|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - 450D vs. D2x
hxc - Pią 25 Lut, 2011 Temat postu: 450D vs. D2x witam, mam okazję zamienić 450D na D2x'a z trzema szkłami (18-70/70-210/28-70) za nie wielką dopłatą, przebieg 53tys. warto? odczuję różnice w jakości zdjec?
jaad75 - Pią 25 Lut, 2011
hxc, ja bym zamienił...
hijax_pl - Pią 25 Lut, 2011
hxc napisał/a: | odczuję różnice w jakości zdjec? | W jakości zdjęć bym się dużego skoku nie spodziewał, ale w jakości pracy - no to skok gigant
jerkey - Pią 25 Lut, 2011
Ja bym pomyślał jeszcze o wielkości/ciężarze. Różnica dość znacząca.
dr11 - Pią 25 Lut, 2011
I wykoślawionych canonowo paluchach
Sunders - Pią 25 Lut, 2011
hxc napisał/a: | warto? odczuję różnice w jakości zdjec? |
IMO warto. Biorąc pod uwagę choćby tylko lepszy AF i szybszy tryb seryjny, to w wielu sytuacjach różnica w jakości zdjęć może być odczuwalna
[ Dodano: Pią 25 Lut, 2011 13:58 ]
jerkey napisał/a: | Ja bym pomyślał jeszcze o wielkości/ciężarze. Różnica dość znacząca. |
dr11 napisał/a: | I wykoślawionych canonowo paluchach |
dzięki tym ca 700g róznicy łatwiej "naprostuje te wykoślawione canonowo paluchy"
dr11 - Pią 25 Lut, 2011
Dokładnie, D2x to aparat do orki i narzędzie pracy, 450D do niedzielnego spaceru i imitowania dźwiękiem migawki efektów lasera z gwiezdnych wojen
komor - Pią 25 Lut, 2011
Żeby potem tylko nie było zdziwienia, że w staruszku D2x bateria będzie już słaba, a nowa nie będzie kosztować 30 złotych i z dostępnością może być słabo.
Taa...
http://www.nextag.com/nik...ery/stores-html
A tak poza tym, to ta sama bateria co do D3...
hxc - Pią 25 Lut, 2011
450d nosiłem na jednym palcu, przestał mnie jarać miesiąc po zakupie, od tamtego czasu zawsze chciałem mieć coś ciężkiego. d2x waży koło 1070g bez szkła, tym mogę już kogoś zabić, co? ale nie przeszkadza mi to, przynajmniej poczuję jak mnie okradną.
komor - Pią 25 Lut, 2011
Fajnie jaad75, tylko w podanym adresie po członie .com nie widzę członu .pl A na Allegro po ile są? Bo mi wyskoczyło zero ofert. Fakt, że sprawdziłem na szybko tylko frazę „bateria D2x” oraz „akumulator D2x”, ale jednak zero.
hijax_pl - Pią 25 Lut, 2011
komor, bo trzeba szukać EN-EL4a. Jak widzę na allegro zamienniki chodzą po ok 100zł
komor - Pią 25 Lut, 2011
Dziękuję, ale ja nie potrzebuję.
komor napisał/a: | Fajnie jaad75, tylko w podanym adresie po członie .com nie widzę członu .pl | Who cares?...
Ty naprawdę szukasz wszystkiego wyłącznie w PL? Współczuję...
[ Dodano: Pią 25 Lut, 2011 16:10 ]
Tu masz dwie za niecałe 160zł z przesyłką:
http://cgi.ebay.com/2-EN-...=item2a0c172b86
P_M_ - Pią 25 Lut, 2011
Nie kazdy uzywa pentaxa... Poprostu przyzwyczail sie, ze niemal wszystko kupi w kiosku za rogiem
Tyle, że to, że czegoś nie ma "kiosku za rogiem" niekoniecznie oznacza, że jest trudnodostępne...
Baku - Pią 25 Lut, 2011
...tym bardziej, jeśli ma się kuriera, który jest w stanie przywieźć graty w sensownej cenie z kraju o mniejszym stopniu dzikości
kozidron - Pią 25 Lut, 2011
P_M_ napisał/a: | Nie kazdy uzywa pentaxa... Poprostu przyzwyczail sie, ze niemal wszystko kupi w kiosku za rogiem |
kolejny mit, tak jak z tym losowym af-em w "losowych egzemplarzach" w d7000. Jak to jedna bzdura(sorry Komor) napisana gdzieś w internecie, powielana przez "poinformowanych inaczej" staje się "faktem" w czyiś umysłach.
W dziurze, w której mieszkam, dostępność wiekszości limitedów 48h, reszta asortymentu też dostępna (razem około 30 szkieł, nie licząc tych 10, na które nie patrze bo to lepsze już gorsze wersje kitów). To co jaad75, ma w avatarze oczywiście też, w drugim sklepie na miejscu 200mm/300mm za to stałek canona o tych ogniskowych ni ma.
Na 100-400 trzeba tyle samo czekać co na naleśniki pentaxa.
Jakbym nie mieszkał na za.dupiu pewnie byłoby lepiej, nie wiem P_M_, gdzie mieszkasz ale założę się, że nawet w to miejsce kurier dojedzie.
P_M_, nie wypisuj takich głupot, bo to forum czytają też zieloni i potem przepisują te mądrości gdzie indziej.
Nie ma się co gorączkować, to żart był taki...
BTW, ja mam "za rogiem" taki sklep, w którym akurat sprzetu Pentaksa stoi cała gablota, z Limitedami i DA* włącznie, tyle, że to się nijak ma do tematu wątku...
Fatman73 - Sob 26 Lut, 2011
kozidron napisał/a: |
kolejny mit, tak jak z tym losowym af-em w "losowych egzemplarzach" w d7000. |
Hmmmm, cóż............ niestety nie mogę się zgodzić, że to mit.
Chyba dlatego, że jestem posiadaczem takiego "mitycznego" D7000 z losowym AF, i miałem dostęp do kilku z takim samym problemem.
kozidron, jesteś posiadaczem D7000, masz dostęp do kilku innych, czy tylko przeczytałeś gdzieś w internecie, że to mit i teraz to powielasz ?
kozidron - Sob 26 Lut, 2011
Fatman73 napisał/a: | kozidron, jesteś posiadaczem D7000, masz dostęp do kilku innych, czy tylko przeczytałeś gdzieś w internecie, że to mit i teraz to powielasz ? |
W pierwszej chwili uległem tym idiotyzmom i zmarnowałem 2 godziny na sprawdzanie af-u w czterech sztukach, sprzedawca miał cierpliwość a w w firmie jest nowy nikon idealny na trzepaczkę do zadań "bojowych" (aha, żadna z tych sztuk nie miała losowego af-u).
Sunders - Sob 26 Lut, 2011
jaad75 napisał/a: | mam "za rogiem" taki sklep, w którym akurat sprzetu Pentaksa stoi cała gablota, z Limitedami i DA* włącznie |
jaad75, gdzie Ty żyjesz w tym PL Tu gdzie ja żyję obiektywów z mocowaniem Pentaksa /poza tymi z zestawów kitowych/ jest "0" /słownie "zero".
Jak kiedyś trafiła się sigma 70-300APO, to leżała na półce tak długo, aż ją przecenili i poszła wreszcie za niewiele ponad połowę pierwotnej ceny.Dostępność obiektywów jest mniej więcej taka sama jak opisał kozidron
kozidron - Sob 26 Lut, 2011
Sunders napisał/a: | Dostępność obiektywów jest mniej więcej taka sama jak opisał kozidron |
Sunders, ale u mnie jest nawet większa dostępność na pentaxa niż na canona a tak patrząc globalnie to w jednym sklepie największa gablota jest z sony a cała reszta sklepów ma po 5 (względnie 3) gablotki i w nich wszystkiego po trochu (pomijam jeden sklep z samymi tamronami).
komor - Sob 26 Lut, 2011
Oj chłopaki, znów się przerzucacie kto ma jakie sklepy za rogiem i udowadniacie sobie, że jak ja mam za rogiem to znaczy, że wszyscy mają, lub odwrotnie. A ja tymczasem chciałem tylko ostrzec, że kupując okazyjnie takiego starszego woła roboczego jak D2x trzeba liczyć się z tym, że obsługa tego może być droga, czy to chodzi o baterię, czy o wymianę migawki.
Co do kupowania za granicą, Jaadzie, to większość drobnego oprogramowania kupuję online z zagranicy, natomiast drobny „hardware” fotograficzny jakoś udaje mi się bez problemu dostać w PL i nie muszę uciekać się do eBay’a, jak dotąd. Z książkami czy płytami to już raczej Amazon UK lub US, ale nieczęsto kupuję takie rzeczy.
jaad75 - Sob 26 Lut, 2011
Sunders napisał/a: | jaad75, gdzie Ty żyjesz w tym PL | W Krakowie. A konkretny sklep o którym mówię, do którego mam bardzo blisko, to FotoPlus na Studenckiej 6. Tu masz ich stronkę - te szkła, które są na zielono, to jak przypuszam te z glablotki ze sklepu, więc jak widzisz jest całkiem pełna:
http://www.fotoplus.com.p...iektywy/pentax/
Oprócz tego oczywiście wszelkie akcesoria, typu lampy, baterie, piloty, dekielki, matówki, a nawet muszle oczne, w tym firmowa powiększająca...
komor napisał/a: | A ja tymczasem chciałem tylko ostrzec, że kupując okazyjnie takiego starszego woła roboczego jak D2x trzeba liczyć się z tym, że obsługa tego może być droga, czy to chodzi o baterię, czy o wymianę migawki. | W kwestii akumulatora jak widzisz nie masz racji, w kwestii migawki - wszystko się może zdarzyć, aczkolwiek obstawiam, że dla "woła roboczego" ten przebieg nie jest groźny...
komor napisał/a: | Co do kupowania za granicą, Jaadzie, to większość drobnego oprogramowania kupuję online z zagranicy, natomiast drobny „hardware” fotograficzny jakoś udaje mi się bez problemu dostać w PL i nie muszę uciekać się do eBay’a, jak dotąd. | Dla kogo "uciekać", dla tego "uciekać" - kupowanie drobnego sprzętu ze sklepu online, czy na aukcji za granicą nie różni się niczym od kupowania go ze sklepu online, czy aukcji w PL. Czasami tylko dłużej czekasz na przesyłkę.
hijax_pl - Sob 26 Lut, 2011
A tak wygląda wnętrze tego sklepiku...
[ Dodano: Sob 26 Lut, 2011 11:55 ]
komor napisał/a: | natomiast drobny „hardware” fotograficzny jakoś udaje mi się bez problemu dostać w PL i nie muszę uciekać się do eBay’a, jak dotąd. | Dla mnie dziwne jest to, że ten sam broch fotograficzny daje się z reguły w HK/CHR(Shenzen) kupić taniej niż w PL (mówię o cenie z przesyłką)
jaad75 - Sob 26 Lut, 2011
hijax_pl, chyba trochę przemeblowali ostatnio...
komor - Sob 26 Lut, 2011
hijax_pl napisał/a: | Dla mnie dziwne jest to, że ten sam broch fotograficzny daje się z reguły w HK/CHR(Shenzen) kupić taniej niż w PL (mówię o cenie z przesyłką) |
Mnie to już od dawna nie dziwi (choć nadal wkurza…) natomiast przeważnie wolę coś z gwarancją i spokojem ducha, jeśli różnica w cenie nie jest duża.
hxc - Nie 06 Mar, 2011
dobra, kupiłem. skok jakości faktycznie nie jest ogromny, ale znacznie łatwiej się obsługuje ze względu na pionowy spust migawki, większe body (lepiej leży w łapie) i inne. dostałem tam jeszcze do tego torbę, 2gb cf kingstona i 3 słoiki: 18-70 nikkora, 70-210 sigmy bez af i 28-70 sigmy też. generalnie jestem bardzo zadowolony. jedyne co mnie smuci to szumy, które są mimo wszystko większe niż w 450D, zdaje sobie sprawę, że to puszka z 2004, a canon jest o wiele młodszy i technologicznie bardziej zaawansowany pewnie, ale mimo tego było warto wydać te 3300.
lotofag - Nie 06 Mar, 2011
Hehe, i tu wychodzi cała "wredota" współczesnego cyfrowego sprzętu - korpus funkcjonalnie lepszy ale matryca zabytkowa Niestety póki co nie zmienimy jej jak filmu, na pewno nie w tym segmencie.
dżony - Nie 06 Mar, 2011
fakt faktem że Canon wykrzywia paluchy, nie wiem czemu, ale ostatnio już mnie to wkurza bo mam problemy z górnym kółkiem nastaw, i jak pewien czas temu wziąłem do ręki sony, to niepotrafilem nacisnąć shot buttona migawki <lol2>
takie ot.
jaad75 - Nie 06 Mar, 2011
hxc napisał/a: | jedyne co mnie smuci to szumy, które są mimo wszystko większe niż w 450D | Mówisz o RAW, czy JPG?
hxc - Nie 06 Mar, 2011
raw'ach naturalnie. ale chodzi mi o wyższe czułości h1 - odpowiednik 1600 na canonie. o h2 nie wspomne. osiemsetka jeszcze znośna jako tako. a te wszystkie photoshopy i inne to przy redukcji szumów robią ze zdjęcia takie mydło, że nie mogę tego ścierpnąć...
jaad75 - Pon 07 Mar, 2011
hxc napisał/a: | ale chodzi mi o wyższe czułości h1 - odpowiednik 1600 na canonie. | Przesadzasz nieco...
hxc napisał/a: | a te wszystkie photoshopy i inne to przy redukcji szumów robią ze zdjęcia takie mydło, że nie mogę tego ścierpnąć... | To zależy kto je obsługuje...
|
|