forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Problem z HVL-F58am

Patgor - Pią 04 Mar, 2011
Temat postu: Problem z HVL-F58am
Witam,

Kupiłem dwa tygodnie temu ww lampę i od wczoraj mam z nią problem. Mianowicie lampa nie reaguje na zmianę ogniskowej w mojej Sigmie 17-70. Na początku wszystko działało jak trzeba, szerokość błysku dostosowywała się natychmiast do ogniskowej, ale teraz słyszę tylko piski i nie widzę, aby coś się w lampie poruszało. Myślałem, że może to wina brudnych styków (choć po w sumie dwóch wieczorach użytkowania wydało mi się to niemożliwe) i próbowałem wymusić kąt błysku w trybie manual, ale również poza piskami nic się nie działo. Czyżby była potrzeba wizyta w serwisie? :evil:

ghost - Pią 04 Mar, 2011

jeżeli w trybie ręcznej zmiany ogniskowej na lampie (przepraszam, ale jesteś pewien że robisz wszystko jak należy? zerknij w instrukcję, czy nie masz czegoś ustawionego co blokuje zmianę) nic się nie rusza, to coś się zepsuło. :-)

uderzałbym raczej do sklepu i zażądałbym wymiany na sprawną sztukę.

Na wszelki wypadek powróciłem do ustawień fabrycznych lecz dalej to samo. No nic wybiorę się pewnie do sklepu tak jak radzisz, może wymienią mi na nowy model.
ghost - Pią 04 Mar, 2011

żadne może. masz dwutygodniowy wadliwy sprzęt, możesz skorzystać z niezgodności towaru z umową i wymienić go na inny egzemplarz, wolny od wady. możesz też wysłać lampę do serwisu - ale to od Ciebie zależy wybór drogi. nie od sprzedawcy.

Właśnie wróciłem ze sklepu i przyjęli lampę bez gadania:) Kilka dni poczekam na nową i mam nadzieję, że już nie będzie z nią problemów:)