|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon 3100, 5000 czy D90, albo Canon?
mirko-slavko - Nie 06 Mar, 2011 Temat postu: Nikon 3100, 5000 czy D90, albo Canon? Witam
Proszę o sugestie.
Jestem raczej początkujący, do tej pory mam Nikona - analoga i jestem zadowolony. Jestem człowiek starej daty - zdjęcia lubię oglądać głównie wywołane, w albumie (oczywiście w przypadku posiadania cyfrówki proporcje zrobionych a wywołanych zdjęć się zmienią). 80% zdjęć powstaje na wakacjach - głównie góry i plener, a także portrety i miasta. Pozostałe 20% to imprezy głównie domowe, występy w przedszkolach itp.
Oprócz analoga córka ma też jakąś cyfrówkę Canona, trochę można w niej coś więcej ustawić niż tylko wybrać tryb auto.
Do tej pory obiektyw o ogniskowej 27-100 w miarę wystarcza, przydałoby się więcej w górnym zakresie.
Moje typy jak w temacie 3100D + 18-105 VR, 5000D + 18-105 VR lub D90 + 18-105VR.
Jak widać przeznaczyć teoretycznie mogę do około 3500, co nie znaczy, że muszę poruszać się w górnej kwocie.
Po co mi lustrzanka? Bo mam teraz analogową i doceniam możliwość pogrzebania w ustawieniach, manualny wybór pól ostrości (tu ważńy jest szybki dostęp w menu) i szybkość zooma - mam na myśli przewagę ruchu ręką, a nie oczekiwanie na silniczek.
Mam też dziwne "nielustrzankowe" zachcianki - waga jak najmniejsza, nie chcę nosić 2 obiektywów, nie chcę za parę lat zmieniać, bo mi się znudzi, czy nie spełni oczekiwań - to ma być zakup na wiele lat. Przy okazji z racji np przedszkolnych występów - nagrywanie filmów wskazane.
Czy w moim przypadku kupno np D90 ma sens? Może Canon? Proszę o opinie.
hijax_pl - Nie 06 Mar, 2011
Skoro mirko-slavko napisał/a: | do tej pory mam Nikona - analoga i jestem zadowolony. | .. to.. mirko-slavko napisał/a: | D90 + 18-105VR. |
Sunders - Nie 06 Mar, 2011
mirko-slavko napisał/a: | zachcianki - waga jak najmniejsza, nie chcę nosić 2 obiektywów, nie chcę za parę lat zmieniać, bo mi się znudzi, czy nie spełni oczekiwań - to ma być zakup na wiele lat. Przy okazji z racji np przedszkolnych występów - nagrywanie filmów wskazane.
Czy w moim przypadku kupno np D90 ma sens? |
Nie.Kup D3100+18-105VR.
Najlżejszy,najnowszy,ma najlepszy zapis video.
mirko-slavko, a jakie masz szkła nikkora?
devgru - Nie 06 Mar, 2011
Jakie masz obiektywy z tego analoga?
Jeżeli coś ciekawego, co wymaga śrubokręta, to d90. Jeżeli nie, to d3100, bo... jest mniejszy, a to dla Ciebie ważne(jak napisałeś).
mirko-slavko - Nie 06 Mar, 2011
Mam jedynie zwykłe 28-100 1:3,5-5,6 G
W czym 3100D jest lepszy w filmowaniu od D90?
Waga jest o tyle istotna, że w dużym stopniu aparatu będzie używać także moja żona, a raczej oboje wielkich dłoni nie mamy. Ale to jeszcze muszę sprawdzić organoleptycznie, bo różnica około 200g to niemało.
Przy okazji proszę o wyjaśnienie stwierdzeń, że autofocus w trybie video nie działa. Ostrość nastawiam ręcznie - pokrętłem manualnej ostrości? A co z zoomem? Dziś nagrywam na cyfrowym Canonie czasem krókie filmiki i jest ok, wiadomo jakość jest jaka jest, ale czy to można porównać jakoś w obsłudze? W lustrzance nagrywanie będzie bardziej upierdliwe?
Tak, ostrość ustawiasz pokrętłem do zmiany ostrości. Nie działa Auto Focus.
Zoom? To przecież lustro z obiektywem, a nie małpka - tylko ręcznie
D90 - 1280x720
D3100 - 1920 x 1080
Co co wagi... sprawdź w jakimś sklepie organoleptycznie.
mirko-slavko napisał/a: | W czym 3100D jest lepszy w filmowaniu od D90? | Nagrywa FullHD i ma jakiś tam AF podczas filmowania. mirko-slavko napisał/a: | aga jest o tyle istotna, że w dużym stopniu aparatu będzie używać także moja żona, a raczej oboje wielkich dłoni nie mamy. | No to faktycznie lepszy D3100, choć nie będziesz miał z nim AF z tym szkiełkiem swoim. Za to D90 już będzie normalnie AFem kręciło.. mirko-slavko napisał/a: | rzy okazji proszę o wyjaśnienie stwierdzeń, że autofocus w trybie video nie działa. | No po prostu aparat sam jej nie ustawia. mirko-slavko napisał/a: | Ostrość nastawiam ręcznie - pokrętłem manualnej ostrości? A co z zoomem? | Ostrość ręcznie, zoom też ręcznie... mirko-slavko napisał/a: | W lustrzance nagrywanie będzie bardziej upierdliwe? | W porównaniu do kamer - tak.
Dodam jeszcze, że nagrywanie z działającym AF ma ten minus, że przy niektórych obiektywach nagrywa się dźwięk silniczka podczas automatycznego ostrzenia.
http://www.youtube.com/watch?v=yYAQEj_uqc8
Dlatego lepiej jest ostrzyć ręcznie
jaad75 - Pon 07 Mar, 2011
devgru napisał/a: | Dlatego lepiej jest ostrzyć ręcznie | Nie tylko dlatego...
Baku - Pon 07 Mar, 2011
Jeśli D90 nie okaże się zbyt duży/ciężki to do robienia zdjęć jest to lepsza propozycja, choć filmik też się da nim nakręcić.
Do tego 18-105VR i 35/1.8 lub 50/1.8 w zależności od preferencji.
mirko-slavko - Sro 13 Kwi, 2011
Wracam do tematu, bo dla mnie cały czas aktualny. Kasa jest, z wyborem bardzo mi się nie spieszy - powiedzmy, że wystarczy mi miesiąc przed wakacjami, żeby względnie opanować podstawy, więc jeszcze chwilę mam na wybór. Czytam dużo i oczywiście mętlik większy.
Ostatni faworyt Nikon d3100 + 18-105VR został wyparty przez d5100 z tym samym szkłem, ale jak zobaczyłem cenę tj 3700, to trochę przesada i za duża różnica. Poza tym to, co uważałem za atut w przypadku d3100 - kręcenie filmów z autofokusem, zaczynam zastanawiać się, czy brak manualnej regulacji to jednak nie wada.
Skłaniam się nieśmiało ku Canonie 550d + 18-135IS - cenowo pomiędzy d3100 a d5100, chyba lepsze filmowanie, obiektyw (?) co do zdjęć to rozstrzygnięcia nie ma - każdy swoje będzie chwalił. Co do tego jak mi to leży - a wszystko mi prawie dobrze leży
Jeszcze chwilę się pozastanawiam, jakby co zapraszam do dalszych sugestii.
Baku - Sro 13 Kwi, 2011
Można w tym wypadku powiedzieć, że cena odpowiada wartości korpusów, bo ja ustawiłbym je w/g następującej kolejności (najwyżej ten, który wydaje mi się najciekawszy)
D5100
500D
D3100
hijax_pl - Sro 13 Kwi, 2011
No i trzeba pamiętać, że cena D5100 to na razie tylko cena sugerowana... Jeszcze go w sprzedaży nie ma. A jak już będzie to pewnie z każdym tygodniem będzie spadać
FuzBal - Sro 13 Kwi, 2011
ale ja nie sadze ze do wakacji zejdzie ponizej ceny d90 a w takim wypadku wiadomo co lepiej brac...
krzysztoff77 - Czw 14 Kwi, 2011
5100 wygląda zachęcająco. Ale czy warto w tym momencie przepłacać za nowość?
Skoro jesteś przyzwyczajony do Nikona oraz funkcja filmowania jest dla Ciebie istotna ja skłaniałbym się ku 3100. Recenzje użytkowników są bynajmniej zachęcające. 18-105VR jest chyba najczęściej polecany jako podstawowy obiektyw.
maput - Czw 14 Kwi, 2011
Jak się nie spieszy to poczekałbym aż ceny D5100 się ustabilizują.
ps. Jak to jest, że 90% ludzi nie potrafi używać i nie zna znaczenia słowa "bynajmniej"...
jaad75 - Czw 14 Kwi, 2011
maput napisał/a: | ps. Jak to jest, że 90% ludzi nie potrafi używać i nie zna znaczenia słowa "bynajmniej"... | Może nie aż 90%, ale i tak mnie to zdumiewa...
Usjwo - Pią 15 Kwi, 2011
Ewolucja jezyka . Kiedys swetr tez byl niedozwolony, a teraz mozna. Jak juz 90% uzywa inaczej to juz czas zmienic
jaad75 napisał/a: | maput napisał/a: | ps. Jak to jest, że 90% ludzi nie potrafi używać i nie zna znaczenia słowa "bynajmniej"... | Może nie aż 90%, ale i tak mnie to zdumiewa... |
Poprawne to nie jest, ale mnie bynajmniej, to nie zdumiewa , gorsze pomylki sie zdarzaja.
Sunders - Pią 15 Kwi, 2011
maput napisał/a: | ps. Jak to jest, że 90% ludzi nie potrafi używać i nie zna znaczenia słowa "bynajmniej"... |
IMO chyba dlatego, że to słowo zostało wyparte przez najzwyklejsze "nie"
jaad75 - Pią 15 Kwi, 2011
Sunders, Usjwo, to po co z upodobaniem używać "wypartego" słowa, którego znaczenia się nie rozumie?
RB - Pią 15 Kwi, 2011
jaad75 napisał/a: | maput napisał/a: | ps. Jak to jest, że 90% ludzi nie potrafi używać i nie zna znaczenia słowa "bynajmniej"... | Może nie aż 90%, ale i tak mnie to zdumiewa... |
A tam zdumiewa... to 'normalna' w pełni akceptowalna przez oficjalny system oświaty dysleksja. Goście słabo słyszą, różnic między 'przynajmniej' a 'bynajmniej' nie słychać to i pisze się tak samo... Papier 'na dyslektyka' jest, jest dodatkowe kilkanaście minut na egzaminach, jest się happy A ja już zaliczyłem studenta, który na ćwiczeniach rachunkowych powoływał się na... dyskalkulię (tzn. ja zaliczyłem studenta, ale niestety - student nie zaliczył przedmiotu )
Tu są goście którzy potrafią napisać 'dysorcja' - z kontekstu wynika że ta kompilacja dys- (leksji?) a aortą oznacza najzwyklejszą dystorsję.
krzysztoff77 - Pią 15 Kwi, 2011
Bynajmniej nie miałem zamiaru swoim lapsusem językowym sprawić, aby dyskusja tak dalece odbiegła od tematu.
Fotografia, ortografia- nawet podobnie brzmiące słowa
Obiecuję, że się poprawię.
P.S.
Nadal polecam D3100
konczako - Pią 15 Kwi, 2011
RB napisał/a: | jaad75 napisał/a: | maput napisał/a: | ps. Jak to jest, że 90% ludzi nie potrafi używać i nie zna znaczenia słowa "bynajmniej"... | Może nie aż 90%, ale i tak mnie to zdumiewa... |
A ja już zaliczyłem studenta, który na ćwiczeniach rachunkowych powoływał się na... dyskalkulię (tzn. ja zaliczyłem studenta, ale niestety - student nie zaliczył przedmiotu )
|
No jak juz tak czepiamy sie słówek to można podyskutować o różnym znaczeniu słowa "zaliczyłem" panie profesorze. .
Sunders - Pią 15 Kwi, 2011
jaad75 napisał/a: | po co z upodobaniem używać "wypartego" słowa, którego znaczenia się nie rozumie? |
jaad75, zadałeś pytanie retoryczne?
Bobby - Sob 16 Kwi, 2011
maput napisał/a: | ps. Jak to jest, że 90% ludzi nie potrafi używać i nie zna znaczenia słowa "bynajmniej"... |
Moze zostalo ono sklejone z angielskiego by i polskiego najmniej..., no i niektorym sie wydaje ze to to samo co przynajmniej...
[ Dodano: Pią 15 Kwi, 2011 20:46 ]
RB napisał/a: | Tu są goście którzy potrafią napisać 'dysorcja' - z kontekstu wynika że ta kompilacja dys- (leksji?) a aortą oznacza najzwyklejszą dystorsję. |
Dystorsja to chyba jeszcze nie jest najzwyklejsza... Mysle ze najzwyklejsze to pewnie bedzie znieksztalcenie...
mirko-slavko - Sob 16 Kwi, 2011
Tudzież jednakowoż zaiste nadal niezdecydowanem pozostawszy, autor tegowoż wątka oczekującym na sugestyje co do omawianego ustrojstwa jest...
jurand - Sob 16 Kwi, 2011
mirko-slavko napisał/a: | Tudzież jednakowoż zaiste nadal niezdecydowanem pozostawszy, autor tegowoż wątka oczekującym na sugestyje co do omawianego ustrojstwa jest... |
Polać mu.
Bobby - Nie 17 Kwi, 2011
jurand,
za sam zeszuf juz warto polac...
mirko-slavko - Pią 22 Kwi, 2011
Mam kolejny zgryz. Przetestowałem dziś krótko d3100 i d90 zrobiłem zdjęcia i filmiki, efekty zabrałem do domu. Różnicy w zdjęciach nie widzę (nie miałem czasu pobawić się a i plener sklepowy był ograniczony) tzn jak na moje amatorskie oko oba OK.
Filmy - d90 ostrość manualnie, d3100 automatycznie - przewaga automatu nie jest zdecydowana w ostrzeniu, ale co innego mnie zaniepokoiło. Format nagranych filmów. D3100 - .mov, d90 - .avi. W komputerze wszystko czyta, ale mój telewizor nie widzi .mov (przynajmniej tego zrobionego d3100). A po to byłyby filmy, żeby sobie obejrzeć w TV. Oczywiście mogę przerobić format, ale po pierwsze chyba tracę jakość - widzę po "wadze" pliku, a po drugie film trwający minutę konwerterował się chyba ze 3. No nie jest moim celem ślęczeć przy komputerze i coś przerabiać i to tak długo, chcę wygody. Z tego co widzę Canony też zapisują w .mov
Coś na to poradzicie? Kupić d90?
maput - Sob 23 Kwi, 2011
D90 jest zdecydowanie lepszym aparatem niż D3100
Erais - Sob 23 Kwi, 2011
Sam niedawno wybierałem pomiędzy 3100, a D90- po przeczytaniu chyba wszystkich możliwych testów i recenzji wybrałem D90- na razie jestem w samozachwycie (kupiłem go 13 kwietnia). Moim skromnym zdaniem warto dopłacić i to bez dwóch zdań- to że bazuje na D300 mówi samo za siebie...
mirko-slavko - Sob 23 Kwi, 2011
To jeszcze jedna kwestia. Czy można nagrywać video poprzez wizjer? Wyobraziłem sobie sytaucję jak w dzisiejszy słoneczny dzień chcę coś nagrać i przez słońce mało co widzę na wyświetlaczu. Jeśli nagrywanie filmów jest tylko przez ekranik, to chyba trudno będzie ręcznie złapać ostrość (?) nie wiem, pytam o doświadczenia z d90 lub innymi, bo w przypadku d3100 może mało co widzę, ale wiem, że mogę automatycznie złapać ostrość.
No chyba, że można nagrywać widząc co się dzieje w wizjerze?
To jest ewentualna wada d90 wzgl. d3100, a druga to większa waga, choć przyznaję razem z żoną, że do obiektywu 18-105 lepszy korpus to d90 a nie d3100, ale mimo wszystko cięższy.
O plusach i przewadze d90 nad 3100 nie piszę, bo sami wiecie lepiej
hijax_pl - Sob 23 Kwi, 2011
mirko-slavko napisał/a: | Czy można nagrywać video poprzez wizjer? | W wizjerze będzie ciemnica. Jedynym rozwiązaniem by patrząc przez wizjer coś widzieć podczas nagrywania jest wizjer elektroniczny lub lunetkowy. No ale tego nie ma w sztandarowych konstrukcjach lustrzankowych. mirko-slavko napisał/a: | Wyobraziłem sobie sytaucję jak w dzisiejszy słoneczny dzień chcę coś nagrać i przez słońce mało co widzę na wyświetlaczu. | http://www.youtube.com/watch?v=z4kUDOLIsds lub inne tego typu wynalazki.
mirko-slavko - Sro 27 Kwi, 2011
Pomarudzę jeszcze. Idąc tropem wideofilmowania potrzebuję lustrzanki zapisujacej filmy w pliku .avi (jak pisałem wcześniej). Już prawie ręce me sięgają po d90, a tu widzę promocję w pewnej sieci - bez VAT, co powoduje, że różnica w cenie pomiędzy d90 a d5000 wynosi realnie 1100 zł (d90 nie ma już w tym sklepie w ofercie).
Wiem, że lepszy jest d90, ale czy jego plusy takie jak górny wyświetlacz, lepszy dostęp do funkcji itp. ma dla mnie amatora cenę 1100 zł? D5000 ma też dwie przewagi wzgl d90 jak ruchomy wizjer i mniejsza waga. Sam powinienem sobie odpowiedzieć, ale jakie jest wasze zdanie?
Może za tę różnicę dokupić stałkę i przekonać żonę, że lepsze zdjęcia czasem jej zrobię i jeszcze na kosmetyki zostanie
hijax_pl - Sro 27 Kwi, 2011
D90/D5000 nagrywają filmy korzystając z kodeka MJPEG i kontenera AVI
D3100/D5100 używają kodeka H.264 i kontenera MOV mirko-slavko napisał/a: | A po to byłyby filmy, żeby sobie obejrzeć w TV | Jakie kodeki wspiera odtwarzacz multimedialny w Twoim telewizorze? mirko-slavko napisał/a: | Wiem, że lepszy jest d90, ale czy jego plusy takie jak górny wyświetlacz, lepszy dostęp do funkcji itp. ma dla mnie amatora cenę 1100 zł? | Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć. Pamiętaj, że jest tam też wizjer na pryzmacie pentagonalnym, silnik AF, wyższa rozdzielczość tylnego LCD (dla niektórych to bardzo istotne).
komor - Sro 27 Kwi, 2011
Ten dylemat musisz rozwiązać sam, bo dla jednego przewagi D90 są nie do przecenienia, dla drugiego – nie. Moim skromnym zdaniem jest zgodnie z przysłowiem: czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Czyli dopóki nie zasmakujesz lepszej ergonomii to spokojnie można żyć z tym, co oferuje korpus typu D5000, w zamian mając dodatkowo stałkę 35/1,8G. A jak Cię fotografia wciągnie to za rok albo dwa wymienisz D5000 na coś nowszego i z wyższej półki, choćby D7000, który wtedy pewnie będzie już na wyprzedażach.
A tak na marginesie mała waga aparatu to nie zaleta, tylko cecha. A w dłuższej perspektywie, dla wielu osób to wada.
Tomasz_FK - Sro 27 Kwi, 2011
hijax_pl napisał/a: | mirko-slavko napisał/a: | Wiem, że lepszy jest d90, ale czy jego plusy takie jak górny wyświetlacz, lepszy dostęp do funkcji itp. ma dla mnie amatora cenę 1100 zł? | Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć. Pamiętaj, że jest tam też wizjer na pryzmacie pentagonalnym, silnik AF, wyższa rozdzielczość tylnego LCD (dla niektórych to bardzo istotne). |
Jeśli skusi cię kiedyś błyskanie, to niebagatelnym atutem jest jeszcze wbudowany sterownik CLS. Mając, nawet najprostszą byle systemową, lampę możesz zasmakować zdalnego sterowania. To jest naprawdę świetne!
Najtańszy statyw, parasolka plus może blenda i efekt może być naprawdę powalający.
hijax_pl - Sro 27 Kwi, 2011
Tomasz_FK napisał/a: | wbudowany sterownik CLS. | Fakt, nie dopisałem...
mirko-slavko - Nie 01 Maj, 2011
Kupiłem d90 18-105, na razie mam do nieco ponad 24h, więc jest testowanie i wspomaganie instrukcją.
Generalnie jak w domu - nikon to jest to (jako użytkownik analoga nikona), zaczynam rozumieć zachwalanie plusów lepszej ergonomii - 2 pokrętła, szybki wybór funkcji, a nade wszystko górny wyświetlacz. Myślę, że będzie dobrze. Jedynie muszę przyzwyczaić się do cechy tego apartu, jaką jest zdecydownie większa waga niż analoga - chyba zacznę ćwiczyć dłonie hehe.
Oczywiście jestem zadowolony z samego sprzętu, z efektów na pewno też będę (nie że coś nie tak - za mało okazji do testów)
Niniejszym dziękuję wszystkim za uczestnictwo w moim temacie, za cenne porady i ciepliwość.
Pozdrawiam
bikeman1 - Wto 21 Cze, 2011
Ok, więc ja odświeże troszke termat z racji tego ze mam podobny dylemat, tyle ze interesujące kwestie nie zostaly jeszcze opisane w tym temacie.
Mianowicie wybór moj jest pomiedzy modelami:
Nikon D3100 + Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR
oraz
Canon 550D + EF-S 18-55mm IS
Chodzi mi o jakosc zdjęć, ostrość. Czy w ogolnej kolorystyce tych dwoch marek/modeli jest taka zależność ze Nikon robi zdjęcia "cieplejsze" a Canon bardziej "surowe"? Jestem pół amatorem, wiem ze wiele zalezy od nastawien, ale porównywalem zdjecia robione w podobnych warunkach/nastawach.
Prosze o pomoc
komor - Wto 21 Cze, 2011
bikeman1 napisał/a: | Czy w ogolnej kolorystyce tych dwoch marek/modeli jest taka zależność ze Nikon robi zdjęcia "cieplejsze" a Canon bardziej "surowe"? |
Wieść gminna niesie, że Nikon robi na żółto a Canon na czerwono. A tak na poważnie, to jak coś Ci nie będzie pasować to sobie doregulujesz w ustawieniach JPG, czy ma być cieplej, zimniej, więcej/mniej koloru/kontrastu. Wszystkie te puszki mają takie możliwości ustawień.
Zwróć więcej uwagi na obiektywy. Do D3100 masz w zestawie polecany na tym forum całkiem udany 18-105 VR, co prawda plastikowiec ale chwalony. Do 550D masz tylko zwykłego kita 18-55 IS. Puszka z troszę wyższej półki, a obiektyw z niższej.
Dziękuje za odpowiedz:) Na stronie http://www.pixel-peeper.com/ przejzalem wiele zdjęć zrobionych Canonem 550d oraz Nikonem 3100, były to zdjęcia robione różnymi obiektywami w obu przypadkach i naprawde jak na moje amatorskie oko to Nikonem robi sie zdjęcia cieplejsze, przyjemniejsze dla oka, zdjęcia ktore można "poczuć"
lotofag - Wto 21 Cze, 2011
A zastanowiłeś się jakiemu postprocesowi (poczynając od profili w korpusie na programach do obróbki kończąc) mogły być poddane te zdjęcia?
dr11 - Wto 21 Cze, 2011
bikeman1, rzuć okiem na coś swojskiego http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13495
Taka dygresja w sprawie kolorów C i N.
Nad tym sie nie zastanawiałem, ale uwzględniłem to w rozważaniach. Z drugiej strony jeżeli ogladam zdjęcia robione Canonem, wstawione przez róznych ludzi z calego swiata i stwierdzam ze 90% wyglada na chlodne oraz ogladam roooożne zdjecia robione Nikonem i stwierdzam ze są ciepłe, to cos w tym musi byc.
No chyba ze wszyscy uzytkownicy z tego portalu umowili sie ze canoniarze przerabiaja swoje zdjecia na taka barwe, a nikoniarze na inna
hijax_pl - Wto 21 Cze, 2011
Masz skalibrowany monitor?
bikeman1 - Sro 22 Cze, 2011
tak
moronica - Sro 22 Cze, 2011
to wszystko sprawa subiektywna. sa i tacy, ktorzy porzucaja Nikona dla Canona bo uwazaja ze prosto z puszki daje bardziej naturalne kolory. dla mnie osobiscie Nikon wcale nie daje jakichs zauwazalnie zbyt cieplych barw, czesto nawet specjalnie robie przy slonecznej pogodzie zdjecia z pochmurnym balansem bieli by je ocieplic bo wychodza zbyt chlodno. zdjec z internetu bym nie porownywala gdyz to wszystko kwestia obrobki, doboru balansu, itp. nigdy nie wiesz co bylo przy nich majstrowane
hijax_pl - Sro 22 Cze, 2011
moronica napisał/a: | bo uwazaja ze prosto z puszki daje bardziej naturalne kolory. | Może będę brutalny, ale dla mnie to są osoby, którym po prostu na pewnych rzeczach nie zależy... Bo jak to rozumieć: ktoś kupuje lustro bo jakość, używa często trybu manualnego - bo kontrola i kreatywność, a jednak druga połowa procesu to stricte automat...
bikeman1 - Czw 23 Cze, 2011
Dziekuje Panowie za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie, nie bedzie to moze zwiazane z juz bezposrednio z tematem, ale dzwoniąc dzis do sklepu gdzie kupowalem tak apropos lornetke Nikona, mowie sprzedawcy ze zalezy mi na dobrej jakosci do 3000zl i ze biore pod uwage Nikona D3100 oraz Canona 550d, zaproponował mi Pentaxa K-r z dwoma obiektywami ( SMC DAL 18-55mm f/3,5-5,6 AL + SMC DAL 50-200mm f/4-5,6 ED )
Co Wy na taka propozycje w obliczu mojej sytuacji?
hijax_pl - Czw 23 Cze, 2011
Jest spoko.
Podobno ma bardzo dobre obiektywy kitowe, te ktore podalem w nawiasie wyzej. Tyle ze czytając rozne testy, opisują Pentaxa jako aparat dla amatorow, w porownaniu do Canona 550d ktory jest opisywany jako nawet pół profesjonalny.
bikeman1 napisał/a: | w porownaniu do Canona 550d ktory jest opisywany jako nawet pół profesjonalny. | Oj to gruba przesada... No ale może niektórzy mają potrzebę dowartościowywania się
B o g d a n - Czw 23 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | moronica napisał/a: | bo uwazaja ze prosto z puszki daje bardziej naturalne kolory. | Może będę brutalny, ale dla mnie to są osoby, którym po prostu na pewnych rzeczach nie zależy... Bo jak to rozumieć: ktoś kupuje lustro bo jakość, używa często trybu manualnego - bo kontrola i kreatywność, a jednak druga połowa procesu to stricte automat... |
A ja ich akurat rozumiem.
Kiedyś wybierało się odpowiedni film, papier i zakład wywołujący, aby mieć takie albo inne kolory.
Naciśnięcie spustu migawki kończyło amatorską fotografię, nie licząc tych, którzy bawili się w B&W z własnym powiększalnikiem.
Dziś nie każdemu się chce obrabiać zdjęcia w kompie, chcą się cieszyć zdjęciem prosto z aparatu. Zresztą dziś w aparaty pakuje się małego fotoszopa więc jak ktoś chce, zawsze może sobie poustawiać parę rzeczy jeszcze przed wciśnięciem guzika.
Nie przed ale po
Kim dla Ciebie jest amator?
hijax_pl napisał/a: | bikeman1 napisał/a: | w porownaniu do Canona 550d ktory jest opisywany jako nawet pół profesjonalny. | Oj to gruba przesada... No ale może niektórzy mają potrzebę dowartościowywania się |
Dobrze to zapytam jeszcze z innej strony
Który aparat z trzech wyzej wymienionych daje najwieksze mozliwości "rozbudowy" w miare z rozwojem własnych umiejętności?
moronica - Czw 23 Cze, 2011
paradoksalnie moze to byc Pentax ze wzgledu na dobra wspolprace ze szklami m42, ktorych jest masa na rynku wtornym
rowniez d90 bylby bardzo dobra opcja gdyz ma wbudowany silnik AF i bedzie w pelni wspolpracowal ze wszystkimi obiektywami Nikona AF i AF-D a nie tylko AF-I i AF-S jak d5000, d5100 i d3100
moronica, pentax tak, ale tylko jeśli sie myśli o rozbudowie w kierunku m42. Jak dla mnie to zbyt wąska oferta korpusów jednak. Zbyt mały wybór. Szkła fajne, ale szkła to nie wszystko...
moronica - Czw 23 Cze, 2011
no wiesz, jakby to wygladalo gdybym wciaz polecala Nikona
B o g d a n - Czw 23 Cze, 2011
hijax_pl napisał/a: | Nie przed ale po | No dobra, trochę przed, trochę po ...
hijax_pl napisał/a: | Kim dla Ciebie jest amator? | Sprzeciw!
|
|