|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 500D . Jaki obiektyw ?
Jagiel - Pią 25 Lut, 2011 Temat postu: Canon 500D . Jaki obiektyw ? Witajcie.
Ostatnim moim nowym nabytkiem był własnie ten aparat - canon 500d.
Obecnie korzystam z kitowego obiektywu, ale chciałbym przerzucić się na coś innego. Interesuje mnie coś z szerszego zakresu ogniskowej do fotografii krajobrazów, przyrody, dalszych ujęć. Nie mam zbyt dużo kasy, nie potrafię się nawet teraz sprecyzować ile. Czy moglibyście mi coś polecić w przystępnej cenie dobrej jakości ?
Pozdrawiam
forrest - Pią 25 Lut, 2011
A interesuje Cię bardziej szeroki zakres ogniskowych, czy jak najszersza ogniskowa?
Jeśli to drugie to Ci powiem, że tanio nie jest
http://www.ceneo.pl/Obiek...74P4-154427.htm
Ale się nie ma co załamywać
Pzdr
Baku - Pią 25 Lut, 2011
Z super szerokiego zakresu ogniskowych to najtaniej wypada Sigma 10-20, a najciekawszą ofertą jest Tokina 11-16.
Kita możesz sobie zostawić (o ile masz wersję IS). A UWA da Ci zupełnie nowe kadry.
Jagiel - Pią 25 Lut, 2011
Kurde napisałem szeroki zakres ogniskowej, a nie bardzo o to mi chodziło, dopiero teraz zobaczyłem. Raczej coś co da mi większą moc zbliżenia..
Bo jak patrze na ceny tamtych co mi podaliście...
Potrzebuje czegoś niedrogiego, ale sprawnego dla amatora.
Sunders - Pią 25 Lut, 2011
Jagiel napisał/a: | coś co da mi większą moc zbliżenia.. |
Jagiel napisał/a: | Potrzebuje czegoś niedrogiego, ale sprawnego dla amatora. |
Sigma 18-200f/3,5-6,3DC OS
moronica - Pią 25 Lut, 2011
do kita to lepiej juz dokupic cos zaczynajacego sie od 55 lub 70mm, beda dluzsze i nawet na dluzszym koncu beda mialy lepsze swiatlo
Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro a taka sigma ?
Czy lepiej coś krótszego np. do 200mm ?
MC - Pią 25 Lut, 2011
Jeśli już to wersja APO.
Jagiel, w teleobiektywach cudow nie ma. jak bedziesz celowal w najtansza polke to dostaniesz to, za co placisz. lepiej juz dozbierac do czegos klasy Tamron 70-300 VC albo starszego Canona 70-300
Sunders - Pią 25 Lut, 2011
Jagiel napisał/a: | Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro a taka sigma ? |
Jak do kita, a nie zamiast, to taka sigma 70-300APO może być. Ja wolałbym canona 55-250IS
hijax_pl - Pią 25 Lut, 2011
moronica napisał/a: | ak bedziesz celowal w najtansza polke to dostaniesz to, za co placisz. | To się tyczy wszystkich "półek".. Tylko jest ciut inna interpretacja wartości
Sunders napisał/a: | Jagiel napisał/a: | Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro a taka sigma ? |
Jak do kita, a nie zamiast, to taka sigma 70-300APO może być. Ja wolałbym canona 55-250IS |
Obiektyw, który chcę kupić ma być uzupełnieniem KIT'a.
hijax_pl, no jasne ze tak jest na kazdej polce i dlatego nie ma sie co spodziewac cudow po najtanszej linii teleobiektywow. dopiero nieco wyzej zaczynaja sie produkty z interesujaca relacja jakosci do ceny
moronica napisał/a: | hijax_pl, no jasne ze tak jest na kazdej polce i dlatego nie ma sie co spodziewac cudow po najtanszej linii teleobiektywow. dopiero nieco wyzej zaczynaja sie produkty z interesujaca relacja jakosci do ceny |
Z kasa trzeba sobie jakos radzic....
A co z tym Canonem 55-250
Sunders - Sob 26 Lut, 2011
Jagiel napisał/a: | co z tym Canonem 55-250 |
Plastikowy, lekki, prawie 5-cio krotny zoom, ze stabilizacją, i niezły optycznie jak na swoją niewysoką cenę
Bobby - Sob 26 Lut, 2011
Faktycznie, ten 55-250IS jest nawet "niezly optycznie" jak na swoja niewysoka cene, w takim aspekcie, ze o ile ostrosc w centrum kadru (wg. testu na optyczne) nie strzela zbyt wysoko ( najwyzej 37/38 lpmm), to ostrosc na brzegu kadru nie spada dramatycznie w stosunku do centrum. Poza tym zarowno w srodku jak i na brzegu jest dosc rownomiernie - nie ma duzego rozrzutu pomiedzy ostroscia dla poszczegolnych ogniskowych.
Jednak, ja osobiscie nikomu nie polecam takich plastykow. Chyba ze naprawde, naprawde ciezko nawet o niewielka kase, a focic sie chce.
baracuda - Sob 26 Lut, 2011
Sunders napisał/a: | Plastikowy, lekki, prawie 5-cio krotny zoom, ze stabilizacją, i niezły optycznie jak na swoją niewysoką cenę |
za takie pieniądze naprawdę warto , kupiłem i nie jestem zawiedziony
co można uzyskać za tą kasę tym obiektywem.
Jagiel - Sob 26 Lut, 2011
Zachęciliście mnie do niego a coś w takiej samej cenie co sprawuje się dobrze, a nawet lepiej ? Nie koniecznie 55-250
baracuda - Sob 26 Lut, 2011
Jagiel napisał/a: | Zachęciliście mnie do niego |
nówki są już po około 840 zeta , na allegro gdzieś widziałem , używkę
jeszcze taniej kupisz
Jagiel - Sob 26 Lut, 2011
baracuda napisał/a: | Jagiel napisał/a: | Zachęciliście mnie do niego |
nówki są już po około 840 zeta , na allegro gdzieś widziałem , używkę
jeszcze taniej kupisz |
Taki obiektyw dla mnie amatora starczy ? Chciałbym być z niego zadowolony.
A jeżeli chodzi o używki na allegro to jak ogólnie jest z używanymi szkłami od zaufanych osób ? Skoro mogę zaoszczędzić to czemu nie (?). Mógłbym sobie inne ...... dokupić.
[ Dodano: Sob 26 Lut, 2011 23:24 ]
Jeszcze zastanawiam się nad jakimś szkiełkiem do fotografii ludzi. Jedna osoba często w plenerze. Portrety itd. Sprawa z krajobrazami itd. zostaje nadal aktualna.
[ Dodano: Sob 26 Lut, 2011 23:36 ]
Myślę też czy nie zakupić sobie stałki 50 f1.8.... niedrogie szkiełko a może się przydać.
[ Dodano: Nie 27 Lut, 2011 00:26 ]
Jeszcze taka sprawa
Czy ta wymieniona wyżej stałka 50mm nada się do portretów (ogólnie ludzie) wewnątrz i pstryknięć na zewnątrz ?
I jak z tym zoomem. Może coś krótszego a lepszego w tej samej cenie co canon 55-250 ? W obiektywach jestem strasznie zielony, dlatego prosiłbym o konkretną pomoc Sam nie wiem.
Przypomnę jeszcze raz. Głównie ludzie i portrety oraz krajobrazy, zabawa w plenerze.
Usjwo - Nie 27 Lut, 2011
Jagiel napisał/a: |
Czy ta wymieniona wyżej stałka 50mm nada się do portretów (ogólnie ludzie) wewnątrz i pstryknięć na zewnątrz ?
|
Nadaje sie.
Jagiel - Nie 27 Lut, 2011
Usjwo napisał/a: | Jagiel napisał/a: |
|
Nadaje sie. |
Bo właśnie mam zamiar ją nabyć na dobry początek przygody ze szkiełkami.
A jakieś szkiełka w cenie 50 1.8 albo większej rzecz jasna do tego co pisałem wcześniej ?
Bobby - Nie 27 Lut, 2011
Jagiel,
Jest jescze jeden aspect (moze dla wielu niezbyt istotny, bo chyba raczej rzadko ktos wspominal o nim w jakimkolwiek watku). Idz do sklepu, wez "to" do reki i poczuj jak to sie trzyma, jak lezy w rece i jak wazy (balansuje z puszka) w rece, i czy to dla ciebie wazne. Mysle o takim np. 55-250...
Usjwo - Pon 28 Lut, 2011
A jakieś szkiełka w cenie 50 1.8 |
Nie ma.
albo większej ? |
Wszystkie inne.
fotoG3 - Pią 01 Kwi, 2011
Jagiel,
EF50/1,8 to obiektyw, który musisz mieć bo w prosty i bezbolesny(finansowo) sposób możesz nauczyć się fotografować.
Światło 1,8 to bardzo mała głębia ostrości i możliwość fotografowania np w klubie, na koncercie.
W portrecie to po przeliczeniu na pełną klatkę idealna ogniskowa 80mm.
Obiektyw jest ekstremalnie mały i poręczny. AF chodzi zupełnie przyzwoicie. Aberacja chromatyczna mniejsza niż w moim EF50/1,4 (tego obiektywu nie polecam).
Polecam 50/1,8 każdemu znajomemu bo dopiero mając kilka szkieł nabycie lustrzanki z wymiennymi obiektywami ma sens, a mnóstwo ludzi kupuje lustrzankę i zostaje przy jednym obiektywie.
Niestety na początku największą radość ma się z teleobiektywów - po prostu wszystko jest bliżej. Tutaj tak tanio i łatwo nie będzie.
EF 55-250IS to porządny obiektyw dla początkującego - trzeba go dobrze traktować bo jest delikatny i plastikowy (przeczytaj test na optczne.pl), ale zdjęcia będą OK. Kolega zabrał go w zeszłym roku na Przystanek Woodstock i obiektyw nadal żyje, ale ja w takich warunkach bym bał się go używać. Dzięki niemu zrobiłem kilka zdjęć tym obiektywem na spotkaniu z Markiem Niedźwiedzkim. Ostrość ustawia zadziwiająco szybko i celnie jak na tak plastikowy obiektyw. Posiada IS co jest niezbędne w tele.
EF70-300 IS najlepszy stosunek ceny do jakości, o wiele lepsze wykonanie i dzięki temu dłużej posłuży. Działa z pełną klatką i ma IS. Fajny do portretów z większej odległości.
Niestety tanie zoomy najczęściej są najsłabsze na długim końcu, dlatego nie nastawiaj się, że zdjecia na 300mm będą super.
Jeżeli do EF50/1,8 dokupisz Samyanga 8mm (rybie oko) to razem z kitem będziesz miał naprawdę uniwersalny zestaw - o wiele lepszy do krajobrazu niż tele i kit.
Kit jest słaby na długim końcu, ale przy 18mm to przyzwoite szkło, dlatego EF50/1,8 idealnie je uzupełnia.
hijax_pl - Pią 01 Kwi, 2011
fotoG3 napisał/a: | W portrecie to po przeliczeniu na pełną klatkę idealna ogniskowa 80mm. | I jak tą idealną ogniskową zrobić portret osoby w jej naturalnym otoczeniu?
W portrecie nie ma idealnej ogniskowej...
Sunders - Pią 01 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | W portrecie nie ma idealnej ogniskowej... |
True
fotoG3 - Sob 02 Kwi, 2011
hijax_pl,
Zgadzam się, że nie ma prostych recept na wszystko i idealnych rozwiązań.
Jagiel, chce zacząć przygodę z wymienną optyką i chce optymalnie wydać pieniądze.
Cytat: | Nie mam zbyt dużo kasy, nie potrafię się nawet teraz sprecyzować ile. Czy moglibyście mi coś polecić w przystępnej cenie dobrej jakości ? |
Naturalna chęć do wydawania jak najmniej w przypadku fotografii czasami może prowadzić do nietrafionych zakupów, dlatego Jagiel słusznie zrobił pytając się na forum co kupić.
Wydaje mi się, że najlepiej podać mu listę 3-4 obiektywów i ich zalet/wad.
Wyboru i tak musi dokonać sam.
hijax_pl,
Cytat: | I jak tą idealną ogniskową zrobić portret osoby w jej naturalnym otoczeniu?
W portrecie nie ma idealnej ogniskowej... |
Canon od lat ma w ofercie EF85mm/1.2 i dla pełnej klatki jest to typowo portretowy obiektyw - kosztuje około 7500zł. Mówi się o nim właśnie "obiektyw portretowy".
Jagiel, może za 5% tej sumy kupić EF50/1,8 i robić dużo różnych zdjęć, a portretowych w szczególności. Nie znaczy to że tym obiektywem zrobi wszystkie możliwe portrety.
Na innym forum Jacek Taran na takie dywagacje napisał kiedyś że idealny obiektyw to 14-400 VC ze stałym światłem 1,2.
Shibuya - Sob 02 Kwi, 2011
Podłączę się pod temat. Który obiektyw jest lepszy Sigma 18-200mm DC OS czy Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS ? Nie chodzi mi o stwierdzenie"weź ten,bo jest uniwersalny czy weż tamten,bo to kontynuacja kitowego". Chodzi mi o to,który jest lepiej wykonany,który jest lepszy jakościowo.
moronica - Sob 02 Kwi, 2011
Shibuya, takie porownanie to mozesz sobie zrobic sama czytajac ich testy. jakosc wykonania, AF, optyka - to wszystko jest w nich szczegolowo opisane
Testy czytałam,tylko,że niestety nie wszystko jeszcze rozumiem,a wykresy zamieszone w testach też niewiele mi mówią.
moronica - Sob 02 Kwi, 2011
Shibuya, masz akurat tego farta ze oba szkla zostaly przetestowane na tym samym korpusie wiec wykresy mozesz bezposrednio porownywac bez brania korekty na cokolwiek i jedyne, co musisz wykombinowac, to to czy porownujesz aspekty pozytywne (wtedy im wyzej tym lepiej) czy negatywne
[ Dodano: Sob 02 Kwi, 2011 14:15 ]
to odpowiedz na pytanie o minimalna odleglosc ostrzenia, ktore zniknelo
to zalezy
przy obiektywach makro akurat im dalej tym lepiej bo chcac zrobic zdjecie robala jak sie bedziesz musiala zblizyc do niego na kilka cm to ci zwieje wiec dobrze jesli maksymalna skala powiekszenia ma miejsce na wygodnie duzej odleglosci
przy dlugich teleobiektywachjest ona czasem zbyt dluga bo moze sie okazac, ze niewielki ptaszek usiadzie ci na galezi zbyt blisko i masz problem
przy wspomnianych tu obiektywach nie ma to takiego znaczenia, zwlaszcza ze maja one inne ogniskowe na szerszym koncu, wiec w ogole bym tego nie porownywala
Dziękuję Ci bardzo za wytłumaczenie
Czy ktoś z doświadczenia mógłby mi napisać,który z tych obiektywów chodzi płynniej ? Lepiej łapie ostrość,może ma lepszą stabilizację lub coś czym się wyróżnia? Przeczytanie testów niewiele mi pomaga w podjęciu decyzji
fotoG3 - Pon 04 Kwi, 2011
Shibuya,
Cytat: | Czy ktoś z doświadczenia mógłby mi napisać,który z tych obiektywów chodzi płynniej ? Lepiej łapie ostrość,może ma lepszą stabilizację lub coś czym się wyróżnia? Przeczytanie testów niewiele mi pomaga w podjęciu decyzji |
Robiłem zdjęcia Canonem 55-250. To naprawdę zupełnie przyzwoite szkło. Jedyna jego poważna wada to trwałość wynikająca z oszczędności w budowie. Jest tani i tanio zrobiony. Jeżeli będziesz się z nim delikatnie obchodził to posłuży długo. Kolega ma go już drugi rok i wszystko jest OK.
Sigma 18-200 OC to zupełnie inna bajka - bo to jest megazoom a EF55-250 to teleobiektyw. Tak naprawdę to nawet nie powinno się ich porównywać.
Sigma jest ostra w środku kadru i słaba na brzegach. Przy 100mm ma problemy ze wszystkim. Taki obiektyw kupuje się po to żeby go nie zdejmować z aparatu.
Moim zdaniem jeżeli kupiłem lustrzankę i mam możliwość wymiany obiektywów to lepiej kupić coś bardziej specjalizowanego niż inwestować w megazoom.
Shibuya - Pon 04 Kwi, 2011
Dziękuję za Twoją opinię. Właśnie o tego typu wypowiedzi mi chodziło.
po100zuch - Sob 10 Lis, 2012
witam
proszę o poradę który waszym zdaniem jest warty uwagi:
Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG HSM
Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM
Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM
Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM
dzięki z góry
pozdrawiam
mozer - Sob 10 Lis, 2012
po100zuch, ja bym wybrał bramkę nr 3, ale pytanie jest co TY focisz.
po100zuch - Sob 10 Lis, 2012
W sumie to chciałbym fotogrfować szkło ale niestety będzie służył jako uniwersalny (rodzina,kwiatki,itp)
(jak zaznaczyć że wiadomości są przeczytane)
mozer - Sob 10 Lis, 2012
po100zuch, no to uniwersalny powinien mieć ogniskową koło 17. Czyli obstaję przy poprzednim wyborze tylko musisz sprawdzić, czy z Twoim aparatem będzie poprawnie ostrzył, bo o Sigmach są rozmaite opinie...
po100zuch - Nie 11 Lis, 2012
Miałem nadzieje że coś z tych dłuższych wypadnie ale nie to jest oczywiście najważniejsze
a jeżeli któryś z tych pozostałych to:? albo cos innego w tej cenie
mozer - Nie 11 Lis, 2012
po100zuch, sigma 17-70 jest ogólnie chwalona. Ale ja w rękach jej nie miałem.
lotofag - Nie 11 Lis, 2012
po100zuch, jeśli masz gdzieś niedaleko ProCentrum Sigmy to możesz się tam udać na przestrzelenie tych szkieł.
Z tej całej listy 24-70 bym sobie darował, bo to zakres pod FF bez szerszego kąta na APS-C.
C 15-85 może być warty uwagi ze względu na ciekawy zakres, tyle że jest najciemniejszy...
komor - Nie 11 Lis, 2012
po100zuch napisał/a: | jak zaznaczyć że wiadomości są przeczytane |
W każdym dziale po kolei, niestety:
po100zuch - Nie 11 Lis, 2012
mozer,lotofag dzięki za wskazówki ,
wtakim razie ten 24-70 odpada pozostają 3 z minusem na Canona,
czy mam rozpatrywać z grupy cenowej te przedstawione czy są jakieś jeszcze inne propozycje
wydaje mi się że sigmy to w lublinie niema żeby wyregulowali bez utraty gwarancji
komor, dzięki za wskazówki
mozer - Nie 11 Lis, 2012
po100zuch napisał/a: | wydaje mi się że sigmy to w lublinie niema żeby wyregulowali bez utraty gwarancji |
W całym mieście nei ma sklepu z tym obiektywem?
Poza tym jak to regulacja bez utraty gwarancji - regulacja jest wykonywana w ramach gwarancji. Możesz wysłać sam do serwisu lub załatwić to przez sklep.
infocyk - Nie 11 Lis, 2012
komor, a nie lepiej na stronie głównej "Oznacz wszystkie fora jako przeczytane"
komor - Nie 11 Lis, 2012
infocyk, a widzisz, ukryło się przede mną. Dzięki. To teraz za karę daj ładny zrzut ekranowy, wizualizujący gdzie to jest.
po100zuch - Pon 12 Lis, 2012
OK rozumiem, myślałem że to PROCENTRUM Sigmy to jakiś serwis ze sklepem Sigmy.
Dzięki i pozdrawiam
no proszę, całe życie się człek uczy
infocyk - Pon 12 Lis, 2012
komor, proszę bardzo :
lotofag - Pon 12 Lis, 2012
po100zuch napisał/a: | myślałem że to PROCENTRUM Sigmy to jakiś serwis ze sklepem Sigmy.
|
To po prostu stacjonarny sklep Sigmy, dający możliwość pobawienia się szkłami (lub też ich wypożyczenia, oczywiście odpłatnie).
po100zuch - Czw 22 Lis, 2012
Mam ponownie pytanie, który z tych wybralibyście.
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical
czy ten z poprzedniego mojego wskazania
Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC.
oczywiśćie do canona 500d
[ Dodano: Czw 22 Lis, 2012 17:53 ]
no a może coś innego zaproponujecie tak do 3000 zł.
przedewszystkim chce robić szkła kolorowe dzban patera itp. a ze względów econimi. musi być uniwersalny (rodzina,kwiatki,górki itp)
|
|