forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Do krajobrazu krótkoogniskowe czy długoogniskowe aparaty

decjan - Nie 27 Lut, 2011
Temat postu: Do krajobrazu krótkoogniskowe czy długoogniskowe aparaty
Witam,

Męczy mnie pytanie jakimi obiektywami robić zdjęcia krajobrazu. Chciałbym w sumie potwierdzenia tego co mi się wydaje:

Gdyby robić zdjęcie z tego samego miejsca to obiektywy krótkie jak 35mm są do objęcia zespołu szczytów górskich , a obiektywy długie jak 300 mm do konkretnego szczytu?

Czytam teraz książkę Pettersona "Fotografia portretowa bez tajemnic" i jestem w szoku jak widzę,że niektóre zdjęcia portretowe robi obiektywami krótkimi a niektóre długimi, przykładowo 400mm, f/5.6 i 1/640s (zdjęcie z 49 strony).

Mógłby mi ktoś to jakoś wyklarowac? Męczy mnie to już od dłuższego czasu.

MC - Nie 27 Lut, 2011

Mniej więcej masz rację. Oczywiście krajobrazy można robić z powodzeniem i na 12mm jak i 500mm.
oranżewski - Nie 27 Lut, 2011

decjan, ja większość krajobrazów robię Sigmą 70-300 w okolicach 200mm na aps-c ;)
B o g d a n - Nie 27 Lut, 2011

decjan napisał/a:
Czytam teraz książkę Pettersona "Fotografia portretowa bez tajemnic" i jestem w szoku jak widzę,że niektóre zdjęcia portretowe robi obiektywami krótkimi a niektóre długimi
Tę pozycję powinni przeczytać wszyscy, którzy bezmyślnie powtarzają slogany, że do tego nadaje się tylko ogniskowa 50, czy 85mm. :razz:

decjan, z krajobrazem jest podobnie. Nie ma żadnych zasad i świętych/złotych ogniskowych do krajobrazu.
Fotograf musi wiedzieć co chce pokazać. Raz to będzie cała dolina w górach, wtedy użyjesz szerokiego kąta, czyli krótszej ogniskowej. Innym razem będziesz chciał pokazać pojedyncze kwitnące drzewko z kolejnym już lekko nieostrym gdzieś w oddali i użyjesz wąskiego kąta, czyli długiej ogniskowej. :smile:

ophiuchus - Nie 27 Lut, 2011

decjan, robione z tego samego miejsca na APS-C (podaję ogniskowe fizyczne):

22 mm

Chmury by niechtoszlag, on Flickr

400mm

IMG_1998_BW by niechtoszlag, on Flickr

kufel - Nie 27 Lut, 2011

jeśli ktoś uważa ze do krajobrazu to tylko szeroki kąt to sam siebie ogranicza i pozbawia sie możliwości jakie daje użycie większych ogniskowych.

decjan napisał/a:
Gdyby robić zdjęcie z tego samego miejsca to obiektywy krótkie jak 35mm są do objęcia zespołu szczytów górskich , a obiektywy długie jak 300 mm do konkretnego szczytu?
w zasadzie racja, z tym ze nie musi to byc szczyt, moze byc jakis inny obiekt, vide zdjęcia ophiuchusa ;)
hijax_pl - Nie 27 Lut, 2011

decjan napisał/a:
Męczy mnie pytanie jakimi obiektywami robić zdjęcia krajobrazu.
Tymi, których kąty widzenia dadzą obraz, który chcesz uzyskać.
W związku z tym:
decjan napisał/a:

Czy to jest portret czy widok nie ma znaczenia - ogniskową dobieramy do kadru, nie kadr do ogniskowej...

decjan - Nie 27 Lut, 2011

Ok, wszystkie wątpliwości rozwiane . Dziękuję wszystkim.