|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Panasonic FZ45, COOLPIX P100, Ricoh Caplio GX200, Sigma DP1?
sammu - Czw 24 Lut, 2011 Temat postu: Panasonic FZ45, COOLPIX P100, Ricoh Caplio GX200, Sigma DP1? Witam. Potrzebuje pomocy w wyborze wlasciwego modelu. Nie mam zadnego punktu odniesienia wiec nie bardzo potrafie porównywać te wszystkie liczby/parametry. Zalezy mi na zaawansowanym kompakcie (prosze o nie zamieszczanie rad typu wybralbym lustrzanke).
Nie zależy mi na dużym zoom ani na mulimediach; wolałbym zainwestować w dobrą jakość zdjęć. Tutaj szczegolnie ciezko mi porownac dane dotyczace matryc wymienionych modeli a jak najbardziej zalezy mi na jakosci zdjec. Potrzebuje manualny tryb ustawienia parametrow ekspozycji, cieszylby mnie rowniez reczny tryb ustawienia ostrosci i jasny obiektyw możliwość wykonywania zdjęć seryjnych.
Rozpatruje nastepujace modele:
Panasonic FZ45
Nikon COOLPIX P100
Ricoh Caplio GX200
Sigma DP1
Lumix z serii G
Konica Minolta DiMAGE A200
Dziekuje za pomoc! Pozdrawiam Dawid[/fade]
MC - Czw 24 Lut, 2011
Pytanie zasadnicze: jaka jest maksymalna kwota do wydania i o ile możesz ją przekroczyć
TomPL2 - Pią 25 Lut, 2011 Temat postu: Re: Panasonic FZ45, COOLPIX P100, Ricoh Caplio GX200, Sigma
sammu napisał/a: | ..... Nie zależy mi na dużym zoom ani na mulimediach; wolałbym zainwestować w dobrą jakość zdjęć...
Panasonic FZ45
Nikon COOLPIX P100
|
To te odpadają - to są duże zoomy i ciemne obiektywy
hijax_pl - Pią 25 Lut, 2011
sammu napisał/a: | Nie zależy mi na dużym zoom ani na mulimediach; wolałbym zainwestować w dobrą jakość zdjęć. | Samsung EX-1, Panas LX5 lub Olek XZ-1
sammu - Pią 25 Lut, 2011
Dzieki za propozycje. Jasnosc obiektywu w Panasonic FZ45 zawiera sie w liczbach od 2.8 do 5.2 - myslalem ze to wlasnie w miare jasny obiektyw.
MC - Pią 25 Lut, 2011
Nie. Szczególnie jak na kompakt (bo tutaj iso szybko staje się nieakceptowalne).
sammu - Pią 25 Lut, 2011
Chcialbym sie zmiescic w cenie ok 1500zł. Dlaczego wazna jest jasnosc obiektywu, tzn jakie efekty na zdjeciu? Czym beda sie roznic te same zdjecia wykonane jasnym a ciemnym obiektywem?
MC - Pią 25 Lut, 2011
No to możesz kupić np. EX1.
Efekt na zdjęciu jest taki, że łatwiej Ci będzie zrobić nieporuszone zdjęcie w gorszych warunkach oświetleniowych. Ale to przecież podstawy fotografii są.
|
|