forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Statyw do makro i nie tylko

mariusz-75 - Pon 07 Mar, 2011
Temat postu: Statyw do makro i nie tylko
Witam. Poszukuję statywu głównie do makro i krajobrazu. Ważne aby wysokość minimalna wynosiła najwięcej 20 cm a maksymalna co najmniej 150. Statyw po złożeniu raczej nie powinien przekraczać 45 cm. Udźwig 2,5-3 kg. Cena do 430 zł
W sumie upatrzyłem sobie Velbon ULTRA-LUXi L i ULTRA Velbon LUXI L II.
Nie bardzo wiem który wybrać cho skłaniam się do drugiej wersji, chyba że ktoś zaproponuje inny zestaw spełniający podane kryteria.
Dziękuje za wszystkie rady i sugestie

dr11 - Wto 08 Mar, 2011

Dobrym patentem jest łamana kolumna centralna, jeszcze lepszym jest odwracana a pełnię szczęścia daje przy tym pierścień mocowania statywowego do obiektywu :)
Zwykłą Sherpę możesz ustawić nad obiektem i podwiesić aparat. Będzie on jednak do góry nogami (dlatego wspomniałem o pierścieniu na obiektywie). Jeśli zastosujesz LiveView i wężyk/pilota do wyzwalania migawki nie będzie to problemem.

mariusz-75 - Wto 08 Mar, 2011

Zwykła Sherpa jest dla mnie za duża, i troche za ciężka, wolał bym coś bardziej małego i mobilnego, z LV nie będe korzystał. Aparat to D90 z 105 micro VR, w przyszłości może coś z zakresy 70-300
dr11 - Wto 08 Mar, 2011

mariusz-75, dla mnie nawet dobry, normalnie stabilny statyw okazuje się być zawsze za mało stabilny w makro :P Także nie wiem jak takie cudo się zachowa w okolicach 1:1 ;) Jak masz okazję pomacać to sprawdź. Może ktoś jeszcze się wypowie, bo sam używam patentu z odwracaniem kolumny centralnej.

Rzecz w tym że nie mam gdzie pomacać, i nie bardzo mi osobiście odpowiada odwracanie kolumny centralnej. Używałem Velbon Sherpa 600R ale był dla mnie za duży i niewygodny
dr11 - Wto 08 Mar, 2011

mariusz-75 napisał/a:
nie bardzo mi osobiście odpowiada odwracanie kolumny centralnej
Szkoda, bo można wtedy kadrować praktycznie z poziomu gruntu, ograniczeniem jest wysokość aparatu np. http://www.woophy.com/download/863347
Sherpę dałem za przykład. Wiem, że kloc, bo sam miałem :)

w modelach które podałem też się chyba do obrócić środkową kolumnę, jedno co mnie nurtuje to która głowica do makro bo tylko tym się różnią. Oba by mi idealnie weszły do plecaka
dr11 - Wto 08 Mar, 2011

A jakie głowice są do wyboru? :) Bo jeśli miałbym wybierać kulę czy 3d, to bym 3d wybrał.

Kulowa i 3d, z kulowa udzwig 3 kg a z 3d 2,5 kg
przemek1978 - Sro 09 Mar, 2011

podepnę się do wątku też właśnie zamierzam kupić statyw cena maks 400pln z przesyłka
I tu się zaczyna problem można powiedzieć że jestem podróżnikiem na rowerku:)
oraz lubię po dreptać po górach,wiec zależy mi by statyw był niski po złożeniu maks 50cm no i z racji mego wzrostu 185 przydało by się by maksymalna wysokość była około 145 wzwyż choć nie wiem czy nie będzie za niski ??
co sadzicie o tych stawach
Benro A-350 EX + BH-1
Velbon Ultra Max-i L
co sadzicie może ma ktoś jakieś doświadczenie,zastosowanie ogólne
Będę skazy na wasze :mrgreen: ponieważ u mnie nie ma sklepu fotograficznego,bede zamawiał przez internet

arietiss - Czw 10 Mar, 2011

Odwracanie kolumny centralnej jest OK przy zastanym, ale jesli chcemy dośietlać lampą i użyć dyfuzora, to strasznie nam się sprawa komplikuje. Chyba, że ściągniemy lampę z sanek i weźmiemy do ręki, ale to też nie jest bardzo poręczne.
hijax_pl - Czw 10 Mar, 2011

arietiss napisał/a:
Odwracanie kolumny centralnej jest OK przy zastanym, ale jesli chcemy dośietlać lampą i użyć dyfuzora, to strasznie nam się sprawa komplikuje
Fakt. Dodam tylko, że w takich sytuacjach można albo pozbyć się całkowicie kolumny centralnej albo zastosować krótką jej wersję. Dodatkowo moim skromnym zdaniem lampę zawsze warto zdjąć z sanek (no chyba, że robi za mastera) i postawić z boku/ doświetlić tło. Nawet przy zastanym.
mariusz-75 - Czw 10 Mar, 2011

prawdopodobnie zdecyduję się na Velbon Ultra Rexi L, trochę przekroczy budżet, ale idealny do makro, mały po złożeniu i udzwig 4 kg. Może nie będzie w pełni rozłożony ekstra stabilny, ale ma to być statyw na rózne wypady za miasto i spacery a nie do fotografowania w skrajnych warunkach
przemek1978 - Czw 10 Mar, 2011

fajny statyw dla mnie nie osiągalny ja wezmę tego chyba Benro A-350 EX + BH-1 glowica taka sobie ale z czasem można wymienić
lub Slik SPRINT PRO II 3 WAY

mariusz-75 - Czw 10 Mar, 2011

Sam bym wziął tego Benro, albo Benro Travel Angel A-168, tańszy nie nadwyrężał bym budżetu, tylko ta wysokość minimalna jest dla mnie za duża, do makro niezbyt pasuje.
Swoją drogą to dziwne statywy, tak szeroko się rozkładają a tak duża wysokość minimalna, jak by nie mogli zrobić środkowej kolumny dzielonej

przemek1978 - Czw 10 Mar, 2011

ja też głownie do makro ale nie wyrobie się cenowo
atrakcyjne cenowo są Triopo MT-128C ale mało wiadomości na ich temat

hijax_pl - Czw 10 Mar, 2011

przemek1978 napisał/a:
atrakcyjne cenowo są Triopo MT-128C ale mało wiadomości na ich temat
Bo to nowe chińczyki ;)
przemek1978 - Pią 11 Mar, 2011

tak oglądam oglądam i chyba mam cos ciekawego dla siebie
Velbon statyw ULTRA LUXi-L II
Co o nim sądzicie ????

pawkon - Pią 11 Mar, 2011

Ja polecam Velbon Sherpa 600R. Statyw idealny jak do makro. Nie za lekki, nie za ciężki. Taki w sam raz. Głowica płynnie pracuje. Można odwrócić kolumnę centralną a nawet ją rozkręcić . Nogi statywu mają 3 poziomy rozstawienia a przy najniższym można zrobić tzw. "pająka". Cena też nie wygórowana.
mariusz-75 - Pią 11 Mar, 2011

Miałem 600R i sprzedałem, za duży, za ciężki, robiłem nim makro ale czasem jednak było za wysoko.
Mam teraz coś fajnego na oku, ale cholerstwo drogie choć spełnia wszystkie moje wymagania, czyli lekki nie duży po złożeniu, wysokość robocza min. ok. 12 cm a max. 157cm.
Jak mi wypali z kasą to opisze.

przemek1978 - Wto 05 Kwi, 2011

witam nie będę zakładał nowego wątku bo to bez sensu
Mam pytanie czy jest możliwość gdzieś zakupienia szyny do macro do ULTRA LUXi-L II ???

Daniel*1977 - Wto 19 Kwi, 2011

A czy o takim wynalazku ktoś z Was słyszał?
Szukam w miarę nie drogiego statywu, który ma niską roboczą wysokość, ten ma 23cm a oprócz tego głowice można zamontować na obu końcach.
Cena jest niewygórowana, ale nie wiem jak ma się do produktu.
http://allegro.pl/statyw-...1552327865.html

Czy lepiej dołożyć jeszcze jednak i cieszyć się innym :)

dr11 - Wto 19 Kwi, 2011

Daniel*1977, wypowiem się o głowicy. Według mnie jest tragiczna. Plastik i to przekładanie do pionu nie wróżą jej używalności :P
Daniel*1977 - Sro 20 Kwi, 2011

No właśnie chyba jednak trzeba zainwestować :)
arietiss - Czw 21 Kwi, 2011

A może najlepszym rozwiązaniem jest kolumna boczna? Przykładowo:
http://allegro.pl/promocj...1559791480.html
Dobry statyw i do wszystkiego innego by był... Jak by się ktoś wypowiedział jak sprawdza się takowy do makro?

hijax_pl - Czw 21 Kwi, 2011

arietiss napisał/a:
Jak by się ktoś wypowiedział jak sprawdza się takowy do makro?
Bardzo dobrze - miałem te nogi i byłem zadowolony :)
komor - Czw 21 Kwi, 2011

…a teraz ja je przejąłem i nie narzekam. Z tym, że z lustrem i czymś cięższym niż plastikowy obiektywik, na maksymalnym wysuwie tej kolumny w trybie bocznym, trzeba używać wężyka i MLU, bo już się gibocze. Szczególnie, że głowicy lekkiej też nie mam do tego. Ale do maleństwa typu NX100 powinno być aż nadto. W normalnym trybie pracy statyw jest stabilny i wygodny. Tylko ciężki kloc, ale wiadomo, że nie jest to żaden karbon.
Dyzmard - Czw 21 Kwi, 2011

świetny statyw, zgadzam się z przedmówcami, komor, oj tam ciężki, po prostu solidny :)
komor - Czw 21 Kwi, 2011

Z założonym 410 Junior, a do tego trzy statywy na lampy, parę modyfikatorów i trzy plecaki na plecach – daje czasem w kość. :)