|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Zmierzenie powiększenia lornetki
Pengz - Wto 08 Mar, 2011 Temat postu: Zmierzenie powiększenia lornetki Mam dwie lornetki ''bazarowe'' jedną kolegi - 30x50 oraz kuzyna 7x50. Nawet tej samej firmy.. Kiedy przez nie patrzę powiększenie jest takie samo, ewentualnie minimalne różnice. I teraz pytanie - Jak mam się dowiedzieć jakie jest ich rzeczywiste powiększenie?
Dawid1984 - Wto 08 Mar, 2011
Pengz napisał/a: | Mam dwie lornetki ''bazarowe'' jedną kolegi - 30x50 oraz kuzyna 7x50. Nawet tej samej firmy.. Kiedy przez nie patrzę powiększenie jest takie samo, ewentualnie minimalne różnice. | Wątpię by Lornetka 30x50 miała powiększenie x30 przy 50 mm obiektywu,była by to totalna ciemnica i dziurka od klucza,najpewniej masz x7 razy .Wstaw zdjęcie to zobaczymy co to cuda.
Arek - Wto 08 Mar, 2011
Zmierz rozmiar źrenicy wyjściowej.
http://optyczne.pl/91-s%C...C5%9Bciowa.html
Dale - Wto 08 Mar, 2011
Dawid1984 napisał/a: | Wątpię by Lornetka 30x50 miała powiększenie x30 przy 50 mm obiektywu,była by to totalna ciemnica i dziurka od klucza... |
Ależ są takie lornetki np:
Vixen Ascot 30x50 http://www.optyczne.pl/50...a_lornetki.html
Yukon NRB 30x50 http://main.yukonopticsgl...-nrb-30x50.html
Pengz - Sro 09 Mar, 2011
Czyli jak mam to wszystko zmierzyć? Bo, eh, nie za bardzo rozumiem.
Dawid1984 - Sro 09 Mar, 2011
Sa ale nie koniecznie ta jego ma akurat x30 szczerze wątpię,a patrzyłeś przez taka lornetkę w ogolę co podałeś w linkach?
Pengz napisał/a: | Czyli jak mam to wszystko zmierzyć? | Źrenice wyjściowa :Krążek światła tuz za okularem.
Guliwer - Czw 10 Mar, 2011
Pengz napisał/a: | Czyli jak mam to wszystko zmierzyć? Bo, eh, nie za bardzo rozumiem. |
Powiekszenie można sprawdzić dzieląc średnicę obiektywu w mm przez żrenicę wyjściową, czyli takie białe kółko, które zobaczysz w okularze oddalonym od oka o kilkadziesiąt cm.
Np. obiektyw ma 50mm, źrenica wyjściowa 5mm. Powiększenie to 50mm:5mm=10x
Pengz - Pią 11 Mar, 2011
Ok, udało mi się i wyszło, że lornetka ma siedmiokrotne powiększenie a nie jak pisze trzydziestokrotne. Z innych (nie)smacznych przekłamań, to mogę jeszcze powiedzieć, że na na obudowie widnieją wdzięczne liczby 100~38000M :E. Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam.
Dawid1984 - Pią 11 Mar, 2011
Czyli miałem jednak racje ze x7,
Pengz napisał/a: | że na na obudowie widnieją wdzięczne liczby 100~38000M |
Standard w tego typu sprzęcie.
madrax - Pią 11 Mar, 2011
jasne Dawidzie zjadłeś wszystkie rozumy optyczne i przewidziałeś finał tego tematu.osobiście posiadam takiego yukona 30x50 tak tak,o dziwo trafił do mnie zza oceanu i co,jajco,na statywie sprawdza się doskonale w dzień,jak również na kraterach księżycowych
Dawid1984 - Sob 12 Mar, 2011
madrax napisał/a: | jasne Dawidzie zjadłeś wszystkie rozumy optyczne | Tzn
Cytat: | posiadam takiego yukona 30x50 tak tak,o dziwo trafił do mnie zza oceanu i co,jajco,na statywie sprawdza się doskonale w dzień,jak również na kraterach księżycowych | powodzenia
komor - Sob 12 Mar, 2011
madrax, jesteś o krok od wywalenia Cię z forum. Przed chwilą wywaliłem dwa Twoje posty zawierające wulgaryzmy i obrażające innych użytkowników. Ten powyższy też ociera się o usunięcie.
Jak nie zbastujesz i nie zmienisz stylu pisania to się pożegnamy. Przeczytaj regulamin forum, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś.
|
|