|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Testował ktoś? Sigma 120-300 mm f/2.8 APO EX DG OS HSM
Myszkin - Pią 04 Mar, 2011 Temat postu: Testował ktoś? Sigma 120-300 mm f/2.8 APO EX DG OS HSM Witam
Szukam jaśniejszej alternatywy do Canona 100-400L. Ta sigma z TC 2.0x daję świetny zakres 240-600 z ciągle zadowalającym światłem f/5,6.
Nigdzie nie mogę znaleźć opinii o powyższym obiektywie. Trudno zaufać opinii producenta, która brzmi pokrótce tak:
"W stosunku do poprzednika, Sigma 120-300 mm f/2.8 EX DG OS HSM przeszła kilka zmian. Między innymi mowa tutaj o soczewkach SLD i FLD, mających korygować aberrację chromatyczną, oraz o specjalnych powłokach, których zadaniem jest redukcja efektu flary i "ducha". Jak deklaruje producent, jakość zdjęć wykonanych tym obiektywem ma być zbliżona do fotografii wykonanych przy użyciu szkła stałoogniskowego."
Czy ktoś może się ustosunkować do tego tekstu?
Jak się sprawuje się OS, czy w stosunku do poprzednika poprawiła się jakość przy pełnej dziurze.
goltar - Pią 04 Mar, 2011
Ale ten obiektyw jeszcze nie trafił chyba do sklepów...
Arek - Pią 04 Mar, 2011
W Polsce nie ma jeszcze ani jednego egzemplarza. No i nadal pytaniem jest cena...
MM - Pią 04 Mar, 2011
Ja czekam na targi foto w Łodzi. Jak tylko tam będzie to porwę ją na jakąś godzinkę na warunki polowe. Obiektyw jest w moim zainteresowaniu już od kilku lat. Sprawdzałem starą wersję i brakowało mi w zasadzie tylko stabilizacji. Jeżeli nowe szkło będzie minimalnie lepsze od starego a stabilizacja będzie na poziomie minimum 2EV (na cztery nie liczę bo sigma tego jeszcze długo nie będzie potrafiła zrobić) to jego zakup jest mocno prawdopodobny. Jest tylko kwestia TC. Czy nowe TC Canona będą pasować? Bo TC Sigma ma słabiusieńkie niestety.
rad79 - Czw 10 Mar, 2011
W Polsce moze jeszcze nie ma. Znalazlem w takiej cenie w UK. Tanio nie jest.
http://www.cliftoncameras...X_DG_APO_OS_HSM
Arek - Czw 10 Mar, 2011
To i tak tanio. Bo wychodzi taniej niż stara wersja, która przed premierą nowej kosztowała 11-12 tys zł.
rad79 - Czw 10 Mar, 2011
Arek napisał/a: | To i tak tanio. Bo wychodzi taniej niż stara wersja, która przed premierą nowej kosztowała 11-12 tys zł. |
Zapisujesz gdzies te stare ceny ? Dla mnie to i tak drogo. A to ze wychodzi taniej niz poprzedniczka to marne pocieszenie skoro i tak kasy brak. Czlowiek chcialby miec wszystko
maput - Pią 11 Mar, 2011
A spodziewałeś się że szkło o takim zakresie i świetle, ze stabilizacją i ultradźwiękami będzie kosztować 2 tys ?
Ja strzelałem w 15tys, więc jest całkiem dobrze.
pietro69 - Sob 09 Cze, 2012 Temat postu: sima 120-300 co wy na to moze troche mecze swoja dociekliwoscia ale ostatnio znajomy zaciekawil mnie takim obiektywem jak sigma 120-300 2,8 apo ex cos tam cos tam chodzi mi o ten nowszy model bo wiem ze sa dwa
ciekaw jestem opini ludzi ktorzy to maja bo powiem ze cenowo to spora konkurencja dla canona a ciekawe jak to wyglada optycznie i praktycznie
acha zwroccie uwage ze jestem amatorem i poprostu jakies wykresy i tabele malo mi mowia
komor - Sob 09 Cze, 2012
pietro69, wystarczyło tylko poszukać istniejącego już tematu… Scaliłem Twoje pytanie z istniejącym już wątkiem.
|
|