|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Zdjęcia macro na LUMIX FZ38!
x0macieq0x - Sob 26 Lut, 2011 Temat postu: Zdjęcia macro na LUMIX FZ38! Witam;
Od niedawna zacząłem robić zdjęcia "macro zoom" i chciał bym dokuć "macro soczewkę".
Z tego co czytałem najlepsza jest +4.
Takie soczewki będą dobre:
LINK ebay
LINK allegro
Gwint musi być 46mm?
Co o tym sądzicie? warto kuć taką soczewkę?
Bardzo proszę o pomoc, pozdro
edmun - Sob 26 Lut, 2011
kup raynoxa dcr-250 i do tego tulejkę i będziesz miał najlepsze makro jakie można uzyskać na tym aparacie
x0macieq0x - Sob 26 Lut, 2011
edmun napisał/a: | kup raynoxa dcr-250 i do tego tulejkę i będziesz miał najlepsze makro jakie można uzyskać na tym aparacie |
Ile to kosztuje, możesz podać jakiś link (znalazłem na allegro ponad 200zł)? Nie chcę wydawać za dużo pieniędzy.
A co to tamtych soczewek będą dobre czy nie ?
moronica - Sob 26 Lut, 2011
http://www.skapiec.pl/site/cat/57/comp/90713
edmun - Sob 26 Lut, 2011
x0macieq0x, tak.. mówię o takiej kwocie.
wpisz w google, przejdź do grafiki i zobacz przykładowe zdjęcia zrobione za pomocą właśnie tego Raynoxa...
im bardziej będziesz oszczędzał, tym bardziej oszczędzasz na jakości
x0macieq0x - Sob 26 Lut, 2011
edmun napisał/a: | x0macieq0x, tak.. mówię o takiej kwocie.
wpisz w google, przejdź do grafiki i zobacz przykładowe zdjęcia zrobione za pomocą właśnie tego Raynoxa...
im bardziej będziesz oszczędzał, tym bardziej oszczędzasz na jakości |
No dobra rozumiem ale nie jestem jakimś tam zawodowcem i nie chce wydawać tylu pieniędzy dlatego chciałem się zapytać czy ta soczewka będzie dobra i dalej nie uzyskałem odpowiedzi.
edmun - Nie 27 Lut, 2011
my też nie jesteśmy zawodowcami
x0macieq0x - Nie 27 Lut, 2011
edmun napisał/a: | my też nie jesteśmy zawodowcami |
Rozumiem ale czy soczewka którą Ci pokazałem będzie dobra? będą widoczne efekty?
raynoxa dcr-250 nie wchodzi w grę ponieważ nie chcę wydawać tyle pieniędzy i nie robię nie wiadomo jaką ilość zdjęć żeby inwestować w taki sprzęt.
edmun - Nie 27 Lut, 2011
podejrzewam że oprócz centrum zdjęcia (mówię o jakiś 30% w centrum) to będziesz miał mocno rozmazane brzegi całego zdjęcia
hijax_pl - Nie 27 Lut, 2011
edmun napisał/a: | to będziesz miał mocno rozmazane brzegi całego zdjęcia | i aberracje jak cholera
znalazłem "poradni" pisze że taka soczewka nie jest aż taka zła, są widoczne efekty no i jest tańsza.
LINK
devgru - Nie 27 Lut, 2011
Koledzy dobrze Ci podpowiedzieli.
Jeżeli jednak upierasz się przy tych swoich "soczewkach", to je sobie kup. Ktoś tutaj ma Ci na to dać pozwolenie, czy co?
Przekonaliście mnie
Jak kupie np, tu to będę jeszcze coś potrzebował żeby podczepić do mojego LUMIXA
LINK allegro
LINK allegro 2
z tego co wiem najlepsza do tego była by lampa pierścieniowa
Ile mniej więcej trzeba dać za dobrą niedrogą taką lampę?
hijax_pl - Nie 27 Lut, 2011
x0macieq0x napisał/a: | Ile mniej więcej trzeba dać za dobrą niedrogą taką lampę? | A może wpierw się zastanów jak ją wyzwolisz?
x0macieq0x - Pon 28 Lut, 2011
[/quote]A może wpierw się zastanów jak ją wyzwolisz? [/quote]
W sumie nie ma pod co podłączyć :/
LAMPA ALLEGRO
????????
Coś lepszego chyba będzie na ebayu
LINK
[ Dodano: Pon 28 Lut, 2011 13:57 ]
Ostatnie pytanie i znikam
Trzeba dokupić jeszcze jakieś tuleje, adaptery żeby podczepić raynoxa do Panasonic lumix fz38 ?
W moim aparacie gwint jest chyba 43 / 46 nawet nie wiem Smile
Jak trzeba coś dokupić to dajcie jakieś nazwy albo link.
edmun - Pon 28 Lut, 2011
aby założyć raynoxa musisz albo:
a) mieć redukcję do raynoxa aby zamontować go na gwincie bezpośrednio na Twoim wysuwanym obiektywie
albo
b) kupić tulejkę (czyli kawałek rurki) aby odsunąć raynoxa od obiektywu i wtedy mocujesz go dołączonym uchwytem tzw. Snap-On
|
|