|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D7000 czy Sony A580
pabloitaliano - Nie 06 Mar, 2011 Temat postu: Nikon D7000 czy Sony A580 Witam serdecznie.
chciałbym zakupić lustrzankę,
tylko nie wiem, który model mam wybrać i dlatego zwracam się o pomoc w wyborze,
chciałbym żeby aparat dobrze spisywał się w fotografii reporterskiej.
proszę o pomoc(nie wiem czy to dobre porównanie ale zaryzykuję(jestem początkującym na forum optyczne.pl),
POZDRAWIAM
moronica - Nie 06 Mar, 2011
rodzaj uprawianej fotografii w rownym stopniu zalezy od korpusu jak i od obiektywu, czasem nawet bardziej od obiektywu. w reporterce przyda ci sie jak najsprawniejszy AF, rozwaz d300s. no i jasny obiektyw, czy to bedzie szerokokatny czy jakis zoom typu 70(80)-200 to juz zalezy od twoich preferencji
pabloitaliano - Nie 06 Mar, 2011
zastanawiałem się nad tymi dwoma modelami bo Nikon D300s to już troszkę drogi sprzęt jak na moje możliwości.
hijax_pl - Nie 06 Mar, 2011
pabloitaliano, a jaki obiektyw chcesz połączyć?
na początek interesuje mnie obiektyw stało-ogniskowy:
NIKON - Nikkor 50mm f/1.8 D AF lub Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G DX
SONY - Sony 50mm f/1.8 lub Sony 35 mm f/1.8 DT SAM
jaad75 - Nie 06 Mar, 2011
Wybór jest oczywisty - D7000 jest pod każdym względem lepszym korpusem.
pabloitaliano napisał/a: | NIKON - Nikkor 50mm f/1.8 D AF lub Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G DX | W związku z tym - bierz D7000
proszę o jakieś przykłady co jest za Nikonem a co za Sony(chyba że za sony nic nie przemawia).
pabloitaliano, za Sony nic nie przemawia.
No może tylko cena i ewentualnie stabilizacja w body, ale do reporterki to Ci się akurat nie przyda. A580, to po prostu korpus z niższej półki.
chodzi mi dokładnie o fotografię ślubną. więc proszę o pomoc co wybrać-może inny sprzęt nie przekraczający 4000zł
pabloitaliano, chcesz sie za fotografię ślubną zabierać z jedną stałką, bez lampy i przede wszystkim doświadczenia? W dodatku z budżetem 4000? Powodzenia...
chodziło mi o samo body.
To odpowiedź już otrzymałeś.
devgru - Nie 06 Mar, 2011
Jak do ślubów, to d3x. Ewentualnie d7000 na zapas(chociaż lepiej by było z d300s)
devgru, d3x do ślubów? coś Ci się potentegowało
Myślisz, że za słaby będzie?
dobrze jeśli jest Nikon d3x za 4tyś to ja biorę
kozidron - Nie 06 Mar, 2011
pabloitaliano, w takim przypadku jak miałoby zabraknąć mi na lampę wolałbym uzywkę a700 albo d90 + jakiś jasny zoom, bo mam wątpliwości czy wiesz co robisz
devgru napisał/a: | Myślisz, że za słaby będzie? | W innym wątku coś wpominałeś coś o H4D
MM - Nie 06 Mar, 2011
Do ślubów taki D7000 to rozsądne minimum. O Sony radzę zapomnieć - choćby z racji cen dobrej firmowej optyki. Do ślubów kundelków Sigmy nie polecę, warto kupić profi szkła. Co jest lepsze od D7000? D700.
Nie no, żartowałem. D7k kit styka
http://futomaki.pl/2010/0...m-w-24-godziny/
hijax_pl@ tutaj podałem taki entry-level
kozidron, lampa będzie i obiektywy też będą chodzi mi jakie body wybrać. nikt na początku wszystkiego nie wie-dlatego tutaj piszę i pytam Was Drodzy forumowicze.
pabloitaliano, bierz D7000.
To, że A580 ma tą samą matrycę to za mało by porównywać te dwie puszki.
D7k to dobry aparat, wart swojej ceny.
pabloitaliano napisał/a: | kozidron, lampa będzie i obiektywy też będą chodzi mi jakie body wybrać. nikt na początku wszystkiego nie wie-dlatego tutaj piszę i pytam Was Drodzy forumowicze. |
skoro tak to wolałbym nikona ale jeżeli miałbym do dyspozycji (skoro mówisz że obiektywy będą) zeissy 16-35/2,.8, 24-70/2.8 + 70-200/2.8 to wolałbym a850/a900 .
pabloitaliano, co to za obiektywy, bo chyba tu sie powinna skupić twoja uwaga ?
pan.tadeusz - Nie 06 Mar, 2011
jaad75 napisał/a: | pabloitaliano, za Sony nic nie przemawia.
No może tylko cena i ewentualnie stabilizacja w body, ale do reporterki to Ci się akurat nie przyda. A580, to po prostu korpus z niższej półki. |
zakładając, że trafi się D7000 bez problemów z AFem
RB - Nie 06 Mar, 2011
Bez jaj panietadeuszu..., zakładając nawet majtki przez głowę to a580 do fotografii ślubnej jest dość odwaznym wyborem. Ale wszak raz radyła maty, raz nam umeraty a sława nasza mołojecka dzięki a580 wzrośnie niepomiernie...
pan.tadeusz napisał/a: | zakładając, że trafi się D7000 bez problemów z AFem |
Czy chodzi może o losowy af w losowych modelach, serii która została wycofana z rynku ?
kozidron napisał/a: | Czy chodzi może o losowy af w losowych modelach, serii która została wycofana z rynku ? |
potrafisz wskazać tą serię?
bo ja słyszałem o egzemplarzach które odwiedziły serwis i pojadą z tego powodu znowu
[ Dodano: Nie 06 Mar, 2011 22:14 ]
RB napisał/a: | Bez jaj panietadeuszu... |
czy namawiam do zakupu A580?
skądinąd jeśli wziąć D7000 z wariującym AFem to w łeb biorą wszystkie jego zalety
dlaczego zatem nie K-5 albo schodzący d300s? moim zdaniem pewniejszy wybór
pan.tadeusz napisał/a: | i pojadą z tego powodu znowu |
gdzie pojadą "znowu" ? Do serwisu ? Do disneylandu ? Miałeś jakieś d7000 z wadliwym af-em w rękach ?
Ja tam nie wiem.. Znajomego D7000 nie ma problemów z AF - a po informacjach fatmana73 sprawdzałem. Jutro mogę podać numer seryjny jak kogoś to interesuje...
O - może pan.tadeusz poda numery jakichś niedziałających modeli innych niż fatmana73 - to porównamy serie...
hijax_pl napisał/a: | O - może pan.tadeusz poda numery jakichś niedziałających modeli innych niż fatmana73 - to porównamy serie... |
o może poprosisz kolegę kozidrona bo zdaje się on informował w tym wątku o wycofanej serii - jak dotąd nie wskazał zakresu numerów seryjnych ani źródła tej informacji
ja mogę autorowi tylko polecić lekturę do deski przed zakupem
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729
pan.tadeusz, a kogoś poza kolegą fatmanem73 potrafisz wskazać?
a ja chętnie podam numer seryjny modelu działającego prawidłowo( bo 3 innych już nie podam-nie mam czasu podskoczyć do sklepu), pan.tadeusz - w przeciwieństwie do ciebie nie czerpie swoich informacji z 5 postów z 3 innych forumów
O przepisywaniu madrości internetowych, które mieszczą się w niskim zakresie procentowym, było tu na forumie ostatnio parę razy, z czego ostatnio nawet w kontekście d7000.
pan.tadeusz, masz jakieś konkretne doświadczenia w realu z losowym af-em w losowych egzemplarzach czy to tylko obserwacje internetowe ?
hijax_pl napisał/a: | pan.tadeusz, a kogoś poza kolegą fatmanem73 potrafisz wskazać? |
wystarczy przejrzeć wskazany wątek
nie bez przyczyny chyba użytkownicy kupujący D7000 tak opisują pierwsze wrażenia:
trafiłem egzemplarz bez problemów z AF czy z jakimiś mankamentami matrycy - chociaż nie powiem przed zamówieniem naczytałem się tego wątku - wiec jak tylko mi go kurier w łapki oddał - to zacząłem go testować na długich czasach na krótki z przykrywką i bez itd itp i po zakończeniu było wielkie UFFFFF
nie chce mi się drążyć tematu i linkować innych wypowiedzi
podobne temat można znaleźć choćby na forum dpreview i póki co nie wiedziałem żadnej oficjalnej noty serwisowej Nikona w tej sprawie - może coś przeoczyłem bo nie śledzę
ale może kolega kozidron jest lepiej zorientowany i coś nam tu podsunie bo znając jego merytoryczne podejście nie sądzę aby wróżył z fusów
OP moim zdaniem powinien przejrzeć linkowany topic z forum nikoniarzy i sam zdecydować czy jest się czym martwić
szkoda że jak zwykle lojalnie wobec marki i solidarnie nikt z tutejszych użytkowników Nikona nie wspomniał mu o problemach, które jak widać po cytowanym komentarzu są chyba niemałe
były jeszcze chyba jakieś problemy z plamami podczas zapisu video i z tego co pamiętam pojawił się firmware update, który częściowo rozwiązywał ten problem
sporo tego a szkoda bo pucha fajna i oczekiwania były spore, a tak strach się bać
edit.
pan.tadeusz napisał/a: | http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729 |
fatman73, wiesz, że jesteś cytowany jeszcze na 4(sorry 5) innych forumach i teraz albo miałeś pecha albo robisz zły PR , nie no żartuje -domyślam się, ze miałeś pecha ale jakby nie patrzeć jesteś wskazywany przez kilkunastu użytkowników różnych forumów, niestety w większości to trole
Ps.
fatman73, szkoda, że te asy nie dają linka do fajnego porównania, w którym pokazałeś jakie soki można wycisnąć z d7000 vs. pełna klatka.
Pozdrowionka
Ktoś, coś, gdzieś słyszał, że jakiś d7k miał problem z BF
Miałem w łapskach 2 sztuki (jedne z pierwszych w PL) i działały cudnie.
Nie wiem, może na te kilkanaście tysięcy wyprodukowanych kilka miało jakiś tam problem, ale zrobił się z tego jakiś koszmarny mit, że niby wszystkie (albo przynajmniej co 2) to mają...
pan.tadeusz napisał/a: | szkoda że jak zwykle lojalnie wobec marki i solidarnie nikt z tutejszych użytkowników Nikona nie wspomniał mu o problemach, które jak widać po cytowanym komentarzu są chyba niemałe | Bo o urojonych globalnych problemach może mówić ktoś kto takie urojenia globalizacyjne ma
Ja w rękach miałem kilka puszek, jedną z nich ma kolega z pracy - w żądnej nie było problemów z AF...
hijax_pl napisał/a: | Bo o urojonych globalnych problemach może mówić ktoś kto takie urojenia globalizacyjne ma
|
czyżbyś pisał o sobie w kontekście przegrzewających się matryc Sony i 12 minut video w HD
bo wątek na nikoniarzach nie jest utrzymany w takim tonie jaki tu sugerujesz i nie brak w nim krytycznych uwag pod adresem D7000
ja nie wyrokuję tak jak Ty zwykłeś to robić ale wydaje mi się słusznie wskazuję OPowi źródło do własnej oceny
Baku - Pon 07 Mar, 2011
Sprawa jest dość prosta. Autor wątku ma dylemat: D7000 vs A580. Fotografię ślubną proponuję na razie potraktować jako przypadkową dygresję, bo tak w ogóle to o tym lepiej podyskutować w dziale z obiektywami.
A580 nie jest złym aparatem, ale D7000 jest lepszy, choćby pod względem obsługi (rolki, górny LCD), chyba że ktoś potrzebuje odchylanego LCD.
Można się raczej zastanawiać nad dylematem D7000 vs Pentax K-5, ale tu warto spojrzeć przez pryzmat obiektywów.
Celowo o żadnym Canonie nic tu nie napiszę, bo ani 60D ani 7D moim zdaniem do tego towarzystwa nie pasują.
kozidron - Pon 07 Mar, 2011
pan.tadeusz, ogólnie jakbyś czytał inne wątki (poza tymi o A33/A55 i poza tymi, w których zmieniasz dyskusję na wyżej wymienione) to byś wiedział, że nie muszę "latać po znajomych".
pan.tadeusz napisał/a: | a może tak opisalibyście procedurę wg której wykluczacie wadliwe puszki
no i ta wycofana seria - wg mnie b.istotna informacja z punktu widzenia przyszłych nabywców |
To przepisujesz coś z internetu a nie potrafisz sprawdzić af-u w puszce, cytujesz fatman73'a z innych forumów a nie potrafisz dojść do wątku tego użytkownika na tym forumie ?
Dlaczego w kazdym wątku, w którym sie z tobą dyskutuje, trzeba wszystko przepisywać?
Dlaczego cały czas wałkowane są te same argumenty?
komor - Pon 07 Mar, 2011
Kwestię powielania forumowych (dez)informacji oraz A33/A55 uznajemy za zamkniętą w tym wątku.
pan.tadeusz - Pon 07 Mar, 2011
kozidron napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | a może tak opisalibyście procedurę wg której wykluczacie wadliwe puszki
no i ta wycofana seria - wg mnie b.istotna informacja z punktu widzenia przyszłych nabywców |
To przepisujesz coś z internetu a nie potrafisz sprawdzić af-u w puszce, cytujesz fatman73'a z innych forumów a nie potrafisz dojść do wątku tego użytkownika na tym forumie ?
Dlaczego w kazdym wątku, w którym sie z tobą dyskutuje, trzeba wszystko przepisywać?
Dlaczego cały czas wałkowane są te same argumenty? |
dlaczego polecając D7000 po prostu nie wspomnisz o problemach z AF skoro sam w sklepie sprawdzasz pod tym kątem różne puszki?
dlaczego nie napiszesz jak skutecznie sprawdzić przed zakupem czy puszka nie jest wadliwa?
dlaczego wciąż nie wskazałeś źródła informacji o wycofanej serii?
dlaczego czepiasz się fatmana73 przypisując mu zły PR dla Nikona i czyniąc go jedyną osobą która potwierdzała omawiany problem?
Co prawda na 65 wpisów, użytkowników z problemami jest 20 (niektórzy mają problemy i z hotami i z af, bądź w innej konfiguracji), ale to nawet gdyby następne 35 wpisów było pozytywne daje 20% użytkowników z problemami. To dużo, a 100osób, to już jest jakieś odniesienie.
http://forum.nikoniarze.p...t=171220&page=3
oczywiście można dyskutować na ile to realni użytkownicy ale przy takiej skali można przyjąć że chociaż cześć tych głosów to realny problem więc nie jest to tylko fantazją jednego użytkownika tym bardziej że podobne informacje pojawiały się na zagranicznych forach
oprócz tych problemów z AF i możliwymi plamami w video (dla których pojawił się nowy firmware) było też kilka informacji na nikoniarzach i dpreview o rozpylaniu oleju w komorze lustra
myślę, że warto sobie poczytać wskazane fora przed zakupem
d300s wydaje mi się pewniejszą propozycją albo celować wyżej w D700
jaad75 - Pon 07 Mar, 2011
pan.tadeusz napisał/a: | było też kilka informacji na nikoniarzach i dpreview o rozpylaniu oleju w komorze lustra
| To co niektórzy biorą za "rozpylanie oleju", było najprawdopodobniej właśnie niedobitkami z brudną partią matryc od Sony...
pan.tadeusz napisał/a: | d300s wydaje mi się pewniejszą propozycją albo celować wyżej w D700 | W tym przypadku D300s jest aparatem gorszym (DR, wysokie ISO), a D700 znacznie droższym.
pan.tadeusz, dlatego, że te tematy były juz wielokrotnie opisywane na forumie, ja na pewno nie będę rozpieszczał twojej leniwości -poszukaj i przeczytaj ze zrozumieniem, to nie bedzesz też musiał wypisywać, że ktoś "lata po znajomych".
Nie wypisuj bzdur na temat tego, ze przypisuje fatmanowi zły PR, bo " " na końcu wypowiedzi wszystko wyjaśnia a specjalnie dla Ciebie, dodałem jeszcze , cytuje siebie:
"nie no żartuje -domyślam się, ze miałeś pecha" i normalnie jakbyś czytał ze zrozumieniem - nie napisałbyś tego.
jaad75 napisał/a: | To co niektórzy biorą za "rozpylanie oleju", było najprawdopodobniej właśnie niedobitkami z brudną partią matryc od Sony... |
hmm zerknij na posty użytkownika jpyt pod wskazanym linkiem
on tam wyraźnie pisze:
Cytat: | Plucie olejem po matrycy i tylnich soczewkach obiektywów (szczególnie jasnych szkieł o dużej i głęboko osadzonej soczewce tylniej jak Nikon 50/1.8 czy Samyang 85/1.4). |
więc nie wiem czy można tak jednoznacznie domniemywać
[ Dodano: Pon 07 Mar, 2011 12:58 ]
kozidron napisał/a: | pan.tadeusz, dlatego, że te tematy były juz wielokrotnie opisywane na forumie, ja na pewno nie będę rozpieszczał twojej leniwości -poszukaj i przeczytaj ze zrozumieniem, to nie bedzesz też musiał wypisywać, że ktoś "lata po znajomych". |
tia szacun za to, że potrafisz napisać - polecam
kozidron napisał/a: | Nie wypisuj bzdur na temat tego, ze przypisuje fatmanowi zły PR, bo " " na końcu wypowiedzi wszystko wyjaśnia a specjalnie dla Ciebie, dodałem jeszcze , cytuje siebie:
"nie no żartuje -domyślam się, ze miałeś pecha" i normalnie jakbyś czytał ze zrozumieniem - nie napisałbyś tego. |
w odróżnieniu od Ciebie nie staram się tutaj nikogo czarować uśmiechami
cenię sobie opinię fatmana73 bo merytorycznie i bez ściemy opisał swoje doświadczenia z tą puszką
bardzo zresztą rzeczowo i konstruktywnie wskazując jej słabe i mocne pkty
właśnie dlatego podrzucam link do tej lektury i wspominam o tym iż warto sprawdzić D7000 przed zakupem bo miewa problemy z AFem
czy Ty masz z tym jakiś problem?
daj wreszcie ten link do info o wycofanej serii bo chyba nie przepisujesz niesprawdzonych informacji z netu?
pan.tadeusz, nie wiem nic o pluciu po tylnych soczewkach, ale rzekome plamy oleju na matrycy, które nie schodzą przy myciu na mokro, czegoś Ci nie przypominają?...
jaad75 napisał/a: | pan.tadeusz, nie wiem nic o pluciu po tylnych soczewkach, ale rzekome plamy oleju na matrycy, które nie schodzą przy myciu na mokro, czegoś Ci nie przypominają?... |
brudy na matrycach dostarczanych dla Pentaxa?
tak czy siak nie było chyba informacji kto zawinił
mnie jednak wydaje się, że tu mowa o czymś podobnym do tego co na załączonym obrazku:
http://forums.dpreview.co...36674342&page=2
i czytając takie opinie mam wrażenie, że z innymi puszkami Nikona nie było tylu problemów co z D7000 ale pewnie się mylę
pan.tadeusz napisał/a: | tak czy siak nie było chyba informacji kto zawinił | Była, aczkolwiek nie wiem, czy oficjalna...
To wygląda nieco inaczej, przedewszystkim plamy sa większe (no chyba, że to cropy), ale jak wspomniałem były na DPreview zdjęcia plam wyglądających bardzo podobnie jak przypadłość matryc dostarczanych dla Pentaksa. Tak, pamiętam, że miałem poszukać...
pan.tadeusz napisał/a: | i czytając takie opinie mam wrażenie, że z innymi puszkami Nikona nie było tylu problemów co z D7000 ale pewnie się mylę | Pewnie się mylisz, bo nie pamiętasz choćby problemów z D200... Każda puszka ma jakieś problemy na początku, a im popularniejszy model, tym są one bardziej nagłośnione.
jaad75 napisał/a: | Każda puszka ma jakieś problemy na początku, a im popularniejszy model, tym są one bardziej nagłośnione. |
pewnie masz rację
zwłaszcza że ten model był już bardzo popularny zanim na dobre zagościł na sklepowych półkach
mimo wszystko warto wiedzieć i sprawdzić sobie sprzęt przed zakupem
PiotrOs - Pon 07 Mar, 2011
I trzeba pamietac o czyms, co bylo wiele razy wspominane...ale jakos w ogniu dyskusji przeszlo niezauwazone. A tyczy sie to sprzetu wszystkich producentow.
Ludzie, ktorym wszystko dobrze dziala niewiele pisza o tym na forach. Na pewno nie tak czesto, jak pechowcy z wadliwym sprzetem. Kazda udokumentowana wada jest dziesiatki razy cytowana i powielana, ulega rozdeciu i mozna po krotkim czasie odniesc wrazenie, ze setki produktow wykonano wadliwie.
pan.tadeusz puszke czy szklo zawsze warto sprawdzic przed zakupem. Sprawdzenie BF/AF to nie "roket sajens" i doktoratu nie wymaga. Nie sugeruj, ze tylko w wypadku D7000 nalezy tak robic. I nie twierdz, ze nie sugerowales, bo nie chce tego dalej ciagnac
PiotrOs napisał/a: | pan.tadeusz puszke czy szklo zawsze warto sprawdzic przed zakupem. Sprawdzenie BF/AF to nie "roket sajens" i doktoratu nie wymaga. Nie sugeruj, ze tylko w wypadku D7000 nalezy tak robic. I nie twierdz, ze nie sugerowales, bo nie chce tego dalej ciagnac |
to nie jest chyba takie hop siup
poczytaj jak to wyglądało u kolegi fatmana73 bo o ile pamiętam problem pojawiał się dopiero na większych odległościach i na dodatek czasem pomagał reset ustawień, a czasem poprawka w mikroregulacji. tyle, że po kolejnym uruchomieniu okazywało się, że problem powraca i z tym samym szkłem potrzebna jest już inna korekta mikroregulacji.
zaznaczam tu, że nie jestem już na bieżąco więc może coś pomyliłem.
w każdym razie bądź tu mądry kiedy z jednym szkłem puszka działa dobrze, a z innym co raz to inaczej szaleje.
właśnie dlatego pytam jak można skutecznie wykluczyć, że problem nas omija bo z opisów wynika że to jakiś Matrix
Fatman73 - Pon 07 Mar, 2011
kozidron, z ręką na sercu. miałem po prostu pecha, złego PRu nie robię, ale jak mój D7000 wróci z niemieckiego serwisu naprawiony -to zły PR zrobię, ale naszemu rodzimemu serwisowi. Tylko nie wiem, czy te kolejne powieszone na nich psy coś dadzą...
Ostatnio znowu miałem przyjemność uczestniczyć w zakupie D7000 i po na prawdę sporej ilości testów, spokojnie mogę napisać: był wolny od wad, trafiał jak marzenie, nie chlapał olejem, nie miał HOT/DEAD pikseli.
od siebie mogę dodać, że czytałem kilka opinii wg których nowe A580 miały problemy FF/BF ze starszymi szkłami, które na poprzedniej puszce śmigały aż miło i chyba potrzebna była jakaś regulacja czy reset puszki na Żytniej.
Fatman73 a tak troszkę na marginesie co z tym materiałem video pod jarzeniówki, który linkowałem
udało Ci się sprawdzić czy faktycznie jest różnica na korzyść SLT? pytam z czystej ciekawości bo pisałeś, że to dosyć istotne
w razie offtopa czekam na PW
Fatman73 napisał/a: | kozidron, z ręką na sercu. miałem po prostu pecha, złego PRu nie robię, ale jak mój D7000 wróci z niemieckiego serwisu naprawiony -to zły PR zrobię |
Fatman73, ja doskonale o tym wiem, poza tym nie zmieniłem swojego zdania od poprzedniej dyskusji w innym wątku- jak sam pewnie pamiętasz co napisałem wcześniej, że niestety stałeś się przykładem dla masy troli z różnych forumów, którzy twojego "pecha" cytują jako regułę.
Co do polskiego serwisu, to fakt -ręce opadają, napisz jeszcze później jak wyszło z niemieckim serwisem, no i powodzenia.
kozidron, własnie bałem się, że tak się stanie............ no i stało się.
"Najśmieszniejsze" jest to, że pomimo uwalonego AF w D7000, pisałem, że jestem z tego aparatu bardzo zadowolony -dając przy okazji masę przykładowych zdjęć. Niestety to już jest zazwyczaj pomijane w komentarzach, jak i opiniach o tym aparacie. A szkoda, bo to bardzo krzywdzące dla tego sprzętu jest
Mam tylko nadzieję, że jak aparat wreszcie do mnie wróci (sprawny ) to będę mógł choć częściowo to wszystko "naprawić". No i sprawdzę jak gada z nowym dzieciątkiem, czyli Sigmą 85 1.4 HSM
hijax_pl - Pon 07 Mar, 2011
Fatman73 napisał/a: | własnie bałem się, że tak się stanie............ no i stało się. | Niestety tak to już jest
Ale nie ma się co martwić - sprzęt jest bardzo dobry i ile troli by się zebrało i ile godzin trolowało - broni się sam
Fatman73 napisał/a: | kozidron, własnie bałem się, że tak się stanie............ no i stało się. |
Fatman73, no generalnie nie masz na to wpływu.
Ja sobie ściągnąłem ten pakiet który linkowałeś d7000 vs. 5d2(to chyba było 2 tygodnie temu), no i powiem ci że nie spodziewałem się takich dobrych wyników na wyższym iso, ta matryca sony daje radę
hijax_pl - Pon 07 Mar, 2011
kozidron napisał/a: | ta matryca sony daje radę | Dokładnie tak - co ciekawe w K-5 notuje jeszcze lepsze wyniki
kozidron, no własnie -jak ona pięknie "gra" w K-5 Cudo po prostu.
Własnie miałem dwa kapitalne wesela i bardzo żałuję, że nie mogłem na nich wypróbować D7000. Następna okazja dopiero w kwietniu.....
pan.tadeusz - Wto 08 Mar, 2011
kozidron napisał/a: | Fatman73 napisał/a: | kozidron, własnie bałem się, że tak się stanie............ no i stało się. |
Fatman73, no generalnie nie masz na to wpływu.
|
Fatman73 moim akurat zdaniem dzięki rozpowszechnianiu takich informacji podnosi się świadomość użytkowników i jestem pełen podziwu dla rzetelności opisu Twoich potyczek z D7000
tym bardziej że o problemach pisze wzięty nikoniarz - szacun za dystans i konsekwencje
dzięki takim właśnie opiniom problem stał się klarowny i każdy może ocenić swoją puszkę przed zakupem aby nie nadziać się i tak jak piszesz - czekać aż nowy sprzęt kolejny raz wróci z serwisu
zresztą gdyby nie rozpowszechnianie Twoich opisów to niejeden nowicjusz zbierałby pewnie cięgi od tego czy innego kozidrona, że nie potrafi obsługiwać nowej zabawki,
a skoro serwis nie był w stanie zdiagnozować i usunąć usterki to czego oczekiwać od mniej doświadczonego amatora.
dlatego takie opinie i to zwłaszcza z klawiatury doświadczonych użytkowników warto linkować - wbrew temu co się tutaj plecie
czy trolowaniem jest rozpowszechnianie takich informacji kiedy ktoś tak wiarygodny jak Ty na tym samym forum o puszce do ślubniaków radzi:
Fatman73 napisał/a: | D300s jest sprawdzony już w takiej robocie -i razi sobie całkiem nieźle. D7000 to niestety nadal niewiadoma. Parametry ma lepsze jeśli chodzi o obraz, ale jak "w walce" spisze się AF.......... tego do końca nie wiadomo.
Ja niedawno przesiadłem się z D300s na D7000 -puszki te robiły/robią u mnie za backup w pracy, więc nie mam co do nich dużych wymagań.
Pod koniec lutego mogę napisać, czy D7000 godnie zastąpił D300s.
Jednak w chwili obecnej, jeśli ma to być podstawowa puszka, postawił bym na sprawdzonego zawodnika, czyli D300s. |
osobiście wolałbym wiedzieć o sytuacji gdybym przymierzał się do D7000,
tu temat też był o puszce do ślubniaków
Fatman73 - Wto 08 Mar, 2011
Owszem, jednak opisuję wszystko na podstawie własnych doświadczeń -i "od swojej strony". A poza tym ja nie jestem nieomylny, mogę zwyczajnie nie mieć racji.
Dlatego zawsze piszę: moim zdaniem. Dlatego niezbyt lubię doradzać w kwestiach sprzętowych. wolę opisać swoje doświadczenia, a resztę zostawić czytającym.
Niestety opisane przeze mnie problemy z moją sztuką D7000 posłużyły już niejednemu hmmmm... "czytającemu" do niesprawiedliwej oceny sprzętu.
Nawet tu, na forum Optycznych pojawił się link do "zdjęcia dekielkowego", które zrobiłem dla pewnego użytkownika D7000 (miał uszkodzoną matrycę i chciał porównać jak wygląda obraz z mojej) -jako przykład jak mocno szumi D7000 na wysokich czułościach.
Oczywiście "zapomniał" dodać, że zdjęcie jest wyciągane o co najmniej 1EV, zwiększony jest kontrast i nasycenie kolorów.
No i tak to się własnie robi.............. a ja mam nauczkę na przyszłość, żeby opisywać wszystko tak, aby trollom nie dawać pożywki (teraz już na zdjęciach będę umieszczał opis, dzięki czemu nikt nie "zapomni" go do zdjęcia dodać...
pan.tadeusz - Wto 08 Mar, 2011
jasne rozumiem
jednak patrząc z pozycji OPa ja osobiście wolałbym wiedzieć o takiej sytuacji i trudno się dziwić że ktoś podrzuca link skoro doradzasz w innym temacie jak wskazałem
tutaj nikt nie negował zalet D7000
wspomniałem że do pełnego zadowolenia przyda się sprawny AF
gdy posypały się gromy to wskazałem link do Twojego tematu tak aby każdy mógł sam ocenić czy jest się czym martwić
tyle
komor - Wto 08 Mar, 2011
Myślę, że ostatni komentarz Fatmana zamyka sprawę uszkodzonych egzemplarzy D7000, na potrzeby tego wątku. Dalsze dyskusje będą kasowane, a jak ktoś ma coś mądrego i nowego do napisania w kwestii wadliwego D7000 to proszę w odpowiednim wątku poświęconym temu korpusowi.
pabloitaliano - Wto 08 Mar, 2011
Przepraszam ale temat chyba był całkiem inny. Za bardzo drodzy forumowicze nie przyłożyliście się aby mi pomóc
hijax_pl - Wto 08 Mar, 2011
pabloitaliano, na pierwszej stronie masz odpowiedź. Potrzebujesz jeszcze jakiejś dodatkowej pomocy w wyborze?
moronica - Wto 08 Mar, 2011
pabloitaliano, jak by nie patrzec dostales sporo odpowiedzi na temat a co z nimi zrobisz to juz od ciebie zalezy, zwlaszcza ze zamierzasz sprzetu uzywac w celach zarobkowych
pabloitaliano - Wto 08 Mar, 2011
Widocznie jest tak że za dużo wymagam!!!
hijax_pl - Wto 08 Mar, 2011
pabloitaliano, dlatego pytam właśnie.
moronica - Wto 08 Mar, 2011
pabloitaliano, naprawde dobrze by bylo gdybys tyle samo wymagal od siebie. nikt za ciebie nie zdecyduje, jakie sa twoje wymagania, tak samo jak nikt sie za ciebie nie rozezna w pojeciach z zakresu fotografii. dostales kilka naprawde jednoznacznych porad, skorzystaj z nich
RB - Wto 08 Mar, 2011
pabloitaliano napisał/a: | Przepraszam ale temat chyba był całkiem inny. Za bardzo drodzy forumowicze nie przyłożyliście się aby mi pomóc |
No to juz po prostu jest bezczelne...
Weź się chłopie sam przyłóż lepiej.
AdiPL - Wto 08 Mar, 2011
Jak chcesz brnąć w fotografię ślubną, to bierz system Nikona albo Canona. Chyba, że nie boisz się cen szkieł systemowych SONY, to bierz właśnie tą firmę. Pooglądaj jeszcze obiektywy Minolty, innych firm. Przekalkuluj sobie wszystko, porównaj ceny obiektywów i będziesz wiedział, czy Cię na to stać czy nie. Ja się już nauczyłem, że SONY jest drogie. Moim zdaniem to dobra firma, ale ceny szkieł systemowych to porażka u SONY (weźmy na celownik SAL-16105 vs 18-105VR). Mówię o przeciętnym Kowalskim, który nie chce wydawać nie wiadomo ile kasy na szkła. Korpusy są dość tanie, ale musisz pamiętać, że lepiej inwestować w szkło niż w puszkę. Sam to przerabiałem jeszcze miesiąc temu i gdyby nie ludzie z optycznych, to dalej tkwiłbym w przekonaniu, że muszę kupić SONY. Też chciałem A580, ale mi doradzono wiele rzeczy tu i tam. Zdecydowałem, że kupię D90, bo to mi starczy, a to dobra puszka.
ghost - Wto 08 Mar, 2011
AdiPL napisał/a: | eźmy na celownik SAL-16105 vs 18-105VR |
16-105 to jednak nieco inna kategoria szkła. mz bliżej mu do półki nikkora 1685, czy ZA1680. ciężko to porównywać, ale z pewnością lepiej mieć 18105, niż nie mieć 16105.
RB - Sro 09 Mar, 2011
Można porównywać 18-105VR z 'podobnym' 16-105 ale też mozna porównać DT85/2.8 z 'podobnym' Nikkorem... 85/1.8
AdiPL - Sro 09 Mar, 2011
Tak, można . Niech pabloitaliano się wypowie. Ja jestem za systemem Nikona. Niech kupi D90, a resztę przeznaczy na szkła.
kozidron - Sro 09 Mar, 2011
AdiPL napisał/a: | Tak, można . Niech pabloitaliano się wypowie. |
ale o czym tu sie wypowiadać, porównanie plastikowego obiektywu z zestawu kitowego do dość przyzwoitego, solidnego zuma sony w kontekście fotografii ślubnej, moim zdaniem ani jeden ani drugi(chociaż 16-80 to fajne szkło ale ciemne na sluby).
pan.tadeusz - Sro 09 Mar, 2011
poza tym wizjer z A580
jeśli już Sony pod ślubniaki to tak jak pisałeś A850 lub A900
pan.tadeusz napisał/a: | jeśli już Sony pod ślubniaki to tak jak pisałeś A850 lub A900 |
+ jeszcze te zeissy, o których wspomniałem i "bedzie Pan zadowolony"- tyle tylko, ze wydaje mi się iż to wszystko przekracza budżet
hijax_pl - Sro 09 Mar, 2011
kozidron napisał/a: | tyle tylko, ze wydaje mi się iż to wszystko przekracza budżet | Ale tylko troszkę.. tylko jedno czy dwa zera na końcu
hijax_pl napisał/a: | Ale tylko troszkę.. tylko jedno czy dwa zera na końcu |
ale zestawik klasa, 24-70 od sony bardziej mi "robi" niz ten od canona
tak poglądowo wg skąpca:
AF EF 1.2/85 II L USM - od 7599 PLN do 9073 PLN
AF EF 1.8/85 USM - od 1399 PLN do 1599 PLN
AF Nikkor 85mm 1.4D IF - od 3839 PLN do 5453.34 PLN
AF Nikkor 85mm 1.8D - od 1358 PLN do 2495 PLN
AF CZ Planar T* 85mm 1.4 - od 3599 PLN do 5250 PLN
AF Sony CZ Planar T* 1.4/85 - od 4549 PLN do 5814 PLN
AF Sony SAL 2.8/85 - od 890 PLN do 999 PLN
AF Pentax FA 77/1.8 AL Limited - od 3325 PLN do 4379 PLN
AF Pentax SMC P DA 70/2.4 - od 2078 PLN do 2715 PLN
AF Sigma 1.4/85 EX DG HSM - od 3499 PLN do 4951 PLN
AF Tamron SP 2.8/90 Di Macro - od 1567 PLN do 1844 PLN
MF Samyang 85 f/1.4 IF MC - od 849 PLN do 1323 PLN
pan.tadeusz, ale o co chodzi? Co porównujesz?
zerkam czy faktycznie wybór systemu przekłada się na takie różnice w szkłach, że trzeba zera dokładać
jedna stałka oczywiście wiosny nie czyni ale tak z ciekawości zestawiłem portretówki aby porównać
pan.tadeusz, a wiesz o jakich szkłach mówił kozidron?
jaad75 - Sro 09 Mar, 2011
pan.tadeusz napisał/a: | AF Pentax FA 77/1.8 AL Limited - od 3325 PLN do 4379 PLN | Można kupić znacznie taniej.
Gwoli ścisłości, to zapomniałeś jeszcze o DA70/2.4 w PL od ok. 2000 zł.
hijax_pl napisał/a: | pan.tadeusz, a wiesz o jakich szkłach mówił kozidron? |
Zeissów w łapach jeszcze nie miałem i nie wiem czy mieć będę ale też wyraźnie napisałem, że jedna stałka to zbyt mało aby porównywać
zestawienie wrzuciłem z ciekawości
a Ty widzisz jakieś konkretne dziury, które przemawiają za danym mocowaniem?
[ Dodano: Sro 09 Mar, 2011 16:30 ]
jaad75 napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | AF Pentax FA 77/1.8 AL Limited - od 3325 PLN do 4379 PLN | Można kupić znacznie taniej.
Gwoli ścisłości, to zapomniałeś jeszcze o DA70/2.4 w PL od ok. 2000 zł. |
update i tak, wiem - cześć z tych obiektywów można wyłowić w lepszej cenie ale chciałem dane z jednego źródła, aby poglądowo
pabloitaliano - Sro 09 Mar, 2011
Przepraszam bardzo Pana RB .
Zapewne Macie rację Drodzy Forumowicze-pewnie lepiej wziąć starsze body (Nikon D90) a resztę pieniędzy zainwestować w szkła.
hijax_pl - Pią 11 Mar, 2011
pabloitaliano napisał/a: | pewnie lepiej wziąć starsze body (Nikon D90) a resztę pieniędzy zainwestować w szkła. | W przypadku D90 akurat nie jest to zły pomysł
Jazzzu - Pon 21 Mar, 2011
a dlaczego d7000 nie miał testu na optyczne.pl? ciekawe ile wyprodukowanych sztuk poszło do sprzedaży z brudną matrycą, hit pixelami i błędnym AF...
kozidron - Pon 21 Mar, 2011
Jazzzu napisał/a: | a dlaczego d7000 nie miał testu na optyczne.pl? ciekawe ile wyprodukowanych sztuk poszło do sprzedaży z brudną matrycą, hit pixelami i błędnym AF... |
4 strony o przepisywaniu "mądrości" z internetu i mozna jeszcze te 3 "wpadki" połączyć z brakiem testu na optycznych, ja zdecydowanie myślę że to spisek grubymi nićmi szyty
bluebird - Wto 12 Kwi, 2011
Chyba trochę koledzy przesadzacie z tym strasznym wyzyskiem i cenami na niekorzyść Sony. Fakt - systemowe szkła w Sonym są drogie, ale oprócz Zeissa jest jeszcze stara poczciwa Minolta oraz inni producenci. Wydaje mi się że niechęć do tej marki wynika z czegoś zupełnie innego. Rozumiem że niektórych kłuje w oczy pomarańczowy kolor i napis na S ale to już jego problem. Dla mnie ważne jest to czy sprzęt spełnia moje oczekiwania i co ma w środku, a nie jakie ma logo na zewnątrz. Według mnie jeśli weźmiemy do porównania sprzęt w podobnym zakresie cenowym różnych producentów to otrzymamy bardzo zbliżone jakościowo produkty. Sam kiedy wybierałem lustrzankę wahałem się pomiędzy A500 a D90 i przy wyborze kierowałem się nie emocjami i sentymentem do konkretnej marki ale czy sprzęt odpowiada moim wymaganiom. I ponieważ miałem możliwość porównania i jakość zdjęć na A500 i D90 była podobna, zdecydowałem się na aparat Sony ze względu na lepszą funkcjonalność.
jaad75 - Wto 12 Kwi, 2011
bluebird napisał/a: | zdecydowałem się na aparat Sony ze względu na lepszą funkcjonalność. | Hę??? A czym się ta lepsza funkcjonalność objawiała?
P.S. Bardzo lubię pomarańczowy kolor, zwłaszcza w połączeniu z czarnym, czy szarym...
MC - Wto 12 Kwi, 2011
bluebird, dosyć ryzykowne twierdzenie co do funkcjonalności
hijax_pl - Wto 12 Kwi, 2011
Pewnie AF a LV i inne wodotryski w menu
RB - Wto 12 Kwi, 2011
MC napisał/a: | bluebird, dosyć ryzykowne twierdzenie co do funkcjonalności |
Powiedzmy, że ocena funkcjonalności i ergonomii to ocena względna. Wszystkie oceny tyczące tej sfery są ryzykowne. A punktacje to już... hohohoooo
jaad75 - Wto 12 Kwi, 2011
RB napisał/a: | Powiedzmy, że ocena funkcjonalności i ergonomii to ocena względna. | Jednak ilość rolek oraz wielkość i typ wizjera dość zdecydowanie pozycjonują korpusy w kategorii funkcjonalności...
RB - Wto 12 Kwi, 2011
bluebird napisał/a: | Chyba trochę koledzy przesadzacie z tym strasznym wyzyskiem i cenami na niekorzyść Sony. Fakt - systemowe szkła w Sonym są drogie, ale oprócz Zeissa jest jeszcze stara poczciwa Minolta oraz inni producenci. Wydaje mi się że niechęć do tej marki wynika z czegoś zupełnie innego. Rozumiem że niektórych kłuje w oczy pomarańczowy kolor i napis na S ale to już jego problem. |
Przepraszam bardzo, ale wydaje mi się, ze Twoja analiza jest.... hmmm... dość płytka.
To tak trochę po macierewiczowsku albo po Prezesowemu (przez wielkie P...is) - że jest spisek i że kolor kłuje w oczy...
Ocena marki wiąże się raczej z konsekwencjami wybrania konkretnych metod realizacji nadrzędnego celu firmy, czli tego że Sony chciało zwiększyć sprzedaż i ewentualne zyski. Cyfrowość a la Minolta pokazała, ze zachowawczość może oznaczac katastrofę. Sony nie powalczy z Canonem i Nikonem bronią które te firmy mają świetnie opanowana. Oni robią doskonałe lustrzanki i trudno byoby przekonac klientów do siebie powielając to samo, nawet jeśliby (hipotetycznie) zrobiło się to lepiej.
W takim razie trzeba zrobić coś innego, nowego i sprzedac to ludziom jako lepszą alternatywę. Tak Sony robi z SLT. Ale niestety, nie jest to produkt którey przełkną gładko ludzie od pewnego czasu przyzwyczajeni do starych rozwiązań, gdyż cóż... nie jest to coś bezdyskusyjnie lepszego tylko po prostu coś innego. Ma swoje zalety i swoje wady. Każdy musi ten rachunek wad i zalet przeprowadzić samodzielnie.
Aby nie było - to nie jest tak wcale, że Sony to firma rozwojowa i nowoczesna a reszta okopała sie na starych rozwiazaniach... Nie. Nawet Sony nie próbuje kreować takiego wizerunku. Po prostu Sony szuka innego targetu, chce wychować sobie klienta który widzi fotografię i okolice tak jak widzi to Sony.
Może stad ta niechęć?
Może stad, ze zamiast robić świetny aparat z duperelami, które moga sie przydac to konstruują jakieś wodotryski pod kątem fotografa nowego pokolenia? Ja rozumiem, ze drugie kółko czy podnoszenie lustra niesprzężone z samowyzwalaczem to mało kogo obchodzi... ale obchodzi niektórych gości którzy tu piszą. W tym mnie, nota bene posiadającego starożytny korpus tej marki (w którym jeszcze sie słynny 'plastikowy' bagnet nie połamał i który robi całkiem niezłe zdjęcia).
[ Dodano: Wto 12 Kwi, 2011 13:39 ]
jaad75 napisał/a: | RB napisał/a: | Powiedzmy, że ocena funkcjonalności i ergonomii to ocena względna. | Jednak ilość rolek oraz wielkość i typ wizjera dość zdecydowanie pozycjonują korpusy w kategorii funkcjonalności... |
Ojjjj.... Jak by tu powiedzieć, gdyby SLT i zwyke lustrzanki oceniać po funkcjonalności ze skrzywieniem raczej SLT-owskim to zwykłe przędłyby cienko Wide niektórzy bardzo aktywni uczestnicy tego forum. Byłoby bezsensem zarzucać im stronniczośc i ignorancję. Bo oni po prostu o innej funkcjonalności mówia
A prawda, ze 2 kólka z SLT to lepsze niż jedno kólko i SLT
Baku - Wto 12 Kwi, 2011
Sony miało (ma) w swojej ofercie korpusy które mogą być kuszące dla niewychowanych fotografów. A700/A850/A900. Mają wszystko co trzeba i nic poza tym. Są tak konserwatywne, że aż dziw bierze, że są produktami Sony. Stety lub raczej niestety Sony nie bardzo ma chęć tą linię rozwijać.
RB - Wto 12 Kwi, 2011
Baku napisał/a: | Sony miało (ma) w swojej ofercie korpusy które mogą być kuszące dla niewychowanych fotografów. A700/A850/A900. Mają wszystko co trzeba i nic poza tym. Są tak konserwatywne, że aż dziw bierze, że są produktami Sony. Stety lub raczej niestety Sony nie bardzo ma chęć tą linię rozwijać. |
Sa, moim spaczonym zdaniem a900 to najfajniejszy korpus na rynku poniżej 10 tysięcy.
No i to jest taki ryzyk-fizyk: włazić w a900 czy nie Czy może nastepca pojawi się jako a99
hijax_pl napisał/a: | Pewnie AF a LV i inne wodotryski w menu |
A żebyś wiedział, że możliwość robienia zdjęć w trybie LV z szybkim AF gdzie obraz oglądamy z dodatkowej matrycy w oparciu o detekcje fazy czego nie ma w innyh systemach jest bardzo wygodne (wiem wiem puryści będa oburzeni jak można robić zdjęcia inaczej niż przez wizjer). Ponadto odchylany LCD jest bardzo przydatny szczególnie kiedy chcemy zrobić zdjęcie z nad głowy lub z nad ziemi. A500 w zestawieniu z D90 wydał mi się bardziej ergonomiczny i wygodny - po prostu bardzo dobrze leżał mi w ręku. I tyle.
P.S. A czy takim wodotryskiem nie jest możliwość kręcenia filmów lustrzanką? Wydaje mi się, że tego służą chyba kamery. W porównaniu z D90 akurat A500 jest aparatem fotograficznym a nie kamero-aparatem.
MC - Wto 12 Kwi, 2011
bluebird napisał/a: | obraz oglądamy z dodatkowej matrycy w oparciu o detekcje fazy czego nie ma w innyh systemach |
Bardzo ładnie przepisany slogan reklamowy
bluebird napisał/a: | odchylany LCD jest bardzo przydatny |
Czasami się przydaje, ale odchylany również na boki, bo tylko góra-dół trochę zmniejsza funkcjonalność.
bluebird napisał/a: | A500 w zestawieniu z D90 wydał mi się bardziej ergonomiczny i wygodny |
Twoje prawo, bo jest to kwestia indywidualna.
Co do AF w LV, mi wystarcza samo LV z którego korzystam sporadycznie.
MC napisał/a: | slogan reklamowy |
Ok może i slogan reklamowy, ale akurat AF na LV z drugiej matrycy bardzo dobrze działa i sprawdza się w praktyce
MC - Wto 12 Kwi, 2011
Że bardzo dobrze działa to się zgadzam.
hijax_pl - Wto 12 Kwi, 2011
Jest tylko dość spora, subiektywna odległość pomiędzy słowami "działa" a "potrzebny"
|
|