|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - filtry a obiektywy
mefiu666 - Pon 07 Mar, 2011 Temat postu: filtry a obiektywy od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem nikona d90 + 18-105. I moje pytanie: Jak posiadacie kilka obiektywów o różnych średnicach, to do każdego macie osobne filtry, czy stosujecie przejściówki?
I jeszcze jakby mi jakiś nikoniarz powiedział, czy marumi dhg 67mm slim c-pl dobrze współpracuje z nikkorem 18-105.
moronica - Pon 07 Mar, 2011
osobiscie to przejsciowek nie stosuje bo zawsze uzywam oslony przeciwsloneczne a przejsciowki moga to uniemozliwic. z szerokiego kata praktycznie nie zdejmuje polara a na jednym z tele mam UV by nie zasysal przodem wiecej paprochow niz juz ma, na pozostalych nie uzywam filtrow. zreszta tu ci zaraz koledzy powiedza, ze UV sa bez sensu
hijax_pl - Pon 07 Mar, 2011
mefiu666 napisał/a: | czy marumi dhg 67mm slim c-pl dobrze współpracuje z nikkorem 18-105. | Zdecydowanie - ten sam gwint, więc powinien się bez problemu nakręcić
krzywy77 - Sob 09 Kwi, 2011
Witam wszystkich. Mam pytanko. Jaki filtr ochronny uv do kompleciku EOS7D+Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM????
komor - Sob 09 Kwi, 2011
krzywy77, tradycyjna odpowiedź:
Test 20 filtrów UV + Uzupełnienie.
faraon28 - Pią 22 Kwi, 2011
czy filtr UV moze mieć wpływ na jakoś zdjęcia, jestem początkujący, robiłem ostatnio zdjęcia w samo południe prawie pod słońce i zdjęcia są niewyraźne. / nie wiem jak zamieścić zdjęcia/
robiłęm zdjęcia nikonem d3100, obiektyw AF-S nikkor 18-105 filtr uv marumi uv haze / ten filtr kupiłem jako zabezpieczenia dla obiektywu/ ustawienia ISO 100, CZAS 1/100 PRZYSŁONA 16
JAKAŚ RADA, POMOC MILE WIDZIANA
hijax_pl - Pią 22 Kwi, 2011
faraon28, co to znaczy .. "niewyrazne"?
faraon28 napisał/a: | w samo południe prawie pod słońce | w takich sytuacjach spada kontrast... faraon28 napisał/a: | PRZYSŁONA 16 | z taką przysłoną następuje degradacja jakości obrazu związana z dyfrakcją... faraon28 napisał/a: | nie wiem jak zamieścić zdjęcia/ | Krótka instrukcja używania znaczników BBcode
to jak ustawić aparat w piękny słoneczny dzień, bezchmurny
komor - Pią 22 Kwi, 2011
ISO 100, żeby nie trzeba było przymykać powyżej, powiedzmy, f/8, no i jak najkrótsze czasy, w zależności od tego, na co pozwala Twój aparat.
faraon28, tak jak ustawiłeś... zgodnie z regułą Sunny/16
Skróć czas..
No i wrzuć jakieś zdjęcie przykładowe - bo bez niego to będzie takie wróżenie z fusów...
głównie robie zdjęcia dzieciom w ruchu
http://zapodaj.net/8f340d65ce3a.jpg.html
Skroc czas zatem.
czyli musze stopniowo skracać czas i sprawdzać, jutro rano zaczne pstrykać
cygnus - Sob 30 Kwi, 2011
Filtr "ochronnny" UV prawie zawsze pogorszy jakość zdjęć, zwłaszcza pod światło. Najczęściej jest tani i ma gorsze warstwy przeciwodblaskowe niż "chroniony" obiektyw. Tak więc żeby "chronić" obiektyw przed jakimiś ewentualnmymi uszkodzeniami powłok wsadzamy z przodu płytkę płaskorównoległą i od razu degradujemy jakość zdjęć, bez czekania na ewentualne nieszczęścia.
Warto chronić obiektyw filtrem UV a cały aparat - wsadzeniem go w torebkę foliową. Oczywiście PODCZAS robienia zdjęć. Taki sam ma to sens.
Ja stosuję "ochronną" pokrywkę obiektywu, którą do zdjęć zdejmuję. A filtry używam takie, które są potrzebne, ale nie dla ochrony przed brudnymi paluchami.
edmun - Nie 01 Maj, 2011
cygnus, takie jest Twoje zdanie i możesz się go trzymać.
ja filtr UV na który wydałem trochę więcej żeby jak najmniej wpływał mi na zdjęcie - i chronię obiektyw, bo raz już 3 sztuki spotkały się z podłogą i na szczęście w każdym z nich tylko filtr trzeba było wymontować i wstawić nowy, bez szkody dla przedniej soczewki.
hijax_pl - Nie 01 Maj, 2011
cygnus napisał/a: | Filtr "ochronnny" UV prawie zawsze pogorszy jakość zdjęć, zwłaszcza pod światło. | Ważne jest słowo "prawie". cygnus napisał/a: | Najczęściej jest tani i ma gorsze warstwy przeciwodblaskowe niż "chroniony" obiektyw. | Wbrew pozorom jest sporo takich, które mają te powłoki całkiem całkiem i nie są tanie. cygnus napisał/a: | Warto chronić obiektyw filtrem UV a cały aparat - wsadzeniem go w torebkę foliową. Oczywiście PODCZAS robienia zdjęć. Taki sam ma to sens. | Tego nie rozumem... To w końcu warto chronić, czy nie?
dr11 - Pon 02 Maj, 2011
W moim przypadku szkła, które najbardziej potrzebowałyby filtra ochronnego, możliwości jego zamocowania nie mają
|
|