forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - jaki standardowy zoom obok szerokiego kąta do Nikona DX?

miki150 - Sob 05 Mar, 2011
Temat postu: jaki standardowy zoom obok szerokiego kąta do Nikona DX?
Witam,

To mój pierwszy post na tym forum, więc pozdrawiam wszystkich.

Moje ulubione zajęcie to wielodniowe wędrówki po górach z plecakiem. Kiedyś do zdjęć używałem kompakta, ale słaby AF, słabe wysokie ISO i brak szerokiego kąta przekonały mnie, zeby przejść na lustrzankę. Zaznaczam, że sama jakość zdjęć nie była powodem. Jeśli już jakieś zdjęcie mi wyszło, to byłem z niego zwykle zadowolony.

Od paru miesięcy robię zdjęcia Nikonem D7000 i 35mm 1.8 i różnymi pożyczonymi obiektywami. Zdecydowałem już, że na pewno kupię jakiś szeroki kąt zaczynający się w okolicy 10mm (prawdopodobnie nikkor 10-24). Do tego chciałbym mieć jeden dodatkowy obiektyw, który pokryje mi jak najwięcej pozostałych sytuacji (załóżmy, że 35mm zostaje w domu).

Przez pozostałe sytuacje rozumiem np:
- wszelkie widoczki, na które szeroki kąt jest za szeroki
- okazjonalnie zwięrzęta, ale czysto amatorsko, bez jakiegoś czatowania godzinami
- zdjęcia akcji, np. że ktoś wspina się z czekanem itp.

Głównym kryterium są niestety waga i rozmiary obiektywu. 70-300 VR i tym podobne odpadają. Solidna budowa i szczelność byłaby dużym plusem. Optyka ma być jedynie przyzwoita (w rozumieniu kogoś, kto ogląda zdjęcie na komputerze bez zbytniego powiększania).

Moje typy:
- nikkor 55-200 VR -pytanie: czy przerwa 24-55 nie jest za duża?
- sigma albo nikkor 28-200 - niestety bez VR, ale za to malutkie i leciutkie
- nikkor 18-200 VR
- tamron 18-270 pzd - duży zakres, a z sampli wynika, że optyka ok. Nie wiadomo jak z jakościa wykonania. Pytanie czy jest lepszy od nikkora 18-200

Bardzo proszę o opinie. I proszę, wejdzcie w buty amatora, który bardziej skupia się na kompozycji i tym żeby zdjęcie po prostu wyszło, niż na jego jakości optycznej przy dużym powiększeniu.

hijax_pl - Sob 05 Mar, 2011

miki150 napisał/a:
nikkor 18-200 VR
i już
kufel - Sob 05 Mar, 2011

miki150 napisał/a:
nikkor 55-200 VR -pytanie: czy przerwa 24-55 nie jest za duża?
kwestia upodobań, dla mnie spora.

miki150 napisał/a:
nikkor 18-200 VR
obiektywy typu 18-200 sa raczej przeciętne optycznie. choć ten nikona na tle konkurencji ponoć i tak wypada lepiej.

w zasadzie można by polecić 18-105 ale to:
miki150 napisał/a:
okazjonalnie zwierzęta, ale czysto amatorsko, bez jakiegoś czatowania godzinami
troche go wyklucza. 105 na koncu to raczej za malo.

zatem jak mowi hijax , 18-200 powinien byc odpowiedni.

miki150 - Sob 05 Mar, 2011

Dzięki, widze że polecacie droższą opcje :-)

A ma ktoś może jakieś doświadczenia z nikkorem 28-200? Albo wie gdzie go można sobie pomacać?

Bobby - Sob 05 Mar, 2011

Jesli jakosc optyczna nie ma znaczenia to hijax_pl, moim zdaniem, poleca "najlepszy z tych nie najlepszych".
maczetka - Sob 05 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:
miki150 napisał/a:
nikkor 18-200 VR
i już

normalnie nie wierze w to co widze!!! starzy forumowi wyjadacze polecaja superzooma... :roll:

hijax_pl - Sob 05 Mar, 2011

maczetka napisał/a:
starzy forumowi wyjadacze polecaja superzooma...
po prostu..
Bobby napisał/a:
najlepszy z tych nie najlepszych
:cool:
maczetka - Sob 05 Mar, 2011

:-)
Zeby nie bylo: ja akurat uwazam, ze jest i na superzooma miejsce w torbie foto, Zwlaszcza ze:

miki150 napisał/a:
Optyka ma być jedynie przyzwoita (w rozumieniu kogoś, kto ogląda zdjęcie na komputerze bez zbytniego powiększania)

Z tych, ktore autor watku zaproponowal, N18-200 to rzeczywiscie chyba najlepszy wybor, No, ewentualnie UWA, ktore planuje kupic + 35 1.8 + 55-200, ale mnie osobiscie taki zestaw nie do konca podchodzi