nieskończoność - ponoć da się przerobić.
hijax_pl - Pią 18 Lut, 2011
muzyk napisał/a: | Kup 18-105 VR a 35 tkę jako manualny. Gdy nie będzie ostrzył na nieskończoność - ponoć da się przerobić. | A to nie chodziło o Nikkora 35/18.G?
Dokładnie o Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX.
Kosztuje tyle samo praktycznie co Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5–5.6G ED VR
Nigdy nie miałem do lustrzanki zooma. W starych dobrych analogowych czasach 50mm i 135 mm starczało mi do wszystkiego. Ale nie wiem czy nie rozpuściłem się od tego czasu. Jestem już starszy, grubszy, mniej mi się chce chodzić
muzyk - Pią 18 Lut, 2011
darek_z napisał/a: | Jestem już starszy, grubszy, mniej mi się chce chodzić |
To nie kupuj zooma. 35 będzie bardziej pożyteczny dla Twojego zdrowia
muzyk napisał/a: |
To nie kupuj zooma. 35 będzie bardziej pożyteczny dla Twojego zdrowia |
Może temat na pracę magisterską "Obiektyw stałoogniskowy a zwalczanie/zapobieganie otyłości"
hijax_pl - Pią 18 Lut, 2011
darek_z napisał/a: | W starych dobrych analogowych czasach 50mm i 135 mm starczało mi do wszystkiego. | To teraz z D90 korzystaj z 35/1.8G i 85/1.8D aby mniej więcej mieć to samo
an_di - Sro 23 Lut, 2011 Temat postu: Pierwsza lustrzanka do ok. 3000 zł (edycja 2011) witam
jestem tutaj nowy wiec sie przedstawie-Andrzej
poszukuje osoby ktora pomogla by mi wybrac aparat
na codzien mam kompaktowego olympusa mi850SW jednak chcialbym zakupic cos lepszego do fotografowania rodziny a przede wszystkim widokow gory itd.
poniewaz na codzien jestem kierowca ciezarowki nie mam czasu ktory moglbym poswiecic na czytanie wszystkich artykulow a idac do sklepu generalnie goscie maja tez wiedze czysto teoretyczna nic wiecej
aparat chcialbym kupic za ok 3tys zl z mozliwoscia rozbudowy
w rozbudowie tez jest problem do czytalem ze jakies ogniskowe sie zmieniaja itd wiec jak dla mnie czarna magia
prosil bym o jakies konkretne modele aparatu oraz jakie obiektywy by do nich pasowaly a jakie nie i dlaczego
aparat moglby byc uzywany wiec moze jakis fotograf ma cos dobrego do sprzedana
ggnr 884227
pozdrawiam Andrzej
panmarecq - Sro 23 Lut, 2011
Na allegro są jeszcze zestawy z Nikonem D5000 + Nikkor 18-105 VR poniżej 3000zł,przykro mi to pisać(jak posiadaczowi Canona) ale to byłby dobry wybór dla Ciebie albo Nikon d3100+ ten sam obiektyw ale niech Nikoniarze się wypowiedzą co lepsze...
moronica - Sro 23 Lut, 2011
ja mysle, ze jednak jesli ktos chce tylko naciskac spust w trybie auto i fotografia go nie interesuje to rownie dobrze moze zostac przy kompakcie, zdjecia wcale nie koniecznie beda lepsze (a wrecz moga byc i gorsze). lustrzanka po prostu daje wieksze mozliwosci tym, ktorzy jednak maja parcie by sie wglebic w temat, no i oczywiscie by rozudowywac zestaw w przyszlosci
panmarecq - Sro 23 Lut, 2011
Mi się wydaję że jak ktoś wydaję pieniądze na lustrzankę to takim odruchem bezwarunkowym jest zapoznanie się z podstawowymi rzeczami w fotografii(czas naświetlania,przysłona,iso,trójpodział,pomiar światła,złote godziny) .
A może po prostu jestem naiwny ? Chociaż to nie są jakieś trudne nauki to studiowania.
lotofag - Sro 23 Lut, 2011
IMHO jesteś naiwny
Kupno lustrzanki do niczego nie zobowiązuje - towar jak każdy inny.
Sunders - Sro 23 Lut, 2011
an_di napisał/a: | aparat chcialbym kupic za ok 3tys zl z mozliwoscia rozbudowy |
Proponuję nikona D90 z kitowym nikkorem 18-105VR
http://www.redcoon.pl/ind...15/refId/ceneo/
Baku - Czw 24 Lut, 2011
D90 i 18-105VR...
Zestaw marzeń niegdyś numer 1, obecnie numer 2 albo 3...
Ale spełnia wszelakie wymagania i niemalże mieści się w budżecie, więc za te pieniądze to chyba najlepsze, co da się kupić.
PiotrOs - Czw 24 Lut, 2011
Baku co teraz jest zestawem marzen?
Baku - Czw 24 Lut, 2011
Nikon D7000 i 18-105VR
Baku napisał/a: | Nikon D7000 i 18-105VR |
Ano tak
Wracajac do tematu- tez polecam D90 i 18-105.
Usjwo - Czw 24 Lut, 2011
Baku napisał/a: | D90 i 18-105VR...
Zestaw marzeń |
Budzetowy zestaw marzen, normalnie mozna marzyc o czyms zdecydowanie lepszym
Baku - Czw 24 Lut, 2011
Ja mam zestaw marzeń górnolotnych w M-systemie i coś bardziej przyziemnego w oparciu o FF Canona. Ale 40D też kiedyś występował w oficjalnym zestawie marzeń (z Tamronem 17-50).
MC - Czw 24 Lut, 2011
Każdy ma swój zestaw marzeń. Kwestia tylko taka jak bardzo jest on nierealny
Moj zestaw marzen jest realny jak najbardziej. Coz...takze nieosiagalny, to slaby punkt planu
MC - Czw 24 Lut, 2011
Nierealny = wejścia w posiadanie, a nie istnienia
Raideur - Czw 24 Lut, 2011
Marzenia sie spelniaja wystarczy troszke im pomoc i troszke cierpliwosci ...;)
Usjwo - Czw 24 Lut, 2011
Raideur napisał/a: | Marzenia sie spelniaja |
Tak, tylko potem marzymy o jeszcze lepszym zestawie, marzenia sie spelniaja tylko na krotko. To tak jak z podwyzka pensji, przez pierwsze miesiace czujesz podwyzke, potem znowu wydajesz tyle samo, czyli wszytsko
master-photo - Czw 24 Lut, 2011
polecam d90 tego obiektywu ktorego podali nie testowalem ale sadze ze Ci wystarczy, aparat bardzo dobry, wystarczy Ci zapewne na dlugo jezeli tak tylko fotografujesz, jezeli wejdziesz w temat bardziej... zapragniesze wiecej jak ja
muzyk - Czw 24 Lut, 2011
d90.
Co prawda już nie tego... ale sprzęt BDB.
Snarf - Nie 27 Lut, 2011 Temat postu: Pomoc w wyborze lustrzanki do 3 tys. Witam, jestem na forum nowy, przeglądałem kilkanaście tematów ale nie zanalazłem zanaczącej odpowiedzi tak więc prosze o pomoc przy wyborze lustra. Mam następujące propozycje kupna:
Pentax K-r + 18-55mm + 50-200mm
Pentax K-x + 18-55mm + 55-300mm
Nikon D90 + AF-S DX 18-105mm VR
Nikon D5000 + AF-S DX 18-55MM VR + 55-200 VR
Canon EOS 550D + EF-S 18-55mm IS
Canon EOS 500D + 18-55 IS + 55-250 IS
Niektóre propozycje przewyższają podaną cene ale jestem skory dołożyć pare złociszy. Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
PiotrOs - Nie 27 Lut, 2011
Kawaleczek wyzej jest taki temat wlasnie...lustro do 3000 pln.
B o g d a n - Nie 27 Lut, 2011
Snarf, jest tu taki specjalny wątek poświęcony Twojej rozterce: Pierwsza lustrzanka do ok. 3000 zł (edycja 2011)
Bobby - Nie 27 Lut, 2011
Snarf,
Ja powiem tak: jesli 500/550D to ze szklem 18-135; jesli Nikon to D90 z 18-105 (chociaz to ostatnie "szklo" to plastic, ale podobno dosc dobry optycznie plastic.)
(Do tych plastykow 18-55 F3.5-5.6, jak i tych zaczynajacych sie od 50/55 a konczacych dalej niz 135/150 mam osobista odraze, wiec nikomu ich tez nie polecam. Ale wiem ze niektorym moga slyzyc (i sluza) dobrze, wiec prosze niech nikt sie nie obraza. Wyrazam tylko moje osobiste odczucie.)
hijax_pl - Nie 27 Lut, 2011
Bobby napisał/a: | (chociaz to ostatnie "szklo" to plastic, ale podobno dosc dobry optycznie plastic.)
| Rozumiem, że mówisz o braku metalowego bagnetu w nikkorze?
Swoją drogą ten "plastic" wytrzymał dłużej niż tamron (z metalowym bagnetem)
hijax_pl napisał/a: | Bobby napisał/a: | (chociaz to ostatnie "szklo" to plastic, ale podobno dosc dobry optycznie plastic.)
| Rozumiem, że mówisz o braku metalowego bagnetu w nikkorze?
|
A reszta z czego jest?
Snarf - Nie 27 Lut, 2011
Czytałem i jeśli bym znalazł odpowiedz nie zadawałbym kolejnego retorycznego pytania. Pozdro
hijax_pl - Nie 27 Lut, 2011
B o g d a n, mówisz, że soczewy tam też z plastyku?
Bobby - Nie 27 Lut, 2011
@hijax_pl:
Ja przeciw uzytecznosci (jak i jakosci za te cene) tego szkla absolutnie nic nie mam. Sam go oczywiscie nie mam, bo mnie osobiscie ten plastikowy bagnet troche "drazni", tym bardziej, ze poza tym to prawie idealny spacer-zoom w systemie Nikona.
@Bogdan:
Reszta - oprocz soczewek, przynajmniej niektorych - jest chyba z tego samego...
Cytat z rozdzialu 3. testu na optyczne.pl:
"...Nikkor 18-105 VR czerpie "wzorce" jakości wykonania z modeli 18-55 VR i 18-135 mm, a niestety nie z 18-200 VR, 16-85 VR czy 18-70 mm. ..."
Snarf napisał/a: | Czytałem i jeśli bym znalazł odpowiedz nie zadawałbym kolejnego retorycznego pytania. | Chodziło mi tylko o to, że powinieneś je zadać w tym właśnie wątku.
hijax_pl napisał/a: | mówisz, że soczewy tam też z plastyku? | hijax_pl, tłuczemy te tematy już od dłuższego czasu i doskonale wiesz, że nie o soczewki chodzi, a o kiepskiej jakości plastik fantastic w obudowie tego .... i podobnych obiektywów.
ghost - Nie 27 Lut, 2011
hijax_pl napisał/a: | B o g d a n, mówisz, że soczewy tam też z plastyku? |
jak jest jakaś asferyczna, to pewnie plastikowa
PiotrOs - Nie 27 Lut, 2011
Snarf: Cytat: | Czytałem i jeśli bym znalazł odpowiedz nie zadawałbym kolejnego retorycznego pytania. Pozdro |
To fajnie, ze jednak zadales to retotyczne pytanie. Tylko czemu spodziewasz sie odpowiedzi?
Bobby - Pon 28 Lut, 2011
W tanich obiektywach te asferyczne soczewki sa prawie napewno z plastyku (chyba polyweglanu). W drozszych, to moze byc molded glass. Nie wiem dokladnie jak oni to robia, ale mam wrazenie ze jest to szklo jakby odlewane w formie. Mam na mysli, ze nie jest to ciete z cylindra, szlifowane i polerowane. Poza tym, sa jeszcze soczewki tzw. hybrydowe, klejone. To jest chyba warstwa plastikowa przyklejona do szklanej. Ale moze ktos ma bardziej doglebna wiedze na ten temat...
Canon kiedys w latach 80-tych ubieglego stulecia "wypionierowal" straszny syf (jescze na analg), 28-80 i 80-200, chyba 3.5-5.6 i 4.5-5.6 odpowiednio. Nie wiem czy wazyly po 100 g. Wrazenie bylo takie, ze jesli wzielo sie to do reki, to chcialo sie natychmiast wypuscic to z palcow i odruchowo wytrzec sobie palce o rekaw czy nogawke spodni. Watpie aby byla w tym chocby jedna soczewka szklana... Potem innym producentom podobal sie ten pomysl z "plastycyzacja", choc nikt wlacznie z Canonem nie zrobil potem az takiego paskudztwa. Porownujac dzisiejsze obiektywy kitowe, to one juz nawet "maja klase". Jednak to F5.6 "zadomowilo sie" i to nie tylko w kitowych szklach.
Snarf - Pon 28 Lut, 2011
Dzięki za podpowiedzi, kupiłem Nikona D90 z Nikkor 18-105 VR i paroma drobizagami teraz długa nauka przedemną i kilka już zaplanowanych zakupów do makro. Pozdro
PiotrOs - Wto 01 Mar, 2011
Kupil, kupil. A porozmawiac??!!
To powinno byc karane. Nie wolno kupowac tak od razu. Trzeba wpisac w regulamin obowiazek odczekania stalych fragmentow gry. Snarf, spaskudziles mi dzien!
I z tej okazji zycze Ci duzo radosci w obcowaniu z nowa puszka
Snarf - Sro 02 Mar, 2011
PiotrOs napisał/a: | Kupil, kupil. A porozmawiac??!!
To powinno byc karane. Nie wolno kupowac tak od razu. Trzeba wpisac w regulamin obowiazek odczekania stalych fragmentow gry. Snarf, spaskudziles mi dzien!
I z tej okazji zycze Ci duzo radosci w obcowaniu z nowa puszka |
Dzięki wielkie, narazie wkuwam instrukcje i ćwicze na sucho, przeskok z małki na lustro to krok milowy w moim fotograficznym życiu
P.S. rozmawiałem i słuchałem wielu wkońcu zgłupiałem i wybrałem to co planowałem na początku Pozdro
maput - Czw 03 Mar, 2011
Snarf napisał/a: | P.S. rozmawiałem i słuchałem wielu wkońcu zgłupiałem i wybrałem to co planowałem na początku Pozdro |
I tak jest chyba najlepiej.
mefiu666 - Sob 12 Mar, 2011
od tygodnia jestem posiadaczem nikona d90 z 18-105 i mogę śmiało polecić na początek ten zestaw. w 3 tys. juz mozna sie zmiescic
poniziak - Sro 16 Mar, 2011
witam serdecznie
niby temat rozwiązany ale go odgrzeje jako kolejny potrzebujący pomocy.
podobny dylemat z sumą do wydania na teraz max 3500
no i puki co myślałem o Canonie 600d albo 60d no i może nikonie D90 na start z kitową optyką ewentualnie z czyms lepszym, ale nie zbyt zwiększającym koszty.
przyznam ze powodem do przyspieszenia zakupu jest strach przed tsunami a dokładniej jego skutkami boje zie że sprzęt pójdzie w górę jak cukier u nas...
z góry dzieki za pomoc
Baku - Sro 16 Mar, 2011
Wszystkie aparaty ciekawe, ale każdy na swój sposób;
- 600d to nowinki Canona, z dobrymi trybami wideo, zamknięte w puszce entry level: z Twoim budżetem starczy Ci na niego w zestawie z 18-135IS i 50/1.8
- Nikon D90 to często polecany, schodzący z produkcji ale bardzo wygodny i ergonomiczny korpus pozbawiony wodotrysków, ale mający wszystko co potrzeba. Możesz go kupić z obiektywem 18-105VR.
- 60d łączy zalety 600d (rozdzielczość, wideofilmowanie full HD) i D90 (obsługa dwoma rolkami, niezły wizjer, bezprzewodowe sterowanie lampami) oraz dodaje od siebie odchylany ekranik. Niestety jest najdroższy i stać by Cię było tylko na wersję z 18-55IS. Jeśli Cię na niego stać, to moim zdaniem warto kupić. Dołożysz sobie do niego za jakiś czas stałeczkę 50/1.8 za niecałe 400 zł i będzie ok.
poniziak - Sro 16 Mar, 2011
600d z tego co znalazłem tez daje ekranik i bezprzewodowe sterowanie lampami; niestety puki co nie widziałem polskiego testu tej jak słusznie piszesz nowinki co jest jej największym chyba atutem ; ale już się on pojawia z tym nowym kitowym obiektywem za ok 3000
zobaczy co jeszcze się pojawi w odpowiedziach
chociaż piszesz
Baku napisał/a: | Nikon D90 to często polecany, schodzący z produkcji |
to co ciekawego Nikon szykuje na jego miejsce .... może warto poczekać i nie martwić się trzęsieniami ziemi skoro sami Japończycy są jakoś jak dla mnie osobiście wyjątkowo spokojni
moronica - Sro 16 Mar, 2011
poniziak, d7000 jest nastepca d90 ale jako ze byl powaznym krokiem do przodu to d90 nie zniknal z rynku od razu gdyz oba modele nie przeszkadzaja sobie nawzajem
hijax_pl - Sro 16 Mar, 2011
Baku napisał/a: | schodzący z produkcji | Hm.. jakoś nie słyszałem, żeby wstrzymywali jego produkcję...
A "półkowo" to dla 600d chyba będzie podchodził nowy.... jeszcze nie przedstawiony "D5100"
forrest - Sro 16 Mar, 2011
Może dołóż pincet i np. d7000+16-85?
forrest napisał/a: | pincet | ? Do czego?
hijax_pl napisał/a: | forrest napisał/a: | pincet | ? Do czego? |
do 3500?
A gdzie za 4tysie można dostać D7000 z 16-85VR?
Zobaczyłem taką ofertę w najbardziej nielubianym sklepie (później dojrzałem że chwilowo niedostępny, ale może wróci)
moronica - Sro 16 Mar, 2011
moze i wroci ale nie po tej cenie. takie pomylki to zwykly naganiacz klientow. cudow nie ma
poniziak - Pią 18 Mar, 2011
na fotopolis pojawiły sie pierwsze fotki testowe z 600d może to cokolwiek podpowie
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12449
bo przyznam że i nowościowo i cenowo ciagle zagladam na 600d
black-dave - Sob 02 Kwi, 2011
witam serdecznie. zastanawiam sie nad kupnem a580 a kitem..czy ktos moglby przedstawic mi wady i opcjonalnie zalety tego aparatu? dlaczego on bo mam szkielko 55-200mm. dlaczego nie inny? myslelismy nad canonem 600d tylko on nie ma stabilizacji w korpusie przez co bedzie trzeba kupowac lensy ze stabilizacja(drozsze). zalezy mi na dobrej puszce do 4000 i nie leciwej..ma byc dla osoby ktora studiuje fotografie, konczy 1rok i cos juz na dluzej i na rozbudowae.dziekuje za pomoc
komor - Sob 02 Kwi, 2011
Stabilizacja nie jest moim zdaniem czymś, co jest niezbędne przy nieco bardziej zaawansowanej fotografii, szczególnie dla osoby studiującej tę dziedzinę. Bardziej kierowałbym się dostępnością i ceną obiektywów, którymi w przyszłości będzie zainteresowana dana osoba.
black-dave - Sob 02 Kwi, 2011
uzywala a200 przez 3m-ce ale byl z grubo 2-giej reki i sie popsul..miala a380 i byla zadowolona. sprzedala z mysla kupna a580 (ma jeszcze 50mm).a ja chce sie dowiedziec czy to dobry korpus czy np.600d bylby lepszy...szkla do sony tez sa przeciez lepsze i gorsze sony i innych producentow...dziekuje
ophiuchus - Sob 02 Kwi, 2011
black-dave, dobrze by było gdyby osoba której dotyczy dylemat wypowiedziała się jakich ogniskowych i do czego chce w przyszłości wykorzystać sprzęt, bo każdy producent coś oferuje, czego nie mają inni, albo w cenach które u innych są dużo większe (lub niższe). Akurat te obiektywy, które masz (macie) nie są szkłami za którymi można by płakać po odsprzedaży, więc proponuję przejrzeć ofertę obu rozważanych producentów i pomyśleć, co w przyszłości by się chciało od fotografii...
Morpheus - Czw 14 Kwi, 2011
Baku napisał/a: | Oj tak.. Wolałbym jednak 500D niż D3100.. O 550D już nie wspominam |
Nie wiem, dlaczego byś wolał 500d od 550d, moim skromnym zdaniem 550D jest lepszy
komor - Czw 14 Kwi, 2011
Baku miał chyba na myśli: 550D tym bardziej by wolał.
Morpheus - Czw 14 Kwi, 2011
komor napisał/a: | Baku miał chyba na myśli: 550D tym bardziej by wolał. |
Jeśli tak to sorry.
Przemsonixon - Wto 26 Kwi, 2011
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum więc mam lekką tremę... ale bez przesady
Wolałem nie rozpoczynać nowego tematu więc "dopinam się" do tego
Otóż chciałbym kupić lustrzankę z obiektywem lub dwoma (nie teraz, po wakacjach jak zarobię ) ale już teraz chciałem się zainteresować sprawami zakupowymi, cenami i różnymi opcjami.
Do tej pory robiłem zdjęcia tylko kompaktami (no cyknąłem parę zdjęć Canonem 30D i Pentaxem k-10 bodajże i podobało mi się ) głównie Nikonem Coolpix L100. Robiłem nim różne zdjęcia w bardzo wielu dziedzinach i czuję że mnie już ogranicza. A lubię robić zdjęcia zwierzętom, gł. ptakom, makro, trochę bawię się w fotografię ludzi i imprez.
Nie mam pojęcia na co się zdecydować, na jaki aparat z jakimi szkłami. Wiem jednak, że chciałbym zestaw używany - myślę że do nauki takie rozwiązanie jest najlepsze
Od początku mojego zainteresowania się lustrzankami kierowałem się w stronę firmy Canon. Stąd też interesuję się modelami 40D i 50D. Ale z drugiej strony od ponad roku robię zdjęcia Nikonem i jestem z niego zadowolony... więc zwróciłem uwagę np na Nikona D90.
O obiektywach czytałem dużo, ale poważniej będę się nimi zajmował trochę później, gdy będę już ukierunkowany co do firmy:)
Chciałbym wydać na jakiś fajny zestaw do 4000 zł.
Proszę o pomoc
Czytałem wiele testów, opinii, komentarzy i jestem rozdarty między Nikonem a Canonem. Mógłby ktoś mi podpowiedzieć czy 40D jest "lepszy" od D90? Czy odwrotnie?
Chociaż decyzję podejmę i tak ja sam po dogłębnym (przepraszam za obscenizm) "przemacaniu" lustrzanek.
A... i jeszcze moja jedna prośba Odnośnie obiektywów obu firm:) o szkłach dla Canona trochę wiem, o nikonowskich niewiele. Chciałem zapytać tak na przyszłość o obiektywy dla Nikonów tych z wyższej półki, o ceny itp. Chciałbym je porównać do canonowskich L-ek
Serdecznie dziękuję za pomoc A jeśli pytanie o obiektywy jest w niewłaściwym miejscu to przepraszam i proszę sie nie gniewać na nowicjusza
moronica - Wto 26 Kwi, 2011
zaleta d90 jest to, ze nowy bedzie jeszcze dostepny w sklepach do konca roku, canona to nawet nastepcy (50d) juz dostepnego nie ma. jakbys kupil go z kitem 18-55 vr i dorzucil ~300zl z to mialbys na 70-300 vr. jesli natomiast chcesz sobie tele zostawic na przyszlosc to d90 z 18-105 vr da ci fany uniwersalny zestaw na poczatek i zostanie ci kilka stowek na poczet przyszlych zakupow. niestety czy to nikon czy canon to dobre w miare jasne tele (mowie tu o stalkach 300mm f/4) to juz wydatek rzedu calego twojego budzetu lub nawet wiecej choc mozna sie pobawic w kupowanie uzywek starszych szkiel
Przemsonixon - Sro 18 Maj, 2011
A chciałem jeszcze dopytac... gdyby miec do wyboru aparaty: wspomniany już przeze mnie Nikon D90, oraz Canon 550D lub ten nowszy model 600D to co lepiej wybrac?? Który z nich jest najlepszy?? pomijając porównanie ich parametrów co sam, moim niezbyt doświadczonym mózgiem zrobiłem
Baku - Pią 20 Maj, 2011
D90 to przede wszystkim inna półka sprzętu, więc i inna obsługa. Różnice w stosunku do entry-levelowych aparatów typu trzycyfrowa seria canona były już wałkowane wielokrotnie (wizjer, rolki, etc.).
600D to lekko odświeżone wydanie 550D. Moim zdaniem przepłacać nie warto. 550D to z kolei bardzo udany entry-levelowy korpus z zaawansowanym wideofilmowaniem. Jeśli to ma znacznie, to pod tym względem jest sporo lepszy od D90. Ale tylko pod tym.
lukast630 - Pon 23 Maj, 2011 Temat postu: Pierwsza lustrzanka - problem ze stabilizacją Planuję zakup mojej pierwszej lustrzanki + kitowy obiektyw do ok. 3tys zł. Zależy mi aby lustrzanka posiadała funkcję kręcenia filmów w Full HD oraz jakość zdjęć stała na dobrym poziomie. W aparacie chciałbym korzystać też z obiektywów i teleobiektywów typu m42. Moim faworytem do tej pory był Canon EOS 600d lecz on nie posiada stabilizacji obrazu w korpusie. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy będzie to miało duży wpływ na zdjęcia w przypadku korzystania obiektywów m42, które nie posiadają stabilizacji.
Jakie inne aparaty możecie mi polecić? Może Sony a580 lub SLT-a55vl?
hijax_pl - Pon 23 Maj, 2011
lukast630 napisał/a: | Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy będzie to miało duży wpływ na zdjęcia w przypadku korzystania obiektywów m42, które nie posiadają stabilizacji. | Ogólnie to tak:
- przy zdjęciach ze statywu nie będziesz musiał pamiętać by stabilizację wyłączać
- przy zdjęciach z ręki, gdy czas migawki zaczyna być porównywalny z ekwiwalentem ogniskowej, stabilizacja staje się bezużyteczna.
- przy długich ogniskowych prościej się kadruje gdy się ma stabilizację w obiektywie lub elektroniczny wizjer.
Jak chcesz korpus ze stabilizacją i m42 - szukać wśród Pentaksów i Sony.
RB - Pon 23 Maj, 2011
hijax_pl napisał/a: |
Jak chcesz korpus ze stabilizacją i m42 - szukać wśród Pentaksów i Sony. |
Nie. Wśród Pentaksów. Stabilizacja Sony dośc źle działa z szkłami, które nie informują korpusu o swojej ogniskowej. W Pentaksach (w kazdym razie kiedys tak było) daje się korpus poifnormowac o tym 'ręcznie'
hijax_pl - Pon 23 Maj, 2011
RB napisał/a: | W Pentaksach (w kazdym razie kiedys tak było) daje się korpus poifnormowac o tym 'ręcznie' | jest tak nadal.
ghost - Pon 23 Maj, 2011
wpisać się da w olkach i w pentaksach. w sony konieczna jest zabawa z chipem podającym sensowną ogniskową. prawdopodobnie bez niego stabilizacja przyjmuje domyślne 50mm.
lukast630 - Wto 24 Maj, 2011
Posiadam lustrzankę analogową canon EOS 650 mam także do niej obiektyw 35-105 , niezawodny aparacik, do tej pory robię nim niezłe zdjęcia.Wracając do tematu to jednak zostaje przy zakupie Canona EOS 600D a z innymi obiektywami i stabilizacją sobie poradzę nie będzie trudno .Miałem dylemat w wyborze miedzy SONY i CANONEM. Dziękuję za fachowe porady.
greg1987gt - Pią 03 Cze, 2011 Temat postu: Dobra lustrzanka w przystępnej cenie. Witam zastanawiam się nad zakupem dobrej lustrzanki firmy Nikon lub Canon myślę ze jestem skłonny wydać na sam aparat 3tys. Chociaż wolałbym ciut mniej.
Zastanawiałem się nad Canonem 550D lub 1100D zastanawiałem się również nad Nikonem D330 czy D90.Sony chyba w grę nie wchodzi ponieważ niby są słabsze i obiektywy mają cenę zaporową.
Co koledzy polecacie?
moronica - Pią 03 Cze, 2011
takich tematow jest masa, poszukaj, poczytaj i nie wymyslaj nowych korpusow (nie ma nikona d330)
greg1987gt - Sob 04 Cze, 2011
Dobrze, wydaje mi się ze taki model istnieje, ale mniejsza o to jaki aparat wybrać z tych które podałem. Chciałbym dostać jedna znaczną odpowiedz bo co forum każdy pisze coś innego.
maput - Sob 04 Cze, 2011
greg1987gt, weź to na logikę... Skoro co forum ktoś pisze co innego, to może nie ma jednoznacznej odpowiedzi
No chyba masz racje a powiedz mi który ty byś wybrał co myślisz o Canonie 550D a Nikonem D3100. Bo czytałem ostatnio te fora i niby są różnice miedzy tymi aparatami ale znikome. Bo chyba Nikon D5000 jest słabszy od 550D.
maput - Sob 04 Cze, 2011
A co to znaczy słabszy ? To mniej więcej ta sama półka. Jeden wygrywa w jednej kategorii, drugi w innej...
To który jest lepszy w jakiej kategorii a który gorszy. Nie jestem tak zaawansowany jak inni dlatego zadaje takie dziwne pytania. Maput który byś wybrał aparat i dlaczego?
moronica - Sob 04 Cze, 2011
greg1987gt, kazda lustrzanka jest w stanie wyprodukowac dobre zdjecia w rekach kogos, kto wie jak jej uzywac. rowniez kazda lustrzanka entry-level wykona podobne zdjecia w trybie auto w rekach kogos, kto nie ma obeznania w fotografii i za bardzo nie interesuje go by to obeznanie zdobyc. jesli sam nie wiesz, czego chcesz i co jest dla ciebie istotne, to my tym bardziej nie bedziemy wiedziec. nie oczekuj, ze ty wyciagniesz z rekawa kilka modeli i bedziemy je tu za ciebie analizowac. sa w internecie testy, przykladowe zdjecia, porady, slowniczki terminow fotograficznych, symulatory lustrzanek i obiektywow. obeznanie mozesz zdobyc jesli bedziesz chcial. najlepiej przejdz sie do sklepu i potrzymaj interesujace cie korpusy w dloniach. popros obsluge by ci pozwolila cyknac kilka zdjec. ten kospus, ktory bedzie dla ciebie najwygodniejszy - tego wybierz
komor - Sob 04 Cze, 2011
Za moronica, analizowanie tabelek, który korpus ma lepsze to czy tamto – niewiele da. To, o czym zapominają zwykle początkujący, to ergonomia i ogólne takie zadowolenie z trzymania w ręku i posługiwania się takim czy innym modelem. Tak więc porada:
moronica napisał/a: | przejdz sie do sklepu i potrzymaj interesujace cie korpusy w dloniach |
jest bardzo słuszna. Jeśli chodzi o „dane techniczne” to zarówno D3100 jak i D5000 (nieco starszy ale z nieco wyższej półeczki) jak i 550D to są spoko sprzęty. Sprawdź, który lepiej Ci leży w dłoni, a tak naprawdę najważniejszym aspektem wpływającym na jakość zdjęć będzie obiektyw, który kupisz w zestawie.
RB - Sob 04 Cze, 2011 Temat postu: Re: Dobra lustrzanka w przystępnej cenie.
greg1987gt napisał/a: | Sony chyba w grę nie wchodzi ponieważ niby są słabsze i obiektywy mają cenę zaporową.
|
Jezzzuuuu... co za pitolenie.
Wszystkie lustrzanki na które Cię stac sa takie same (czyli zrobisz nim takie same zdjęcia), a cena obiektywu zależy od tego jaki to jest obiektyw. Nie wszystkie S sa doższe od Nikonów i na odwrót tyż.
A całe gadanie na forum w temacie sprzętu z tej półki to sa projekcje własnych preferencji oraz fobii.
maput - Sob 04 Cze, 2011
Dokladnie tak jak napisano wyżej - na tej półce cenowej aparaty różnią się raczej symbolicznie, zdjęcia produkują podobne i możliwości podobne mają. Pomacanie to jedna z najlepszych rzeczy jakie możesz zrobić.
greg1987gt napisał/a: | Maput który byś wybrał aparat i dlaczego? |
A skoro już tak koniecznie chcesz wiedzieć co bym wybrał to nic z tego co proponujesz.. Za dużo mam już nawyków i przyzwyczajeń, i z każdym z tych aparatów bym się męczył.
greg1987gt - Nie 05 Cze, 2011
Ok wielkie dzięki za wyjaśnienie bo chciałem w miarę ok aparat , a wiadomo obiektyw to już inna sprawa i też myślę nad jakimś bo po standardowym nie spodziewam się cudów. Co do kolegi RB z tego co się dowiadywałem z różnych forum i doświadczeń fotografów każdy poleca 2 firmy Nikon i Canon. Sony chyba jest bardziej przereklamowany. Bardzo mała ilość ludzi poleca Sony bo mają jakiś kiepski mechanizm.
maput - Nie 05 Cze, 2011
mechanizm mają całkiem całkiem (lustra, a nie SLT) tyle że mocno skupili się na aparatach dla amatorów, a zaniedbują tych bardziej wymagających, przez co zaburzona jest ścieżka rozwoju w tym systemie.
kozidron - Nie 05 Cze, 2011
greg1987gt napisał/a: | Bardzo mała ilość ludzi poleca Sony bo mają jakiś kiepski mechanizm. |
tak, pewnie chodzi Ci o starą czarcią zapadkę a jak ją wciśniesz to wyskakują małe trole i walą cię po twarzy
greg1987gt a tak na serio takie nie konstruktywne pitolenie w twoim przypadku nie ma sensu, bo sam jeszcze nie wiesz co będzie cię denerwować zarówno w canonie jak i w nikonie.
RB - Nie 05 Cze, 2011
greg1987gt napisał/a: | Co do kolegi RB z tego co się dowiadywałem z różnych forum i doświadczeń fotografów każdy poleca 2 firmy Nikon i Canon. Sony chyba jest bardziej przereklamowany. Bardzo mała ilość ludzi poleca Sony bo mają jakiś kiepski mechanizm. |
I to jest właśnie to co zasługuje na miano pitolenia.
Głuchy telefon, ktoś cos powiedział, ktos nie miał pojęcia co tamten tak naprawdę powiedział, ale złapał jakis tam wycinek i jazda, itede...
Nikony i Canony mają (głównie jako system) swoje wyraźne przewagi nad Sony, ale zaprawdę...nie w tanich plastikowych korpusach one leża i nie w wyborze i cenach obiektywów dla szarych pstrykaczy.
Ale generalnie kupuj Nikona czy Canona. Źle na tym nie wyjdziesz i będziesz bezpiecznie daleko od Sony. I zostaniesz kolejnym doradzaczem niekupowania Sony bo cośtam cośtam...
[ Dodano: Nie 05 Cze, 2011 12:50 ]
maput napisał/a: | mechanizm mają całkiem całkiem (lustra, a nie SLT) tyle że mocno skupili się na aparatach dla amatorów, a zaniedbują tych bardziej wymagających, przez co zaburzona jest ścieżka rozwoju w tym systemie. |
Co? Ścieżka rozwoju? Że nie da się małymi kroczkami ścibolić i po 580 to jest 900? Ja coraz bardziej się utwierdzam w przekonaniu że ludzie kupują aparat aby się z wielką powagą rozwijąć po jakiś ścieżkach, a nie robić zdjęcia i bawić fotografią.
maput - Nie 05 Cze, 2011
RB z tego co pamiętam to nie jeden raz sam na forum narzekałeś na brak następcy A700. I nikt nie musi iść po żadnej ścieżce, nieważne jak to nazwiemy, ale całkiem naturalne jest, że osoby, które wciągnęły się w zdjęć robienie, mając po jakimś czasie większe co do korpusu wymagania, chciały przy następnym zakupie wskoczyć na półeczkę wyżej. I wpadają na lukę. Oczywiście można sprawić sobie używaną A700, ale to już jednak zabytek (w odniesieniu do konkurencji).
RB - Nie 05 Cze, 2011
Bo brakuje lepszego niepełnoklatkowego. Natomiast mam alergię na "rozwój" odmieniany na wszystkie strony
maput - Nie 05 Cze, 2011
Zwał jak zwał. "Brakuje lepszego niepełnoklatkowego" to to samo co "luka w ścieżce rozwoju"
asiek - Czw 09 Cze, 2011
Witam mam problemik z doborem obiektywu zdecydowałam się na zakup nikona D3100 i zastanawiam się nad dwoma opcjami znalazłam np.zestaw takich obiektywów AF-S DX 18 – 55 mm VR, AF-S DX 55 - 200 mm VR IF-ED f/4,0 - 5,6 ale nie jestem do końca przekonana do tego 55-200-w testach wypada średnio - może mi ktoś polecić coś w zamian? jestem skłonna dołożyć trochę kasy ale żeby to miało sens ,albo 18-105VR
moronica - Czw 09 Cze, 2011
wez 18-105 i jak sie nim pobawisz jakis czas to sie moze okazac, ze wcale nie brakuje ci mm na gorze tylko na dole
asiek - Czw 09 Cze, 2011
no i tu mam problem bo nie wiem co będzie za jakiś czas mam swoje latka i to że znowu mnie to bawi jest fajne ale nie wiem tak na prawdę czy mnie wciągnie( no bo kto to wie )a w tym momencie to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa więc szukam optymalnych rozwiązań dlatego pytam o obiektywy bo chyba długo mi będą służyły chociaż biorę pod uwagę że podstawową cechą lustrzanki jest możliwość zmian dlatego nie zamykam sobie drogi a co będzie to czas pokaże
hijax_pl - Czw 09 Cze, 2011
asiek, tym bardziej bierz 18-105VR.
asiek - Czw 09 Cze, 2011
no właśnie ku temu się skłaniam zależy mi na jakości zdjęć a jestem amatorem i jeszcze na dodatek ktoś inny może mi jakąś fotkę strzelić i będą jaja - to żarcik taki ,powiedzcie mi tak jak totalnemu laikowi (bo trochę czytam) z którym ( z którymi ) obiektywami taki se amator zrobi lepsze zdjęcia (wiem że ten który czuje temat -czuję ,ale chcę porady- od tego są fora)
hijax_pl - Czw 09 Cze, 2011
asiek, aparat sam zdjęć nie zrobi, a jak trochę obsługę opanujesz - ten zestaw (tzn z 18-105) odwdzięczy Ci się ładnymi fotkami
asiek - Czw 09 Cze, 2011
wiem że sam nie robi kiedyś tam dawno temu robiłam zdjęcia zenitem z teleobiektywem i jakiś szerokokątny był i nawet miałam zestaw do wywoływania i w ciemni było super choć to czarno białe fotki były ale charakter miały dlatego trochę powróciło hobby i zdaję sobie sprawę że nie aparat a człowiek rejestruje obraz chodzi mi o poradę praktyczno-techniczną
hijax_pl - Pią 10 Cze, 2011
asiek napisał/a: | chodzi mi o poradę praktyczno-techniczną | Podałem w poście powyżej
asiek - Pią 10 Cze, 2011
dzięki za pomoc
szad - Pon 20 Cze, 2011
bry,
potrzebuje świeżego spojrzenia na sprawę, bo po przeczytaniu wieeelu testów robi mi się lekki bałagan w głowie.
potrzebuję lekkiej lustrzanki na wakacyjne wyjazdy.. w zeszłe wakacje super sprawdził się canon 450D z kitowym obiektywem 18-55.. moze nie byl to szczyt możliwości, ale za to przyzwoity kompromis.
jest sens szukać czegoś poza 550D? czy lepiej iść w sprawdzoną stronę?
jesli tak to z jakim obiektywem? przypomne, ze zależy mi na wadze.. spędze kilka tygodni podróżując z plecakiem.
do wydania jakies 2,5-3kpln.
hijax_pl - Pon 20 Cze, 2011
szad, a co zrobiłeś z tym 350D z poprzednich wakacji?
szad - Pon 20 Cze, 2011
450D niestety sprzedalem i przesiadlem sie na cos wiekszego.. co niestety urywa szyje po calym dniu chodzenia :/
To może zamiast kolejnej lustrzanki małej z 18-55 wziąć porządny kompakt? Np EX-1 czy XZ-1 albo LX-5?
moronica - Pon 20 Cze, 2011
szad, a na co sie przesiadles? bo przykladowo miedzy 450d i 50d to jest niecale 300g roznicy, czy to naprawde sprawia ze z wygodnego aparatu robi sie cos co ci szyje urywa i co warte by bylo kupowania kolejnego korpusu?
szad - Pon 20 Cze, 2011
mamy w domu jeszcze canon'a g9, ale chyba wolimy miec ze soba lustrzanke.. przyzwyczajenie?
ophiuchus - Pon 20 Cze, 2011
No to 600D, skoro lubisz Canona i masz jakieś szkła do niego. Uchylny wyświetlacz, w miarę lekki, całkiem wygodnie się trzyma nawet be z gripa. Tylko nie za tani chwilowo.
szad - Pon 20 Cze, 2011
myslalem i o 600D ale troche mi przeszlo po tescie na optyczne.pl.. szczegolnie gorszy AF w porownaniu do 550D.
dlatego zaczynam myslec o konkurencji, jest cos wartego uwagi za mniejsze pieniadze?
moronica - Pon 20 Cze, 2011
szad, to ja ponownie spytam bo byc moze umknelo... czy naprawde tych kilkaset (mniej niz 300?) gramow wiecej jest od razu powodem tego ze ci szyje urywa i warte jest wydawania 3k zl na nowy korpus? ten ciezszy korpus rowniez uzywales z 18-55? bo jednak roznica w wadze obiektywow jest czesto wieksza niz miedzy korpusami. na twoim miejscu bym sie zastanowila, jak wygodniej nosic aparat ktory juz masz - chocby przez ramie zamiast na szyi. sa rowniez rozne sprytne klipsy na pasek od spodni montowane przez zlacze statywowe, sa uprzeze. ja bym wolala sobie kupic jakies fajne nowe szklo za ta kase
maput - Pon 20 Cze, 2011
Tymi testami AF na optycznych to bym się akurat średnio przejmował Ale jak wolisz 550D to też styknie
szad - Pon 20 Cze, 2011
wlasnie o to chodzi, ze 450D bylo z kitowym "szklem", to na co zmienilem bylo z tamronem 17-55 - wiec ciezszy korpus + ciezszy obiektyw jednak robil roznice jesli masz to nosic przez caly dzien przy temperaturze +30tC, a do tego jeszcze plecak.
pitras - Pon 20 Cze, 2011
szad, Patrząc wg. optycznych wychodzi 450D+18-55 - 530g + 200g =730g natomiast 50D+Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC (najcięższy) - 812g + 570g= 1382g, różnica to mniej więcej dwie duże konserwy
szad - Pon 20 Cze, 2011
czyli szyja nie kłamie a powiem tylko, ze body bylo jezsze ciezsze..
pytanie brzmi: czy jest cos fajniejszego w klasie 550D/600D za mniejsze pieniadze?
jesli nie to z jakim obiektywem brac np 550D ?
maput - Pon 20 Cze, 2011
szad napisał/a: | jesli nie to z jakim obiektywem brac np 550D ? |
Biorąc pod uwagę Twoje preferencje z jak najlżejszym...
maput napisał/a: | z jak najlżejszym... | Można przewiercić dekielek i pinhole będzie
martag1410 - Pon 18 Lip, 2011
Witam! Przegladałam ten watek, ale do końca nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Zapewne dla Was będą to banalne pytania i takie, które powtarzały się tysiące razy. Od dawna myślę nad zakupem lustrzanki. Brałam pod uwagę Canon 450D, 500D, Nikon D3100, D90.
Koszt do 3000-3300zł.
Jesli chodzi o Canon to wzięłabym go z kitem 18-55 plus stałke 50/1.8.
Nikon: 18-105 i ww stałkę.
Chodzi mi głównie o portrety na sam początek, później zapewne dokupiłabym sobie coś lepszego, np. do macro, rybie oko, etc.
Słyszałam, że:
1. Canony mają słabe obiektywy kitowe, z kolei Nikony lepsze.
2. Canony mają tańsze obiektywy i większy wybór, Nikony droższe.
3. Canony robią lepsze zdjęcia, lepsze światło, itp.
Co mam wybrać, mam mętlik w głowie. Ja jestem za Nikone D90, ale im bliżej zakupu tym bardziej się zastnawiam, bo boję się, że zostaną z jednym, dwoma obiektywami, bo nie będzie mnie stać na więcej.
Doradźcie
kufel - Pon 18 Lip, 2011
martag1410 napisał/a: | Słyszałam, że:
2. Canony mają tańsze obiektywy i większy wybór, Nikony droższe. | to wszystko to zbyt ogólne twierdzenia wybór jest powiedzmy ze podobny. cenowo , faktycznie odpowiednik nikona są droższe. ale to dotyczy wyższej polki.
martag1410 napisał/a: | 3. Canony robią lepsze zdjęcia, lepsze światło, itp. | ojojoj
wstępnie odrzuciłbym 450D i D3100 . a jeśli wybór miałby być miedzy dwoma pozostałymi to skłaniałbym sie bardziej ku d90.
martag1410 napisał/a: | Jesli chodzi o Canon to wzięłabym go z kitem 18-55 | dodam ze canon ma odpowiednik nikonowskiego 18-105 . jest nim 18-135.
martag1410 napisał/a: | Ja jestem za Nikone D90, ale im bliżej zakupu tym bardziej się zastnawiam, bo boję się, że zostaną z jednym, dwoma obiektywami, bo nie będzie mnie stać na więcej. | problemem nie ejst to z iloma obiektywami zostaniesz, bo nie o ilosc tu idzie, a w tym czy te obiektywy w jakis sposób beda Cie ograniczać .a to zależy od tego jakie zdjecia bedziesz robic
moronica - Pon 18 Lip, 2011
d90 to zupelnie inna polka niz d3100 i inny komfort uzytkowania. ale radzilabym ci przejsc sie do sklepu i go pomacac gdyz jest to rowniez najwiekszy korpus z tych tu wymienionych
jesli chodzi o ceny obiektywow to wszystko zalezy. ja nigdy nie wydalam na obiektyw wiecej niz 2000zl a jak widac po sygnaturze mam zestaw od bardzo jasnej stalki do tele o znosnym swietle
hijax_pl - Pon 18 Lip, 2011
martag1410 napisał/a: | Słyszałam, że:
2. Canony mają tańsze obiektywy i większy wybór, Nikony droższe.
3. Canony robią lepsze zdjęcia, lepsze światło, itp.
| To takie prawdy internetowe z rzeczywistością nie mające nic, kompletnie nic wspólnego.
martag1410 napisał/a: | Ja jestem za Nikone D90 | I z tych co wymieniłaś to najlepszy wybór. Jednym z tzw wyższej półki w porównaniu do 450D, 500D, D3100, D5100.
Ale, skoro patrzysz na 450D to rozumiem, ze rozpatrujesz też sprzęt używany? Czy jeszcze gdzieś znalazłaś w sklepie nowy? martag1410 napisał/a: | ale im bliżej zakupu tym bardziej się zastnawiam, bo boję się, że zostaną z jednym, dwoma obiektywami, bo nie będzie mnie stać na więcej. | To tak powiem - spójrz na ceny dedykowanych obiektywów do macro, rybiego oka, teleobiektywu itp. Będziesz wiedziała jakiego poziomu wydatków się spodziewać. jak Cie to przerazi - może nie jest to dobry moment by brać lustrzankę tylko skupić się na jakiejś lepszej hybrydzie?
kufel - Pon 18 Lip, 2011
moronica napisał/a: | to również największy korpus z tych tu wymienionych | przecież to małe jest no przynajmniej na moje dłonie
a tak poważniej ,to martag1410, idz za radą moroniki, i wybierz się do sklepu i "przymierz" do reki, bo faktycznie może okazać sie zbyt dużym korpusem.
kufel, nie mowie ze jest duzy tylko ze jest najwiekszy z wymienionych no i juz tu nawet sie zdarzali faceci narzekajacy, ze d90 to kobyla, co oczywiscie uwazam za przesade no ale roznie to bywa, zwlaszcza jak sie nie jest przyzwyczajonym do lustrzanki
kufel - Pon 18 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | jak Cie to przerazi - może nie jest to dobry moment by brać lustrzankę tylko skupić się na jakiejś lepszej hybrydzie? | ale czemu? przecież system buduje sie dłuższy okres czasu. chyba nikt nie idzie do sklepu i wychodzi od razu z workiem obiektywów
nowicjusz powinien mieć oczywiście świadomość kosztów szkieł etc.
moronica napisał/a: | kufel, nie mowie ze jest duży tylko ze jest największy z wymienionych | racja ale wydaje mi sie jego gabaryty nie powinny nastręczać większych problemów , w tym kobietom. nie mniej dobrze by było,jak mówisz, iść do sklepu i najpierw przymierzyć.
kufel napisał/a: | nowicjusz powinien mieć oczywiście świadomość kosztów szkieł etc.
| Właśnie to tym pisałem. Jak ktoś ma zamiar wziąć kitowe lustro i na 5lat się w jakiś kredyt wpakować i nie móc już nic więcej kupić to...
kufel - Pon 18 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | Właśnie to tym pisałem. Jak ktoś ma zamiar wziąć kitowe lustro i na 5lat się w jakiś kredyt wpakować i nie móc już nic więcej kupić to. | z tym sie zgadzam warto pomyśleć zawczasu , czy w dalszej perspektywie będziemy w stanie inwestować w nowe szkła etc...
mozer - Pon 18 Lip, 2011
moronica napisał/a: |
jesli chodzi o ceny obiektywow to wszystko zalezy. ja nigdy nie wydalam na obiektyw wiecej niz 2000zl a jak widac po sygnaturze mam zestaw od bardzo jasnej stalki do tele o znosnym swietle |
Przepraszam, że trochę nie na temat, ale jakim cudem zdobyłaś obiektywy typu 300 f/4, czy 80-200 f/2.8 za mniej niż 2000 zł?
mozer napisał/a: | ale jakim cudem zdobyłaś obiektywy | To nie cuda.. nie cuda... he he ..
kufel - Pon 18 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | To nie cuda.. nie cuda... he he .. | cierpliwość ?
kufel napisał/a: | cierpliwość ? | Tja.. to bardzo cenna cecha jak się okazuje
darek_z - Pon 18 Lip, 2011
kufel napisał/a: | racja ale wydaje mi sie jego gabaryty nie powinny nastręczać większych problemów , w tym kobietom. |
tu bym był ostrożny. dla mojej żony np d90 z 18-105 już jest za ciężki. bolą ją ręce, robi dużo poruszonych zdjęć. kwestia gustu i tężyzny fizycznej
mozer napisał/a: | Przepraszam, że trochę nie na temat, ale jakim cudem zdobyłaś obiektywy typu 300 f/4, czy 80-200 f/2.8 za mniej niż 2000 zł? |
kwestia polowania na ebayu (od czasu do czasu pojawiaja sie uzywki w bardzo atrakcyjnych cenach) oraz w komisach. moge cie dobic jeszcze bardziej, oba kupilam za ceny w okolicach 1500zl 300/4 (oczywiscie mowimy o starszej konstrukcji AF, nie AF-S) upolowalam na aukcji niemieckiego sklepu ze starociami foto. 80-200 w komisie przecenionego z 550 euro na 370
grunt to miec rozeznanie, w jakim przedziale cenowym oscyluje obiektyw, sprawdzac aukcje codziennie i gdy tylko pojawi sie sztuka z opcja "kup teraz" ponizej tego marginesu to sie nie zastanawiac i brac
darek_z napisał/a: | kufel napisał/a: | racja ale wydaje mi sie jego gabaryty nie powinny nastręczać większych problemów , w tym kobietom. |
tu bym był ostrożny. dla mojej żony np d90 z 18-105 już jest za ciężki. bolą ją ręce, robi dużo poruszonych zdjęć. kwestia gustu i tężyzny fizycznej |
na mnie WFistka mowila "mimoza" a nie mam problemow z d90 nawet jak podpinam do niego poltorakilogramowe szklo. to nie kwestia tezyzny ale odpowiedniego chwytu, noszenia aparatu przez ramie i rowniez, a moze przede wszystkim, frajdy z focenia
kufel - Pon 18 Lip, 2011
darek_z napisał/a: | dla mojej żony np d90 z 18-105 już jest za ciężki. bolą ją ręce, robi dużo poruszonych zdjęć. kwestia gustu i tężyzny fizycznej | racja. poruszyłeś osobny temat,tj. ciężaru , o którym nikt tu nie napisał
moronica napisał/a: | a rowniez, a moze przede wszystkim, frajdy z focenia | O to..to...
kufel - Pon 18 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | moronica napisał/a: | a rowniez, a moze przede wszystkim, frajdy z focenia | O to..to... | racja. wtedy nawet ciezki worek gratów na plecach na górskim szlaku nie przeszkadza
martag1410 - Czw 21 Lip, 2011
kufel, Miałam możliwość trzymania w ręku D90 fakt faktem jak dla mnie jest cięzki, ale znając życie jeżeli mialabym brać pod uwagę to, że aparat jest cięzki to żadnego bym nie wybrała. moronica napisał/a: | d90 to zupelnie inna polka niz d3100 | no i to jest dowód na to, że się nie znam na tych wszystkich lustrzankach.
hijax_pl napisał/a: | na jakiejś lepszej hybrydzie? | mam cyfrówkę Plympus SP 550 dosyć długo, no i chciałabym kupić sobie coś lepszego. Po co będę kupowała hybrydę jak i tak będę chciała po jakimś czasie mieć lustro.
No to ja już nie wiem, a co wy zawsze proponujecie amatorowi jako pierwsza lustrzankę (i obiektywy)?
Poza tym dzięki wszystkim za pomoc :>
moronica - Czw 21 Lip, 2011
martag1410, propozycje byly juz tu rozne przedstawione. ale nawet amator powinien wiedziec, czego chce, by moc z tych propozycji skorzystac wybor obiektywow to glownie osobiste preferencje. jednym wystarcza 18-55mm, innym 18-105mm, innym wystarcza stalka 50mm, inni maja 10 obiektywow i wciaz im malo
skoro planujesz zakup 18-105mm i 50mm to mysle, ze na dluzej ci to starczy, chyba ze zachce ci sie w przyszlosci np makro albo szerokiego kata. ale to juz samo wyniknie z twojego doswiadczenia
mozer - Czw 21 Lip, 2011
moronica, a nigdy w tych swoich zakupach nie trafiłaś na jakiś mydlący obiektyw, albo niewłaściwie działający? Bo rozumiem, że raczej nie oglądałaś tych szkieł zanim do Ciebie nie przyszły?
badboy - Czw 21 Lip, 2011 Temat postu: Ostateczny wybór. Witam, jestem nowym użytkownikiem więc proszę o wyrozumiałość, postaram się przedstawić sytuację prosto i na temat.
Otóż jestem młodym człowiekiem zafascynowanym fotografią dlatego postanowiłem dokonać zakupu lustrzanki, przeczytałem dziesiątki testów i wybór padł na nikona d7000, niestety jego cena mnie przerosła więc musiałem skierować się o klasę w dół.
Obecnie moim faworytem jest również nikon tyle że d5100 z obiektywem 18-105.
Jeśli znacie coś lepszego w cenie do ok. 3500tyś bardzo proszę o przedstawienie mi tego.
Mam nadzieję że sytuację przedstawiłem jasno;)
Ps: Jutro jadę zakupić owy aparat dlatego, po dniu jutrzejszym temat można zamknąć.
Pozdrawiam Konrad.
moronica - Czw 21 Lip, 2011
mozer napisał/a: | moronica, a nigdy w tych swoich zakupach nie trafiłaś na jakiś mydlący obiektyw, albo niewłaściwie działający? Bo rozumiem, że raczej nie oglądałaś tych szkieł zanim do Ciebie nie przyszły? |
jak dotad mialam farta i wszystko z uzywkami bylo ok. dobrze kupowac od sprzedawcow oferujacych mozliwosc zwrotu sprzetu (niektorzy nawet oferuja gwarancje). poza tym nalezy pamietac, ze kupujac szklo (semi)profesjonalne sprzed 15 czy wiecej lat otrzymujemy solidna metalowa konstrukcje, to zupelnie inna bajka niz entry-levelowy obiektyw za podobna cene produkowany obecnie. czasem im mniej elektroniki wewnatrz tym lepiej, lepiej sie obiektyw starzeje. grunt by przyslona byla czysta, nie zacinala sie i by nie byl zagrzybiony no i by AF dzialal. jak AFu nie ma to co takiego moze sie zepsuc?
badboy w tym przedziale warty rozwazenia jest nikon d90
mozer - Pią 22 Lip, 2011
moronica, dzięki za informacje, może uda mi się przy okazji zapolować
Swoją drogą udaje Ci się ostrzyć ręcznie w wizjerze d90, czy może masz wymienioną matówkę?
moronica - Pią 22 Lip, 2011
wymaga to troche wprawy ale jak na razie potwierdzenie ostrosci sie sprawdza. oczywiscie trzeba wziac poprawke na to, ze przy papierowej glebi ostrosci potwierdzenie bedzie mialo nieco szerszy zakres niz sama glebia
calvalb - Sob 06 Sie, 2011 Temat postu: lustrzanka do 2,5-3 tysiaca Siema. Przymierzam sie do kupna lustrzanki ale juz mam metlik w glowie.. kumpel mowi D90 ojciec D5100 a teraz ze moglbym miec canona to by jego obiektywy pasowaly do mojego..
No i prosze was o pomoc Z gory dzieki i pozdrawiam.
@edit. I jeszcze jedno. Aparat ma mi sluzyc do robienia zdjec wszystkich po trochu;p tzn. wypady z przyjaciolmi, wycieczki, krajobrazy, itp.itp.
moronica - Sob 06 Sie, 2011
jakies uwagi godne sa te obiektywy? d90 ma lepsza ergonomie i ma silnik AF w body wiec lepiej wspolpracuje ze starszymi szklami. d5100 ma lepsza matryce ale to korpus z nizszej polki
calvalb - Sob 06 Sie, 2011
nie wiem dokladnie jakie to sa ale wiem ze jeden jest za ponad 3 kafle ;/
@edit. ale bardziej polecacie d90 czy d5100 ? bo ja dopiero poczatkujacy jestem
komor - Sob 06 Sie, 2011
calvalb, scaliłem Twój typowy przecież temat, do zbiorczego. Poczytaj parę stron wstecz, żeby forumowicze nie musieli powtarzać po raz n-ty tego, co już wielokrotnie napisali.
calvalb - Sob 06 Sie, 2011
dobra.. przepraszam ;c
moronica - Sob 06 Sie, 2011
calvalb, tyle niestety kosztuja obiektywy jasne badz specjalistyczne. ale na nizszych polkach cenowych rowniez jest duzy wybor jednak trzeba sie liczyc z tym, ze kupno lustrzanki to zazwyczaj jedynie poczatek sporych wydatkow
dowiedz sie, jakie to obiektywy i czy bedziesz faktycznie mogl ich uzywac kiedy bedziesz chcial, nie kazdy lubi sie dzielic zabawkami pamietaj, ze nawet poczatkujacy powinien miec jakies obeznanie i wiedziec, czego mniej wiecej chce. moze pozycz aparat od ojca i zobacz, czy w ogole cie to kreci
lordsett - Nie 07 Sie, 2011
witam wszystkich,
niestety po raz kolejny jako nowy forumowicz zadam odwieczne pytanie : co kupić ?
w tej chwili pstrykam Pentax'em K100D Super z kitowym obiektywem + Tamron AF 80-210 + Tamron AF 17-50/2.8. moje "cele" to głównie rodzina (wiecznie biegający dwulatek) i psy (psie wystawy, psie zawody sportowe, czasem polowania).
czas najwyższy na przesiadkę na coś nowszego i lepszego.
po długich przemyśleniach zostawiłem sobie dwie opcje :
1. D90 + kit + Nikkor 55-200 mm/4-5.6 + Nikkor 50mm/1.8
2. (chyba słabsza, ale to przywiązanie do Pentax'a) - Pentax K-r + to co już mam + Pentax 35mm/2.4
no chyba, że mimo wszystko przekona mnie ktoś do Canon'a, ewentualnie do Sony, których się panicznie boję
pozdrawiam i dzięki za ewentualne odpowiedzi - podpowiedzi.
Misyo - Nie 07 Sie, 2011
Witam Was wszystkich serdecznie.
Dojrzałem do lustrzanki. Albo przynajmniej tak mi się wydaję
Mam możliwość sprowadzenia ze stanów Canona w dobrej cenie... Tylko Canona bo kolega pracuje właśnie w tej firmie i ma możliwość kupna aparatu w cenie "dla pracownika". Standardowo aparaty są tańsze o jakieś 25% od Polski a moja cena będzie jeszcze lepsza.... Aparaty są zawsze w KITach ze standardowym obiektywem i niestety nie ma opcji zakupu sensownie samych szkiełek. Więc chciałbym zdecydować się na KITa i w kraju z czasem dokupić sobie obiektywy... Przeczytałem ten wątek i nie ma obawy, że coś z aparatem będzie nie tak. Zostanie sprawdzony przez specjalistę przed wysyłką... Ale po kolei...
1. Jestem amatorem i 90% zdjęć robię z AUTOMATu.
2. Cena nie jest wyznacznikiem. Mogę (odpowiednik cen z PL) zapłacić 1500 jak i 4000pln jeżeli będzie to miało jakiekolwiek sensowe uzasadnienie.
3. Aparat musi mieć video.
4. Po opisach na allegro jak na razie widzę eos 60D, parametry ma super jak na moje potrzeby, jedynie szkoda, że jest plastikowy.
5. Czy w moim przypadku nie lepiej kupić tańszy aparat? (nie chodzi mi o to, by szpanować przed znajomymi wysokim modelem robiąc zdjęcia w auto...).
6. Co to jest Samyang? Nadaje się to do czegokolwiek? Bo ceny wypas
Co do samego obiektywu to z czasem chciałbym kupić SIGMA 70-200 i jakieś makro do zabawy....
Napiszcie mi parę mądrych zdań... z góry dziękuję.....
lotofag - Nie 07 Sie, 2011
Misyo napisał/a: |
Mam możliwość sprowadzenia ze stanów Canona w dobrej cenie... |
Jeśli istotna jest dla Ciebie gwarancja, to sprawdź czy Canon w Polsce będzie respektował tę amerykańską...
Dojrzałem do lustrzanki. Albo przynajmniej tak mi się wydaję
(...)
1. Jestem amatorem i 90% zdjęć robię z AUTOMATu.
(...)
(nie chodzi mi o to, by szpanować przed znajomymi wysokim modelem robiąc zdjęcia w auto...). |
Primo fotografia to nie żadna wiedza tajemna i podstawy pozwalające na świadomą zabawę można ogarnąć stosunkowo szybko
Secundo patrząc od strony czysto konstrukcyjnej lustrzanka z racji większej matrycy powinna wypluwać z siebie "lepszej" jakości zdjęcia niż dajmy na to kompakt z mikroskopijną matryczką - niestety to nie jedyna składowa "dobrego" zdjęcia...
Są też aparaty nie będące lustrzankami, a posiadające matryce jak w lustrzankach i wymienną optykę - może zainteresuj się tym tematem?
3. Aparat musi mieć video. |
A zdjaesz sobie sprawę czym różni się filmowanie lustrzanką od filmowania kompaktem/amatorską kamerką?
(...) eos 60D, (...) szkoda, że jest plastikowy. |
Zastanawiałeś się jakie to ma dla Ciebie praktyczne znaczenie?
6. Co to jest Samyang? Nadaje się to do czegokolwiek? Bo ceny wypas |
To taka firma produkująca obiektywy i inny sprzęt optyczny, ma swoją stronę w internecie na którą można wejść, a jej produkty były testowane na wielu portalach o fotografii.
Jak każdy inny producent ma w ofercie rzeczy wartościowe jak i gnioty.
Ceny "wypas" bo m.in. żaden w obiektywów Samyanga nie oferuje autofocusa
mozer - Nie 07 Sie, 2011
Misyo, myślę, że podstawowe pytanie jakie należy zdać to "dlaczego potrzebna Ci lustrzanka?". Od odpowiedzi będą zależały ewentualne porady.
Testy obiektywów Samyang są dostępne na tym portalu - czytać się nie chciało?
Misyo - Nie 07 Sie, 2011
No to po kolei. Swoją przygodę z fotografią... ehh.. Smiena w 88 roku na "komunię" i wywoływanie u sąsiada w kuchni fotek... Później ojca Zenith i Practica BCA.... Póżniej jeszcze analogowy Canon.... I mimo, że to czasy liceum, zabawę wspominam przednio...
Później nastała era cyfrówek, kompaktowy Canon z 1.3M, Sony 2M (o zgrozo co to za qpa była), Canon z serii S (rewelacja jak na tamte czasy), no i ostatni Canon S5IS.
Kupując ten ostatni miałem nadzieję, że wrócę do zabawy z fotografią sprzed lat, oczywiście amatorską... niestety zabawy było mało i stąd 99% zdjęć w trybie auto...
Tak, chcę lustrzankę. Chyba jestem w takim wieku, że na nowo zaczynam się cieszyć jak dziecko gadżetami i mogę spędzić całą noc czytając o obiektywach o czym na dzień dzisiejszy mam zerowe pojęcie... Ale człowiek nie jest taki i musi poszerzać swoje horyzonty.. Kompakty ze zmienną optyką odpadają. Czas na prawdziwy aparat
Co do gwarancji, jest bardzo ważna ale nie warta 50% ceny aparatu. Zakładając, że 60D wyniesie mnie około 2k PLN i przed wysyłką zostanie sprawdzona przez kogoś kto ma o tym mega pojęcie to jestem gotów zaryzykować.
Proszę napiszcie mi w 2 zdaniach o co chodzi z filmowaniem lustrzanką a kompaktem. Nie mam pojęcia na czym to polega...
Co do plastikowej obudowy mogę napisać tylko to co wyczytam to w testach i komentarzach na forum, i że jest to wada. Przez ostanią godzinę wyczytałem również, że nie ma to specialnego znaczenia dla normalnego usera, ze magnetyzowana powierzchnia to też nie po całości i że to zwiększa wagę... Jak natomiast ma się odporność na deszcz tych aparatów? Często zdarza mi się spacerować przy deszczowej pogodzie... Mój kolega przy Mulitizumie mocno ucierpiał jak kropla padła na aparat... elektronika była do wymiany....
Co do Samyanga, przyznaję się bez bicia.. zanim cokolwiek poszukałem to dopisałem pytanie do pierwszego posta... Ale odpowiedź, że nie ma AF tłumaczy mi wszystko
A więc reasumując, wiem że chcę lustrzankę. Wiem, już nawet dla czego (starzeję się to pewnie 50% prawdy Robię sporo zdjęć i już nawet nie chyba a na pewno.. dojrzałem do tego...
Pozostaje ostatnie pytanie, czy na start kupić coś pokroju 550 czy dorzucić do 60D...
Misyo napisał/a: | Kompakty ze zmienną optyką odpadają. Czas na prawdziwy aparat |
No cóż, te "kompakty" różnią się od lustrzanek... brakiem lustra
Co za tym idzie nie mają optycznego wizjera z widokiem TTL i to ewentualnie może być dla kogoś przeszkodą póki wizjery elektroniczne się nie poprawią. Inna sprawa to mniejszy wybór szkieł, ale z drugiej strony niektórzy na lustrzankowy system Pentaksa czy Sony też narzekają, a jak już wejdą w rozbudowane Nikony i Canony to nagle budżetu brak
Tak BTW Leica serii M też nie jest lustrzanką, a chyba nie powiesz że zły obrazek generuje - tylko nie patrz przypadkiem ile kosztuje taka przyjemność
Lustro w aparacie implikuje pewną funkcjonalność a nie "lepszą" jakość zdjęć.
O filmowaniu jest chyba wątek na forum.
Co do plastikowej obudowy mogę napisać tylko to co wyczytam to w testach i komentarzach na forum, i że jest to wada. Przez ostanią godzinę wyczytałem również, że nie ma to specialnego znaczenia dla normalnego usera,
ze magnetyzowana powierzchnia to też nie po całości i że to zwiększa wagę... |
Większość modeli lustrzanek dostępnych na rynku ma obudowy z tworzyw sztucznych, te z metalowymi korpusami to dopiero w średnio-wyższej półce, a to kosztuje.
Nie "magnetyzowana" tylko ze stopów magnezu, chodzi o to żeby była solidna i zarazem lekka.
Jak natomiast ma się odporność na deszcz tych aparatów? Często zdarza mi się spacerować przy deszczowej pogodzie... Mój kolega przy Mulitizumie mocno ucierpiał jak kropla padła na aparat... elektronika była do wymiany.... |
Niektóre korpusy są uszczelniane, oczywiście znowuż nie te podstawowe. Jednak przy sensownym użytkowaniu nawet tym nieuszczelnianym nie powinno się nic stać, o kilka kropli deszczu nie ma się co martwić.
Ale odpowiedź, że nie ma AF tłumaczy mi wszystko |
To tylko jedna z metod oszczędzania, z drugiej strony patrząc Zeiss (oprócz szkieł produkowanych dla Sony) i Leica też nie ma AF, a ceny dla wielu zaporowe - nie wszystko jest tak oczywiste jak się wydaje
Pozostaje ostatnie pytanie, czy na start kupić coś pokroju 550 czy dorzucić do 60D... |
Ja bym dorzucił do 60D lub 7D - zupełnie inny komfort fotografowania. Tylko jeszcze przyzwoita optyka by się do tego przydała.
komor - Nie 07 Sie, 2011
lordsett, a nie myślałeś po prostu o kupnie K-5? Ponoć taka udana puszka, a szkła już jakieś masz.
mozer - Nie 07 Sie, 2011
Misyo, ja mogę tylko powiedzieć, że jak bym miał możliwość zdobycia 7D za pół ceny, to bez wahania bym tak zrobił Może nawet 5D?
Ja długo robiłem zdjęcia 350D i jakoś nie rozumiałem co może mi dać lepsze body, dopóki go nie zmieniłem na 40D
Misyo - Nie 07 Sie, 2011
lotofag: dzięki za sprostowania...
Co do kompaktu ze zmiennymi obiektywami.... byłem przed chwilką w sklepie Sonego... i dla mnie NEX-5K ma jedną totalnie dyskwalifikującą go cechę... może wam się to wydać śmieszne ale dla mnie brak jakiejkolwiek lampy błyskowej to totalna porażka.
mozer - Nie 07 Sie, 2011
Misyo, topowe lustrzanki zazwyczaj nie mają lamp
Co do kompaktu ze zmiennymi obiektywami.... |
Tak naprawdę trudno nazywać kompaktem coś co ma modułową budowę i nie jest produktem all-in-one.
może wam się to wydać śmieszne ale dla mnie brak jakiejkolwiek lampy błyskowej to totalna porażka. |
A co, nie można dokupić?
Wbudowana lampa jest dobra, ale jako sterownik dla zewnętrznych lamp lub w jakiejś mega awaryjnej sytuacji z jakimś dyfuzorem żeby choć trochę zmiękczyć światło. No, chyba że ktoś lubi twarde, kontrastowe oświetlenie typu "prosto w oczy"
switek3 - Nie 07 Sie, 2011
Mam pytanie-mam możliwość zakupu takiego oto zestawu:
Aparat Canon 400D (kupiony 25.03.2008) wraz z pudełkiem, dokumentami (m.in. faktura i nieważna gwarancja), kablem USB i Video, płytami CD, brak polskiej instrukcji (zginęła), ładowarką do baterii Aparat ma założoną nową matówkę (taką http://www.virtualvillage...05106-008.html) Stara, oryginalna matówka jest w zestawie (jest troszkę porysowana, co nie ma wpływu na działanie aparatu, jeżeli ktoś woli może sobie zamienić, jest cały zestaw do zmiany matówki) Aparat jest świeżo po przeglądzie i czyszczeniu matrycy.
Obiektyw Canon EF-S 55 - 250mm IS
(wraz z pudełkiem i dokumentami, kupiony w 2009 roku)i filtrem UV Hoya obie zaślepki oryginalne, używany zawsze z filtrem UV, Parę drobin kurzu w środku, nie mających wpływu na pracę obiektywu.
Obiektyw Canon EF 50 mm f/1.8 II
(wraz z pudełkiem, kupiony w 2009 roku) obie zaślepki oryginalne
obiektyw użyty może ze 3 razy
Lampa błyskowa Sunpak PF30X
(wraz z pudełkiem, kupiona w 2010 roku)
Pamięć Kingston 4GB 133X Compact Flash
2 baterie - oryginalna Canona + zamiennik Max Power 2900mAh
Kolega sprawdził że zrobił ok 19.000 zdjęć. Moje pytanie brzmi - czy opłaca się kupić taki zestaw. Cena jak na razie na aukcji to 1250. Pytanie czy opłaca się w ogóle patrzeć na taki zestaw i za jakiego maksa można go kupić? Poradźcie
lordsett - Nie 07 Sie, 2011
komor napisał/a: | lordsett, a nie myślałeś po prostu o kupnie K-5? Ponoć taka udana puszka, a szkła już jakieś masz. |
no właśnie myślałem i niestety cena samego korpusu przekracza moje możliwości o parę złotych, tym bardziej, że mogę kupić D90 z "zestawem", który opisałem za ok. 3000 PLNów. możliwość konfiguracji z Pentax'em też jest kusząca, właśnie przez posiadane przeze mnie "jakieś" szkła.
dlatego też trafiłem na forum, by dowiedzieć się czy idę w dobrym kierunku ... sam nie wiem, mętlik w głowie, a kupić coś trzeba
switek3 - Pon 08 Sie, 2011
Odświeżam moje pytanie sprzed 2 postów
mozer - Pon 08 Sie, 2011
switek3, Twoje pytanie jest dla mnie dość dziwne, bo to już każdy musi we własnym zakresie sprawdzić cenę nowego sprzętu i ocenić o ile niższa cena mu się opłaca przy zakupie sprzętu używanego, szacując przy tym ryzyko, że coś ze sprzętem może być nie tak i konieczne będą naprawy.
Jednemu się opłaca oszczędzić na zestawie 500 zł, innemu 1000 zł...
Czy tu można dać uniwersalną poradę? To trochę taki hazard
switek3 - Pon 08 Sie, 2011
mozer napisał/a: | switek3, Twoje pytanie jest dla mnie dość dziwne, bo to już każdy musi we własnym zakresie sprawdzić cenę nowego sprzętu i ocenić o ile niższa cena mu się opłaca przy zakupie sprzętu używanego, szacując przy tym ryzyko, że coś ze sprzętem może być nie tak i konieczne będą naprawy.
Jednemu się opłaca oszczędzić na zestawie 500 zł, innemu 1000 zł...
Czy tu można dać uniwersalną poradę? To trochę taki hazard |
Moje pytanie brzmiało-czy za taką cenę jaka jest podana przez mnie opłaca się kupić taki zestaw? Czy lepiej poszukać innej lustrzanki na rozpoczęcie z nią zabawy?
moronica - Pon 08 Sie, 2011
switek3, i na to pytanie otrzymales odpowiedz. porownaj z innymi aukcjami, poszukaj ceny tych obiektywow i lampy nowych i uzywanych i zdecyduj czy tobie sie oplaca. nie siedz i nie czekaj az ktos za ciebie sprawdzi cos, co doskonale mozesz sprawdzic samemu
martag1410 - Pią 12 Sie, 2011
Dobra... w następnym tygodniu kupuje lustro. Jak już pisałam wcześniej myslałam o nikonie D90, 18-105. Cena gdzieś d0 3200zł. Ale nadaj jestem niezdecydowana. A może Canon? Doradżcie mi co jest lepsze, abym nie żałowała, nie znam się na tym i dlatego pytam. Konkretne modele podajcie i obiektywy, które polecacie dla amatorki
moronica - Pią 12 Sie, 2011
odpowiednika d90 u Canona (50d) juz w sklepach nie ma bo zostal wycofany natychmiast po pojawieniu sie 60d. rowniez canonowski odpowiednik obiektywu nikona 18-105, tzn 18-135, jest sporo od niego drozszy. wiec chcac kupic canona musialabys zejsc polke nizej (choc nawet Canon 600d z tym szklem jest drozszy) albo zaplacic prawie 4500zl za 60d z 18-135. skoro sie na tym nie znasz to najwyzszy czas by zaczac sie rozeznawac w temacie, zaden aparat zdjec za ciebie nie zrobi. twoje zadowolenie z zestawu bedzie wynikowa klasy sprzetu i tego, co jestes w stanie z nim zrobic
forrest - Sob 13 Sie, 2011
Ten zestaw D90 + 18-105 możesz już kupić w cenie do 3000 zł. Zobacz np tu
Aleksandra - Nie 14 Sie, 2011
Hej wszystkim
szykuję się do zakupu lustrzanki (chociaż myślałam o PENie ale jak się domyślam to raczej "zabawa") w każdym razie szukam lustrzanki, która pozwoli mi robić ostre zdjęcia głównie psom, szczególnie w trakcie zabaw, psich sportów frisbee, skoków do wody (interesuje mnie osiąganie takich efektów http://i1203.photobucket....ek/IMG_1328.jpg zdaję sobie sprawę, że do aparatu muszą dojść umiejętności ). Zależy mi na tym abym móc wyciąć ostry fragment z całego zdjęcia, jeśli zbliżenie zdarzenia będzie ciekawsze niż cały kadr. Ważna będzie dla mnie dobra stabilizacja obrazu i AF. Na początku chciałabym wybrać body i do tego dobry jeden obiektyw jak najbardziej uniwersalny. Dobra jakość przy mocnych zbliżeniach też będzie dodatkowym atutem. A i szumy, wiadomo, że zdjęcia będą robione w lepszych i gorszych warunkach, chociaż widziałam w internecie, że są programy które likwidują szumy, ale przyznam się szczerze, że chciałabym jak najmniej siedzieć nad obróbką zdjęć, niestety nie to jest moim zawodem
Myślałam też o możliwości nagrywania filmów, nie musi to być jakość aby umieścic na 40 calowy telewizor ale miło mieć pamiątkę z zawodów w postaci filmu
Czytałam o d90 i d5100 ale ciężko jest mi pomiędzy nimi wybrać, chyba że macie inny pomysł i będę wdzięczna za doradzenie na początek jednego w miarę uniwersalnego obiektywu. Myślałam też o sony a55, domyślam się, że to inna półka, ale 10kl/s jest ciekawym pomysłem przy robieniu zdjęć ruchliwym psom i ich mimiki przy łapaniu dysków
Dzięki
mozer - Nie 14 Sie, 2011
Aleksandra, do takiego zdjęcia wymagany jest dobry i względnie jasny teleobiektyw. Może nim się kieruj przy wyborze systemu?
W Canonie są obiektywy klasy 70-200 f/4, których nie ma np. w Nikonie.
mozer czyli raczej w canona, o nich mało co wiem, czy mógłbyś mi podać przykładowy "zestaw"
mozer - Nie 14 Sie, 2011
Aleksandra, a ile masz pieniędzy?
do 3500 (korpus plus obiektyw) czytałam trochę o canonie eos600d
to głupio zabrzmi, ale szkoda że wybór aparatu jest bardziej skomplikowany niż samochodu (testy, jazdy próbne, specyfikacje i wszystko wiadomo), a w temacie wyboru aparatu czuję się blondynką (no dobra jestem nią, ale przeważnie się nią nie czuję )
przy a55 znalzłam taką informację odnośnie półprzezroczystego lustra: "Technologia półprzezroczystego lustra zapewnia bowiem dokładne śledzenie ostrości ruchomych obiektów oparte na wykrywaniu fazy." czy to prawda, na ogół w testach takie lustro jest uznawane za wadę, nie zabardzo wiem jak te informacje do siebie odnieść
mozer - Nie 14 Sie, 2011
Z nowych - nie da rady. Samo body nowego 600D kosztuje 2600-2700.
Z używanych może by się udało 40D/50D (nie filmują) + 70/200 f/4 L - trzeba by mocno poszukać.
Ewentualnie coś z używanych serii 500D/550D, ale to już wygoda pracy mniejsza, choć na początek może być.
Natomiast A55 ma słaby AF.
Innym wyjściem jest na razie kupienie aparatu ze standardowym obiektywem, a później dozbieranie do tele.
zaufania do używanych nie mam, znajomi kupili i ciągle mają problemy, niby na początku było ok, a teraz bardzo się męczą
ten obiekty 70/200 o którym piszesz sam kosztuje więcej niż bym chciała wydać i poręczność takiego sprzętu mocno będzie doskwierać
mozer - Nie 14 Sie, 2011
70-200 bez stabilizacji kosztuje ok. 2000 zł.
Możesz zacząć od 70-300. Tylko ten AF...
moronica - Nie 14 Sie, 2011
Aleksandra, nalezy pamietac ze im jasniejszy obiektyw tym mniej "poreczny", zwlaszcza jesli mowimy o teleobiektywach. tego przeskoczyc sie zwyczajnie nie da i albo sie z tym pogodzisz albo bedziesz skazana na typowo amatorskie, lekkie, plastikowe i ciemne zoomy. 70-200 z f/4 to i tak pikus, wazy zaledwie 700g. ze swiatlem 2.8 waga bylaby juz dwukrotnie wieksza. mozna oczywiscie wziac jasny uniwersalny zoom typu 17-50(55) ale wtedy bedziesz musiala sama blisko podchodzic do fotografowanego obiektu. zapomnij wtedy o mozliwosci zblizen podczas zawodow czy o takich ujeciach, jakie dalas tu za przyklad, chyba ze sama wejdziesz do tej wody razem z psem
czyli AF dobre powinno być w korpusie? Bez af sobie nie wyobrażam takich zdjęć (chyba)
ten 70/300 kosztuje od 1600 czyli za 2 tyś musiałabym dorwać lustrzankę
myślałam, że zmieszczę się w tym zakresie kosztowym, a widzę, że będzie z tym problem
mozer - Nie 14 Sie, 2011
Aleksandra, (tele)obiektywy są drogie, nie ma na to rady.
Ja zaczynałem od 100-300 - do 200-250 mm dawał radę. 70-300 IS jest optycznie lepszy, ale ludzie narzekają na jego celność.
Niestety, ale z ograniczonym budżetem zawsze są konieczne jakieś kompromisy.
moronica wchodzić do wody to i ja wchodzę (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/39bc247d152562ca.html nie wiem jak mój canon to wytrzymał)
czy zdjęcie można rozjaśnić odpowiednio np.: w PS? i jak jest ze zdjęciem lustrzanka plus obiektyw, czy wycinając interesujący fragmnet zdjęcia mocno tracę na jakosci?
3500 zł to maksimum, bardzo bym chciała wybrać to co radzicie ale mnie na to nie stać mam nadzieję, że uda się dobrać coś odpowiedniego
mozer - Nie 14 Sie, 2011
Aleksandra, a czy w cenę wliczyłaś karty pamięci i dodatkowe akumulatory? Zakup lustrzanki to tylko początek kosztów
karty pamięci mam, co do akumulatorów to chyba jakiś jest w zestawie? na dodatkowy poczekam miesiąc dwa
liczę na waszą kreatywność w pomocy kasa, którą chcę przeznaczyć nie chodzi piechotą, nie chciałabym iść w PENy a wychodzi na to, że może to być lepszy wybór :/
P_M_ - Nie 14 Sie, 2011
Z nikona masz jeszcze d3100 (z fullHD). Do kompletu 18-105vr i 70-300VR lub 55-300VR (wedlug uznania).
70-300VR to nie jest najjasniejszy obiektyw, ale celny i przyzwoicie ostry na 300mm. Przy krotszych jest BDB.
Krotszy zoomik to moze byc 18-105 lub nawet 18-55VR na poczatek. Nikon ma niezla oferte dla amatorow. Kundle typu sigma i tamron tez sie niezle z nim spisuja.
Pocwiczysz na czyms tanszym i bedziesz kombinowac dalej. Osobiscie jednak uwazam, ze do zawodow lepiej zaopatrzyc sie w aparat typu d300, ale to juz nie ta kasa.
Pozdrawiam.
mozer - Nie 14 Sie, 2011
Tylko problem jest co dalej. Następne tele w Nikonie to 70-200 2.8...
Misyo - Nie 14 Sie, 2011 Temat postu: ehh Witam ponownie...
Wciąż nie mogę się zdecydować Napiszcie mi proszę jak się ma Nikon d7000 do Canona d60? I czy do Nikona takie szkło na początek zabawy to dobry wybór?
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105mm F/3.5-5.6G ED
hijax_pl - Nie 14 Sie, 2011
Aleksandra napisał/a: | nie chciałabym iść w PENy a wychodzi na to, że może to być lepszy wybór | W jakim sensie?
mozer, nieprawda, jest jeszcze 80-200 f/2.8
mozer - Nie 14 Sie, 2011
moronica, mówimy o nowym sprzęcie.
moronica, tyle, że ciężko będzie z af po podpięciu do D3100
mozer, 80-200/2.8 to nowy sprzęt
W sumie za niecałe dwa tygodnie zapewne coś tam nowego nikon zaprezentuje. Może będzie to 70-2(3)00//4?
mozer - Nie 14 Sie, 2011
hijax_pl, ale ten nowy chyba nie ma silnika?
No nie ma.. Dlatego napisałem, że z D3100 będzie kiepsko, choć zdjęcia da się robić...
mozer, majac 3500zl na zestaw troche szkoda pakowac sie w korpus z najnizszej polki (zdecydowanie lepszy bylby d90 poki nadal jest dostepny) a ten 80-200 to predzej jako propozycja na przyszlosc no i by sprostowac, ze u Nikona nie ma wylacznie stabilizowanych 70-200 za ponad 7k zl jak twierdziles
mozer - Nie 14 Sie, 2011
moronica, ależ oczywiście, zgadzam się, ale zakładam, że Aleksandra potrzebuje już teraz jakiegoś zestawu z tele.
co do mojej wypowiedzi o olympusie to w kategoriach, że wyszłoby to taniej (ale to było z małym przymrużeniem oka, tudzież sarkazmem )
co do tego czy teraz to tak, nie chciałabym czekać na aparat 2 miesiące
na AF mi zależy, więc d3100 w takim razie odpada, a może d5100? kurczę myślałam, że sporo chcę przeznaczyć a tu klops...
znajoma ma taki komplet NIKON D5000 plus obiektyw NIKOR 18-100mm i TAMRON 70-300mm
Aleksandra, na Twoim miejscu wziąłbym zestaw D90 z 18-105VR a po czasie dokupił 70-300VR lub - co zapewne będzie lepszą opcją - szkło pokroju 80-200/2.8
tez bym tak zrobila (tzn tak zrobilam ). kup dobry korpus i uniwersalny obiektyw, poucz sie robic zdjecia a pozniej juz bedziesz wiedziala czego ci brakuje - czy milimetrow na dlugim koncu czy na krotkim czy swiatla czy makro
Aleksandra - Pon 15 Sie, 2011
a jak z kolorami będzie? http://www.fotosik.pl/pok...e722d1452c.html to są moje dwa psy i złapanie ich nie prześwietlonych (ze względu na elementy białej sierści) a jednocześnie z dobrym odwzorowwaniem ich naturalnych barw jest momentami problematyczne.
tego canona 600d znalazłam za 2500 a na allegro jest taki obiektyw do niego http://allegro.pl/canon-e...1750592222.html jest jeszcze http://allegro.pl/canon-6...1763688745.html
ten zestaw d90 jest w moich możliwościach, ale chciałabym mieć jeszcze alternatywę
komor - Pon 15 Sie, 2011
Aleksandra napisał/a: | to są moje dwa psy i złapanie ich nie prześwietlonych (ze względu na elementy białej sierści) a jednocześnie z dobrym odwzorowwaniem ich naturalnych
barw jest momentami problematyczne |
D90 sobie poradzi. Co prawda najlepsze zdjęcia w trudnych sytuacjach oświetleniowych wychodzą jak używa się plików RAW i potem odpowiednio obrabia, ale do tego też kiedyś może dojdziesz, a tymczasem pracując na JPG-ach możesz użyć funkcji optymalizacji zakresu dynamicznego (D-Lightning).
Co do Canona 600D to jest to co prawda produkt nowszy niż Nikon D90, ale z niższej półki cenowej. Przymierz do ręki w jakimś sklepie parę aparatów i zobacz z którym lepiej Ci się pracuje.
Obiektyw Canon EF-S 55-250 IS to jest tylko teleobiektyw! Czyli dobry jako drugi do zestawu, inaczej nie zrobisz żadnego zdjęcia szerokokątnego. Drugi zestaw, który linkujesz (Canon 600D +18-135 IS) to dobry zestaw początkowy, z obiektywem uniwersalnym, podobnym do polecanego odpowiednika w Nikonie (18-105 VR), tylko nieco droższym, pewnie lepiej wykonanym i ma nieco więcej milimetrów na długim końcu (135 a nie 105). Ale do łapania dynamicznych obiektów Nikon D90 raczej sprawdzi się lepiej niż Canon 600D, choć w dużym stopniu zależeć to będzie od obiektywu.
forrest - Pon 15 Sie, 2011
To jako alternatywę możesz zerknąć na następujące zestawy:
Canon 550d + ...
lub
Canon 600d + ....
Jest to sprzęt lokowany lekko niżej od N D90, ale przymierzyć zawsze można.
PS. Za długo pisałem, komor mnie uprzedził
Aleksandra - Pon 15 Sie, 2011
czyli pozostaje przejść się np do fj i przymierzyć się do sprzętu
wielkie dzięki za pomoc
[ Dodano: Pon 15 Sie, 2011 20:05 ]
został mi polecony taki obiektyw sigma 18-200 widziałam zdjęcia przed obróbką, są jasne (zdjęcia były robione w połączeniu z sony a500) ale to pytanie o sam obiektyw
[ Dodano: Pon 15 Sie, 2011 20:14 ]
znalazłam taki zestaw http://www.ceneo.pl/4393101 oglądałam zdjęcia z tym obiektywem ale z alphą500 i efekty są bardzo zadawalające, co sądzicie o takim obiektywie do d90 lub 600d?
[ Dodano: Wto 16 Sie, 2011 08:34 ]
tutaj jest zdjęcie z tą sigmą http://cloudy.aplus.pl/wy...2010/index.html https://picasaweb.google.com/lh/photo/uzgwQOpmCn_w6dXY_unmEA?full-exif=true razem z alphą500
ten obiektyw wydaje mi się najlepszy, bo jednak zasięg 200 będzie najbardziej optymalny ale mam wątpliwości do jakiego body
przy ważniejszych zdjęciach będę chciała pracować na rawach, ale pdoobno d90 daje zimne kolory, czyli wchodziłaby praca nad każdym zdjęciem :/
maput - Czw 18 Sie, 2011
Aleksandra napisał/a: | przy ważniejszych zdjęciach będę chciała pracować na rawach, ale pdoobno d90 daje zimne kolory, czyli wchodziłaby praca nad każdym zdjęciem :/ |
Ale zdajesz sobie sprawę, że kolorystyka to rzecz trzeciorzędna ? Wszystko jest do ustawienia w aparacie. Jak chcesz cieplej to se ustaw cieplej
A ta Sigma 18-200... wiesz jak to jest - jak coś jest do wszystkiego, to niekoniecznie jest najlepszym wyborem. Musisz wybrać - uniwersalność z niższą jakością, czy więcej szkieł ale z lepszymi efektami.
mozer - Czw 18 Sie, 2011
Aleksandra, zdjęcia tej wielkości o tej jakości to można i z małpki uzyskać. Warto oglądać tylko pełne rozdzielczości, żeby cokolwiek porównać.
To, że zdjęcia są 'jasne' to pewnie wynik wysokich ISO. To nie jest jasny obiektyw.
Kolory RAWów można ustawiać masowo.
Poza tym co Ci da długi obiektyw, jeśli:
- AF nie trafi
- ciemnica nie pozwoli uzyskać nieporuszonego ujęcia
?
nowy11 - Pią 19 Sie, 2011 Temat postu: Co wybrac może canon 550d? witam wszystkich szukam dobrej lustrzanki na kilka lat . Bedzie to moja pierwsza lustrzanka do tej pory miałem do czynienia tylko z cyfrówkami .Kwota maksymalna na aparat z obiektywem to 3300 zł . co fotografuje? krajobrazy , samochody na zlotach oraz czasami ludzi .Chodzi mi również o nagrywaniu filmów w jakosci full HD .Zastanawiałem sie nad kupnem canona 550d samego body i dokupieniu do niego jakieś obiektywu , ale i tak posiadam mętlik w głowie . Prosze o porady w wyborze aparatu i obiektywu . Pozdrawiam
hijax_pl - Pią 19 Sie, 2011
Polecam przejrzeć ten wątek: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14471
nowy11 - Pią 19 Sie, 2011
Przeglądałem juz i po prostu jak napisałem mam mentlik jeden poleca to drugi to
hijax_pl - Pią 19 Sie, 2011
Gdyby był tylko jeden dobry i warty kupna model aparatu to chyba by reszta producentów upadła, prawda?
nowy11 - Sob 20 Sie, 2011
No wiadomo a moze jeden aparat jest dla moich wymagań i obiektyw ?
mozer - Sob 20 Sie, 2011
nowy11, Twoje wymagania są zbyt ogólne, żeby można było wskazać przewagę jakiejś konkretnej konfiguracji.
maput - Sob 20 Sie, 2011
Twoje wymagania to wycieczkowo-portretowe wszystko. Pewnie jeszcze z makro. Myślisz że producenci o tym nie pomyśleli ? Na tej półce cenowej raczej nie ma wyspecjalizowanego sprzętu i wszystko jest do wszystkiego... I tak czego nie weźmiesz będziesz zadowolony. Byłeś w jakimś sklepie pomacać sprzęt który byłbyś gotów kupić ? Skoro czytałeś tamten wątek to pewnie już wiesz że to ważna rzecz...
nowy11 - Sro 24 Sie, 2011
Tak byłem w sklepie macałem je . Wybór raczej padł na 600d (chodzi mi o nowy sprzęt) . Tylko w zestawie jest obiektyw 18-55mm z tego co widze po testach to srednio sie spisuje np przy robieniu filmów . Jaki by był odpowiedni do tego obiektyw do odpowiednich zdjec i filmów dla amatora ( tak jak mówiłem budżet na wszystko max 3300zł)
Baku - Sro 24 Sie, 2011
Do filmowania to możesz sobie dokupić za jakieś 350 zł obiektyw 50/1.8 II. Ustawianie ostrości nie jest tam może super wygodne, ale przy odrobinie wprawy i chęci można uzyskać dobre (a nawet b. dobre) rezultaty. Poza tym znakomicie uzupełni on 18-55IS, którego dostaniesz w zestawie (czyli w kicie).
mozer - Sro 24 Sie, 2011
Hm. A co doskwiera 18-55mm przy robieniu filmów?
komor - Sro 24 Sie, 2011
Brak efektów typowych dla filmowania lustrzanką, czyli nie ma film-look.
mozer - Sro 24 Sie, 2011
komor, ale ja serio chciałbym wiedzieć
I tak niewiele obiektywów ma płynną regulację przesłony.
nowy11 - Sro 24 Sie, 2011
czyli najlepiej zakupic 600d z 18-55 m ( do robienia zdjęć ? ) oraz osobno obiektyw 50/1.8 II do robienia filmów ?
[ Dodano: Czw 25 Sie, 2011 20:59 ]
??
Baku - Pią 26 Sie, 2011
50/1.8 II będzie nie tylko do kręcenia filmów. 18-55 wraz ze zwiększaniem ogniskowej robi się coraz ciemnejszy, przy 50 mm maks f5.6... Taka stałeczka za niewielkie pieniądze pięknie go uzupełni jasnością i ostrością. A odnośnie kręcenia filmów da jeszcze mniejszą głębię ostrości niż kitowy obiektyw.
martag1410 - Nie 28 Sie, 2011
A co myślicie o starym Heliosie 50/2.8 Ogladałam zdjęcia mojej koleżanki wykonane tym obiektywem, są genialne, do tego kolory, bardzo mi sie podobały. Czy te obiektywy sa dostępne jeszcze? Szuakałam na allegro i nie znalazłam.
hijax_pl - Nie 28 Sie, 2011
50/2.8? A co to za helios? Nie widziałem takiego nigdy a i wujek google nie pomaga...
no więc właśnie też szukam i sama się dziwie, najwyraźniej koleżanka zły mi podała.
50/2.8... a może poprzestawiać cyferki to wyjdzie całkiem znany i popularny 58/2 ?
Nieważne, spytam się to napisze, ale co myślicie o tego typu obiektywach, nie są drogie, kupiłabym jeden. Tylko czy mogę bez problemu używać go z Nikonem?
[ Dodano: Nie 28 Sie, 2011 10:21 ]
Możliwe, w każdym razie ona przed chwilą napisała tak jak wcześniej Wam napisałam
martag1410 napisał/a: | ylko czy mogę bez problemu używać go z Nikonem? | M42 na nikonie by ustawić ostrość na nieskończoność wymaga adaptera z soczewką korygująca, co degraduje jakość optyczną. Jeśli nie będziesz używał nieskończoności, wtedy adapter może być bez soczewki (tańszy i nie degraduje jakości obrazu)
sigmiarz - Nie 28 Sie, 2011
to zwykły zenit helios, miałem kiedyś taki, właśnie w zenicie, mój pierwszy aparat..
[ Dodano: Nie 28 Sie, 2011 10:26 ]
a może to była vega 3...
edit //
to jednak było to http://www.zenit-camera.com/lens-helios-44.htm
jak podejrzewał hijax, niby jasny ale kiepska transmisja..
jak przesiadłem się na minoltę i miałem 50 f1.8 albo 1.4 na zdjęciach zrobiło się widniej
łół, dzieki za odpowiedź, ale... nic z tego nie rozumiem, bo jestem AMATORKĄ, a o obiektywach typu Helios, przejściówkach itp nic nie wiem Także jakbyś mi to mógł wytłumaczyć po polsku byłabym wdzięczna
moronica - Nie 28 Sie, 2011
martag1410, w zaleznosci od tego jaki rozmiar ma mocowanie obiektywu w korpusie i jaki ma gwint/bagnet obiektywu, niektore przejsciowki (bo to chyba jasne, ze Zenit i Nikon maja inne mocowania) powoduja zwiekszenie odleglosci obiektywu od matrycy/filmu, przez co ustawienie ostrosci na nieskonczonosc skutkuje de facto uzyskaniem ostrego obrazu w odleglosci kilku/kilkunastu/kilkudziesieciu metrow (zalezy od obiektywu). niektore starsze radzieckie obiektywy byly tak sprytnie konstruowane, ze pierscien ostrosci nie mial blokady na pozycji nieskonczonosc tylko mozna go bylo przesunac nieco dalej, wlasnie ze wzgledu na lepsza wspolprace przez przejsciowke
skoro juz sie bawic w manuale akurat na Nikonie to jest dostepna na ebayu masa obiektywow typu AI i AI-S, nie wymagaja przejsciowek, w trybie M (bez pomiaru swiatla ale z potwierdzeniem ostrosci) mozna sie nimi pobawic, sporo z nich znajdziesz zrecenzowanych na http://www.kenrockwell.com/
moronica napisał/a: | bez pomiaru swiatla | Tylko w korpusach z niższych półek. To znaczy do D90 włącznie.
mozer - Nie 28 Sie, 2011
Co jest nie tak z tymi Nikonami - Canon nawet bez obiektywu mierzy światło
hijax_pl, mowimy tu o korpusach z danego przedzialu cenowego
[ Dodano: Nie 28 Sie, 2011 10:42 ]
mozer, ale potwierdzenia ostrosci zdaje sie nie ma w Canonach (przynajmniej w niektorych modelach)
mozer napisał/a: | Canon nawet bez obiektywu mierzy światło | Ale nie pomaga w ustawianiu ostrości
mozer - Nie 28 Sie, 2011
Nie chcę zabrzmieć złośliwie , ale z mojego doświadczenia potwierdzanie ostrości jest niewiele warte - zakres w jakim potwierdza jest większy niż GO. No chyba, że w Nikonach jest inaczej...
zalezy od przyslony i od odleglosci od obiektu. z mojego doswiadczenia wynika, ze owszem zakres na pelnej dziurze i niewielkiej odleglosci jest wiekszy niz faktyczna glebia ostrosci ale metoda ta i tak jest duzo dokladniejsza niz mozliwosci mojego oka i matowki bez klina. trzeba sie nauczyc wstrzeliwac w ten zakres no i jak nam bardzo zalezy na idealnej ostrosci to robic po 2-3 fotki, nie 1 (ale przeciez jak uzywamy cyfry to zaden problem). ostatnio robilam koncerty manualnym szklem i potwierdzenie ostrosci bylo bardzo przydatne
mozer - Nie 28 Sie, 2011
moronica, mimo wszystko pozostaje niedosyt
jaad75 - Nie 28 Sie, 2011
mozer napisał/a: | ale z mojego doświadczenia potwierdzanie ostrości jest niewiele warte | Być może w Canonach tak jest...
kufel - Nie 28 Sie, 2011
jaad75 napisał/a: | Być może w Canonach tak jest... | mozer oczywiście przejaskrawił sporo , w moim canonie dziala jak najbardziej poprawnie ( pewnie mam dziwny egzemplarz ) ale faktem jest ze lepiej podchodzić do niego z dystansem.
mozer - Nie 28 Sie, 2011
kufel, ja nie mówię, że działa niepoprawnie tylko jego specyfika jest taka, że ma dość duży margines błędu
kufel - Nie 28 Sie, 2011
mozer napisał/a: | kufel, ja nie mówię, że działa niepoprawnie tylko jego specyfika jest taka, że ma dość duży margines błędu | wiem wiem tylko z tego cytatu: "ale z mojego doświadczenia potwierdzanie ostrości jest niewiele warte", można wyciągnąć błędny wniosek ze jego przydatność jest bliska zeru
Ma taki sam margines błędu jak AF, reszta, to Twój czas reakcji i koordynacja oraz przełożenie pierścienia ostrości i wyczucie w palcach. A, że nie zdając się na potwierdzenie, można często wyostrzyć dokładniej (np. na klinie, czy na powiększeniu w LV), to inna sprawa.
mozer - Nie 28 Sie, 2011
jaad75, o nie zgodzę się. U mnie AF jest duuużo celniejszy.
mozer, może po prostu Twoje palce nie zatrzymują soczewek tak sprawnie, jak robi to silnik AF...
mozer - Nie 28 Sie, 2011
jaad75, to chyba nie o to chodzi.
Dajmy na to kręcę bardzo powoli pierścieniem od ustawienia na nieskończoność i:
- po raz pierwszy aparat sygnalizuje ostrość, zatrzymuję kręcenie
- kręcę dalej, aż przestanie sygnalizować ostrość, zatrzymuję kręcenie
Otrzymuję pewien przedział, którego tylko fragment daje akceptowalną ostrość - pewnie AF używa jakiegoś algorytmu, żeby określić, który.
Ja tego w głowie zrobić nie potrafię, więc możemy założyć, że to ja jestem słabym ogniwem tego całego układu
W sumie to nawet nie wiem, czy ten punkt właściwej ostrości jest w połowie tego zakresu.
jasne, ze najlepiej miec i potwierdzenie ostrosci i pomiar swiatla. na szczescie od N D7k juz jest i to i to swoja droga gdzies ostatnio czytalam, ze to potwierdzenie ostrosci jest duzo skuteczniejsze w wyzszych modelach niz w tych amatorskich
wpieczka - Pią 02 Wrz, 2011 Temat postu: trzy aparaty do wyboru na co się zdecydować ? Witam,
w zasadzie zdecydowałęm się na 3 modele lustrzanki cyfrowej i tylko teraz nie wiem którą wybrać, może wy coś pomożecie. Oto one:
1. Eos 550D 18-55mm + 55-250mm IS
2. Eod 600D 18-135mm IS
3. Nikon D90 18-105mm VR
W zasadzie każdu kosztuje około 3,5k. Znajomy najbardziej polecał mi Nikona D90 a ja szukając informacji o nim dodatkowo zainteresowałem się EOS-ami szczególnie tym 600D. Aparat byłby wykorzystywany głównie do zdjęć (filmowanie mnie nie interesuje), a zdjęcia to głownie dziecko plus jakieś pejzażowe.
mozer - Pią 02 Wrz, 2011
D90 - to najwyższa półka z tych 3.
jaad75 - Pią 02 Wrz, 2011
Dokładnie. Wymienione Canony to półka Nikona D5000/D51000.
wpieczka - Pią 02 Wrz, 2011
o dziwo Nikon D90 jest z nich najtańszy i kosztuje 3250
moronica - Pią 02 Wrz, 2011
d90 to dosc stary model (rok temu wyszedl juz jego nastepca, d7000) dlatego jest obecnie taki tani. d7000 byl sporym krokiem naprzod i pewnie dlatego Nikon zdecydowal sie pozostawic na razie d90 na rynku gdyz te 2 modele ze soba nie koliduja. niedlugo (najprawdopodobniej wraz z koncem tego roku) d90 zostanie wycofany
Mazzi - Wto 20 Wrz, 2011
Cześć!
Jako nowy użytkownik forum (choć czytam wasze opinie od dość dawna) chciałbym się przywitać i z góry podziękować za pomoc
Do niedawna fotografowałem dość fajnym w moim odczuciu kompaktem FZ18 od Panasonica. Aparat towarzyszył mi zawsze - nocował nawet w aucie żebym czasem o nim nie zapomniał kiedy rano wstaje i się śpieszę. Dzisiaj przyszedł czas na coś ambitniejszego - pierwsze lustro!
Przeczytałem masę artykułów na optyczne.pl, forum starałem się przewrócić do góry nogami aby znaleźć jak najlepsze body dla siebie aż w końcu wybrałem się do Foto Joker'a pomacać każde z interesujących mnie aparatów, a były to:
1) D90 + 18-105 VR KIT
2) D5100 + 18-105 VR KIT
3) Canon 600D + 18-55 IS II
Faworytem była tutaj pozycja nr. 1. Wziąłem do ręki każdego z nich i z racji tego, że jestem leworęczny od razu D90 przypadł mi do gustu (przyciski z lewej strony). Dłonie mam dość spore (długie paluchy ) i tak jak trzymałem D5100 niepewnie to D90 chwyciłem i nie chciałem oddać!
Porównanie mojego faworyta do D5100 i 600D zakończyłem na tym, że w moim odczuciu lepiej leży w dłoni, ergonomia (choć może to być subiektywne odczucie) jest o niebo lepsza i jakość wykonania - pozostałe 2 body są po prostu jak zabawki!
To tyle jeśli chodzi o to co zauważyłem, a starałem się temat od każdej strony ugryźć - od czytania do macania i być może Wy mnie ostudzicie lub inaczej pokierujecie co do wyboru którego tak na prawdę już dokonałem (D90).
Kilka pytań:
1) Nie jestem człowiekiem który goni za każdą nowinką sprzętową ale D90 jest już ciut starą konstrukcją a inwestycja ma być długoterminowa - przejmować się leciwością tego sprzętu? Chce kupić nowy egzemplarz.
2) Koleżanka przyniosła mi do pracy D90 z jakimś adapterem i obiektywem Helios'a o ile sie nie mylę. Z tego co oglądałem na allegro to takie adaptery są tanie jak barszcz, obiektywy również a ostrość mnie powaliła (może jeszcze zbyt mało widziałem). Co myślicie o takim dodatku?
To się rozpisałem... Z góry dzięki za odpowiedź i sugestie.
Pozdrawiam
Mazzi
moronica - Wto 20 Wrz, 2011
Mazzi, przede wszystkim rozeznaj sie na tyle by nie walic takich gaf jak te w obiektywach, ktore podajesz. nie chodzi tu o zapamietywanie cyferek ale o podstawowe rozeznanie, co to jest ogniskowa i dlaczego dodawanie obiektywu o zakresie ogniskowych 55-118mm jako standardowego szkla nie mialoby wiekszego sensu. nie istnieja obiektywy 55-118mm, jak juz to sa 18-55mm lub 55-200mm
jak mozesz to wez d90 z 18-105mm. jesli chodzi o manualne szkla to jak juz to lepiej poprzegladac stare manualne szkla Nikona, masa tego jest na ebayu
hijax_pl - Wto 20 Wrz, 2011
No to jak Ci się dobrze trzyma D90 to może zamiast 600D sprawdź 60D? Będzie przynajmniej adekwatne porównanie
Ad 1 - IMHO nie.
Ad 2 - do M42 potrzeba adaptera z soczewką, inaczej nie będzie ostrzył na nieskończoność. Heliosy zdarzają się ostre i takie mniej ostre Także jak się nastawiasz na M42 to od Nikona lepiej wypada Canon, a najlepiej Pentax.
Przy okazji - niewiele widziałeś
maput - Wto 20 Wrz, 2011
Dobrze wybrałeś. Kupuj i nie myśl.
Tylko z 18-105 a nie 55-118...
niejasna - Wto 20 Wrz, 2011
a co powiecie na pentaxa k-r z obiektywem 18-55 i 50-300 ? warto czy nie warto kupować ?
Mazzi - Wto 20 Wrz, 2011
moronica, maput, - przeraszam... Po prostu dzisiaj do 4 nad ranem czytałem i czytałem o tych 2 kitach od Nikon'a, porównywałem cenowo na allegro, ceneo, skąpcu i innych sklepach a przy pisaniu posta myśląc o tym Canonie popełniłem gafę - chociaż chodziło mi o obiektyw 18-105VR Rozpędziłem się
hijax_pl, niestety ale portfel nie pozwala
maput, dzięki!
Chciałbym żebyście rozwineli temat tych radzieckich, starych i tanich obiektywów Zabija mnie tutaj cena - obiektywy taniutkie, od 80 do 160 zł a zdjęcia bardzo mi się podobają. Wiem, że nie nadają się do PRO fotografii ale bardziej chciałbym np. zdobyć na początek coś taniego aby pobiegać, zobaczyć jakie możliwości daje jeden a jaki drugi i w końcu zdecydować się na coś lepszego.
Mazzi napisał/a: | niestety ale portfel nie pozwala | No to się nie ma co zastanawiać tylko brać D90
niejasna napisał/a: | a co powiecie na pentaxa k-r z obiektywem 18-55 i 50-300 ? warto czy nie warto kupować ? |
niejasna, zamiast pytac, czy warto, lepiej sprecyzuj co chcesz z tym aparatem robic. bo jesli chodzi o to czy warto czy nie warto to jest juz osobista decyzja konsumenta, czy jest sklonny zaplacic dana cene za dany produkt czy nie. dla jednych warto jest kupic Fiata Pande bo jest tani a ich wymagania nie wychodza poza dojazd do pracy a dla innych warto jest kupic Mercedesa nawet jesli ma to byc 20-letni Mercedes
Mazzi napisał/a: | Chciałbym żebyście rozwineli temat tych radzieckich, starych i tanich obiektywów | No ale co tu rozwijać? Mazzi napisał/a: | Zabija mnie tutaj cena - obiektywy taniutkie, od 80 do 160 zł | Są też takie co chodzą po kilkaset złotych... No i w tym względzie zgadzam się z moroniką - już lepiej celować na perełki ze stajni Nikona. Mazzi napisał/a: | Wiem, że nie nadają się do PRO fotografii | A dlaczego nie? Mazzi napisał/a: | ale bardziej chciałbym np. zdobyć na początek coś taniego aby pobiegać, zobaczyć jakie możliwości daje jeden a jaki drugi i w końcu zdecydować się na coś lepszego. | Jak kupisz D90 to dozbieraj do Nikkora 50/1.8D (używki można kupić już za 350-400zł)
Mazzi napisał/a: | Chciałbym żebyście rozwineli temat tych radzieckich, starych i tanich obiektywów Zabija mnie tutaj cena - obiektywy taniutkie, od 80 do 160 zł a zdjęcia bardzo mi się podobają. Wiem, że nie nadają się do PRO fotografii ale bardziej chciałbym np. zdobyć na początek coś taniego aby pobiegać, zobaczyć jakie możliwości daje jeden a jaki drugi i w końcu zdecydować się na coś lepszego. |
o tym juz na forum bylo. generalnie w Nikonach taka przejsciowka powoduje odsuniecie obiektywu od matrycy a taka zmiana nawet o 1-2mm powoduje, ze nie da sie juz ostrzyc na nieskonczonosc. dlatego w niektorych przejsciowkach montuje sie dodatkowy element optyczny by to zniwelowac. tylko teraz pomysl, ile taki element optyczny jest warty w przejsciowce za grosze. tylko bedziesz psuc jakosc optyczna obiektywu. pamietaj rowniez, ze taki manualny obiektyw (rowniez te nikonowskie manuale) bedzie pracowal tylko w trybie M wiec nie bedzie pomiaru swiatla, bedziesz musial wszystko samemu ustawiac
Mazzi - Wto 20 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | No ale co tu rozwijać? |
Myślałem, że może podasz jakieś plusy lub minusy takiego rozwiązania, a inaczej ujmując wady i zalety.
hijax_pl napisał/a: | A dlaczego nie? |
Hmmm... Myślałem, że taki lepienie czegoś za pomocą adapterów itd. jest raczej kombinowaniem niż PRO podejściem do tematu.
hijax_pl napisał/a: | Jak kupisz D90 to dozbieraj do Nikkora 50/1.8D (używki można kupić już za 350-400zł) |
Faktycznie - dzięki! Nówka za 499 zł.
Taki adapter z soczewką to już koszt ok 80zl. A jak jeszcze będzie miał nalepionego dandeliona by aparat (np D90) mógł mierzyć światło - wtedy koszt rośnie do ok 240zł.
Jak Helios 44 ma kosztować ok 100zł robi się już sumarycznie 340zł, a za tyle można dostać już używkę 50/1.8D,a dokładając jeszcze 100zł można nawet kupić nową...
Oczywiście, jak ktoś chce się bawić tylko w M42 i zbierać różnego rodzaju żelastwo to lepiej kupić adapter. Tyle, że jak już napisałem wcześniej - w takiej sytuacji kupowałbym jakiegoś Pentaxa - tam przejściówka do M42 kosztuje ok 30zł, nie ma soczewki korygującej, aparat mierzy światło i wspomaga ustawienie ostrości.
Mazzi - Wto 20 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | Taki adapter z soczewką to już koszt ok 80zl. A jak jeszcze będzie miał nalepionego dandeliona by aparat (np D90) mógł mierzyć światło - wtedy koszt rośnie do ok 240zł.
Jak Helios 44 ma kosztować ok 100zł robi się już sumarycznie 340zł, a za tyle można dostać już używkę 50/1.8D,a dokładając jeszcze 100zł można nawet kupić nową...
Oczywiście, jak ktoś chce się bawić tylko w M42 i zbierać różnego rodzaju żelastwo to lepiej kupić adapter. Tyle, że jak już napisałem wcześniej - w takiej sytuacji kupowałbym jakiegoś Pentaxa - tam przejściówka do M42 kosztuje ok 30zł, nie ma soczewki korygującej, aparat mierzy światło i wspomaga ustawienie ostrości. |
No i widzisz - rozwinąłeś troszkę temat i bardzo pomogłeś mi tym postem! 50/1.8D będzie równie dobrze ostrzył?
maput - Wto 20 Wrz, 2011
Z D90 bez problemu Chyba że chodzi Ci o ostrość jako rozdzielczość - też źle nie jest
Mazzi napisał/a: | 50/1.8D będzie równie dobrze ostrzył? | Ma AF więc tak samo jak 18-105VR (tylko ciut głośniej). A o ostrość się nie martw bo to doskonałe szkiełko - sprawdź test na optycznych
Mazzi - Wto 20 Wrz, 2011
Dzięki Panowie i Panie - decyzja podjęta. Więcej o samych korpusach nie czytam bo za duży mętlik w głowie się robi.
aparat nie będzie wykorzystywany do jakiś super extra profesionalnych zdjęć. Głównie pejzaże no i zdjęcia w plenerze. Jestem początkująca
jakie zdjecia w plenerze, portrety?
ogólnie chodzi mi o to aby aparat był jak najbardziej wielofunkcyjny. Mój wybór padał na k-r bo podobno jest niezły dla początkujących. Myślę ze będę głównie fotografować pejzaże i portrety w plenerze. Zależy mi także na tym żeby zdał egzamin "na weselu u cioci " i "urodzinach wujka"
odpusc sobie to tele i poczytaj to http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=16220
lustrzanka to nie kompakt, nie dobiera sie obiektywow pod wzgledem zakresu, jaki pokrywaja, tak jak sie patrzy na ilokrotnosc zoomu w kompaktach. rownie wazne co ogniskowa sa inne czynniki, ktore determinuja przydatnosc obiektywu do danej tematyki
selene211 - Wto 20 Wrz, 2011
Witam , bardzo bym była wdzięczna za poradę . To będzie moja pierwsza lustrzanka , dotychczas tylko cyfrówka . No i mam dylemat . Z jednej strony szkoda dawać duzo kasy za lustrzankę skoro nie wykorzystam jej możliwości , a z drugiej strony nie lubię kupować taniochy i żałować ze nie zapłaciłam więcej od razu . Nie mam szczególnych wymagań , będę focić na Karaibach jak i moją rodzinkę .
Wstawiłam od razu gotowe zestawy ze sklepu bo nie mam pojęcia o obiektywach i sama ich raczej składać nie będę Serdecznie dziękuję za porady .
PS..nie mieszkam w PL więc ceny takie anie inne
CANON EOS 1100D EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 DC 1700 zł
CANON EOS 550D + EF-S 18-55 F/3.5-5.6 IS 2700 zł plus karta pamięci 8 plus torba gratis
NIKON D3100 m/ 18-55VR, 14.2MP, 3" LCD 2300 zl
i jeszcze widziałam Canon 550 D kit z dwoma obiektywami około 2700 zł
selene211, a skąd przekonanie, że nie wykorzystasz możliwości lustrzanki? Nie masz zamiaru przeczytać instrukcji obsługi? Nie chcesz robić lepszych zdjęć? Po co chcesz kupić lustrzankę?
1100d i d3100 to najnizsza polka Canona i Nikona wiec jesli chodzi o lustrzanki to jest to wlasnie ta "taniocha", ktorej chcesz unikac. z drugiej strony kazda lustrzanka da sie wykonac dobre zdjecia o ile sie wie co sie robi lub jest sie sklonnym wykazac samodzielnoscia i poswiecic kolejne miesiace na intensywna nauke praktyczno/teoretyczna. lepiej by bylo pomyslec o jakims lepszym obiektywie ale to juz sobie doszukasz w watkach "co zamiast kita do Nikona/Canona"
dzięki za linka moronica. A co powiecie na temat samego k-r dla poczatkujacego ?
niejasna, czytalas test? tu ci zazwyczaj kazdy poleci to, co sam uzywa. k-r jest przeznaczony dla amatorow wiec dla poczatkujacej amatorki bedzie odpowiedni. reszte sobie mozesz doczytac
Hijax...czytałam kilka razy komentarze mądrych osób że początkująca osoba nie powinna wydawać kasy na coś czego nie ogarnie . Ja mam jak największą ochotę się czegoś nauczyć . Myślałam o porządnym obiektywie do tańszego modelu ale nie ma u mnie starszych aparatów . TAki mam wybór w Norge >
http://www.fkpro.no/CBC.aspx?q=c:100215;is:1
cięzko coś wybrać jak się pojęcia nie ma . do Canona dorzucają 3,5 godzinny kurs Canona za darmo ale norwesku więc i tak nic nie zrozumiem
nie wiem co to jest dzisiaj ze kazde pytanie wydaje sie identyczne z poprzednim i walkowane juz do znudzenia. nie bierz tego do siebie, jakos sie to tak dzis skupilo albo po prostu ja mam marny humor
chcesz sie czegos nauczyc to zacznij juz teraz. nie dawaj tu listy aparatow oczekujac, ze ktos wybierze za ciebie i jeszcze ci wytlumaczy, czemu chcesz taki a nie inny aparat. zapoznac sie z podstawami fotografii to mozna uzywajac byle kompaktu. zainteresowanie tematem nie rodzi sie automatycznie wraz z nadejsciem przesylki z wymarzona lustrzanka. poczytaj optyczne, jak przeczytasz wystarczajaco testow i recenzji to nabierzesz obycia z terminologia i zaczniesz sobie wyrabiac zdanie nt tego, czego ty od aparatu oczekujesz. jesli nic nie wiesz i nie masz ochoty sie dowiedziec to bez sensu jest wydawac prawie 3k zlotych
selene211 napisał/a: | czytałam kilka razy komentarze mądrych osób że początkująca osoba nie powinna wydawać kasy na coś czego nie ogarnie | Ciekawe... A czytałaś coś o "wrzucaniu na głęboką wodę?" selene211 napisał/a: | Ja mam jak największą ochotę się czegoś nauczyć | ...to nie ma lustrzanki, której nie opanujesz. Wbrew pozorom to te tańsze mają więcej funkcji niż te droższe. I tymi tańszymi jest się trudniej posługiwać też
nie liczę na to że ktoś za mnie wybierze . Liczyłam raczej na komentarz że naprawdę warto zapłacić za Canona 550D i że będę zadowolona , albo że aparat dobry ale objektyw do bani lub za tę cenę lepiej Pentaxa . Ja się znam np na treningu i powiem które ćwiczenie lepsze albo podpowiem jakim lepszym ćwiczeniem mogesz je zastąpić . Prosiłam o poradę a nie wybór .
selene211, w tej klasie cenowej to zasadniczo wszystko jedno co weźmiesz... Czy to będzie 550D (przy okazji jest już jego następca 600D) czy też Pentax K-r (następca K-x) albo Nikon D5100 (następca D5000) - każdy z nich zrobił ładne fotki...
devil-80 - Sro 21 Wrz, 2011
Czy Nikon d90 z 18-105 to dobry wybór czy lepiej za te pieniądze kupić coś innego?
Fotografowanie głównie pleneru-wycieczki itp.
moronica - Sro 21 Wrz, 2011
d90 juz niedlugo nie bedzie w sprzedazy wiec jesli go kupowac to jest to jak najbardziej odpowiedni moment. w tej cenie modelu innej marki z tej samej polki nie dostaniesz
No to może jeszcze jego cena spadnie?;-)
a czy pozostać przy tym obiektywie 18-105 czy może kupić 55-300vr albo jeszcze inny , ale w podobnej cenie.
devil-80, raczej nie spadnie. rok temu wyszedl jego nastepca - d7000. obecnie nie ma wiekszych powodow dla ktorych mialby staniec. co najwyzej oficjalnie go wycofaja i ceny resztek pojda w gore
18-105 to zupelnie inny obiektyw niz 55-300. te cyferki nie sa dla ozdoby, rozeznaj sie co oznaczaja
sigmiarz - Sro 21 Wrz, 2011
moronica napisał/a: | te cyferki nie sa dla ozdoby |
uczę się czegoś nowego każdego dnia.
spokojnie możesz brać tego d90, ale jeśli możesz dołozyć to bardziej opłacalnym zakupem będzie d7000, jeśli kręci Cię logo Nikon.. oczywiście.
Wiem,że nie są do ozdoby(zależy czy się robi wszystko,czy potrzebuje zoomu) chodziło mi o to który byłby lepszy dla moich zastosowań;-P
Co do logo to jest mi bez różnicy może tam być napisane nawet fiat ważne żeby jego możliwośći/cena były bdb.
D7000 narazie przekracza mój budżet, ale może za 2 mce to się zmieni , więc warto się wstrzymać.
maput - Sro 21 Wrz, 2011
Do Twoich potrzeb to 55-200 zdecydowanie nie wystarczy bierz z 18-105 i nie czekaj, cena co najwyżej wzrośnie...
sigmiarz, po co ta ironia skoro nie pisalam do ciebie? akurat na twoim przykladzie niedawno widac bylo, ze nie wszystkie znaczki na obiektywach sa jasne i klarowne
devil-80, zoom to jest po prostu wartosc ogniskowej na dluzszym koncu podzielona przez wartosc ogniskowej na krotszym. tak wiec oba te obiektywy maja zoom, na dodatek 18-105 ma zoom minimalnie wiekszy niz 55-300 (5.83-krotny zoom vs 5.45). dlatego wlasnie krotnosci zoomu zazwyczaj w ogole sie nie podaje w specyfikacji obiektywow gdyz jest to mylace. ma to sens jedynie w aparatach z niewymienna optyka. ta wymierna wartoscia jest wlasnie ogniskowa (lub zakres ogniskowych w obiektywach typu zoom) i to ona umozliwia porownanie roznych szkiel pod wzgledem tego, jaki dadza kat widzenia, a co za tym idzie - jakie przyblizenie obiektu fotografowanego oferuja
do tego pleneru/wycieczek wg mnie bardziej ci sie przyda standardowy obiektyw a nie teleobiektyw. chyba ze masz jakies specyficzne wymagania ale wtedy albo je okresl albo sam zdecyduj jakiego typu obiektyw jest ci potrzebny
@moronica dzięki za super wyjaśnienie ,ale już to czytałem i doszedłem do wniosku , że starczy mi 18-105 a nawet lepiej się przyda a później może jakaś portretówka do tego i pasuje.
Dzieki za wyjaśnienie i pomoc.
Pozdrawiam
huskyy - Sob 26 Lis, 2011
Witajcie.
Zwracam się o pomoc. Potrzebuje lustrzanki do fotografowania zwierząt (najczęściej psy w ruchu).
W cenie do 4000zł.
Pozdrawiam
dcs - Sob 26 Lis, 2011
huskyy,
Nowe? Dla maszera? Z dużej odległości?
huskyy - Nie 27 Lis, 2011
Tak
dcs - Nie 27 Lis, 2011
huskyy,
Trochę ci zajęło A co tak? Wszystko?
Wszystko.
dcs - Nie 27 Lis, 2011
huskyy,
Możesz podać maksymalną odległość z której chciałabyś pstrykać te psy?
To różnie. Czasami jest z 5m czasami z 10m.
dcs - Nie 27 Lis, 2011
huskyy,
Nikon D90 lub D5100 +18-105 -ale nie portrety psie /wąski kadr/ z 10m
lub
Nikon D90 lub D5100 + 18-55 + Nikon AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR /lub Tamron SP 70-300 F/4-5.6 Di VC USD/ -z tymi da się z większej odległości niż 10m
Dziękuję za pomoc.
mozer - Pon 28 Lis, 2011
A nie lepiej jakieś 40D/50D + 70-200 f/4? To jednak inna klasa szkła niż jakieś 70-300.
dcs - Pon 28 Lis, 2011
mozer,
Miało być nowe.
A tak na marginesie. Oglądałeś wydajność matryc z tym szkłem /i innymi/ na dxomark: C 40D i C 1D Mark II N? Chodzi mi o rozdzielczość. 8Mpix na FF daje dużo lepsze efekty niż 10Mpix na APS-C. Fakt, że traci się na mniejszym mnożniku ogniskowej. Na dxom. jest tylko ten z IS.
komor - Pon 28 Lis, 2011
dcs, a co ma wydajność matryc do wyboru 70-200/4L, który ma dobry AF, lepiej nadający się do „ścigania” zwierząt niż obiektywy klasy 70-300? Cena to oczywiście inna sprawa, tylko mnie zaintrygowało co ma do tego FF i takie tam…
dcs - Pon 28 Lis, 2011
komor,
Tam zrobiłem błąd C 1D Mark II N to APS-H, a nie FF.
komor napisał/a: | ..co ma do tego FF i takie tam |
C 1D Mark II N kosztuje ~500zł więcej od D40 w dobrym stanie, ma lepszy AF, matrycę,... i tylko ten crop 1,3, a nie 1,6.
kufel - Pon 28 Lis, 2011
dcs napisał/a: | Miało być nowe. | nowe nie oznacza lepsze.
maput - Pon 28 Lis, 2011
dcs napisał/a: | C 1D Mark II N kosztuje ~500zł więcej od D40 w dobrym stanie, ma lepszy AF, matrycę,... i tylko ten crop 1,3, a nie 1,6. |
??? Gdzie ?
dcs - Pon 28 Lis, 2011
maput,
wrzuć serwis aukcyjny
[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 22:01 ]
kufel,
Ja tak nie twierdzę. Wybór huskyy.
kufel - Pon 28 Lis, 2011
dcs napisał/a: | Ja tak nie twierdzę. Wybór huskyy. | ok. to w sumie informacja pod rozwagę dla huskyy
dcs - Pon 28 Lis, 2011
kufel,
Jasne. Można byłoby kupić 50D.
mozer - Wto 29 Lis, 2011
dcs napisał/a: | Miało być nowe. |
Fakt, przegapiłem to "Tak"
To chyba rzeczywiście pozostaje D90 w takiej cenie...
devil-80 - Sob 03 Gru, 2011
Czy nikon z przebiegiem 20k i 18-55mm (nie wiem czemu ale srebny nie czarny) jest warty 2000zł?
Taki przebieg tj duży czy taki sobie?
maput - Sob 03 Gru, 2011
Ale jaki Nikon ??
a sorki D90
moronica - Sob 03 Gru, 2011
devil-80, nie wydaje mi sie by kiedykolwiek istnial jakis srebrny d90. moze pokaz o co chodzi?
edit: aa obiektyw srebrny, nie korpus...
dcs - Sob 03 Gru, 2011
devil-80,
Ten srebrny obiektyw, to AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED /bez stabilizacji/
sprzedawany ze srebrnymi N D40, D50. Jego wartość to ok. 200zł. Sam porównaj z innymi cenami D90.
no wlasnie chodzilo mi o srebny obiektyw, body czarne.
Czyli obiektyw jest warty zero.
Najważniejsze tak czy owak body i do tego kupiłbym 18-105
tylko czy taka cena i ten przebieg warte uwagi, z tego co wiem tj gwarancja do 9/07/2012 i możliwość jej przedłużenia na kolejny rok poprzez nikona.
moronica - Sob 03 Gru, 2011
widze, ze samo body na skapcu zaczyna sie od 2300zl (choc trzeba by sprawdzic czy jest na stanie) wiec zdecyduj czy wolisz zaoszczedzic 300zl czy nie w tej sytuacji
Tylko dlatego, że jest niedostępne następne to już 2500zł.
dcs - Sob 03 Gru, 2011
devil-80, devil-80 napisał/a: | Czyli obiektyw jest warty zero. |
Czyli 200zł=0, więc 200zł x n to też zero np. 200zł x 10 ?
Masz kasę -bierz nowy z gwarancją.
PiotrF - Wto 06 Gru, 2011 Temat postu: Canon 600d vs Sony A55 Witam. Jestem nowym użytkownikiem na forum. Fotografią interesuję się od kilku lat i teraz przyszedł czas na zakup czegoś lepszego niż kompakt. Limit finansowy to 4000 zł.
Wycieczkę po sklepach mam juz zaliczoną:) Do rzeczy...
Mój wybór padł na Canona 600d ponieważ jest w ciekawym zestawie z dodatkowym obiektywem 55-250 ( to na początek jest jakieś tele prawda?) http://www.e-fotojoker.pl...-i-55-250mm-is/
Sprzedawca w fotojoker podczas wizyty w tym sklepie starał się namówić mnie na Sony A55, ze względu m.in. na półprzepuszczalne lustro, na dużą jasność elektronicznego wizjera i na filmy HD.
Z pewnością pomoże mi w decyzji, gdy jakiś kumaty forumowicz doradzi które z pudełek kupić. Oczywiście to pytanie o cały system itd, jak już wejdzie się w jeden to pewnie tak zostanie. Ale mi zależy na opinii od strony funkcjonalnej, praktycznej i pewnie jakości. Nie po to wydaje się taką kwotę aby potem żałować. Moim celem jest zapoznanie się z techniką takiej lustrzanki, wejście na wyższy poziom umiejętności a w perspektywie jakiegoś czasu pokuszenie się może o półkę profesjonalną np 5d czy 7d.
Z góry dzięki!
moronica - Wto 06 Gru, 2011
PiotrF, przy takim budzecie nie pakuj sie w lustrzanke entry-level tylko wez np canona 60d (jesli jestes zdecydowany na canona) lub nikona d90 dopoki/jesli jest jeszcze dostepny. sa prostsze i wygodniejsze w obsludze, maja lepszy wizjer i ergonomie. lustrzanka to nie kompakt, w obiektywie (zestawie obiektywow) krotnosc zoomu czesto nie jest najwazniejsza kwestia. podaruj sobie na razie ten 55-250mm, jesli w przyszlosci bedzie ci potrzebne tele do czegos konkretnego to zobaczysz jaki obiektyw kupisz. mozliwe, ze bedzie on krotszy ale jasniejszy badz z lepszym autofocusem, solidniejsza obudowa, itd
PiotrF - Wto 06 Gru, 2011 Temat postu: Canon 600d vs Sony A55 Moronica, Canon 60d to starszy model niz 600d prawda? Będzie lepszy dla mnie z powodu mojej nieznajomości lustrzanek, czy po prostu.... będzie lepszy ogólnie? Nie uważasz, że tylko z kitowym obiektywem, umiejętności szaleńczą mi nie wzrosną? Przydałby się na starcie może drugi obiektyw... A co sądzisz o tym Sony A55?
Wszystkich którzy mają jakąś opinie odnośnie wyboru aparatu między 600d a Sony A55 zachęcam do podzielenia się
hijax_pl - Wto 06 Gru, 2011
PiotrF napisał/a: | Canon 60d to starszy model niz 600d prawda? | Nie - 60d to bardziej zaawansowany model od 600d PiotrF napisał/a: | A co sądzisz o tym Sony A55? | Dobry jak każdy inny. SLT ma swoje zalety (nie mam pewności, czy je dostrzeżesz) ale też i wady - spójrz w wizjer. Wielu ludzi on bowiem odrzuca. Nie dziwne, że w nowszych konstrukcjach (A65/77) wizjer został znacząco poprawiony).
Jeśli zamierzasz pozostać przy kitowym obiektywie, to w zasadzie nie ważne co wybierzesz..
w fotojoker maja sklonnosci do polecania sony, takie informacje sie tu wielokrotnie pojawialy. sa i tacy ktorzy chwala cyfrowy wizjer, dla mnie osobiscie nie ma on sensu i racji bytu w lustrzance. zreszta przejdz sie ponownie do sklepu, potrzymaj te aparaty w dloniach, popatrz w wizjer, porownaj optyczny (ten z 60d, 600d ma gorszy) z elektronicznym
60d bedzie lepszy oraz lepszy dla ciebie ze wzgledu na wspomniana wygode obslugi. a ile i jak szybko sie nauczysz nie zalezy od tego jakiego bedziesz mial zooma. wielu twierdzi, ze wrecz wiecej bys sie nauczyl kupujac jeden staloogniskowy obiektyw zamiast zoomow. ja np sie ciesze ze jak jeszcze bylam zielona nie zdecydowalam sie na ktorys z tych najtanszych tele, ktore wtedy tak mnie kusily, i kupilam duzo lepszy obiektyw kiedy mialam wyklarowane potrzeby pod tym katem
PiotrF - Wto 06 Gru, 2011
Czyli mam rozumieć, że obiektyw nie gra roli na starcie? A jak do tego ma się limit 4000 zł?
60d jest droższy, no i problem też jaki obiektyw na start wybrać.. Chciałbym rozpocząć z przyzwoitego poziomu i zobaczyć moc takiej lustrzanki. Kitowym portetówki mogę robić, ale co w sytuacji gdy chciałbym czegoś więcej
PiotrF, nie zobaczysz "mocy lustrzanki" korzystajac z zestawu 18-55 + 55-250, to zaden przyzwoity zestaw. obiektyw do portretow to nie tylko kwestia ogniskowej (jasne, istnieja te typowe ogniskowe dla portretu ale jest jeszcze cos takiego jak kreatywne podejscie do tematu) ale przede wszystkim swiatla. dlatego tu 50mm f/1.8 bylby duzo lepszy. w sytuacji, gdy bedziesz chcial czegos wiecej, dokupisz odpowiedni obiektyw. obiektyw do wszystkiego to mit
pan.tadeusz - Wto 06 Gru, 2011
A55 +18-55 +35/1.8 na początek będzie dobrym wyborem.
wizjer cyfrowy ma swoje zalety i wady.
osoby przyzwyczajone do wizjerów optycznych z wyższej klasy aparatów niechętnie przesiadają się na "telewizor". aczkolwiek w przypadku klasy EL jak i niektórych konstrukcji z wyższej półki ten z A55 może okazać się dużo wygodniejszy. głównie chodzi tutaj o rozmiar z którym bardzo przyjemnie się komponuje. z reguły osoby nie mające oporów przez cyfrowym wizjerem po dłuższym obcowaniu są z niego zadowolone.
ma on też tą zaletę w przypadku początkującego użytkownika, że obrazuje na żywo wprowadzane zmiany w ekspozycji - może to być sporym ułatwieniem w przypadku początkujących. największą wadą A55 jest jego zasilanie.
problemem może się również okazać rozmiar bo to jedna z mniejszych lustrzanek.
w przypadku D90 celuj w 18-105 i przymierzaj się do stałki 50 lub 35 mm aby oswoić się z nieco innym spojrzeniem niż przez ciemniejszego spacerzooma.
dla D60 optymalny byłby chyba 18-135 mm i również jakaś stałka.
zarówno D60 jak i A55 będą nieco lepszą propozycją jeśli nastawiasz się na amatorskie video. Nikon oferuje w zamian ergonomię puszki semi-pro.
pan.tadeusz napisał/a: | D60 | Chyba 60D
pan.tadeusz napisał/a: | zarówno D60 jak i A55 będą nieco lepszą propozycją jeśli nastawiasz się na amatorskie video. Nikon oferuje w zamian ergonomię puszki semi-pro. | Do filmów najlepszy Canon, do zabawy w filmowanie Sony, Canon i Nikon natomiast to ergonomia semi-pro - Sony A55 to niższa półka.
Usjwo - Wto 06 Gru, 2011
pan.tadeusz napisał/a: |
osoby przyzwyczajone do wizjerów optycznych z wyższej klasy aparatów niechętnie przesiadają się na "telewizor". aczkolwiek w przypadku klasy EL jak i niektórych konstrukcji z wyższej półki ten z A55 może okazać się dużo wygodniejszy. |
Ja poprosze modow o otworzenie ponowne watku o A77, bo jak nie to tu sie zacznie, lepiej niech bedzie w jednym miejscu
A nie lepiej specjalny wątek dla pana.tadeusza?
dcs - Wto 06 Gru, 2011
Usjwo, Usjwo napisał/a: | Ja poprosze modow o otworzenie ponowne watku o A77, bo jak nie to tu sie zacznie, lepiej niech bedzie w jednym miejscu |
Może założyć temat: "Wojna systemowa. Bitwa grudzień 2011". I prowadzona dyskusja nie będzie odbiegała od tematu.
Z tego co tutaj wszyscy piszą, z 600d mam w ogóle zrezygnować i wybór bardziej skierować na 60d albo A55. Co do A55 jego rozmiar jest małym problemem, po prostu do mojej sporej dłoni niezbyt wygodnie on leży... Problemem 60d jest natomiast jego cena.. mój limit to 4000zł. Na więcej żona nie wyda zgody
Puszka puszką, ale co z obiektywem, tzn mam raczej zamiast kitowego kupić załóżmy 18-135 i zacząć zabawę z jednym obiektywem na początek?
W kwestii filmów, nie zależy mi na jakoś HD filmów, kupuje aparat do fotografowania. Myślę ze czy to 60d czy 600d czy tym bardziej A55 jakoś filmów daje na przyzwoitym poziomie, prawda?
PiotrF, różnica w filmowaniu A55 vs Canon w zasadzie sprowadza się do mniej istotnego AF (lepszy w Sony) i bardziej istotnej kontroli nad parametrami ekspozycji (Canon bije wszystkich na głowę)
Tak jak napisałem wcześniej - do zabawy Sony, do poważnego filmowania Canon.
Różnica między 60D a 600d to ergonomia. Jakbyś coś chciał porównywalnego ergonomicznie jak 60D to spójrz na A77 - cena też z innej półki
W nikonie jest podobnie: D5100 "jest jak" 600D, D90/7000 jak 60D
RB - Wto 06 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | A nie lepiej specjalny wątek dla pana.tadeusza? |
Aście Koledzy pojechali... akurat w tym wątku pan.tadeusz IMO pisze zdecydowanie sensownie.
Dalej, jako że filmowanie ma byc ficzerem dodatkowym to absolutnie pełną kontrola parametrów podczas bym się nie przejmował.
Co zaś do całej reszty - weź się przejdź do MM, fotojokera i poproś o włączenie Ci a55 oraz 600d. I popatrz co Ci bardziej lezy. I ttyle. To tak rózne aparaty jeśli chodzi o obsługę, ze warto porównać. Natomiast obrazowanie itede... Bez różnicy. Obiektywy... na początek bez różnicy. Potem może być różnie, przy niezdefiniowanych na razie potrzebach Canon wydaje się być bezpieczniejszym systemem
RB napisał/a: | akurat w tym wątku pan.tadeusz IMO pisze zdecydowanie sensownie. | Ja nie miałbym nic przeciwko, żeby to nie był wyjątek i tak było we wszystkich wątkach a nie tylko tym...
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 13:57 ]
RB napisał/a: | Potem może być różnie, przy niezdefiniowanych na razie potrzebach Canon wydaje się być bezpieczniejszym systemem | Słusznie.
RB - Wto 06 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | RB napisał/a: | akurat w tym wątku pan.tadeusz IMO pisze zdecydowanie sensownie. | Ja nie miałbym nic przeciwko, żeby to nie był wyjątek i tak było we wszystkich wątkach a nie tylko tym... |
No to czemu go w tym wątku prowokujecie?
Bo szczerze mówiąc nie chodzi o osobny wątek dla pana.tadeusza a raczej o osobny wątek dla paru Panów którzy wydają się mieć alergie na siebie
RB napisał/a: | Potem może być różnie, przy niezdefiniowanych na razie potrzebach Canon wydaje się być bezpieczniejszym systemem | Słusznie. |
Co oczywiście nie oznacza, ze w Sony nie da się bardzo wygodnie funkcjonować
dcs - Wto 06 Gru, 2011
PiotrF,
Nie daj się złapać na pokazywanie przez sprzedawcę jak szybko A55 w porównaniu do innych ostrzy w Live View.
Chyba, że ci na tym zależy.
RB napisał/a: |
Co zaś do całej reszty - weź się przejdź do MM, fotojokera i poproś o włączenie Ci a55 oraz 600d. I popatrz co Ci bardziej lezy. I ttyle. To tak rózne aparaty jeśli chodzi o obsługę, ze warto porównać. Natomiast obrazowanie itede... Bez różnicy. Obiektywy... na początek bez różnicy. Potem może być różnie, przy niezdefiniowanych na razie potrzebach Canon wydaje się być bezpieczniejszym systemem |
Byłem właśnie z wizytą w fotojokerze i ogłądałem włączone A55 i 600d. Wrażenia mam takie, że A55 gdy patrzę przez wizjer wydaje mi się jakbym patrzył na ekran kompaktu. 600d natomiast subiektywnie bardziej czuje, że mam w ręku lustrzankę, jako pudełko, w wykonaniu, w rozmiarach i np przy patrzeniu przez wizjer.
Naprawdę nie ma różnicy z jakim obiektywem zacznę? Potrzeby są odrobinę okręślone, tzn. nie będą to imieniny cioci zygfrydy. Mam zamiar spróbować amatorsko portretów z racji pracy ( o ile będzie mi to szło), coś dla siebie tzn krajobrazy pejzaże, a jeśli przyjdzie taki moment (uzależniony od wielu czynników) to może i przenieść to wszystko na płaszczyzne biznesową. I tu dochodzimy do kwestii najważniejszej, 4000zł to mój limit na początek. Jeśli tak jak wspomniałem ułoży się wszystko odpowiednio, to nie wykluczam pułapu powiedzmy 5d albo 7d.
To co w taki przedstawionej sytuacji mi radzicie?
ps. Cytat: | Nie daj się złapać na pokazywanie przez sprzedawcę jak szybko A55 w porównaniu do innych ostrzy w Live View.
Chyba, że ci na tym zależy. |
Oczywiście że pokazywał jak szybko,jest to imponujące tak samo jak np ilość klatek na sek. Ale brałem na wszystko poprawkę
dcs - Wto 06 Gru, 2011
PiotrF napisał/a: | Mam zamiar spróbować amatorsko portretów z racji pracy ( o ile będzie mi to szło), coś dla siebie tzn krajobrazy pejzaże, |
To może zacząć od używanego 5D mkI.
RB napisał/a: | No to czemu go w tym wątku prowokujecie? | Ja już kiedyś piewcy wizjera w A55 zadałem pytanie o różnice w percepcji A55, A77 i V1... Bo V1 ma taką samą rozdzielczość EVF co A55 a wygoda pracy jak w A77, który jak wiadomo deklasuje A55. Ciekawe, prawda?
Nie doczekałem się odpowiedzi... PiotrF napisał/a: | Jeśli tak jak wspomniałem ułoży się wszystko odpowiednio, to nie wykluczam pułapu powiedzmy 5d albo 7d. |
Oj to jak już masz tak wstępnie rozplanowaną ścieżkę kariery (nie chodzi o modele, ale o FF) to moim zdaniem lepszym wyborem będzie Canon. Zacznij od 60D, skup się na porządnych obiektywach (których w Canonie pod dostatkiem) i buduj bazę do przejścia kiedyś w bardziej zaawansowany korpus.
hijax_pl napisał/a: | Ja już kiedyś piewcy wizjera w A55 zadałem pytanie o różnice w percepcji A55, A77 i V1... Bo V1 ma taką samą rozdzielczość EVF co A55 a wygoda pracy jak w A77, który jak wiadomo deklasuje A55. Ciekawe, prawda?
Nie doczekałem się odpowiedzi... |
nie rozumiem, sam jesteś piewca - policzmy wątki w których polecasz Nikona.
zresztą już od premiery spuszczasz się nad tym wizjerem A55, a rok czasu pokazuje że realni nabywcy są z niego zadowoleni. nikt też nie dopatruje się w nim ograniczenia funkcjonalnego, a raczej wręcz przeciwnie i jest to zgodne z dostępnymi w sieci recenzjami na fachowych stronach foto. Rok temu kiedy miał premierę był jeden z najlepszych dostępnych na rynku EVF, a jego sukces rynkowy sprawił, że rok po premierze Sony w kolejnych modelach (NEX/A65/A77) rozwija tą technologię. Ty natomiast od samego początku demonizujesz go jako wadę choć nigdy dłużej z niego nie korzystałeś.
zastanawiam się czy prosić o przywołanie źródła tego kotleta, którego próbujesz teraz odgrzać. szczerze mówiąc nie pamiętam kontekstu pytania. nigdy nie interesowałem się V1 więc pewnie padło gdzieś od czapy (jak zwykle lubisz to robić aby zmienić kierunek dyskusji). do premiery V1 EVF uznawałeś za krok w tył. tymczasem jak kilka osób wieściło - wystarczy że pojawi się u Nikona i zmienisz zdanie - tak się też stało. porównanie jest o tyle tendencyjne, że zarówno V1 jak i A77 miały premiery dłuuugo po A55, a oba aparaty nie są tu brane pod uwagę. próbujesz odciągać uwagę i mącisz facet bo jesteś tutaj piewcą Nikona w prawie każdym wątku
mnie osobiście nie drażni czy kolega zakupi D90 ale ostrzeganie przed zakupem Sony i dorabianie do tego jakiejś spiskowej teorii przed którą trzeba się bronić trąci niezrównoważeniem emocjonalnym w spojrzeniu na markę sprzętu. niech kolega przejrzy w ilu wątkach polecasz Nikona wszem i wobec to może również nabierze dystansu... piewco
cokolwiek zakupi niech wcześniej obmaca. żaden z tych aparatów twórczo go nie ograniczy, tyle w tym temacie
To może zacząć od używanego 5D mkI.[/quote]
Nie znam się tyle, żeby nie wpakować się w jakięś maliny, a wiadomo że ludzie sprzedają różny badziew.
Oj to jak już masz tak wstępnie rozplanowaną ścieżkę kariery (nie chodzi o modele, ale o FF) to moim zdaniem lepszym wyborem będzie Canon. Zacznij od 60D, skup się na porządnych obiektywach (których w Canonie pod dostatkiem) i buduj bazę do przejścia kiedyś w bardziej zaawansowany korpus.[/quote]
Ten 60d sądząc po opiniach tutaj, byłby lepszy na start, ale jego cena blokuje mnie. Musiałbym zacząć od czegoś takiego http://www.e-fotojoker.pl...m-f-3-5-6-3-dc/
A co gdyby np wziąć http://www.e-fotojoker.pl...m-f-3-5-5-6-is/ i do tego pomyśleć o jakiejś stałce nie wiem np. Canon EF 50mm f/1,8 II albo Canon EF 50mm f/1.4 USM
Która opcja jest korzystniejsza? Podoba mi się to stwierdzenie, że Cytat: | żaden z tych aparatów twórczo go nie ograniczy, tyle w tym temacie |
dcs - Wto 06 Gru, 2011
PiotrF,
Obiektyw jest tak samo ważny jak puszka. A matryca tu jest ta sama.
Co chcesz robić oprócz filmów?
PiotrF napisał/a: | Która opcja jest korzystniejsza? |
Ja bym optował za pierwszą, tj 60D+18-135. To jakie będziesz potrzebował stałki wyjdzie Ci po jakimś czasie, bo skąd pewność, że 50mm to będzie to czego potrzebujesz?
PiotrF napisał/a: | Podoba mi się to stwierdzenie, że | Taka prawda. Wiesz jak to jest.. jedni by wybudować zamek z piasku potrzebują dłoni, inni foremek, jedni budują klasyczną kopę z fosą a inni monumentalne dzieło na wystawę rzeźb z piasku.
Przyglądałeś się kiedyś jak taką rzeźbę z piasku z prawdziwego zdarzenia się tworzy?
Aparat to tylko narzędzie. Tym lepszy im mniej będzie przeszkadzał w realizacji wizji. Jednym wystarczy zaawansowany kompakt, inni będą psioczyć na sprzęt za dziesiątki tysięcy....
Jednym wystarczy zaawansowany kompakt, inni będą psioczyć na sprzęt za dziesiątki tysięcy.... |
dodaj jeszcze, że nie jest to miarą ich umiejętności, a nawet często wartości tego co uda się im z jego pomocą zrealizować
pan.tadeusz, jest miarą potrzeb i umiejętności, a te dwie cechy nie są od siebie zależne.
Efekt końcowy nie musi być zależny od użytych narzędzi, ale z drugiej strony to narzędzia się dobiera do jak najlepszej realizacji celu w ramach swoich możliwości finansowych.
Trudno oczekiwać, że nastoletni grafficiarz weźmie swój ulubiony spray i na sztaludze machnie kopię Mona Lisy.
RB - Wto 06 Gru, 2011
Trudno oczekiwać, że nastoletni grafficiarz weźmie swój ulubiony spray i na sztaludze machnie kopię Mona Lisy. |
Natomiast jeśli się a priori zakłada, ze jest to niemożliwe to... można się zdziwić
PiotrF - opcja druga. Lub opcja: sam korpus i stabilizowany tamron 17-50/2.8. W 4 tys możesz sie zmieścić.
RB napisał/a: | Natomiast jeśli się a priori zakłada, ze jest to niemożliwe to... można się zdziwić | Oczywiście. Szczególnie jak ktoś nie wie, że to niemożliwe
RB napisał/a: | PiotrF - opcja druga. Lub opcja: sam korpus i stabilizowany tamron 17-50/2.8. W 4 tys możesz sie zmieścić. |
Sam korpus 600d tak? Taki tamron to ile kosztuje?
Ogólnie to dwie sprzeczne porady Plus dyskusja bardziej związana z animozjami personalnymi Zaciera się obraz tego że pomagacię podjąć decyzje
hijax_pl napisał/a: | Ja bym optował za pierwszą, tj 60D+18-135. To jakie będziesz potrzebował stałki wyjdzie Ci po jakimś czasie, bo skąd pewność, że 50mm to będzie to czego potrzebujesz? |
dcs - Wto 06 Gru, 2011
PiotrF,
Jaki aparat miałeś do tej pory?
PiotrF napisał/a: | Ogólnie to dwie sprzeczne porady | To może dopowiem. Dlaczego proponuję 60D? Bo dużo lepszy wizjer (pryzmat) dwie rolki, górny wyświetlacz. Mniej - machany ekran. Bezprzewodowe sterowanie lampami... To naprawdę duża zmiana w ergonomii... jeśli się wyjdzie poza Auto...
Po prostu myślę, że ta puszka starczy Ci na dłużej.
dcs - Wto 06 Gru, 2011
hijax_pl,
...lepszy AF,
dcs napisał/a: | ...lepszy AF, | Tak, zgadza się. Dla mnie jednak pryzmat i dwie rolki to podstawowa zaleta.
RB - Wto 06 Gru, 2011
PiotrF napisał/a: | RB napisał/a: | PiotrF - opcja druga. Lub opcja: sam korpus i stabilizowany tamron 17-50/2.8. W 4 tys możesz sie zmieścić. |
Sam korpus 600d tak? Taki tamron to ile kosztuje? |
Korpus najtaniej za cirke ebałt 2500, tami za cirke ebałt 1500. W internecie, oczywiście.
PiotrF napisał/a: |
Ogólnie to dwie sprzeczne porady |
Cóz, czy pierwszy raz zadales pytanie na forum? Każdy z gadaczy ma swoje 'wizje' Ty wybierasz, nie my...
ja nie przeczę, że wolałbym (mocno) 60d od 600d ale... Ty masz 4 tysiące a dużo chcesz. Ta Sigma 18-200 to wybacz, ale żart dla naiwnych. Wolę słabszy korpus i jaki taki obiektyw. I pewnie większość tez. Tyle, że różne osoby maja róznie położone 'minimum przyzwoitości korpusu'. Cóż...
PiotrF napisał/a: | Plus dyskusja bardziej związana z animozjami personalnymi |
Oni tak mają... jak jeden jest cicho to drugi musi go szturchnąć... ale do pewnego miejsca obaj piszą sensownie. Potem... i tak nikt tych bzdur nie czyta.
PiotrF napisał/a: | Zaciera się obraz tego że pomagacię podjąć decyzje |
Bład na samym starcie. My nie piszemy aby pomóc podjąc decyzje. My piszemy aby sobie samopoczucie poprawić.
w_w - Wto 06 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | Dla mnie jednak pryzmat i dwie rolki to podstawowa zaleta. |
Warto dołożyć dla lepszej ergonomii aby kilka miesięcy po kupnie nowej zabawki nie zacząć wzdychać do korpusu wyższej klasy.
Jeżeli jednak budżet jest nie do przekroczenia to aparat pokroju 600d/d5100 też będzie dobrym rozwiązaniem (ze wskazaniem na d5100 z powodu lepszej matrycy). Po przesiadce z kompaktu i tak będziesz zachwycony. Zaoszczędzone fundusze możesz przeznaczyć na lepszy obiektyw (np. tamron 17-50) zamiast pakować się w zestaw kitowy.
Zatem moja propozycja to nikon d5100 + tamron 17-50.
maput - Wto 06 Gru, 2011
Ja zdecydowanie za 60D skoro już Canon musi być. Jak nie musi to D90. Dwie rolki, pryzmat, więcej guziczków to coś czego Ci bardzo szybko zacznie brakować.
A jeśli ergonomia do Ciebie nie przemawia to opcja D5100 + T 17-50/2.8 jest warta rozważenia.
60D z 18-135 to niecałe 4450zł
D90 z 18-105 to 3600zł
Dwa zestawy dobre na start. Fajny jest też:
D90 z T17-50 to 4400zł
A po pewnym czasie jakieś stałki w zaleźności od potrzeb...
[ Dodano: Wto 06 Gru, 2011 23:31 ]
Tak swoją drogą to temat "do 3tys"
RB - Sro 07 Gru, 2011
pan.tadeusz napisał/a: |
z wersją bez VC zostałoby może i na jakąś 50tkę. |
Ale on chce canona i chce do widoczków. Widoczków sie nie robi na 2.8 (i nieczęsto na 5.6...), na statyw nie ma (zresztą często gęsto sie nie nosi bo niewygodny), a wbrew pozorom przy widokowaniu nie zawsze jest jasno. Niech ma ta durną i nikomu niepotrzebną stabilizację i jedzie na ISO 100. Pisze to jako widokowy praktyk. IMO opyla się.
pan.tadeusz napisał/a: | jeśli budżet jest tak ostro limitowany to pewnie nie szybko przyjdzie go doinwestować więc propozycja warta rozważenia bo stałka i w miarę jasny Tamron da więcej możliwości niż dwie rolki. oczywiście jeśli są środki lub niebawem pojawią się nowe to również jestem za dobrym korpusem i trochę dziwne, że D90 nie jest już brany pod uwagę. |
Pełna zgoda. Jak możesz w miarę szybo coś dorzucić na jakiś obiektyw to kup lepszy korpus nawet ze standardowym 18-55. Jeśli nie, zapomnij na razie o 60d.
Wygodniej, reszta przewag 60d nad 600d ma przy Twoim profilu zdjęciowym nikłe znaczenie. Zdjęć lepszych za pomocą 60d nie zrobisz. Przyjemność obcowania z korpusem za to w wypadku 60d będziesz mia większą.
[ Dodano: Sro 07 Gru, 2011 08:03 ]
BTW - alfa a580 z niestabilizowanym Tamronem zejdzie tez poniżej 4 tysięcy (stabilizacja included w korpusie). A tą zdecydowanie wolałbym od 600d.
PiotrF - Sro 07 Gru, 2011
Witam ponownie. Po 1 cieszę się że licznie że tak powiem doradzacie komuś kto jest dopiero na starcie przygody z lustrzankami. Po 2 to czym wcześniej robiłem zdjęcia, nie ma sensu, bo powiedziałem na samym początku że to mój pierwszy raz z lustrzankami, ale dla wiadomości był to oczywiście kompakt Sony H50.
Co do finansów, w tym momencie są ograniczone do 4000zł, ale nie wykluczam że za jakis czas będę w stanie wydać ponownie coś na sprzęt np obiektyw.
W tej chwili po wszystkim waszych wypowiedziach mam już w głowie tylko dwie opcję. Tzn albo 60D z 18-135 ( jeśli wyskrobie tyle $$$ ) albo idąc tropem inwestowania w lepszy obiektyw 600d z tamron 17-50. To ten tamron chodzi wam po głowie tak? http://www.vobis.pl/ofert...sp_17-50mm.aspx
Powiedzmy że moje 'minimum przyzwoitości korpusu' rozpoczyna się od 600d
dcs - Sro 07 Gru, 2011
PiotrF,
No to miałeś ekwiwalent FF 31-465 mm, i powinieneś mieć pewne rozeznanie z jakiej ogniskowej najczęściej korzystałeś i czego ci brakowało /szerokiego kąta?/. Jak często korzystałeś z długich i jakich?
RB - Sro 07 Gru, 2011
Po głowie to on mi nie chodzi... może się Tobie przyda.
Ale to nie ten. ten który pokazałeś to nieco starszy model. Optycznie OK.
(nota bene można go nabyć nieco taniej, niewiele ale zawsze:
http://www.ceneo.pl/400740)
Ja raczej kierowałem na tego Tamrona:
http://www.ceneo.pl/4584923
Różnica niewielka, stabilizacja. Może się przydac, kosztuje gdzieś 3-4 stówy Nie jest niezbędna.
Pomiędzy tymi obiektywami róznica jest zasadnicza:
18-135 jest przyzwoity, o wygodnym zakresie ogniskowych, ale ciemny.
17-50 jest bardzo przyzwoity, jasny, ale ogniskowe już trochę mniej ciekawe, niestety.
Jak zawsze wybór nalezy do Ciebie.
pan.tadeusz - Sro 07 Gru, 2011
nie wiem czy mi się wydaje ale na slrgear ten bez VC wypadł jakby ostrzej.
jeśli Tami to warto go chyba nabyć tam gdzie sprzedawcy oferują sprawdzone sztukasy.
często poleca się foto-ivy.pl ale osobiście jeszcze nie korzystałem z ich oferty.
zawsze można zadzwonić i coś ustalić zamiast brać w ciemno
hijax_pl - Sro 07 Gru, 2011
RB napisał/a: | Różnica niewielka, stabilizacja. | Tak. Różnica w optyce praktycznie nieistotna, a VC? No cóż przy tym zakresie ogniskowych to naprawdę przydaje się niezmiernie rzadko... W moim 16-36VR być może kilka razy na przestrzeni prawie 2 lat się przydała. Nie wiem czy jest sens dokładać...[
RB - Sro 07 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | RB napisał/a: | Różnica niewielka, stabilizacja. | Tak. Różnica w optyce praktycznie nieistotna, a VC? No cóż przy tym zakresie ogniskowych to naprawdę przydaje się niezmiernie rzadko... W moim 16-36VR być może kilka razy na przestrzeni prawie 2 lat się przydała. Nie wiem czy jest sens dokładać...[ |
Jako praktyk od widoczków, niechętny używaniu ISO powyżej 200 (polecam, jak nie trzeba podnosic) zapewniam, że na zakresie 17-50 przydaje się nieczęsto, ale się przydaje. Nie zawsze jest jasno, często nalezy domknąc na 8-9, nie zawsze się statyw targa. A krajobrazówka to coś takiego, gdzie zwykle naprawdę zależy nam na detalu
IMO gadżet wart tej - nie tak znowu wielkiej - dopłaty. Oczywiście, ja mam to szczęście - bądź nieszczęście - korzystać z aparatów, gdzie brakiem VS, VR, IS (czy jak to się tam zwie) po prostu nie muszę się przejmować. Bo to mam zawsze. Jak nie wyłączę. W każdym razie - stabilizacja na pewno nie jest 'must have'. Ale miły dodatek.
hijax_pl - Sro 07 Gru, 2011
RB napisał/a: | Jako praktyk od widoczków, niechętny używaniu ISO powyżej 200 (polecam, jak nie trzeba podnosic) zapewniam, że na zakresie 17-50 przydaje się nieczęsto, ale się przydaje. Nie zawsze jest jasno, często nalezy domknąc na 8-9, nie zawsze się statyw targa. | Zgoda całkowita za wyjątkiem jednego - mam zawsze ze sobą statyw Bo przy tych czasach co często takie foty strzelam, jeszcze nie ma takiej stabilizacji żeby dała radę RB napisał/a: | W każdym razie - stabilizacja na pewno nie jest 'must have'. Ale miły dodatek. | Tak. Nie jest niezbędna...
nogus - Sro 14 Gru, 2011
Witam serdecznie forumowiczów.
Przeczytałem cały wątek co kupić do 3 tysięcy.
Jest wiele pozytywnych opinii na temat Nikona D90 , którego też biorę pod uwagę.
Mam pytanko , jestem osobą , która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z fotografią , do tej pory cykałem foty tylko Nikonem D60 z kitem 18-55 vr.
Głównym obiektem mojej fotografii będą samochody rajdowe , to moja pasja , trochę jeżdze , ale chcę też fotografować rajdówki wakcji.
Rozważam kupno:
1- Nikona D90 z obiektywem 18-105 VR
2- Nikona D5100 z obiektywem 18-55 VR i do tego dodatkowo obiekty 55-200.
Cenowo wychodzi bardzo podobnie , druga opcja troszkę droższa , ale nie wiem czy ten sprzęt nie za dobry dla mnie , choć nie ukrywam , że chce mieć sprzęt rozwojoy naparę dobrych lat.
Pomóżcie proszę , wypowiedzcie się na temat tych zestawów , a może jeszcze coś innego powinienem wziąść pod uwagę
Z góry dziękuje i pozdrawiam
kufel - Sro 14 Gru, 2011
zamiast 55-200 dozbierałbym do 70-300 vr wiec jeśli możesz to dozbieraj
[ Dodano: Sro 14 Gru, 2011 22:33 ]
nogus napisał/a: | obiektyw 55-200. | a dopytam jeszcze: o jaki model dokładnie chodzi, bo jest nowa i stara wersja chyba.
nogus - Sro 14 Gru, 2011
Generalnie chodzi o to , że nie chce wydać więcej niż 3500zł , jakiś próg trzeba sobie ustalić.
kufel napisał/a: | a dopytam jeszcze: o jaki model dokładnie chodzi, bo jest nowa i stara wersja chyba. |
Ta nowsza wersja o le się nie mylę .
Zależy mi na opini czy lepiej kupić D90 z wydaje się bardziej uniwersalnym obiektywem 18-105 , czy może dopłacić 300 zł i mieć D5100 z 18-55 oraz 55-200.
hijax_pl - Sro 14 Gru, 2011
nogus napisał/a: | Ta nowsza wersja o le się nie mylę . | Nowsza ma VR, starsza - nie.
Ja bym brał D90.
kufel - Sro 14 Gru, 2011
nogus napisał/a: | Zależy mi na opini czy lepiej kupić D90 z wydaje się bardziej uniwersalnym obiektywem 18-105 , czy może dopłacić 300 zł i mieć D5100 z 18-55 oraz 55-200. | raczej opcja nr 1 czyli d90. a jak 105mm okaże sie za krotko to z czasem mozesz zainwestować w jakieś tele.
nogus - Sro 14 Gru, 2011
hijax_pl napisał/a: | Nowsza ma VR, starsza - nie. |
To na 100% nowsza wersja , a jak obiektyw 18-105 , do nauki dobry , a czy D90 nie jest zbyt wysoką półką jak na początkującą osobę
moronica - Sro 14 Gru, 2011
nogus, d90 to jak najbardziej amatorska lustrzanka. jest na wyzszej polce od korpusow entry-level gdyz dzieki swojemu wiekszemu rozmiarowi, wiekszej ilosci przyciskow/pokretel, gornemu wyswietlaczowi i lepszemu wizjerowi latwiej i wygodniej sie ja odsluguje
kufel - Sro 14 Gru, 2011
nogus napisał/a: | a czy D90 nie jest zbyt wysoką półką jak na początkującą osobę | nie jest , ale nawet gdyby byl to przecież nie będziesz wiecznie osobą początkującą a nauka lustrzanki to żadna czarna magia.
nogus napisał/a: | a jak obiektyw 18-105 , do nauki dobry | dobry.
hijax_pl - Sro 14 Gru, 2011
nogus napisał/a: | a jak obiektyw 18-105 | Jest OK. Zbyt dynamicznego AF to on nie ma, ale w sumie nie wiem jak te samochody chcesz robić (często można bez AFu) nogus napisał/a: | a czy D90 nie jest zbyt wysoką półką jak na początkującą osobę | W jakim sensie wysoką? Po prostu jest prostszy i wygodniejszy w obsłudze. To nie jest tak, że początkująca osoba musi się męczyć
nogus - Sro 14 Gru, 2011
Muszę przyznać , że spodziewałem się takich opinii , utwierdzam się też , że warto D90 kupić , szczególnie , że w dobrej cenie teraz jest.
kufel - Sro 14 Gru, 2011
nogus napisał/a: | utwierdzam się też , że warto D90 kupić , szczególnie , że w dobrej cenie teraz jest. | no i co ważne JESZCZE jest a podobno schodzi juz półek.
nogus - Sro 14 Gru, 2011
A przed kupnem muszę poczytać coś więcej na temat zasad fotografii , aby zakupiony sprzęt wykorzystywać godnie , może jest jakaś lektura którą polecacie
moronica - Sro 14 Gru, 2011
http://www.szerokikadr.pl/
kufel - Sro 14 Gru, 2011
nogus napisał/a: | może jest jakaś lektura którą polecacie | najpierw instrukcje obsługi a potem to co zalinkowała moronica.
nogus - Sro 14 Gru, 2011
Dziękuje bardzo za opinie i błyskawiczne odpowiedzi , jak tylko kupie sprzęt to dam znać , na razie pobuszuje na forum
[ Dodano: Czw 15 Gru, 2011 23:07 ]
Tak myślałem jeszcze, czy np nie lepiej kupić lustrzankę typu Nikon d3100 , za mniejszą kasę , nauczyć się robić zdjęcia i dopiero póżniej coś lepszego typu D90
No i taka druga myśl mnie naszła , zaszufladkowałem się na Nikona , a może coś z Canona warto kupić
Jakie eentualnie modele polecacie
Mazzi - Pią 16 Gru, 2011
nogus napisał/a: | Dziękuje bardzo za opinie i błyskawiczne odpowiedzi , jak tylko kupie sprzęt to dam znać , na razie pobuszuje na forum
[ Dodano: Czw 15 Gru, 2011 23:07 ]
Tak myślałem jeszcze, czy np nie lepiej kupić lustrzankę typu Nikon d3100 , za mniejszą kasę , nauczyć się robić zdjęcia i dopiero póżniej coś lepszego typu D90
No i taka druga myśl mnie naszła , zaszufladkowałem się na Nikona , a może coś z Canona warto kupić
Jakie eentualnie modele polecacie |
Miałem identyczny problem. Jeśli kupisz teraz D3100 to później D90 będziesz mógł nabyć z drugiej ręki - nowego już nie dostaniesz.
Do mnie oferta spod znaku "C" nie przemówiła.
D90 to dobra puszka, nie będziesz żałował Proponuję jeszcze iść do sklepu i pomacać wszystkie modele - mi to bardzo ułatwiło wybór z racji, że idealnie leży mi w dłoniach.
komor - Pią 16 Gru, 2011
Mazzi napisał/a: | Proponuję jeszcze iść do sklepu i pomacać wszystkie modele - mi to bardzo ułatwiło wybór z racji, że idealnie leży mi w dłoniach. |
Po raz kolejny warto właśnie to podkreślić, co napisane powyżej. Czyli nie to jest ładne, co jest ładne, tylko to, co się podoba.
nogus - Pią 16 Gru, 2011
Jedyna obawa taka , że nie wykorzystam D90 w pełni , ale tak sobie myśle , że kupując coś z gatunku D90 daje sobie furtkę bezpieczeństwa , bo jeśli będę robił postępy i będę wykorzystywał aparat to mam puszkę , która ma możliwości duże.
Z drugiej strony , jak zauważę , że po pół roku nadal robie zdjęcia na "auto" to zawsze będzie łatwiej taki D90 sprzedać(mało prawdopodobna opcja).
moronica - Pią 16 Gru, 2011
nogus, co takiego jest w d90 czego nie zdolasz wykorzystac?
kufel - Pią 16 Gru, 2011
nogus napisał/a: | ale tak sobie myśle , że kupując coś z gatunku D90 daje sobie furtkę bezpieczeństwa , bo jeśli będę robił postępy i będę wykorzystywał aparat to mam puszkę , która ma możliwości duże. | i słusznie.
nogus napisał/a: | Z drugiej strony , jak zauważę , że po pół roku nadal robie zdjęcia na "auto" to zawsze będzie łatwiej taki D90 sprzedać(mało prawdopodobna opcja). | dlatego od razu zapomnij o trybie auto . nie ma go, nie istnieje. przełącz na tryb priorytetu przysłony. zapoznaj się z podstawowymi terminami jak ekspozycja, czas przysłona, iso, kompensacja ekspozycji. to naprawdę nic trudnego.
nogus - Pią 16 Gru, 2011
Tak też myślałem , po to się taki aparat kupuje aby robić coraz to lepsze zdjęcia , przekonuje się
PiotrF - Czw 29 Gru, 2011
Witam! Po nieobecności na forum, chciałem podzielić się informacją z tymi którzy doradzali mi przy zakupie lustrzanki,że mój wybór padł jednak ze względów finansowych na 600d. Kupiłem go w tym zestawie z kitowym 18-55 II i 55-200. Wrażenia są bardzo dobre, ergonomia wg mnie na przyzwoitym poziomie, choć nawet przy pakowaniu 600d musiałem pomacać sobie 60d i co tu dużo mówić..jest większy i nazwijmy to "konkretniejszy".
Początki z moim 600d spędzam na czytaniu instrukcji obsługi i strzelaniu masy zdjęć, żeby to i owo wypróbować;) Czytam też książkę Erin Manning, takie warsztaty fotograficzne o portretówce i reportażach.
Poza tym szybko dostrzegłem, że potrzebny będzie jaśniejszy obiektyw, np ten Tamron 17-50 VC. W sumie to nawet decydując się na 600d stwierdziłem, że od razu szykuje kase na niego. Na początku zainwestuje w lepsze obiektywy a potem pomyślimy może o innym body;)
Czy powinienem na początku przy portretach pobawić się też z jakąś stałką? Jakaś godna polecenia ? Przy okazji może ktoś polecić solidny sklep internetowy z obiektywami?
Dzięki raz jeszcze wszystkim za porady:) i do przeczytania gdzieś na forum
komor - Czw 29 Gru, 2011
PiotrF napisał/a: | Przy okazji może ktoś polecić solidny sklep internetowy z obiektywami? |
No to albo solidny albo internetowy. Poczytaj wątki w dziale Sklepy i promocje.
muzyk - Czw 29 Gru, 2011
PiotrF napisał/a: | przy pakowaniu 600d musiałem pomacać sobie 60d i co tu dużo mówić..jest większy i nazwijmy to "konkretniejszy". |
E tam.
60D jest mniejszy i mniej ergonomiczny niż pozostałe serii XXD, zwłaszcza 40D i 50D.
gasia29 - Pią 03 Lut, 2012 Temat postu: pierwsza lustrzanka Witam.
Do tej pory fotografowałam tylko aparatem cyfrowym, ale postanowiłam zmienić go na lustrzankę. W sklepie doradzili mi Canona eos 1100D + 18-55mm + 75-300mm lub Nikona D5100 + 18-55mm VR, ale nie wiem na co się zdecydować. Na lustrzankę mam zamiar wydać do ok. 3000zł. Jeśli macie dla mnie lepsze propozycje to chętnie przyjmę każdą pomoc.
Dodam tylko, że interesują mnie zdjęcia makro, krajobrazy, architektura, portretowe.
Z góry dziękuję
hijax_pl - Pią 03 Lut, 2012
Z tych dwóch lepszy zdecydowanie Nikon. Ale z tym obiektywikiem to nie poszalejesz - do portretów czy makro trzeba by było coś dokupić.
Co rozumiesz pod pojęciem makro? Wiesz jaka jest różnica przy robieniu takich zdjęć kompaktem i lustrzanką?
To samo pytanie mogę zadać w temacie portretu: to bardzo obszerna kategoria.
jaad75 - Pią 03 Lut, 2012
To samo pytanie można zadać w kwestii krajobrazów i architektury...
[ Dodano: Pią 03 Lut, 2012 12:57 ]
A w temacie jak zwykle - D5100, jest wyraźnie lepszym korpusem od 1100D. Porównywać mogłabyś go ewentualnie z 600D. 1100D, to mniej więcej ekwiwalent D3100.
gasia29 - Pią 03 Lut, 2012
Ja jestem amatorem, więc nie umiem dokładnie sprecyzować tych pojęć.
moronica - Pią 03 Lut, 2012
gasia29, to tym kompaktem nigdy nie robilas portretow, krajobrazow i makro? nie jestes w stanie powiedziec, czy krajobrazy robilas na krotkich czy dlugich ogniskowych, czy portrety to raczej cala sylwetka czy raczej glowa i ramiona, czy pod pojeciem makro masz na mysli niewielkie owady czy np zblizenia kwiatow?
znaczy jeśli chodzi o makro to wszystko, portretowe to raczej głowa i ramiona, a krajobrazy wszystkie
gasia29, jakie mialas ogniskowe w kompakcie? wystarczaly ci?
ja miałam ogniskowe 5 - 20 mm nie wiem jakie to są bo się nie znam aż tak dokładnie, ale mogłyby być lepsze
podaj model zeby mozna bylo zerknac na ekwiwalenty
moglyby byc lepsze - znaczy sie gdzie ci brakowalo ogniskowych, powyzej? ponizej?
maput - Pią 03 Lut, 2012
Co za nieużyci ludzie na tym forum. Dziewczyna pyta który aparat jest bezwzględnie najlepszy, a Wy jej przepytywankę robicie jak egzamin na ASP.
A tak na serio - lustrzanka to nie kompakt i wydając 3tys, masz zestaw, który oczywiście robi zdjęcia, ale idziesz równocześnie na sporo kompromisów. Obiektywy typu 18-55 to uniwersalne zoomy, a wiadomo jak jest z uniwersalnością - niby do wszystkiego ale jednak w niczym nie najlepsze. Jakiś portret tym zrobisz, jakiś krajobraz i architekturę też, ale makro już (bez wspomagaczy) wcale.
Mając ograniczony budżet musisz się na coś zdecydować. Albo bierzesz uniwersalnego zooma i wtedy jest jak wyżej napisałem, możesz też sobie wybrać jedno z zainteresować fotograficznych, pozostałe odkładając na później. Przy czym obiektyw krajobrazowy/do architektury może kosztować w okolicy całego zestawu wyjściowego, a i makro tanie bardzo nie jest. Z kompaktem to jednak jest łatwiej, bo nie jest skarbonką bez dna...
maput, ja jedynie probuje dociec, jakiego typu zdjecia chce robic i czego jej brakuje
z PW wynika, ze obecny kompakt oferuje ekwiwalent 28-112mm na FX (czyli podobne katy widzenia na DX bedzie oferowal obiektyw ~18-75mm). teraz pytanie, ponownie, czy szeroki kat tego obiektywu byl dla ciebie wystarczajaco szeroki? jesli tak to mozna wziac d5100 z 18-105mm i ewentualnie dokupic 50mm f/1.8G by pobawic sie w portrety. do makro wystarczy jeszcze wziac pierscienie posrednie (z przeniesieniem automatyki) i rowniez uzywac ich z ta 50tka
znaczy, był on dość szeroki choć gdyby był szerszy nie miałabym nic przeciwko
delikatnie szersze beda obiektywy klasy Tamron 17-50 czy Sigma 17-70. sa one rowniez jasniejsze od 18-55 czy 18-105 ale rowniez i drozsze choc nadal w przystepnej cenie. Canon (gdybys zdecydowala sie na korpus tej marki) ma jeszcze szerszy 15-85, ktory jednak jest drozszy i ciemniejszy od wymienionego Tamrona i Sigmy, jednak wielu uzytkownikow sobie go chwali. porownaj sobie ceny np na www.skapiec.pl i zdecyduj, w ktory prog cenowy obiektywow bedziesz celowac. zdecydowanie szersze obiektywy to z kolei sa malo uniwersalne wiec sa fajne jako dodatkowe a nie standardowe szklo
mozer - Pią 03 Lut, 2012
Cytat: | delikatnie szersze beda obiektywy klasy Tamron 17-50 |
Ja tylko chciałbym doprecyzować, że delikatnie szersze to one będą w systemie Nikona, bo w Canonie różnica będzie niezauważalna.
mozer, w Canonie roznica miedzy 17 i 18mm bedzie analogiczna do tej w Nikonie
edit: aa kumam, sorry. tylko gdyby autorka nie zakumala to Canon ma ciut mniejsze matryce niz Nikon wiec w Canonie odpowiednikiem szerokiego kata twojego kompaktu bedzie raczej 17mm a nie 18
mozer - Pią 03 Lut, 2012
Dywagacje o różnicach między 17 a 18 są w sumie trochę akademickie, bo wydaje mi się, że więcej będzie zależało od dystorsji obiektywu.
Lemon - Pią 02 Mar, 2012 Temat postu: Szukam aparatu, proszę o pomoc. Witam wszystkich forumowiczów!
Proszę Was bardzo o pomoc w wyborze aparatu.
Cena nie bardzo gra role ale myślę żeby nie przekroczyć 3000.
Nie jestem profesjonalistą dlatego od aparatu oczekuję uniwersalności czyli:
1 - w miarę wysokiej jakości zdjęć w różnych sytuacjach bez konieczności wymiany obiektywu.
2 - sam aparat nie może być bardzo duży
3 - kręcenie filmów w jak najlepszej jakości
4 - wytrzymała bateria
Nie wiem czego jeszcze można wymagać
Bardzo proszę o pomocne sugestie co do wyboru aparatu.
janqseven - Pią 02 Mar, 2012
Nikon D3100 + Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR cena 3199
oczywiście na allegro będzie za 2 830,00 zł
jurand - Pią 02 Mar, 2012
Ad.1 - Jakaś hybryda
Ad.2 - Jakaś hybryda (lub mniej)
Ad.3 - Jakaś hybryda.
Ad.4 - tu nie ma reguły
W sumie dlaczego w dziale Cyfrowe lustrzanki szukasz, skoro założenia wskazują jednoznacznie ?
Lemon - Pią 02 Mar, 2012
a to w jakim dziale mam szukac? hybryda czyli jakie np?
[ Dodano: Pią 02 Mar, 2012 16:53 ]
a i jeszcze jedno pytanie czy hybrydy tez posiadają funkcję robienia zdjęć panoramicznych?
maput - Pią 02 Mar, 2012
Szukasz hybrydy albo bezlusterkowca.
Wujek_Pstrykacz - Pią 02 Mar, 2012
Scaliłem z odpowiednim tematem, proszę o przeczytanie, może poprzednie posty pomogą w wyborze.
Lemon - Pią 02 Mar, 2012
A czy ktoś na jakimś przykładzie może mi wyjaśnić co to jest hybryda? np jaki model? czy bezlusterkowce nie robią gorszej jakości zdjęć?
ophiuchus - Pią 02 Mar, 2012
Lemon, hybryda to np ten fuji:
http://www.optyczne.pl/in...=Wyszukaj&sort=
A bezlusterkowce... jakość obrazu jest mniej więcej porównywalna do lustrzanek produkowanych w tym samym czasie. Wiele zależy od obiektywu i umiejętności fotografującego.
Lemon - Nie 04 Mar, 2012
A czy możecie polecić jakąś hybrydę marki: Nikon, Canon albo Sony? Najbardziej bym prosił o przynajmniej jedną hybrydę z każdej z tych marek.
lotofag - Nie 04 Mar, 2012
http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=2
Lemon - Pon 05 Mar, 2012
Podając mi link do działu forum baaaaardzo pomogłeś zwłaszcza że w temacie lustrzanek jestem zielony. Ale cóż widać taki z ciebie inteligencik, heh.
moronica - Pon 05 Mar, 2012
Lemon, hybrydy to nie lustrzanki, lotofag podal ci link do dzialu gdzie znajdziesz porady dotyczace hybryd
a jesli faktycznie chodzilo ci o lustrzanki to sobie wejdz np na ceneo.pl czy skapiec.pl, sortuj po cenach to bedziesz mial przyklady mieszczace sie w budzecie. potem lektura testow i juz nie jestes taki zielony. wystarczy chciec
Lemon - Sro 07 Mar, 2012
moronica napisał/a: | Lemon, hybrydy to nie lustrzanki, lotofag podal ci link do dzialu gdzie znajdziesz porady dotyczace hybryd
a jesli faktycznie chodzilo ci o lustrzanki to sobie wejdz np na ceneo.pl czy skapiec.pl, sortuj po cenach to bedziesz mial przyklady mieszczace sie w budzecie. potem lektura testow i juz nie jestes taki zielony. wystarczy chciec |
chodzi mi o lustrzankę, tylko pytanie jaki obiektyw mam uznać za najbardziej uniwersalny? bo każdy ma jakiś zakres prawda?
mozer - Sro 07 Mar, 2012
Lemon, kupowanie lustrzanki z myślą o obiektywie uniwersalnym nie jest dobrą drogą. Trzeba pomyśleć jakiego typu zdjęcia chce się robić danym szkłem i wtedy szukać. Ewentualnie możesz zacząć od standardowego zestawu handlowego, czyli korpus plus obiektyw 18-55.
moronica - Sro 07 Mar, 2012
Lemon, przy obecnym stanie twojej wiedzy jak i checi do dowiedzenia sie czegos samodzielnie to naprawde wszystko jedno jaki korpus wybierzesz. jesli chodzi o obiektywy to celuj w 18-105mm u Nikona lub 18-135 u Canona, sa dobre optyccznie i uniwersalne
d3100 z 18-105 stoi za ok 2900zl http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/1375217
Sunders - Sro 07 Mar, 2012
a 1100D z 18-135IS za 2589zł http://www.faxtel.com.pl/...uct/view/id/319
niewiek - Pią 30 Mar, 2012 Temat postu: jaki aparat wybrać Witam serdecznie, jestem amatorem fotografii. Planuję kupno aparatu przede wszystkim do robienia zdjęć w pomieszczeniach( halach sportowych), zdjęcia w ruchu ( sport typu gimnastyka artystyczna). Jaki aparat byłyby dobry do tego typu zdjęć, na jakie parametry muszę zwrócić uwagę przy wyborze. Dodam, że musi wystarczyć budżet do 3000
hijax_pl - Pią 30 Mar, 2012
Wysokie ISO i jasny obiektyw - to będą kluczowe cechy.
komor - Pią 30 Mar, 2012
niewiek, zgodnie z informacjami zawartymi w przyklejonym na górze każdego działu wątku PRZECZYTAJ ZANIM ZADASZ PYTANIE należałoby najpierw zapoznać się z tematami istniejącymi już na forum, które dotyczą tego samego zagadnienia. Parę pytań o fotografię sportową już było w tym dziale, możesz sobie poczytać, ale ponieważ budżet w okolicach 3000 zł na wszystko niestety nie wystarczy do fotografii sportowej, to Twoje pytanie scalam do głównego zbiorczego wątku o wyborze sprzętu do 3000 zł. Poczytaj parę stron wstecz, żeby się ogólnie zorientować, poczytaj też tematy sportowe z tego działu (było o koniach, sportach halowych itd.). Wróć z pytaniami bardziej szczegółowymi.
r.bellic - Nie 06 Maj, 2012
Witam serdecznie,
Pozwalam sobie podpiąć pod temat, szukam kompletu aparat+obiektyw na start w kwocie ok. 3500zł. Czytając testy na tej stronie, posty na forum zdecydowałem się wybrać albo:
1. Nikon D90 + dołączony obiektyw Nikkor 18-105 w cenie ok. 3400zł albo
2. Pentax K-5 + dołączony obiektyw 18-55 (f/3,5-5,6) w cenie ok. 3600zł
Wcześniej trochę fotografowałem starym Nikonem FG-20 ale w tym momencie nie trzymają mnie żadne szkła. Na pewno w późniejszym czasie będę myślał o kupieniu jakiejś stałki ale na razie budżet mam ograniczony do ceny pentaxa. Szukałem po obiektywach ale większych różnic cenowych pomiędzy dwoma systemami nie zauważyłem. Fotografia totalnie uniwersalna, amatorska, zabawa ustawieniami itp.
Prosiłbym o pomoc czy któraś propozycja wydaje się ciekawsza, lepsza...
Pozdrawiam
RB
lotofag - Nie 06 Maj, 2012
r.bellic napisał/a: | Szukałem po obiektywach ale większych różnic cenowych pomiędzy dwoma systemami nie zauważyłem. |
Łoł, a jakie szkła porównywałeś, bo to kompletnie różne systemy
Sprawdź sobie zawczasu ile będzie Cię kosztować ta wymarzona stałka tu i tu.
r.bellic - Pon 07 Maj, 2012
Myślałem o obiektywie Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM. Nie różnią się one ceną w systemie nikon i pentax.
hijax_pl - Pon 07 Maj, 2012
r.bellic napisał/a: | Nie różnią się one ceną w systemie nikon i pentax. | No nie, gdyż nie jest to obiektyw systemowy ani w Nikonie ani w Pentaxie, Canonie czy Sony tylko w systemie Sigmy.
Porównaj ceny Pentaxa 50/1,4 z Nikkorem 50/1,4
komor - Pon 07 Maj, 2012
A po co ma porównywać, skoro wybrał Sigmę?
r.bellic - Pon 07 Maj, 2012
Jeszcze nie wybrałem stałki ale myślałem o czymś podobnym do tego co miałem w starym nikonie. Z tego co zdążyłem o tym obiektywie przeczytać to jest dość porządny, napewno wystarczający dla moich potrzeb. Dlatego zastanawiam się, który zestaw wybrać...
lotofag - Wto 08 Maj, 2012
r.bellic napisał/a: | Myślałem o obiektywie Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM. Nie różnią się one ceną w systemie nikon i pentax. |
No tak, porównując Sigmy czy Tamrony z różnymi mocowaniami to rzeczywiście może nie być róznicy w cenie
Co nie zmienia faktu, że wysnuty na podstawie tego wniosek
Cytat: | większych różnic cenowych pomiędzy dwoma systemami nie zauważyłem |
jest zupełnie od czapy
Ale i tu można się naciąć:
- Sigma do systemów mających stabilizację w korpusach wypuszcza wykastrowane z OS wersje obiektywów, oczywiście cena ta sama
- do Pentaksa możesz nie znaleźć pewnych modeli Sigmy czy Tamrona i nie znajdziesz żadnych obiektywów Tokiny (ale to wynika ze współpracy tych firm i zapewne umowy o niewchodzeniu sobie w paradę)
r.bellic - Sro 09 Maj, 2012
lotofag napisał/a: |
jest zupełnie od czapy |
W sumie masz rację, nieprecyzyjnie się wyraziłem
Wracając do wyboru puszki to już chyba przeczytałem wszystko co możliwe o D90 i K-5 i zastanawia mnie czy uszczelnienie K-5 jest dużą zaletą w stosunku jego braku w D90? Przy normalnym użytkowaniu? Dziwi mnie także iż niektórzy przesiadają się z D90 na K-5 zważywszy iż z tego co zdążyłem się dowiedzieć nie ma między nimi przepaści jakościowej.
hijax_pl - Sro 09 Maj, 2012
r.bellic napisał/a: | zastanawia mnie czy uszczelnienie K-5 jest dużą zaletą w stosunku jego braku w D90? | Jest. r.bellic napisał/a: | Przy normalnym użytkowaniu? | Raczej nie. r.bellic napisał/a: | Dziwi mnie także iż niektórzy przesiadają się z D90 na K-5 zważywszy iż z tego co zdążyłem się dowiedzieć nie ma między nimi przepaści jakościowej. | A jednak warto się przesiąść o ile nie pociąga to ze sobą skomplikowanej zmiany całego systemu.
Sunders - Sro 09 Maj, 2012
r.bellic napisał/a: | Przy normalnym użytkowaniu? |
r.bellic zależy co to dla Ciebie znaczy "niormalne użytkowanie"
r.bellic - Czw 10 Maj, 2012
normalny, czyli trzymanie aparatu w ręce, raczej nie będę się z nim czołgał po piachu
Raczej zdecyduje się na pentaxa, zostało mi go "tylko" oglądnąć go na żywo i sprawdzić czy nie jest dla mnie za mały (D90 fantastycznie się trzyma w ręce).
Sunders - Czw 10 Maj, 2012
Cytat: | Raczej zdecyduje się na pentaxa, zostało mi go "tylko" oglądnąć go na żywo i sprawdzić czy nie jest dla mnie za mały (D90 fantastycznie się trzyma w ręce). |
Różnice w wymiarach są milimetrowe.IMHO K-5 trzyma się nieco lepiej niż D90
Z jakim obiektywem planujesz kupić ten aparat
Planuje go niestety kupić z obiektywem "zestawowym" (Pentax DA 18-55mm f/3,5-5,6 AL WR) a potem zbierać na coś lepszego powoli, ponieważ teraz nie da rady wydać więcej pieniędzy. Ale chyba ten obiektyw nie jest taki tragiczny na początek...
Sunders - Czw 10 Maj, 2012
r.bellic napisał/a: | Pentax DA 18-55mm f/3,5-5,6 AL WR/.../chyba ten obiektyw nie jest taki tragiczny na początek... |
Wśród obiektywów 18-55f/3,5-5,6, to jeden z najlepszych
Zanim kupisz, przemyśl czy przypadkiem taki zestaw nie jest w twoim zasięgu:
http://www.accord-foto.pl/a_p3686.html
myślałem już o takim zestawie, byłby super ale chyba nie wynegocjuje takiego zakupu teraz. Ten długi obiektyw dokupię po pewnym czasie, żeby mniej bolalo
kriso30 - Czw 14 Cze, 2012
Witam kolegów.
Potrzebuje pomocy przy wyborze pierwszej lustrzanki. Zastanawiam się nad Canonem 600D lub 60D. Z tego co poczytałem o 60D to jest dużo cięższy i nie wiem czy nie będzie to przeszkodą w fotografowaniu. Zdjęcia pstrykane będą w pomieszczeniach oraz w plenerze i czasami kręcone filmy. Proszę o doradzenie co wybrać
dcs - Czw 14 Cze, 2012
kriso30, kriso30 napisał/a: | Z tego co poczytałem o 60D to jest dużo cięższy i nie wiem czy nie będzie to przeszkodą w fotografowaniu. |
Jeżeli nie jesteś Krystyną urodzoną w 1930 roku, to przeszkód nie widzę.
kriso30 - Czw 14 Cze, 2012
Bardzo śmieszne
dcs - Czw 14 Cze, 2012
kriso30,