| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - pytania dotyczące statywu
gambler - Pon 28 Lut, 2011 Temat postu: pytania dotyczące statywu Od niedawna jestem posiadaczem aparatu panasonic lumix fz38, chciałem kupić do niego statyw. Proszę o wyrozumiałość ponieważ mam pewnie banalne pytania. Czy każdy statyw będzie pasować do mojego aparatu? Co to jest szybkozłączka i czy jest ona niezbędna do używania statywu? Jaka będzie dla mnie najlepsza wysokość statywu - mam 180cm? Czy opłaca się kupować takie tanie statywy do 50zł pod mój statyw?
hijax_pl - Pon 28 Lut, 2011
| gambler napisał/a: | | Czy każdy statyw będzie pasować do mojego aparatu? | Generalnie tak. | gambler napisał/a: | | Co to jest szybkozłączka i czy jest ona niezbędna do używania statywu? | To takie coś co się przykręca do aparatu, dzięki czemu przymocowanie do głowicy statywu zajmuje moment. Nie trzeba mozolnie nakręcać aparatu na statyw. Czy jest niezbędna? Nie. Czy jest przydatna? Bardzo... | gambler napisał/a: | | Jaka będzie dla mnie najlepsza wysokość statywu - mam 180cm? | Zależy od Twoich preferencji. Są tacy co wolą wyższe, a są też tacy co wolą niższe Ja osobiście nie lubię się garbić | gambler napisał/a: | | Czy opłaca się kupować takie tanie statywy do 50zł pod mój statyw? | No za 50zł statyw o wysokości 180cm to będzie się zapewne trząsł jak osika. Nie polecam. Statyw powinien stabilizować. I choć wymogi fz38 nie są takie duże to trudno żebyś korzystał z samowyzwalacza...
|
|