|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Jak ustawić czas naświetlania?
Sabazios - Nie 06 Mar, 2011 Temat postu: Jak ustawić czas naświetlania? Witam. Mam aparat Pentax Optio E90 i mam pytanie. Czy da się w nim ustawić czas naświetlania? I jeżeli tak to jak to się robi. Bo nie wiem czy na takim kompakciku da się.
Pozdrawiam.
hijax_pl - Nie 06 Mar, 2011
Sabazios, zgubiłeś instrukcję?
Z tego co wiem, to nie - to aparacik skonstruowany by jak najmniej ingerować w nastawy...
Sabazios - Nie 06 Mar, 2011
Nie, nie zgubiłem. Czytałem, ale nic tam o tym nie pisze.
hijax_pl - Nie 06 Mar, 2011
Sabazios napisał/a: | Czytałem, ale nic tam o tym nie pisze. | No to już wiesz dlaczego
Sabazios - Nie 06 Mar, 2011
Łeee ;( Ale jak czytałem to było zdjęcie ekranu i podpisane wszystkie te ikonki. I był też czas naświetlania czy jakoś tak :
1/50
F:2,9
To jest zawsze i ręcznie tego ustawić nie potrafię?
goltar - Pon 07 Mar, 2011
Sabazios ten aparat nie obsługuje ręcznego ustawiania czasu ani przysłony, a parametry które Ci wyświetla to tylko informacyjnie co ustawił aparat.
wielbicielxx - Pon 07 Mar, 2011
W tym kompakcie można ustawić przysłonę lub czas używając świadomie programów tematycznych:
portret- otwarta przysłona
widok- przymknięta przysłona
sport- krótki czas
kozidron - Pon 07 Mar, 2011
wielbicielxx napisał/a: | W tym kompakcie można ustawić przysłonę lub czas używając świadomie programów tematycznych:
portret- otwarta przysłona
widok- przymknięta przysłona
sport- krótki czas |
to rzeczywiście można poszaleć
wielbicielxx - Pon 07 Mar, 2011
Jak ktos kupuje kompakt za 200 zl to faktycznie powinien sie cieszyc ze mozna chociaz tak zaszalec
TS - Pon 07 Mar, 2011 Temat postu: Re: Jak ustawić czas naświetlania?
Sabazios napisał/a: | Czy da się w nim ustawić czas naświetlania? I jeżeli tak to jak to się robi. Bo nie wiem czy na takim kompakciku da się. |
Poza programami tematycznymi, możesz spróbować pośrednio przez zmianę czułości (jeśli w tym kompakcie to jest możliwe). Ja właśnie tak sobie radzę - co ciekawe tryb, który pozwala mi zmienić ISO nazywa się ,,manual'' .
|
|