|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Pentax smc DA 35 mm f/2.4 AL
Arek - Pon 28 Lut, 2011 Temat postu: Test obiektywu Pentax smc DA 35 mm f/2.4 AL http://optyczne.pl//index...ywu&test_ob=221
Zapraszam do lektury i dyskusji.
Arek
jaad75 - Pon 28 Lut, 2011
Szkoda, że nie napisaliście, że tak naprawdę, to to szkło jest przepakowanym w nową obudowę i okrojonym ze wszystkiego co się da FA35/2...
BTW, to jest szkło pełnoklatkowe - zostało przetestowane pod tym kątem przez kilka osób.
Arek - Pon 28 Lut, 2011
Nikkor 1.8/35 też i każde inne szkło zaprojektowane na małą matryce też... Kwestia tylko tego czy lubimy dużą winietę
Tyle, że to szkło winietuje na 135 tak samo jak FA35 i nie ma problemów z winietą na większych odległościach, jak wspomniany Nikkor.
Arek - Pon 28 Lut, 2011
Jaad75, ustalmy fakty. Producent oznaczył szkło symbolem DA, a to oznacza, że jest one przeznaczone na małą matrycę. Mógł dać oznaczenie FA, jak w także niedawno zaprezentowanej 100 mm Macro, ale nie dał.
Co więcej, dla 99% obecnych użytkowników lustrzanek Pentaxa, fakt krycia przez ten obiektyw pełnej klatki nie ma żadnego znaczenia, bo nie mają oni lustrzanek pełnoklatkowych tej firmy. Te same 99%
użytkowników zamiast domniemanego krycia pełnej klatki wolałoby światło f/2.0 albo f/1.8, którego
firma im nie dała, tylko i wyłącznie po to aby zmaksymalizować swoje zyski. I tyle.
Arek napisał/a: | Producent oznaczył szkło symbolem DA, a to oznacza, że jest one przeznaczone na małą matrycę. | Podobnym symbolem oznaczył też 40/2.8 Ltd, 55/1.4, 70/2.4 Ltd, 200/2.8, 300/4 - wszystkie są szkłami pełnoklatkowymi.
Arek napisał/a: | Mógł dać oznaczenie FA, jak w także niedawno zaprezentowanej 100 mm Macro, ale nie dał. | To jest dość zastanawiające, zwłaszcza, że pozbyli się pierscienia przysłon, ale przypuszczam, że chodziło o zachowanie ciągłości nazewnictwa z poprzednim D-FA100 i podkreśleniu, że to w zasadzie ten sam obiektyw w nowej wersji.
Arek napisał/a: | Co więcej, dla 99% obecnych użytkowników lustrzanek Pentaxa, fakt krycia przez ten obiektyw pełnej klatki nie ma żadnego znaczenia, bo nie mają oni lustrzanek pełnoklatkowych tej firmy. | Mylisz się - mnóstwo użytkowników Pentaksa użytkuje równolegle lustrzanki analogowe.
Arek napisał/a: | Te same 99%
użytkowników zamiast domniemanego krycia pełnej klatki wolałoby światło f/2.0 albo f/1.8, którego
firma im nie dała, tylko i wyłącznie po to aby zmaksymalizować swoje zyski. | Ja bym wolał, żeby w ogóle nie wypuszczali plastikowego dziadostwa, ale vox populi...
A co do "domniemanego" krycia pełnej klatki:
http://i30.photobucket.co...m/25590027b.jpg
fafniak - Pon 28 Lut, 2011
Arek napisał/a: | ustalmy fakty |
dokładnie
Arek napisał/a: | Co więcej, dla 99% obecnych użytkowników lustrzanek Pentaxa, fakt krycia przez ten obiektyw pełnej klatki nie ma żadnego znaczenia, bo nie mają oni lustrzanek pełnoklatkowych tej firmy |
tu się właśnie mylisz
Arek - Pon 28 Lut, 2011
Nie, to Ty się mylisz
MC - Pon 28 Lut, 2011
Abstrahując od tej niewątpliwie istotnej i ważnej dyskusji, popartej badaniami i statystykami - bardzo interesujące szkło. Szkoda tylko, że nie jest choćby f2.0
Arek - Pon 28 Lut, 2011
MC, jak poczytasz komentarze pod testem, to dowiesz się, że się mylisz. Światło f/2.0 nie jest wcale temu obiektywowi potrzebne
Arek, uwierz ....
istnieje także świat niecyfrowy
są takie aparaty do których wkłada się nie kartę pamięci, ale film
i naprawdę sporo ludzi używa cyfry i analoga i dla nich ważne jest to że szkło kryje FF - serio
Arek - Pon 28 Lut, 2011
Tak... Wiem że tacy są... Nawet wiem ilu... Około 1%.
Arek napisał/a: | Tak... Wiem że tacy są... Nawet wiem ilu... Około 1%. | Akurat w przypadku Pentaksa znacznie więcej - wystarczy popatrzeć w stopki użytkowników i zajrzeć do działu analogowego na forum.
uhm.....
to może w takim razie zrobimy mały test...
na różnych forach zrobimy ankietę - kto używa jedynie cyfry a kto tego i tego ?
Może być? (sam jestem ciekaw wyników - obstawiam jakieś 20% analogowców)
Arek - Pon 28 Lut, 2011
Panowie, naprawdę uważacie, że miarodajną statystykę dotyczącą WSZYSTKICH użytkowników lustrzanek Pentaxa można wyciągnąć na podstawie użytkowników forów fotograficznych i ich stopek?
Jeśli faktycznie w to wierzycie, to mam na końcu całą masę złośliwości, których jednak wam oszczędzę.
dr11 - Pon 28 Lut, 2011
A jak mają Pentaksiarze robić zdjęcia na 135, jak nie na kliszy?
BTW, apropos światła - zauważyliście, że obiektyw jest ciut jaśniejszy niż nominalne 2.4? Wielu użytkowników twierdzi, że daje ~1/3EV jaśniej naświetlone obrazy niż wynikałoby z jego parametrów, sprawdzaliście przypadkiem pod tym kątem? Nie wygląda, by wynikało to z winietowania, bo jest ono wyraźnie zauważalne, transmisja też jakaś wybitna nie jest...
Arek a znasz jakąs inną realną i miarodajna metodę aby udowodnić swoje 1% ?
tak na szybko sprawdziłem na forum nikona 13,5% biorących udział w głosowaniu używa cyfry i analoga - to chyba jednak daje do myślenia?
Arek - Pon 28 Lut, 2011
Niom... Daje... Podziel sobie liczbę głosów w tym głosowaniu przez liczbę sprzedanych w Polsce lustrzanek Nikona i będziesz wiedział co robisz...
uhm...ok - może mi w takim razie powiesz że znasz te dane?
Serio jestem ciekaw....
Arek napisał/a: | Panowie, naprawdę uważacie, że miarodajną statystykę dotyczącą WSZYSTKICH użytkowników lustrzanek Pentaxa można wyciągnąć na podstawie użytkowników forów fotograficznych i ich stopek? | Nie, mówię nic o statystyce, a o tym, że fakt krycia pełnej klatki jest dla wielu istotny i że analogowców w systemie Pentaksa jest najprawdopodobniej więcej niż w innych.
Dwa - nie mam pojęcia jak się ustala "grupę reprezentatywną" ale wygląda na to że nie jest to prosta sprawa sądząc po błędach jakie były przy przewidywaniu wyników wyboru.
sądzę jednak że grupy forumowe są jednak dość dobrym przykładem fotografów "zaangażowanych" - pytanie co z "niedzielnymi" pstrykaczami bo oni analogów pewnie nie używają
MC - Pon 28 Lut, 2011
Jak zwykle mnóstwo komentarzy nie na temat, więc i ja się dopiszę. Wyciąganie wniosków co do popularności czegokolwiek na podstawie stopek czy też nawet ankiety na forach internetowych jest zwyczajnie śmieszne.
MC, nie jest aż takie śmieszne, bo dość ładnie daje się wyciągnąć na tej podstawie informacje o popularności danych obiektywów, czy lamp błyskowych (wśród bardziej świadomych użytkowników oczywiście)... Nie mówi to wiele o szarej większości, która kupiła K-x w dual kicie, ale ta część najprawdopodobniej nie będzie zainteresowana poszerzeniem zestawu, a jak już będzie, to często trafi właśnie na forum i wtedy już będzie można coś o nich powiedzieć...
Arek - Pon 28 Lut, 2011
Dla wielu, z Twojego punktu widzenia. Z perspektywy całego rynku są to śladowe ilości. I wyciąganie z tych śladowych ilości jakichkolwiek wniosków globalnych jest wróżeniem z fusów.
Obaj obracacie się w uświadomionym fotograficznie środowisku, w którym dużo jest zarówno Pentaxiarzy jak i posiadaczy analogów. Znacznie lepszym do robienia statystyk (ale także dalekim do ideału) osobnikiem jestem ja. Znam około kilkunastu posiadaczy lustrzanek Pentaxa (część z nich zresztą jest Pentaxiarzami przeze mnie). Tylko jedna osoba z nich ma analogową lustrzankę Pentaxa.
Naprawdę myślicie, że na świecie pośród setek tysięcy posiadaczy K-r, K-x, K-m, K100D czy wcześniejszych modeli duży odsetek ma także analogowe i pełnoklatkowe korpusy i jest zainteresowany ich używaniem oraz ich współpracą z nową 35tką?
P.S. Takie osoby też trafiają na takie fora... Ale wtedy albo tylko czytają, albo zadają 1 czy 2 pytania nie wpisując nic do stopki i nie biorąc udziału w żadnych ankietach. W przypadku Optyczne komentarz na forum napisało kiedykolwiek 7000 ludzi. Miesięcznie mamy zaś 400 tys IP. To mówi wiele.
MC, twoje uogólnienie także jest śmieszne...
Bo społecznosć forum jest reprezentatywna dl tego forum a więc i ankieta tudzież zliczenie ze stopek sprzętu daje jednak obraz popularnosci danego sprzetu dla tego forum
Powstaje tylko pytanie na ile jest to reprezentatywne dla społeczności z danego kraju naprzykład
[ Dodano: Pon 28 Lut, 2011 21:33 ]
Arek napisał/a: | Naprawdę myślicie, że na świecie pośród setek tysięcy posiadaczy K-r, K-x, K-m, K100D czy wcześniejszych modeli duży odsetek ma także analogowe i pełnoklatkowe korpusy i jest zainteresowany ich używaniem oraz ich współpracą z nową 35tką? | nie mam pojęcia, ale sądzę że ty także nie wiesz - możesz tylko domyślać się
MC - Pon 28 Lut, 2011
fafniak napisał/a: | społecznosć forum jest reprezentatywna dl tego forum a więc i ankieta tudzież zliczenie ze stopek sprzętu daje jednak obraz popularnosci danego sprzetu dla tego forum |
I z tym się zgadzam. To będzie reprezentatywne wyłącznie dla tego forum i dla niczego więcej.
Arek - Pon 28 Lut, 2011
MC napisał/a: | I z tym się zgadzam. To będzie reprezentatywne wyłącznie dla tego forum i dla niczego więcej. |
Nawet nie dla całego forum, a tylko dla małego odsetka aktywnych użytkowników, bo tylko tacy biorą udział w ankietach. Na forum Optyczne.pl połowa zarejestrowanych użytkowników nigdy nie napisała nawet jednego posta...
A skąd wiadomo że to "realni" użytkownicy posiadajacy jakikolwiek aparat ?
tym samym można także przyjąc że aktywni = "prawdziwi"
Ale mi chodzi o coś innego
dla kogo jest produkowana stałka? Raczej chyba jednak nie dla niedzielnych pstrykaczy, ci kupią raczej różnego rodzaju zoomiki. Więc chyba raczej dla pasjonatów? A ci mogą mieć analogi... brzmi to względnie rozsądnie?
maput - Pon 28 Lut, 2011
fafniak napisał/a: | . Więc chyba raczej dla pasjonatów? A ci mogą mieć analogi... brzmi to względnie rozsądnie? |
Brzmi. Ale skoro są to pasjonaci to pewnie wiedzą, że obiektyw, choć dedykowany pod cropa, to jednak FF kryje. Podawanie tej informacji w teście pozostaje więc bezcelowe
Mało było przygód z pasjonatami Pentaxa przy testach aparatów. Teraz dojdą jeszcze szkła
Euzebiusz - Pon 28 Lut, 2011
Arek napisał/a: | Znam około kilkunastu posiadaczy lustrzanek Pentaxa (część z nich zresztą jest Pentaxiarzami przeze mnie) |
A mnie ten temat zainteresował. Mógłbyś jakąś jedną taką historię albo dwie opowiedzieć?
Do tej pory odnosiłem wrażenie, że dla Ciebie właśnie 99% ludzi fotografujących uprawia
astrofotografię, do której pentax się średnio nadaje. A tu mnie poważnie zaskoczyłeś..
AM - Wto 01 Mar, 2011
Moim zdaniem Arek ma racje co do umieszczania wzmianki w tekscie. Producent tak oznacza obiektywy, wiec tak trzeba napisac. Nie sposob dowiesc czy obiektyw jest pelnoklatkowy czy nie innymi sposobami. Bo co to znaczy? Ze winieta nie przekracza ilus procent? ze ostrosc nie spada ponizej ilus?
Niech ktos w komentarzach umiesci linki do dowodow jak wyglada to szklo na pelnej klatce i tyle. Po to one sa.
Co do uzywania dwoch formatow u Pentaxa? Na serio ludzie uzywaja tych samych szkiel na filmie i cyfrze i to na roznych rozmiarach klatki?
jaad75 - Wto 01 Mar, 2011
AM napisał/a: | Na serio ludzie uzywaja tych samych szkiel na filmie i cyfrze i to na roznych rozmiarach klatki? | Na serio. Co w tym dziwnego? To samo robią ludzie w innych systemach.
[ Dodano: Wto 01 Mar, 2011 00:08 ]
AM napisał/a: | Producent tak oznacza obiektywy, wiec tak trzeba napisac. | Tyle, że to oznaczenie ostatnio nic nie znaczy - szkła DA mogą być zarówno pełnoklatkowe, jak i dedykowane do APS-C, D-FA mogą, ale nie muszą mieć pierścień przysłon, DA-L jest oznaczeniem szkieł z plastikowym bagnetem, ale może on wystapić także w szkłach DA itd...
Euzebiusz - Wto 01 Mar, 2011
Cytat: | Co do uzywania dwoch formatow u Pentaxa? Na serio ludzie uzywaja tych samych szkiel na filmie i cyfrze i to na roznych rozmiarach klatki? |
Takiego pytania nie spodziewałbym się od Ciebie z kolei...
kozidron - Wto 01 Mar, 2011
fafniak, stopka jest raczej miejscem lansu i jeżeli, chciałoby się wyciagać na jej podstawie jakieś wnioski albo nawet dane procentowa mogłoby to przypominać bajkowy świat Alicji, bo można w nią tak na prawdę wpisac wszystko.
Mam swoje zdanie o lansowaniu się w stopce ale nie chce obrazić 90% użytkowników chociażby tego foruma
AM - Wto 01 Mar, 2011
jaad, Euzebiusz - no widocznie to ze mna jest cos nie tak. Dla mnie to po prostu na tyle rozne zadania, ze potrzebne sa rozne szkla.
kozidron, na takim forum jak to, jest miejscem lansu, na forach typowo systemowych pomaga w znalezieniu posiadaczy danego sprzętu i ułatwia uzyskanie opinii z pierwszej ręki.
AM napisał/a: | Dla mnie to po prostu na tyle rozne zadania, ze potrzebne sa rozne szkla. |
Ja jestem z tych, którzy łatwiej kapują jak poda im się przykład.
Jeśli ogniskowa mi do czegoś pasuje to robię. Jak nie, to nie.
Jak obiektyw z analoga "daje radę" na cyfrze to też nim robię i odwrotnie.
A jako że robię co robię to nie zastanawiałem się nad zadaniami, w których nie mógłbym użyć dla przykładu 31, 43, 77, na cyfrze.
Jakbyś mnie naprowadził, gdzie to może nie zadziałać to poproszę.
Na przykład rybie oko z analoga 17-28 - na cyfrze, dla mnie bez sensu bo ni to szeroki kąt ni to rybie oko.
Shift z analoga 28mm, może nie bez sensu ale za wąsko. Używałem z k10 aby z 10 megapixeli już nie obcinać w fotoszopie. Teraz rzadziej.
Sigma 4.5 z cyfry - z analogiem - bez sensu.
Ale w sumie większość szkieł, które używam działa w obie strony.
LDevil - Wto 01 Mar, 2011
jaad75 napisał/a: | Mylisz się - mnóstwo użytkowników Pentaksa użytkuje równolegle lustrzanki analogowe. | Mnóstwo czyli ile? Grupa pleśniaki na forum Pentaxa liczy około 120 członków, no zaokrąglijmy to do nawet 200 ludzi. Przecież to nadal jakiś plankton jest. Co więcej dla pewnej części z nich ten obiektyw jest i tak bezużyteczny z powodu braku pierścienia przysłony. Zresztą wypadałoby również trochę inaczej liczyć osoby, które mają cyfrę i analoga i tego ostatniego używają od wielkiego święta.
LDevil, nawet jeśli za grupę aktywnych użytkowników uznamy wszystkie te ~6000, które kiedykolwiek napisały posta, to te 200 osób stanowi 3%. Ale jeśli za aktywnych uznamy tych, którzy napisali przynajmniej 50 postów, to nagle zostaje nam tylko ~1200 osób, więc grupa używająca analogów przekroczy juz 10% itd...
ghost - Wto 01 Mar, 2011
jaad75 napisał/a: | LDevil, nawet jeśli za grupę aktywnych użytkowników uznamy wszystkie te ~6000, które kiedykolwiek napisały posta, to te 200 osób stanowi 3%. |
ciekawe czy userów analogowych pentaxów jest więcej, niż posiadaczy sigmy sd15.
jaad75 napisał/a: | Ale jeśli za aktywnych uznamy tych, którzy napisali przynajmniej 50 postów, to nagle zostaje nam tylko ~1200 osób, więc grupa używająca analogów przekroczy juz 10% itd... | A jeśli policzymy dokładnie pleśniakowców i wywalimy tych bez 50 postów, to będzie ich 90 sztuk, czyli trochę ponad 7%. Ale tak naprawdę te wyliczenia procentowa są niewiele warte, bo kogo tak naprawdę interesuje jaki procent użytkowników pewnego forum wykorzysta raz na jakiś czas pełnoklatkowość obiektywu?
Prawda jest taka, że pełnoklatkowośc szkieł dla Pentaxa w chwili obecnej jest potencjalnie ważna dla około setki osób w tym kraju. Jak odejmiemy od tej setki osoby dla których to szkło się dyskwalifikuje się przez: wysoką cenę/brak pierścienia przysłon/posiadanie podobnego szkła, to na placu boju pozostanie garstka klientów.
LDevil napisał/a: | Jak odejmiemy od tej setki osoby dla których to szkło się dyskwalifikuje się przez: wysoką cenę/brak pierścienia przysłon/posiadanie podobnego szkła | Taniość, plastikowość, ciemność itd...
Chodzi o to, że gdyby było niepełnoklatkowe zainteresowałoby jeszcze mniej osób.
Arek - Wto 01 Mar, 2011
Euzebiusz napisał/a: | A mnie ten temat zainteresował. Mógłbyś jakąś jedną taką historię albo dwie opowiedzieć?
Do tej pory odnosiłem wrażenie, że dla Ciebie właśnie 99% ludzi fotografujących uprawia
astrofotografię, do której pentax się średnio nadaje. A tu mnie poważnie zaskoczyłeś.. |
Widzisz, jak pozytywnie potrafię zaskoczyć?
A jeśli chodzi o polecanie Pentaxa, to nie muszę daleko szukać. Mój rodzony brat, zresztą współwłaściciel tego portalu, fotografuje Pentaxem. I nie ma lustrzanki analogowej Pentaxa.
Arek, ale tę historię znamy...
Arek - Wto 01 Mar, 2011
Euzebiusz, jak widać z jego postu, nie znał.
P.S. Szwagier mojego brata też fotografuje Pentaxem
LDevil napisał/a: | to będzie ich 90 sztuk |
A jakie to ma znaczenie ilu? Ważne, że część wykorzysta i będą zadowoleni.
A jak ktoś wie, że będzie niezadowolony to po co ma kupować? To tylko przedmiot jest.
Ja akurat plastików nie zbieram to sobie nie kupię. Ale z tego co widzę to ponarzekać można że jest ze stówkę za drogi. Stanieje, jak wszystko.
Arek napisał/a: | P.S. Szwagier mojego brata też fotografuje Pentaxem |
Bardziej interesowało mnie pytanie - dlaczego dzięki Tobie?
Został Ci jakiś i podarowałeś, czy faktycznie uznałeś, że dla kogoś z jakichś względów mimo "oczywistych" wad będzie się nadawał i poleciłeś a ten sobie go kupił...
jaad75 napisał/a: | Chodzi o to, że gdyby było niepełnoklatkowe zainteresowałoby jeszcze mniej osób. | Oczywiście tylko przy założeniu, że z powodu pełnoklatkowości nie ucierpiały inne parametry szkła.
komor - Wto 01 Mar, 2011
No dobra, dyskusja oboczna kwitnie ale jak to w końcu jest z tymi oznaczeniami? Czemu Pentax oznacza tak, a nie inaczej? Gdzieś na WWW Pentaxa jest napisane, że DA to są szkła do APS-C, czy może jest tylko napisane, że przystosowane do współpracy z aparatami cyfrowymi? Bo może jest jakiś powód, dla którego nie oznaczyli tego jako pełnoklatkowego?
komor napisał/a: | ale jak to w końcu jest z tymi oznaczeniami? Czemu Pentax oznacza tak, a nie inaczej? | To raczej pytania do działu marketingu Pentax/Hoya...
komor napisał/a: | Gdzieś na WWW Pentaxa jest napisane, że DA to są szkła do APS-C, czy może jest tylko napisane, że przystosowane do współpracy z aparatami cyfrowymi? | Nie zauważyłem, ale też nie zwracałem szczegolnie uwagi...
komor napisał/a: | Bo może jest jakiś powód, dla którego nie oznaczyli tego jako pełnoklatkowego? | No właśnie niema czegoś takiego jak jednoznaczne określenie pełnoklatkowości szkła w nazewnictwie Pentaksa. Teoretycznie powinno być to D-FA, ale np. szkło DA*200, to po prostu FA*200 w nowej obudowie, z uszczelnieniami i SDM, a bez pierścienia przysłon... Konstrukcja optyczna, średnice soczewek itd zgadzają sie idealnie. DA*300, czy DA*55 też są szkłami pełnoklatkowymi, choć nie są kopiami wcześniejszych konstrukcji, natomiast zoomy DA* mają już znacząco mniejsze pole obrazowe... D-FA było uważane za oznaczenie szkieł z pierścieniem przysłon, ale zarówno D-FA100/2.8 WR, jak i nowe D-FA645 takiego pierścienia nie posiadają... Nie ma logiki w tych oznaczeniach niestety.
BAWARCZYK.pl - Sro 02 Mar, 2011
A ja ma to szkiełko i jakoś przykleiło mi się do systemu i nie bardzo chce się odkleić, że plastik? Wcale mi to nie przeszkadza, przyznam szczerze, lżejszy, a co?
jaad75 - Czw 03 Mar, 2011
BAWARCZYK.pl napisał/a: | A ja ma to szkiełko i jakoś przykleiło mi się do systemu i nie bardzo chce się odkleić | Patrząc na zawartość Twojej stopki, trudno się dziwić - nie masz tam nic, co choć trochę zbliżałoby się do jego jakości...
BAWARCZYK.pl - Czw 03 Mar, 2011
jaad75 napisał/a: | BAWARCZYK.pl napisał/a: | A ja ma to szkiełko i jakoś przykleiło mi się do systemu i nie bardzo chce się odkleić | Patrząc na zawartość Twojej stopki, trudno się dziwić - nie masz tam nic, co choć trochę zbliżałoby się do jego jakości... |
To mnie załamałeś, a myślałem, że pocieszysz... A to już w drodze do mnie Pentax DA Fisheye 10-17 mm F3,5-4,5 ED może teraz będzie lepiej wyglądała stopka
fafniak - Czw 03 Mar, 2011
10-17 to znakomite szkło - jedyną wadą są aberracje
BAWARCZYK.pl - Czw 03 Mar, 2011
fafniak napisał/a: | 10-17 to znakomite szkło - jedyną wadą są aberracje | Przy tego typu szkłach jest to niestety nieuniknione. Jeszcze się waham, bo bardziej przydał by mi się szeroki kąt 14mm + ale w tej cenie raczej nic dobrego nie kupię (500,-€). Poszukam jeszcze czegoś na Alegro i eBayu. A może coś polecicie mi... będę wdzięczny. Może coś takiego: SIGMA 10-20mm F4-5.6 EX DC
http://allegro.pl/sigma-1...1480504716.html
Pentax DA Fisheye 10-17 mm F3,5-4,5 ED (IF)
I tu mam dylemat, który wybrać - POMOCY!
komor - Czw 03 Mar, 2011
BAWARCZYK.pl, nie zaśmiecaj proszę tematu dotyczącego testu konkretnego obiektywu pytaniami dotyczącymi innych spraw. Masz w dziale „Pomagamy w wyborze obiektywu” sporo tematów poświęconych dylematom przy wyborze szkła UWA. Zajrzyj, poczytaj, jak nadal pozostaną pytania, to pytaj.
BAWARCZYK.pl - Pią 04 Mar, 2011
komor, OK,
MC - Wto 15 Mar, 2011
Test tego obiektywu na fotozołn
|
|