|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - pytania dotyczące statywu
gambler - Pon 28 Lut, 2011 Temat postu: pytania dotyczące statywu Od niedawna jestem posiadaczem aparatu panasonic lumix fz38, chciałem kupić do niego statyw. Proszę o wyrozumiałość ponieważ mam pewnie banalne pytania. Czy każdy statyw będzie pasować do mojego aparatu? Co to jest szybkozłączka i czy jest ona niezbędna do używania statywu? Jaka będzie dla mnie najlepsza wysokość statywu - mam 180cm? Czy opłaca się kupować takie tanie statywy do 50zł pod mój statyw?
hijax_pl - Pon 28 Lut, 2011
gambler napisał/a: | Czy każdy statyw będzie pasować do mojego aparatu? | Generalnie tak. gambler napisał/a: | Co to jest szybkozłączka i czy jest ona niezbędna do używania statywu? | To takie coś co się przykręca do aparatu, dzięki czemu przymocowanie do głowicy statywu zajmuje moment. Nie trzeba mozolnie nakręcać aparatu na statyw. Czy jest niezbędna? Nie. Czy jest przydatna? Bardzo... gambler napisał/a: | Jaka będzie dla mnie najlepsza wysokość statywu - mam 180cm? | Zależy od Twoich preferencji. Są tacy co wolą wyższe, a są też tacy co wolą niższe Ja osobiście nie lubię się garbić gambler napisał/a: | Czy opłaca się kupować takie tanie statywy do 50zł pod mój statyw? | No za 50zł statyw o wysokości 180cm to będzie się zapewne trząsł jak osika. Nie polecam. Statyw powinien stabilizować. I choć wymogi fz38 nie są takie duże to trudno żebyś korzystał z samowyzwalacza...
|
|