|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Do krajobrazu krótkoogniskowe czy długoogniskowe aparaty
decjan - Nie 27 Lut, 2011 Temat postu: Do krajobrazu krótkoogniskowe czy długoogniskowe aparaty Witam,
Męczy mnie pytanie jakimi obiektywami robić zdjęcia krajobrazu. Chciałbym w sumie potwierdzenia tego co mi się wydaje:
Gdyby robić zdjęcie z tego samego miejsca to obiektywy krótkie jak 35mm są do objęcia zespołu szczytów górskich , a obiektywy długie jak 300 mm do konkretnego szczytu?
Czytam teraz książkę Pettersona "Fotografia portretowa bez tajemnic" i jestem w szoku jak widzę,że niektóre zdjęcia portretowe robi obiektywami krótkimi a niektóre długimi, przykładowo 400mm, f/5.6 i 1/640s (zdjęcie z 49 strony).
Mógłby mi ktoś to jakoś wyklarowac? Męczy mnie to już od dłuższego czasu.
MC - Nie 27 Lut, 2011
Mniej więcej masz rację. Oczywiście krajobrazy można robić z powodzeniem i na 12mm jak i 500mm.
oranżewski - Nie 27 Lut, 2011
decjan, ja większość krajobrazów robię Sigmą 70-300 w okolicach 200mm na aps-c
B o g d a n - Nie 27 Lut, 2011
decjan napisał/a: | Czytam teraz książkę Pettersona "Fotografia portretowa bez tajemnic" i jestem w szoku jak widzę,że niektóre zdjęcia portretowe robi obiektywami krótkimi a niektóre długimi | Tę pozycję powinni przeczytać wszyscy, którzy bezmyślnie powtarzają slogany, że do tego nadaje się tylko ogniskowa 50, czy 85mm.
decjan, z krajobrazem jest podobnie. Nie ma żadnych zasad i świętych/złotych ogniskowych do krajobrazu.
Fotograf musi wiedzieć co chce pokazać. Raz to będzie cała dolina w górach, wtedy użyjesz szerokiego kąta, czyli krótszej ogniskowej. Innym razem będziesz chciał pokazać pojedyncze kwitnące drzewko z kolejnym już lekko nieostrym gdzieś w oddali i użyjesz wąskiego kąta, czyli długiej ogniskowej.
ophiuchus - Nie 27 Lut, 2011
decjan, robione z tego samego miejsca na APS-C (podaję ogniskowe fizyczne):
22 mm
Chmury by niechtoszlag, on Flickr
400mm
IMG_1998_BW by niechtoszlag, on Flickr
kufel - Nie 27 Lut, 2011
jeśli ktoś uważa ze do krajobrazu to tylko szeroki kąt to sam siebie ogranicza i pozbawia sie możliwości jakie daje użycie większych ogniskowych.
decjan napisał/a: | Gdyby robić zdjęcie z tego samego miejsca to obiektywy krótkie jak 35mm są do objęcia zespołu szczytów górskich , a obiektywy długie jak 300 mm do konkretnego szczytu? | w zasadzie racja, z tym ze nie musi to byc szczyt, moze byc jakis inny obiekt, vide zdjęcia ophiuchusa
hijax_pl - Nie 27 Lut, 2011
decjan napisał/a: | Męczy mnie pytanie jakimi obiektywami robić zdjęcia krajobrazu. | Tymi, których kąty widzenia dadzą obraz, który chcesz uzyskać.
W związku z tym: decjan napisał/a: | Gdyby robić zdjęcie z tego samego miejsca to obiektywy krótkie jak 35mm są do objęcia zespołu szczytów górskich , a obiektywy długie jak 300 mm do konkretnego szczytu? |
Czy to jest portret czy widok nie ma znaczenia - ogniskową dobieramy do kadru, nie kadr do ogniskowej...
decjan - Nie 27 Lut, 2011
Ok, wszystkie wątpliwości rozwiane . Dziękuję wszystkim.
|
|