|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Mały kompakt - kilka pomysłów (Sony TX1, T500, TZ8)
edi7777 - Wto 01 Mar, 2011 Temat postu: Mały kompakt - kilka pomysłów (Sony TX1, T500, TZ8) Witam wszystkich! Jestem nowy na forum i liczę na pomoc specjalistów:) Mam problem z wyborem kompaktu - miałem kilka typów (modele z tematu) ale po przeczytaniu miliona innych postów na forum i 146325 recenzji mam jeden wielki mętlik w głowie.
Więc tak moje wymagania:
1. Kompakt ma być jak najmniejszy (tu odrzuciłem TZ8 mimo że podobał mi się od jakiegoś czasu) - ustaliłem sobie max 21mm grubości - ma wchodzić do kieszeni.
2. Aparat ma nagrywać w HDReady (1280x720) i radzić sobie "w miarę" w pomieszczeniach słabo oświetlonych - WIEM! WIEM! to nie lustrzanka zdjęcia będą do kitu i pełno szumów - nie o to mi chodzi przy wyborze takiego aparatu żeby robił hiper super zdjęcia tylko żeby robił fotki pamiątkowe np. z imprezy tak co by bardzo rozmazane nie były (ludzie i tak mają krzywe mordy na takich zdjęciach ale lepsze krzywe niż rozmazane nie?;)
Tu powinienem dopisać, że mocno zastanawiam się nad aparatami marki Sony bo posiadają opcję "o zmierzchu z ręki" polegającą na robieniu kilku fotek i składaniu całości w jedno zdjęcie - nie widziałem tego ale podobno ta opcja działa i to całkiem fajnie...
3. No i wreszcie dość trudna sprawa - chciałbym żeby sprzęt był w miarę wytrzymały. Myślałem o serii Tough Olympusa ale nie podoba mi się brak jakiejkolwiek osłony na obiektyw. Mam doświadczenie w uśmiercaniu sprzętów elektronicznych - zalałem sobie laptopa piwem, kumpel potem przez przypadek oblał go winem i tak umarł pierwszy komp. Ostatnio kupiłem nowego laptopa i po 2 tygodniach dziewczyna zalała go wódką = podwójna zbrodnia!:P Tak więc ostatnio biorę poprawkę na wytrzymałość takich rzeczy...
No dobra bo się rozpisałem i nikomu nie będzie się chciało tego czytać. Na aparata myślę przeznaczyć tak coś około 500zł. W tej chwili najbardziej leży mi Sony TX1, ale zastanawiam się też na serią W od Sony tylko nie wiem który. Do tego jest jeszcze Fuji Z800EXR ale trochę za drogi więc poszukam jakiegoś poprzednika...
Proszę o doradzenie mi czy warto kupować tego Sonego TX1 czy może poszukać czegoś podobnego a robiącego lepsze fotki.
Pozdrawiam;)
|
|