forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Jak ustawić czas naświetlania?

Sabazios - Nie 06 Mar, 2011
Temat postu: Jak ustawić czas naświetlania?
Witam. Mam aparat Pentax Optio E90 i mam pytanie. Czy da się w nim ustawić czas naświetlania? I jeżeli tak to jak to się robi. Bo nie wiem czy na takim kompakciku da się.

Pozdrawiam.

hijax_pl - Nie 06 Mar, 2011

Sabazios, zgubiłeś instrukcję? ;)

Z tego co wiem, to nie - to aparacik skonstruowany by jak najmniej ingerować w nastawy...

Nie, nie zgubiłem. ;) Czytałem, ale nic tam o tym nie pisze.
hijax_pl - Nie 06 Mar, 2011

Sabazios napisał/a:
Czytałem, ale nic tam o tym nie pisze.
No to już wiesz dlaczego ;)

Łeee ;( Ale jak czytałem to było zdjęcie ekranu i podpisane wszystkie te ikonki. I był też czas naświetlania czy jakoś tak :

1/50
F:2,9

To jest zawsze i ręcznie tego ustawić nie potrafię?

goltar - Pon 07 Mar, 2011

Sabazios ten aparat nie obsługuje ręcznego ustawiania czasu ani przysłony, a parametry które Ci wyświetla to tylko informacyjnie co ustawił aparat.
wielbicielxx - Pon 07 Mar, 2011

W tym kompakcie można ustawić przysłonę lub czas używając świadomie programów tematycznych:
portret- otwarta przysłona
widok- przymknięta przysłona
sport- krótki czas

kozidron - Pon 07 Mar, 2011

wielbicielxx napisał/a:
W tym kompakcie można ustawić przysłonę lub czas używając świadomie programów tematycznych:
portret- otwarta przysłona
widok- przymknięta przysłona
sport- krótki czas

to rzeczywiście można poszaleć :razz:

wielbicielxx - Pon 07 Mar, 2011

Jak ktos kupuje kompakt za 200 zl to faktycznie powinien sie cieszyc ze mozna chociaz tak zaszalec :mrgreen:
TS - Pon 07 Mar, 2011
Temat postu: Re: Jak ustawić czas naświetlania?
Sabazios napisał/a:
Czy da się w nim ustawić czas naświetlania? I jeżeli tak to jak to się robi. Bo nie wiem czy na takim kompakciku da się.

Poza programami tematycznymi, możesz spróbować pośrednio przez zmianę czułości (jeśli w tym kompakcie to jest możliwe). Ja właśnie tak sobie radzę - co ciekawe tryb, który pozwala mi zmienić ISO nazywa się ,,manual'' ;) .