forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw i Lampa dla Stomatologa - Implantologa

kapi - Pon 07 Mar, 2011
Temat postu: Obiektyw i Lampa dla Stomatologa - Implantologa
Witam.

Szukam pomocy przy kompletowaniu zestawu dla stomatologa. Musimy wykonywać zdjęcia makro zębów i implantów.

Posiadam aparat Sony A300.

Potrzebuję kupić obiektyw makro, który poradzi sobie z tym zadaniem, a także lampę błyskową.

Ostrzegam, że dopiero się uczę i nie wszystko będę rozumiał od razu.

Pozdrawiam,
Kapi

maput - Pon 07 Mar, 2011

Do tego to lampa chyba pierścieniowa by się przydała...
komor - Pon 07 Mar, 2011

O tej godzinie nie mam siły wymyśleć, do jakiego działu przenieść post pytający zarówno o lampę jak i obiektyw :) , ale kapi, być może jakieś interesujące informacje znajdziesz w tym wątku: Jaki obiektyw do zdjęć dentystycznych? I akurat też pytanie dotyczyło systemu Sony Alfa.
MM - Wto 08 Mar, 2011

Doradzałęm kilku ludziom w sklepie sprzęt do tego przeznaczony. Do dzisiaj z niego korzystają. Generalnie konieczne jest szkło macro i lampa pierścieniowa. Bez tego nie można się obyć. Aparat może być tak naprawdę dowolny choć są takie sporo lepsze od jakiegoś A300...
Sunders - Wto 08 Mar, 2011

kapi napisał/a:
Szukam pomocy przy kompletowaniu zestawu dla stomatologa.

Czy jest na forum stomatolog :?: :smile:
kapi napisał/a:
Musimy wykonywać zdjęcia makro zębów i implantów.

Posiadam aparat Sony A300.

Potrzebuję kupić obiektyw makro, który poradzi sobie z tym zadaniem, a także lampę błyskową.

Nie potrzebujesz.Wystarczy do tego kompakt :idea: .
A jak musisz, to kup SAL-50M28 i sprawdź czy nie wystarczy Ci oświetlenie, które masz w unicie :smile: .

kapi - Wto 08 Mar, 2011

Sunders napisał/a:

Czy jest na forum stomatolog :?: :smile:

Stomatologiem jest moja Rodzicielka, natomiast ja jestem abiturentem i staram się dostać na wydział lekarski :twisted:

Sunders napisał/a:

Nie potrzebujesz.Wystarczy do tego kompakt :idea: .
A jak musisz, to kup SAL-50M28 i sprawdź czy nie wystarczy Ci oświetlenie, które masz w unicie :smile: .

Generalnie zapotrzebowanie jest na aparat "mobilny" - nieuzależniony od sali i gabinetu. Dr.Mama robi masters of implantology za granicą, i tam średnio da się zabrać oświetlenie z unitu. :cry:

SAL-50M28 - on ma chyba za małą ogniskową ( 75mm). Przeczytałem dzięki Komorowi w wątku Jaki obiektyw do zdjęć dentystycznych?, że to spowodowałoby "włożenie" całego aparatu w paszczę pacjenta i światło nie miało by jak wpaść. Potrzebne jest chyba ok 100mm. :?:

RLAM Lampa błyskowa / Lampa wideo link do lampy na Sony.pl czy może być coś tańszego? ( zapewne niejedna lampa jest lepsza, więc proszę o propozycję :wink: )

ophiuchus - Wto 08 Mar, 2011

kapi, niejedna lepsza lampa kosztuje nawet dwa razy więcej więc do takich zastosowań ten ring byłby chyba całkiem przyzwoity. Do tego jakaś setka makro i powinno dać radę, niestety na sonowskich obiektywach kompletnie się nie znam ;)

[ Dodano: Wto 08 Mar, 2011 22:24 ]
O taki?

http://www.optyczne.pl/in...499&typ=0&moc=0
http://www.sony.pl/produc...nses/sal-100m28

ale tanio nie jest: http://www.ceneo.pl/283311

Sunders - Wto 08 Mar, 2011

kapi napisał/a:
Dr.Mama robi masters of implantology za granicą, i tam średnio da się zabrać oświetlenie z unitu.

"Za granicą" nie używa w pracy oświetlenia bezcieniowego :???:
kapi napisał/a:
SAL-50M28 - on ma chyba za małą ogniskową ( 75mm).

Ma 50mm :smile:
kapi napisał/a:
Przeczytałem dzięki Komorowi w wątku Jaki obiektyw do zdjęć dentystycznych?, że to spowodowałoby "włożenie" całego aparatu w paszczę pacjenta i światło nie miało by jak wpaść

To przesada :smile:
kapi napisał/a:
Potrzebne jest chyba ok 100mm.

Z jakiej odległosci w takim razie chcesz robić te zdjęcia i jakie odwzorowanie chcesz uzyskać?

ghost - Wto 08 Mar, 2011

rlam trzeba unikać, to nie flesz, tylko diody LED.

obiektywy - jeżeli używka to MAF 100f/2.8, jeśli nówka to zadowoliłbym się np sigmą 105. sonowska 100 jest nietania.
do tego flesz makro. dedykowany sonowski jest tylko dwupalnikowy i droooogi, może warto popatrzeć na pierścień delty. cena jest podejrzanie niska... ale może da radę.

kapi - Sro 09 Mar, 2011

Sunders napisał/a:

To przesada :smile:

Czyli 50mm da sobie radę, jeżeli dołożymy do tego lampę pierścieniową? :?:

maput - Sro 09 Mar, 2011

Myślę że odwzorowanie 1:1 nie jest Ci potrzebne. 1:3 starczy, a w takim przypadku spokojnie będziesz mógł robić zdjęcia z większej odległości, bez wkładania obiektywu w paszczę.
moronica - Sro 09 Mar, 2011

tyle ze zazwyczaj 50tki (te 1.2-1.8) nie daja skali 1:3 tylko tak cos kolo 1:6
najtansza stalka z tego co widze to sony 30mm, potem sigma 50mm 2.8

MC - Sro 09 Mar, 2011

Mówimy o 50/2.8 macro, przypominam.
kapi - Sro 09 Mar, 2011

Już chyba wiem jaki wezmę obiektyw - Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] MACRO
Link do testu tutaj

Co do oświetlenia lekko zmieniłem plan. Zakupię cały system firmy doctorseyes.

MC - Sro 09 Mar, 2011

A co akurat do tego obiektywu Ciebie skłania?
kapi - Wto 15 Mar, 2011

Wyczytałem na stronie specjalistycznej, dotyczącej foto w stomatologii, że ten obiektyw najlepiej się sprawdza z systemem doctorseyes i soniakiem.