|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - olympus e-620 niedoświetla przy użyciu flasha
eudajmonion - Pią 04 Mar, 2011 Temat postu: olympus e-620 niedoświetla przy użyciu flasha witam,
ostatnio znajomy poprosił mnie bym mu ustawił aparat bo zdjęcia na automacie wychodzą za
ciemne a kiedyś było dobrze do czasu jak ktoś nie pozmieniał ustawień aparatu.
rzeczywiście w trybie Auto (Auto ISO, Auto flash/flash) jeśli aparat uzna że potrzeba włączyć
wbudowaną lampę to zdjęcie wychodzi prawie ciemne. natomiast bez flasha jest poprawne
oraz było poprawnie naświetlone gdy używałem flash synch/sych2. niestety po wyłączeniu
aparatu i ponownym włączeniu on znów ustawia auto flash...i niedoświetla.
zauważyłem, że w na ustawieniach Auto flash czy flesh gdy lampa wyskakuje aparat na stałe
dobiera czas ekspozycji na 1/60sek. (można ten czas zmienić w ustawieniach, ale też to nie
wiele dawało).
niestety moje próby ustawień różnych parametrów nie rozwiązały problemu.
podobnie ma się rzecz w innych trybach: M,S,A,P.
Ktosik - Pią 04 Mar, 2011
a nie jest ustawiona korekcja siły błysku na jakaś wartość minusową?
eudajmonion - Pią 04 Mar, 2011
nie...
jest na zero
jednak tutaj wyraźnie czas ekspozycji jest za krótki (przyjmuje stałą wartość 1/60sek a
przy pomiarze bez lampy powinien być ok. 1/3-takie akurat oświetlenie miałem)
hijax_pl - Pią 04 Mar, 2011
eudajmonion napisał/a: | jednak tutaj wyraźnie czas ekspozycji jest za krótki (przyjmuje stałą wartość 1/60sek a
przy pomiarze bez lampy powinien być ok. 1/3-takie akurat oświetlenie miałem) | No ale przy lampie redukuje czas do takiej wartości i już. Znaczy się coś z lampą nie tak skoro .. nie błyska?
eudajmonion - Sob 05 Mar, 2011
lampa błyska (nawet korekta na + mało daje), wyraźnie ekspozycja jak dla mnie jest za
mała. skoro musi być już 1/60 to dlaczego ISO nie podbije skoro jest na Auto ISO? o ile
dobrze pamiętam to ISO było tylko 200. gdy ręcznie dałem ISO 1600 to wtedy do tego
akurat oświetlenia ekspozycja była już w miarę poprawna (wraz z błyskiem).
hijax_pl - Sob 05 Mar, 2011
eudajmonion napisał/a: | skoro musi być już 1/60 to dlaczego ISO nie podbije skoro jest na Auto ISO? | Dlatego, że jak włącza się lampa, to automatyka zakłada, że będzie ona głównym źródłem światłą. Podbijanie ISO, wydłużanie czasu , otwieranie przysłony - to są elementu sterowania ekspozycją dla światła zastanego - bez lampy.
Ale to takie gadanie o ...
Wklej zdjęcie na pełnym automacie (z lampą i bez) z exifami. To się zobaczy w czym problem
niestety nie mam tych zdjęć ani tego aparatu.
rozumiem, że aparat jest tak ustawiony że w trybie Auto Flash lampa jest głównym źródłem
światła.
pytanie z mojej strony jest takie czy można ustawić tak aparat aby lampa dawała ewentualnie
błysk wypełniający a nie była głównym źródłem światła oraz te nastawy były zapamiętane
również po wyłączeniu zasilania?
eudajmonion napisał/a: | rozumiem, że aparat jest tak ustawiony że w trybie Auto Flash lampa jest głównym źródłem
światła. | Aparat robi to jak jest ustawiony - a ustawień jest naście ... eudajmonion napisał/a: | pytanie z mojej strony jest takie czy można ustawić tak aparat aby lampa dawała ewentualnie
błysk wypełniający a nie była głównym źródłem światła | Wg instrukcji obsługi wynika, że tak - tryb Fill-in Flash (strona 74)
dziękuję.
w trybie naświetlania Auto aparat po zmianie trybu pracy lampy na np. flash synch/synch2
wyłączeniu oraz ponownym włączeniu aparatu zmieniał tryb znów na Auto Flash. czy jest
możliwość by zapamiętał te nastawy? nie znalazłem tego w instrukcji.
eudajmonion napisał/a: | w trybie naświetlania Auto | ...aparat ustawia wszystko na "Auto". Nie lepiej robić zdjęcia w trybie P?
dla mnie lepiej, lecz jak pisałem wyżej również w trybach bardziej kreatywnych też
przywracał na Auto co mnie trochę dziwi.
będę musiał raz jeszcze się pobawić tym aparatem, ale nie wcześniej niż we wtorek.
|
|