|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Filmująca, rzadziej pstrykająca...do 1900zł
Specyficzny - Wto 01 Mar, 2011 Temat postu: Filmująca, rzadziej pstrykająca...do 1900zł Witam serdecznie. Jako prawdziwy amator filmu chcę zmienić swojego "arcynowoczesnego" Canona md 101 na jakieś filmujące lustro, głównie ze względu na małą GO, co jest równoznaczne z dużym podniesieniem atrakcyjności obrazu. Od razu zaznaczę, że nie przerażają mnie manualne ustawienia, nie będę filmował dzieci na wakacjach, nie boję się machania w te i na zad pierścieniem ostrości. Filmowanie to moje hobby, więc działam sobie w temacie filmów niezależnych. Rynek kamer również analizowałem, ale to że lustrzanka oprócz świetnego filmu daje tez możliwość popstrykania, przeważyła.
Cena oscylująca w granicach 1800-1900zł.
Rynek obecnie oferuje mi dwa apraty filmujące
Pentaxa K-X
Nikona d3100
Pentax w tej cenie będzie lepszym aparatem-to wiem choć jak wszystko, pewnie sprawa dyskusyjna ;]) Generalnie bardziej odpowiada mi również format Motion JPG w którym rejestruje Pentax-jest lżejszy do obróbki, w przeciwieństwie do Nikonowego MOVa.
Żaden z nich nie umożliwi mi montażu zewnętrznego mikrofonu-trudno, będę używał innych źródeł.
Natomiast-który lepiej wypada pod kątem funkcji manualnych, klatkażu filmu, po prostu który lepiej nadaje się do tego typu zadań?
darek_z - Wto 01 Mar, 2011
Wydaje mi się, że w rachubę wchodzi jeszcze C 1100D, może wyjdzie ci o stówkę więcej... Nie mówię, że warto, bo nie wiem, mówię że jest wart sprawdzenia
|
|