|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Steiner
mariusza - Sro 05 Wrz, 2007 Temat postu: Steiner Witam
Po bardzo długim czasie czytania Waszych recenzji i przeglądania forum odważyłem się zabrać głos.
Nie będę ukrywać od zawsze kochałem lornetki
Dawno temu były to wyroby ZSSR, później wszechobecne produkty chińskie. Chcąc zadbać o mój wzrok, jakiś czas temu, zainwestowałem w lornetkę Steiner Navigator.
Wklejam zdjęcie, żeby było wiadomo, o jaki model chodzi
Lornetka do dnia dzisiejszego zachwyca mnie swoimi możliwościami. Na początku użytkowania musiałem przyzwyczaić się do kompasu, "umiejscowionego" w prawym okularze. Trochę zasłania obraz, choć z drugiej strony bardzo dokładnie pokazuje strony świata.
Czas mija, a mi przyszła ochota na coś nowego. Myślę o nowym Steinerze Commander XP 7x50 (tym razem bez kompasu). Oczywiście starałem się znaleźć jak najwięcej informacji o tym modelu, niestety trafiam tylko na sklepy internetowe i oczywiście stronę producenta.
Ciekaw jestem czy ktoś z forum zetknął się z tym nowym modelem Steinera? Może ktoś wie o jakimś sklepie posiadającym tę lornetkę fizycznie na stanie, nie ukrywam chciałbym przed wydaniem kilku złotych obejrzeć ją. Mieszkam w Krakowie.
Przeglądając oferty i opisy lornetek trafiłem na Fujinon 10x50 FMTR-SX. Miałem ostatnio okazję obejrzeć tę lornetkę w wersji 7x50 i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem zarówno możliwości optycznych, jakie oferuje lornetka jak i jej wyglądu. Na zdjęciach zamieszczonych w teście nie jest oddany jej prawdziwy urok. Jest zdecydowanie większa od mojego Steinera, wagowo trochę cięższa, ale bije na głowę wygodą trzymania moją lornetkę. Optycznie oceniam, że jest remis z delikatnym wskazaniem na Niemca.
Mam teraz problem z wyborem, czy zdecydować się na bardzo dobrze ocenianego, Fujinon i co ważne obejrzanego na "żywo", czy też pozostać wiernym Steinerowi?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
vide - Pią 07 Wrz, 2007
Jeśli pasuje Ci to co masz to dlaczego chcesz zmieniać??
zastanów się może nad fujinonem 10x50,mam 7x50 i 10x50 i ten 10x50 jest jednak lepszy optycznie.
Strasznie mi się nie podoba ten kompas na tej lornetce
mariusza - Pią 07 Wrz, 2007
vide napisał/a: | Jeśli pasuje Ci to co masz to dlaczego chcesz zmieniać??
|
Przyznam się, że sam tego do końca nie rozumiem
Ciągnie mnie do czegoś nowego. Trochę przeszkadza mi w mojej lornetce wspomniany kompas. To fakt wygląda dość dziwacznie, ale jest bardzo dokładny i w mgnieniu oka wiadomo jaką stronę świata się obserwuje. Co do jego "czułości" powiem, że trudno posługiwać się kompasem w domu, obserwując okolicę z okna. Kaloryfer, czy inne urządzenie elektryczne powodują przekłamanie wskazania.
Z drugiej strony zabiera trochę pola widzenia.
Fujinon bardzo mi się spodobał, gdy miałem okazję pobawić się nim przez chwilę. Świetnie leży w ręce. Czekam na okazję przetestowania 10x50 i pewnie wtedy podejmę decyzję.
Dziękuję za opinię o modelu 10x50.
|
|