|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D3100 czy D5000 ??? Proszę o odpowiedż
piteroo - Sro 09 Mar, 2011 Temat postu: Nikon D3100 czy D5000 ??? Proszę o odpowiedż Zdecydowałem się na zakup lustrzanki. Nie mam pojęcia jednak co wybrać. Ma to być Nikon- bylem już wstępnie zdecydowany na D3100 ale coraz więcej negatywnych zdań slysze i czytam na jego temat m.in. że zdjęcia wychodzą nieciekawie w pomieszczeniach słabo naświetlonych. Wczoraj jeden ze sprzedawców w sklepie namawiał mnie właśnie na D5000 mówił że to prawie to samo co D3100 i że właśnie ten aparat pojawił się ze względów komercyjnych że to wielka nowość a tak naprawdę żadnych nowości w nim nie ma, no i na dodatek klienci narzekają na elektronikę tego aparatu bo w tych nowych aparatach jest coraz gorsza. Nie wiem już teraz nic proszę Was drodzy forumowicze o pomoc. Pozdrawiam
hijax_pl - Sro 09 Mar, 2011
piteroo napisał/a: | Ma to być Nikon | Tylko Nikon? A dlaczego? piteroo napisał/a: | już wstępnie zdecydowany na D3100 ale coraz więcej negatywnych zdań slysze i czytam na jego temat | Możesz się podzielić tymi opiniami negatywnymi? Tak z ciekawości pytam, bo: piteroo napisał/a: | m.in. że zdjęcia wychodzą nieciekawie w pomieszczeniach słabo naświetlonych | jest kompletną bzdurą jak dla mnie. Co to znaczy nieciekawe? piteroo napisał/a: | Wczoraj jeden ze sprzedawców w sklepie namawiał mnie właśnie na D5000 mówił że to prawie to samo co D3100 | W sumie to D3100 to prawie to samo co D5000. piteroo napisał/a: | że właśnie ten aparat pojawił się ze względów komercyjnych że to wielka nowość | D3100 się pojawił - D5000 to już staruszek powoli wychodzący ze sprzedaży... piteroo napisał/a: | a tak naprawdę żadnych nowości w nim nie ma | No to już przesada lekka, bo zmian w stosunku do D3000 jest bez liku piteroo napisał/a: | na dodatek klienci narzekają na elektronikę tego aparatu bo w tych nowych aparatach jest coraz gorsza. | piteroo napisał/a: | Nie wiem już teraz nic proszę Was drodzy forumowicze o pomoc. | Dla mnie sprawa jest prosta: chcesz mieć machany ekran - bierz D5000, nie jest ten ekran machany tak istotny - bierz D3100.
Tak przy okazji - korpus lustrzanki sam zdjęć w zasadzie nie robi. Przydałby się jakiś obiektyw do niego. Myślałeś też o nim? Inna sprawa, że zdjęcia lustrzankami wychodzą dużo lepsze jak się zaczyna świadomie nią operować a nie zdaje na automatykę tylko
Baku - Sro 09 Mar, 2011
I może na początku sprecyzuj budżet jaki możesz poświęcić na zestaw, czyli aparat+obiektyw (bez kart pamięci, toreb, etc...).
Nikon D3100 to niezły aparat na początek, ale rozpatrywanie tylko jednego systemu jest trochę nierozsądne (tym bardziej, że nic nie napisałeś o motywach takiego zawężenia, bo być może jakieś są). Nawet gdyby miało się okazać, że przez wszystkie propozycje Canona, Sony czy Pentaxa się przebijemy i wrócimy z powrotem do Nikona, to przynajmniej będziesz merytorycznie utwierdzony w tym wyborze i sam będziesz umiał go uzasadnić.
pan.tadeusz - Sro 09 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | Tak przy okazji - korpus lustrzanki sam zdjęć w zasadzie nie robi. Przydałby się jakiś obiektyw do niego. Myślałeś też o nim? Inna sprawa, że zdjęcia lustrzankami wychodzą dużo lepsze jak się zaczyna świadomie nią operować a nie zdaje na automatykę tylko |
dokładnie!
autorze napisz coś o zdjęciach jakie najczęściej robisz (w jakich warunkach - pomieszczenie/otwarty_plener, z jakiej perspektywy, szeroko/wąsko, portret? ale jaki środowiskowy/popiersie/cała_sylwetka/raczej_buzia) albo jakie chciałbyś robić albo jakich efektów oczekujesz, co Ci się podoba, do czego dążysz na zdjęciach bądź co sobie cenisz? zoom? a może ogólnie nie lubisz nosić i zmieniać obiektywów? planujesz jakąś rozbudowę szklarni? i w jakiej perspektywie czasowej? czy szkła powyżej dwóch k są w Twoim zasięgu - planujesz zakup?
Fatman73 - Sro 09 Mar, 2011
A może tak poczekać chwilkę na D5100 ? Zalety odchylanego ekranika (i to w bok, a nie w dół -tak przynajmniej wynika z przypadkowego przecieku) i matrycy/filmowania D3100/D7000.....
piteroo - Sro 09 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | Tylko Nikon? A dlaczego? |
Na jakąś markę trzeba się wreszcie zdecydować, wcześniej brałem pod uwagę także Canona ale jakoś Nikon bardziej mi odpowiada i lepiej leży w dłoniach. hijax_pl napisał/a: | jest kompletną bzdurą jak dla mnie. Co to znaczy nieciekawe? |
Przepraszam za nie precyzyjne określenia ale już chyba póżno było nieciekawe czyli ciemne.
hijax_pl napisał/a: | Przydałby się jakiś obiektyw do niego. Myślałeś też o nim? |
Musze wybrać jak na razie jeden z dwóch obiektywów Nikkora 18-105 VR lub Sigme 18-200 DC- dlatego Sigme bo nie stać mnie na Nikkora 18-200
Baku napisał/a: | I może na początku sprecyzuj budżet jaki możesz poświęcić na zestaw, czyli aparat+obiektyw |
Mam zamiar dokonać zakupu do max 3000 zł. Zakupiony obiektyw będzie mi musiał wystarczyć przez jakiś czas, bo w najbliższym czasie nie będę mógl pozwolic sobie na dodatkowy dlatego też zastanawiam się nad wyborem.
pan.tadeusz napisał/a: | autorze napisz coś o zdjęciach jakie najczęściej robisz |
Mam zamiar robić zdjęcia wszystkiemu co mnie otacza czyli przyrodzie, dzieciom, rodzinie i również używać go na wakacjach czy wycieczkach. Jedno szkło będzie musiało mi wystarczyć przez jakiś czas.
Jestem amatorem więc wydawanie dużych pieniędzy na sprzęt nie jest chyba dobrym pomysłem tym bardziej, że nie wykorzystam wszystkich opcji i ustawień. Z czasem mam nadzieję, że będę się wgłębiał w tą dziedzinę i pójdzie mi coraz lepiej, dlatego pomyślałem o Nikonie D3100 lub D5000.
Dziękuje wszystkim za odpowiedz Pozdrawiam
moronica - Sro 09 Mar, 2011
za 3000zl to bierz to http://www.e-fotojoker.pl...-18-105mm-dx-vr chyba ze jakos strasznie zalezy ci na lepszym filmowaniu
hijax_pl - Sro 09 Mar, 2011
piteroo napisał/a: | i lepiej leży w dłoniach. | No to w sumie dość istotny argument. A jak leży Pentax K-r? piteroo napisał/a: | Przepraszam za nie precyzyjne określenia ale już chyba póżno było nieciekawe czyli ciemne. | Nigdy nie jest za późno A że ciemne - no cóż... nadal dla mnie to bzdura piteroo napisał/a: | Musze wybrać jak na razie jeden z dwóch obiektywów Nikkora 18-105 VR lub Sigme 18-200 DC- dlatego Sigme bo nie stać mnie na Nikkora 18-200 | Z tej dwójki zdecydowanie 18-105VR piteroo napisał/a: | Mam zamiar dokonać zakupu do max 3000 zł. | No to tak jak już moronica napisała - D90 + 18-105VR
Baku - Sro 09 Mar, 2011
piteroo, kup co poleca moronica a nie będziesz żałować.
W tym momencie jest to bardzo dobra oferta. A megazooma typu 18-200 sobie odpuść, zwłaszcza w wydaniu Sigmy.
piteroo - Sro 09 Mar, 2011
Czułem to w kościach że bedziecie mi polecac D90 . Czy do mnie jako amatora nie bedzie za dobry ten aparat?? Czy w pełni wykorzystam jego funkcje i możliwości?? Obawiam się że jednak nie.
to nie chodzi o ilosc funkcji tylko o wygode z ich korzystania bez potrzeby przekopywania sie przez menu. na ile to wykorzystasz to juz od ciebie zalezy. od robienia w trybie auto to sa kompakty
dodatkowo kupujac d90 bedziesz mial lepsza wspolprace z atrakcyjnymi cenowo starszymi szklami (autofocus w szklach af i af-d)
Baku - Sro 09 Mar, 2011
D90 nie jest polecany bez powodu. I tyle.
maput - Sro 09 Mar, 2011
tak jak moronica napisała - w D90 nie masz wcale więcej funkcji ( a może i mniej) niż w D3100 czy D5000. Masz je po prostu łatwiej dostępne.
tu jest porownanie http://optyczne.pl/porown...d1=911&add2=764
lotofag - Sro 09 Mar, 2011
Postawmy sprawę jasno - korpus ten czy inny sam nie robi "nieciekawych" czy "ciemnych" zdjęć", ewentualnie ktoś nie wie co to jest ekspozycja i od czego zależy oraz powiela niezrozumiałe dla siebie opinie (np. na temat działania światłomierza w danym korpusie).
Dalej - wyższy model korpusu nie oznacza że ma on więcej cholera wie jakich "funkcji"
Takich potocznych bzdurek znalazło by się więcej i niestety funkcjonują one sobie w najlepsze.
piteroo, ten post oczywiście nie ma na celu nabijania się z Ciebie, tylko ma być zachętą do liźnięcia chociaż odrobiny wiedzy na temat za który się zabierasz
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by kupić sobie lustrzankę i dalej w najlepsze pykać fotki a la "P&S camera" - wszak to tylko aparat fotograficzny, jeden z wielu gadżetów jakimi się otaczamy...
piteroo - Czw 10 Mar, 2011
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, jestem tylko amatorem więc przepraszam za moją niewiedze jeśli chodzi o niektóre sprawy. Wcześniej nie miałem do czynienia z lustrzankami tak więc pomału będę się uczył.
Co myślicie o zestawie Nikon D3100 + ob. 18-105VR?? Zestaw wyjdzie mnie trochę taniej niż D90 z tym samym obiektywem.
Chciałbym poznać waszą opinie o tym zestawie.
A jak leży Pentax K-r?
Nie brałem pod uwagę Pentax-a i chyba nie będę już zmieniał, niech zostanie Nikon
moronica - Czw 10 Mar, 2011
jesli chcesz aparat 2 polki nizej bo jest troche tanszy...
Baku - Czw 10 Mar, 2011
No chyba, że chodzi o filmowanie. W tym wypadku lepiej wygląda sprawa w D3100, ale cała reszta zdecydowanie po stronie D90.
hijax_pl - Czw 10 Mar, 2011
Baku napisał/a: | W tym wypadku lepiej wygląda sprawa w D3100 | Ale tylko dlatego, że ma Full HD
Baku - Czw 10 Mar, 2011
A AF w filmach D90 ma tym samym poziomie? (pytam z ciekawości, bo śledząc specyfikację nie natrafiłem czy D90 ma AF-F w LV, a nie miałem okazji kręcić filmów tymże)
Baku, D90 nie ma w ogóle AF przy filmowaniu
Baku - Czw 10 Mar, 2011
Czyli nie tylko rozdzielczość filmowania różni te aparaty na korzyść D3100
Baku napisał/a: | Czyli nie tylko rozdzielczość filmowania różni te aparaty na korzyść D3100 | Nie no - oczywiści różnic jest więcej.
Ważne jednak są tylko istotne różnice, a nie wszystkie jak leci
darek_z - Czw 10 Mar, 2011
piteroo napisał/a: | Czułem to w kościach że bedziecie mi polecac D90 . Czy do mnie jako amatora nie bedzie za dobry ten aparat?? Czy w pełni wykorzystam jego funkcje i możliwości?? Obawiam się że jednak nie. |
Wydaje mi się, że wszystkich funkcji aparatu to nie wykorzystuje nikt. Podobnie jak wszystkich funkcji współczesnych telefonów komórkowych. No może z raz żeby zobaczyć co to jest Wszystko zależy od tego co chcesz z aparatem robić, jak głęboko chcesz wejść. Jak będziesz miał jeden obiektyw, nie planujesz nigdy korzystać z zewnętrznej lampy błyskowej, będziesz robił zdjęcia w trybie zielonym a od biedy w trybie "portret", "krajobraz" to kupno d90 nie ma sensu. Kup dowolny, najtańszy z tych aparatów i spełni 100% Twoich oczekiwań.
Na d5100 nie ma co czekać. Znając życie przez pierwszy rok nie będzie nadawał się do kupienia bo będzie miał cenę wywaloną w kosmos. Na 100% będzie droższy od d90
darek_z napisał/a: | Wydaje mi się, że wszystkich funkcji aparatu to nie wykorzystuje nikt. | Oj to zależy, zależy...
|
|