|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Samyang - dno totalne, taki sobie czy dobry?
rafiki_yako - Sro 02 Mar, 2011 Temat postu: Samyang - dno totalne, taki sobie czy dobry? Witam ponownie.
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów słyszał o firmie Samyang i jej obiektywach? Jeśli tak, to w skali od 0 do 10 (gdzie 0 = nawet się nie zbliżać, a 10 = absolutna rewelacja) ile dalibyście produktom tej firmy? W szczególności interesuje mnie obiektyw Samyang 650-1300 mm, ale nie mam bladego pojęcia, co o nim myśleć... "Kusi" mnie znaleziona (na Allegro) 980 zł, ale paradoksalnie to właśnie ta cena świadczy prawdopodobnie o kiepskiej jakości wyrobu... Więc, znowu, jaką punktację dalibyście od 0 do 10 temu obiektywowi, a jeśli w Waszych opiniach zdobędzie on mniej niż 4-5 punktów, to czy znacie w ogóle inne w miarę niedrogie obiektywy o długich i/lub bardzo długich ogniskowych, w których stosunek jakość/cena byłby akceptowalny?
Z góry dziękuję
Wojtek
moronica - Sro 02 Mar, 2011
Samyang robi niektore obiektywy bardzo dobre (lub nawet super jesli jednym z kryterow oceny jest ich cena) a niektorymi w ogole nie nalezy sobie glowy zaprzatac bo cudow nie ma. ten nalezy do tej drugiej kategorii
P_M_ - Sro 02 Mar, 2011 Temat postu: Re: Samyang - dno totalne, taki sobie czy dobry?
rafiki_yako napisał/a: | Witam ponownie.
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów słyszał o firmie Samyang i jej obiektywach? Jeśli tak, to w skali od 0 do 10 (gdzie 0 = nawet się nie zbliżać, a 10 = absolutna rewelacja) ile dalibyście produktom tej firmy? W szczególności interesuje mnie obiektyw Samyang 650-1300 mm, ale nie mam bladego pojęcia, co o nim myśleć... "Kusi" mnie znaleziona (na Allegro) 980 zł, ale paradoksalnie to właśnie ta cena świadczy prawdopodobnie o kiepskiej jakości wyrobu... Więc, znowu, jaką punktację dalibyście od 0 do 10 temu obiektywowi, a jeśli w Waszych opiniach zdobędzie on mniej niż 4-5 punktów, to czy znacie w ogóle inne w miarę niedrogie obiektywy o długich i/lub bardzo długich ogniskowych, w których stosunek jakość/cena byłby akceptowalny?
Z góry dziękuję
Wojtek |
Ode mnie - 0. Widzialem zdjecia zrobione z tym obiektywem. Lipa, a do tego trudno sie ustawia ostrosc.
Samyang ma tez znakomite obiektywy, za ktore dalbym nawet 8, ale ich ogniskowe sa <100mm.
maput - Sro 02 Mar, 2011
rafiki_yako, proponuję zadać sobie minimum trudu i poszukać na forum. Samyangach jest tu pewnie w sumie ze 100 tematów..
edmun - Sro 02 Mar, 2011
Po krótce, wszystkie lustrzane obiektywy Samyanga o gigantycznych ogniskowach są wyjątkowo często odsprzedawane na allegro. Chyba szkoda zaprzątać sobie nimi głowy.
Jeśli chodzi o ich inne nowe sprzęty to jest w czym wybierać, tyle że każdy to sprzęt manualny. Szybki scen raczej tym nie sfotografujesz, a jakość obrazu to zazwyczaj jakieś 50-70% tego co oferują drogie szkła, jednakże ze względu na cenę, czasami może się okazać strzałem w dziesiątkę.
Sam korzystam z 8mm i jestem naprawdę zadowolony, bardzo rzadko używam tak szerokiego kątu i efektu rybiego oka, że wydawanie 2kPLN nie wchodziło w grę.
W tym momencie ten model sprawia mi wiele radości, nawet pomimo że niechcąco dawno temu go zarysowałem będąc z Wrocławskimi chłopakami na niekontrolowanym spacerku.
Jakiś czas temu miałem przyjemność bawić się modelem 85mm 1.4 i też bardzo miło wspominam to szkło, oferuje miłą jakość od przysłony 1.8 w górę aby już przy 2.2 pokazać gigantyczny pazur, tylko wciąż przypominam, że są to obiektywy manualne, więc przy tak płytkiej głębi ostrości można się trochę namęczyć aby poprawnie ustawić ostrość.
No i podsumowując... chcesz mieć coś zapasowego albo jesteś wyjątkowo zdecydowany na takie szkło jakie posiada Samyang, a nie przeszkadza Ci pokrętło manualnego/ręcznego ustawiania ostrości, to nie powinieneś być zawiedziony. Dodatkowo serwis nie robi znacznych problemów i nie wymyśla historii, tylko sprawnie naprawia sprzęt w przypadku jakichkolwiek luzów czy ostrzenia poza nieskończoność (bo tylko Samyangi potrafią wyjść poza nieskończoność )
moronica - Sro 02 Mar, 2011
edmun, nie tylko. rozne radzieckie obiektywy rowniez to potrafily by ulatwic zycie stosujacym je z przejsciowkami
maczetka - Czw 03 Mar, 2011
supertele samyanga - dno totalne
14mm - bardzo fajny
8mm - bardzo fajny
85 mm - nie bawilem sie, ale z testow wynika ze fajny
innych nie znam
AM - Czw 03 Mar, 2011
edmun napisał/a: | ostrzenia poza nieskończoność (bo tylko Samyangi potrafią wyjść poza nieskończoność |
Ostrzenie poza nieskonczonosc to zaleta. Robia to Leici, oprawione przez Alpe Rodenstocki i Schneidery i conajmniej kilka Zeissow. Chodzi o zmiany temperatur i wplyw tego na mechanike szkla.
edmun - Czw 03 Mar, 2011
no...
no to teraz wiadomo jaką klasę reprezentuje Samyang
|
|