| 

| 

|  | forum.optyczne.pl 
 |  |  Cyfrowe kompakty - Jak ustawić czas naświetlania?

Sabazios - Nie 06 Mar, 2011
 Temat postu: Jak ustawić czas naświetlania?
 Witam. Mam aparat Pentax Optio E90 i mam pytanie. Czy da się w nim ustawić czas naświetlania? I jeżeli tak to jak to się robi. Bo nie wiem czy na takim kompakciku da się.

Pozdrawiam.
 hijax_pl - Nie 06 Mar, 2011

Sabazios, zgubiłeś instrukcję?

Z tego co wiem, to nie - to aparacik skonstruowany by jak najmniej ingerować w nastawy...

Nie, nie zgubiłem.
  Czytałem, ale nic tam o tym nie pisze. hijax_pl - Nie 06 Mar, 2011

No to już wiesz dlaczego 	  | Sabazios napisał/a: |  	  | Czytałem, ale nic tam o tym nie pisze. | 

Łeee ;( Ale jak czytałem to było zdjęcie ekranu i podpisane wszystkie te ikonki. I był też czas naświetlania czy jakoś tak :

1/50
 F:2,9

To jest zawsze i ręcznie tego ustawić nie potrafię?
 goltar - Pon 07 Mar, 2011

Sabazios ten aparat nie obsługuje ręcznego ustawiania czasu ani przysłony, a parametry które Ci wyświetla to tylko informacyjnie co ustawił aparat.
 wielbicielxx - Pon 07 Mar, 2011

W tym kompakcie można ustawić przysłonę lub czas używając świadomie programów tematycznych:
 portret- otwarta przysłona
 widok- przymknięta przysłona
 sport- krótki czas
 kozidron - Pon 07 Mar, 2011

| wielbicielxx napisał/a: |  	  | W tym kompakcie można ustawić przysłonę lub czas używając świadomie programów tematycznych: portret- otwarta przysłona
 widok- przymknięta przysłona
 sport- krótki czas
 | 

to rzeczywiście można poszaleć
   wielbicielxx - Pon 07 Mar, 2011

Jak ktos kupuje kompakt za 200 zl to faktycznie powinien sie cieszyc ze mozna chociaz tak zaszalec
   TS - Pon 07 Mar, 2011
 Temat postu: Re: Jak ustawić czas naświetlania?

| Sabazios napisał/a: |  	  | Czy da się w nim ustawić czas naświetlania? I jeżeli tak to jak to się robi. Bo nie wiem czy na takim kompakciku da się. | 
 Poza programami tematycznymi, możesz spróbować pośrednio przez zmianę czułości (jeśli w tym kompakcie to jest możliwe). Ja właśnie tak sobie radzę - co ciekawe tryb, który pozwala mi zmienić ISO nazywa się ,,manual''
  . 
 |  |