forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Jaka drukarka??

Actua - Sro 02 Mar, 2011
Temat postu: Jaka drukarka??
W mojej krótkiej historii z fotografią przyszedł czas aby zdjęcia przeżucić na papier. Chcę zakupić drukarkę Canon - PIXMA iP3600 lub Epson - Stylus Photo P50. Kusi mnie również zapowiedz tej drukarki Canona http://www.centrumdruku.c...pixma_ix6550.cd z oczywistych względów możliwości druku w formacie A3.

Jeśli ktoś ma doświadczenie z drukiem zdjęć w domu proszę o wypowiedzi.

hijax_pl - Sro 02 Mar, 2011

Mam drukarkę epsona z systemem Claria.
Jest zupełnie wystarczająca do domowych zastosowań. Jakoś zdecydowanie lepsza niż z odbitka z labu

Dyzmard - Czw 03 Mar, 2011

Ja mam "Epson Stylus Photo 1400 Inkjet" i lubie wydruki 13x19 " :)
veenee - Czw 03 Mar, 2011

Epson z Claria do domowych wydrukow zdjec w kolorze jest jak najbardziej wystarczajacy.

Gorzej z neutralnym b&w itd, ale nie kazdy akurat tego potrzebuje.

Niestety im bardziej "amatorska" drukarka, tym gorsze sa dostepne profile do papierow innych niz danego producenta.
Ale to w sumie zawsze mozna ominac kalibracja drukarki pod dany papier.

hijax_pl - Czw 03 Mar, 2011

veenee napisał/a:
No ale Claria nie jest do tego stworzona. Chyba dopiero K3 daje fajne rezultaty.... Ale nie wiem dokładnie - nie robię wydruków b&w ;)
Dyzmard - Pią 04 Mar, 2011

veenee napisał/a:
Epson z Claria do domowych wydrukow zdjec w kolorze jest jak najbardziej wystarczajacy.

Niestety im bardziej "amatorska" drukarka, tym gorsze sa dostepne profile do papierow innych niz danego producenta.
Ale to w sumie zawsze mozna ominac kalibracja drukarki pod dany papier.

to fakt najlepiej uzywac danago producenta.

B o g d a n - Pią 04 Mar, 2011
Temat postu: Re: Jaka drukarka??
Actua napisał/a:
W mojej krótkiej historii z fotografią przyszedł czas aby zdjęcia przerzucić na papier. Chcę zakupić drukarkę Canon - PIXMA iP3600 lub Epson - Stylus Photo P50. Kusi mnie również zapowiedz tej drukarki Canona http://www.centrumdruku.c...pixma_ix6550.cd z oczywistych względów możliwości druku w formacie A3.

Jeśli ktoś ma doświadczenie z drukiem zdjęć w domu proszę o wypowiedzi.

Actua, w klasie tanich drukarek, do domowego użytku, najlepszym rozwiązaniem wydaje się Canon, z tym, że zamiast iP3600, rozważaj PIXMA iP4850.
Identyczną jakość druku jak iP4850, da Ci urządzenie wielofunkcyjne (jeżeli ewentualnie potrzebne dodatkowe funkcje) PIXMA MG6150 oraz nowy produkt Canon iX6550.

Wszystkie w/w urządzenia Canona wykorzystują ten sam rodzaj 5 atramentów PGI-525PGBK, CLI-526BK, CLI-526C, CLI-526M, CLI-526Y. Szary atrament w Canonach, ma za zadanie poprawić przejścia tonalne i jakość zdjęć B&W.

Wspomniany przez Ciebie Epson Stylus Photo P50 drukuje znacznie wolniej niż w/w Canony.

Ja z powodzeniem używam od kilku lat PIXMA iP5200R, ale gdybym dzisiaj miał kupić nową dla formatu A4, kupiłbym iP4850.

hijax_pl - Pią 04 Mar, 2011

B o g d a n napisał/a:
Wspomniany przez Ciebie Epson Stylus Photo P50 drukuje znacznie wolniej niż w/w Canony.
To fakt, ale przecież to taniutka drukareczka ;) Są szybsze modele. Np z serii PX ;)
B o g d a n napisał/a:
Canona wykorzystują ten sam rodzaj 5 atramentów PGI-525PGBK, CLI-526BK, CLI-526C, CLI-526M, CLI-526Y. Szary atrament w Canonach, ma za zadanie poprawić przejścia tonalne i jakość zdjęć B&W.
System Claria Epsona to: BK, C, M, Y, LC, LM.
6 wkładów. Dla lepszego oddania przejść tonalnych w kolorze ;) No ale to nie są pigmenty ;)

czornyj - Pią 04 Mar, 2011
Temat postu: Re: Jaka drukarka??
B o g d a n napisał/a:
Wszystkie w/w urządzenia Canona wykorzystują ten sam rodzaj 5 atramentów PGI-525PGBK, CLI-526BK, CLI-526C, CLI-526M, CLI-526Y. Szary atrament w Canonach, ma za zadanie poprawić przejścia tonalne i jakość zdjęć B&W.

Noooo, nie-za-bał-dzo. Canon stosuje w swych drukarkach dwa rodzaje czerni - pigmentową matową, dającą wysoką gęstość optyczną na papierach niepowlekanych, oraz barwnikową, która nie powoduje zmatowienia ciemnych partii na papierach powlekanych. Skrót PGBK to zapewne "Photo Glossy Black" czy coś w tym guście, natomiast do druku B&W fotografii używane są wyszystki kolory i - jak w przypadku wszystkich drukarek tej klasy - szału ni ma, wydruki są podatne na metameryzm i neutralnością pozostawiają sporo do życzenia.

Actua - Sob 05 Mar, 2011

Drukował ktoś na A3 w domu? Jak narazie nastawiam się na polecanego Canona Ip4850
veenee - Sob 05 Mar, 2011

Ip4850 jest zdaje sie drukarka A4?

Zdecydowanie warto kupowac drukarke drukujaca wiekszy format, w przeciwnym wypadku szybko bedzie Ci takiej mozliwosci brakowac ;-)

Actua - Sob 05 Mar, 2011

Ip 4850 jak najbardziej jest na A4. O A3 pytyam w odniesieniu do innych drukarek
kaja83 - Pon 30 Lis, 2015

Nie korzystałam z drukarek Epsona do zdjęć, ale korzystam ze "zwykłego" modelu L365. I firmę mogę szczerze polecić. Zresztą teraz Epson ma swoje drukarki w promocji cashback i przy zakupie zwraca część kosztów. Myślę, że warto rozważyć zakup któregoś modelu Epsona.
Justyna724 - Pon 30 Lis, 2015

Witam

Żeby nie zakładać nowego tematu i nie śmiecić pozwolę sobie zadać pytanie tutaj odnośnie wyboru drukarki foto głównie do zastosowań w domu, czasami coś dla klienta, format a3 z wifi
Drukuje zarówno w kolorze jak i w BW

Waham się pomiędzy canonem pixma pro10 a Epsonem P600

Oprócz jakości wydruku zależy mi również na bezawaryjnej obsłudze i stosunkowo niewysokich kosztach eksploatacji.
Chętnie zapoznam się też z innymi propozycjami jeśli takowe pojawią się Wam w głowie :)
Będę bardzo wdzięczna za konkretną poradę, wałkuję ten temat już od kilku dni i nadal nic mnie nie przekonuje na 100 procent :roll:

Preskaler - Pią 04 Gru, 2015

Mam drukarkę Canona już drugą z rzędu. Pierwsza to była C Pixma 2000 i właściwie jeszcze chodziła ale zasychała mi głowica i zaczynało brakować do niej tuszu w skleoach. Teraz mam C MP 550 (urządzenie wielofunkcyjne z wyswietlaczem). Dostałem to-to w prezencie bo prezentodawca słyszał ode mnie pochwały na temat Canonów i wybrał mozliwie wypasiona w jego mniemaniu. Zaletą jej jest to że są bardzo tanie zaminniki tuszów (ok. 5 zł/szt.) i choć ich jakość w funkcji czasu kiepska to na bieżące potrzeby jest wystarczająca.
Wojmistrz - Pią 04 Gru, 2015

Justyna724, ja się rozpiszę, dlaczego wybrał bym drukarkę Canon PIXMA Pro 10S, a nie Epson SureColor SC-P600.
- 10 tuszy zamiast 9 robi różnicę przy drukarkach pigmentowych.
- "Tona" podróbek na rynku, gdzie ich jakość "mniej boli" niż przy drukarkach barwnikowych.
- Dostępne resetery chip przez co można lać w oryginalny kartridż tusz z butelki i mamy "nowy tusz".
- wyższa natywna rozdzielczość czyli rzeczywista ilość kropek na powierzchni liczona na cal² (Canon 11520000 vs Epson 8294400).
- Model dłużej na rynku, co daje łatwiejszy dostęp do części.
- Możliwość łatwego demontażu głowicy drukującej.
Niestety brakuje mi w tym modelu druku z rolki.

Co ciekawe przynajmniej w UK, cena Canon Pixma Pro-1 poszybowała w dół i można ją obecnie kupić znacznie taniej. W znanej sieci Jessops jest dostępna za £429 gdzie za Canon PIXMA Pro 10S trzeba zapłacić £379. Osobiście gdybym teraz kupował taki sprzęt, wyczarował bym £50 na różnicę w cenie i kupił Pro 1.

cygnus - Nie 06 Gru, 2015

Ja zaś używam i polecam Canon Pixma Pro 9000 Mark II - drukarka A3+, często używam zamienników tuszy bo oryginalny zestaw kosztuje ponad 100 funtów.
Wojmistrz - Nie 06 Gru, 2015

cygnus, ale tego zabytku nie da się już praktycznie kupić od kilku lat, a jak jest to jest droższy od swojego następcy czyli Canon PIXMA Pro 100. Nie wiem czy jest sens porównywać model oparty na tuszach barwnikowych do pigmentowych.