|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 150 F2.8 EX DG MACRO HSM ,a Sony
anko1244 - Sob 05 Mar, 2011 Temat postu: Sigma 150 F2.8 EX DG MACRO HSM ,a Sony Zastanawiam się nad zakupem obiektywu Macro. Z testów obiektówów które przeglądałem najlepiej wypadła Sigma. Problem w tym ,że posiadam aparat Sony ( konkretnie A200 ). Z tego co podaje producent obiektyw wymieniony w temacie posiada wersje z mocowaniem jedynie dla Nikona, Canona, Olympusa i oczywiście Sigmy. Do wyboru pozostaje Sigma 105 F2.8 EX DG MACRO ( 180 nie biorę pod uwagę , za droga i za długa ) . Tyle ,że 105 ma słabego AF ( brak HSM ). Słyszałem o nowej wersji 105 tej z HSM i OS ,ale z notki prasowej wynika ,że ona również nie będzie posiadała bagnetu Sony.
Przechodząc do sedna moje pytanie jest takie czy istnieje możliwość podłączenia 150 do alphy. Jakiś konwerter, adapter ( nie mam pojęcia jak to się nazywa ) . Jeżeli tak to czy ktoś ma jakieś doświadczenie z takimi wynalazkami. Czy one nie pogarszają jakości obrazy, nie psują działania AF itp. Proszę o odpowidź i z góry dziękuję .
ghost - Sob 05 Mar, 2011
możliwości (sensownej) nie ma.
a tak poza konkursem... nie wydaje mi się, żeby w szkle makro AF był kluczową sprawą, a już na pewno sądzenie, że HSM jest zawsze lepszy od śrubokręta jest naiwne.
anko1244 - Sob 05 Mar, 2011
Wiem ,że w Macro AF nie jest najważniejszy. Jednak oba obiektywy pozostałe właściwości mają bardzo dobre . Największa różnica między nimi nie licząc ogniskowej to właśnie AF. Z testu widać ,że HSM jest mniej celny od zwykłego AF w 105. + HSM jest to ,że jest szybszy, cichszy . Dodatkowo 150 nie zmienia długości podczas ustawiania ostrości. Tak z doświadczenia czy mógł by mi ktoś napisać czy warto fatygować się dla tego HSM czy zignorować to i brać 105.
MC - Sob 05 Mar, 2011
Na jakiej podstawie stawiasz tezę o słabości AFu w Sigmie 105 z mocowaniem Sony?
Pewnie nakładł Ci ktoś do głowy, że HSM/USM/SSM/SWM oznacza szybko i pewnie. Muszę Cię zdziwić. W systemie Sony HSM oznacza tylko jedno - dosyć cicho. Z prędkością czy celnością często nie ma to nic wspólnego.
anko1244 - Sob 05 Mar, 2011
Dziękuję bardzo za informację . Jeżeli chodzi już o AF i wybór obiektywu wszystko wyjaśnione.
Interesuje mnie jednak czy istnieje możliwość podpięcia obiektywu z innym bagnetem do aparatu. ( czysto teoretycznie i na pszyszłość ) . Tu jest przykład http://www.foto-akcesoria...=3&sort=default . Nie zależy mi teraz opinii takich wynalazków wyłącznie dla Sony. Ciekawi mnie czy ktoś tego używał i czy powoduje to jakieś problemy. Jestem pewny ,że taka wiedza się mi przyda .
ghost - Sob 05 Mar, 2011
złomiaste manuale - owszem. współczesne szkła - bez sensu.
anko1244 - Nie 06 Mar, 2011
Dziękuję bardzo za pomoc. Uzyskałem odpowiedzi na wszystkie pytania . Wydaje mi się ,że temat jest zamknięty.
|
|