forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Fotoksiążka - jaki papier?

klimekkk - Sro 09 Mar, 2011
Temat postu: Fotoksiążka - jaki papier?
Zamierzam zamówić fotoksiążkę. Na jakim papierze - standardowy czy foto?
Nie mam możliwości podejścia do f.jokera żeby porównać osobiście. Pewnie ktoś z Was ma doświadczenie w tym temacie, więc co wybrać?

hijax_pl - Sro 09 Mar, 2011

klimekkk napisał/a:
A jaki zamierzasz efekt uzyskać?

Miły dla oka :)
Nie mam doświadczenia więc ciężko mi jednoznacznie powiedzieć.
Chcę coś co się podoba większości. Może z czasem wypracuje własny pogląd.

hijax_pl - Sro 09 Mar, 2011

klimekkk, nie wiem gdzie będziesz robił, bo rozrzut jakościowy jest straszny. No i techniki też różne. Fotoksiążka, na papierze foto, którą miałem (nie)przyjemność oglądać to wywołane zdjęcia na papierze fotograficznym podklejone na kartce - strony grube i sztywne, jak w książeczce dla małego dziecka ;)

No ale pewnie teraz to może jakieś super techniki mają, ale drukują a nie wywołują ;)

B o g d a n - Sro 09 Mar, 2011

klimekkk napisał/a:

Jeśli chcesz mieć najlepszą jakość, to koniecznie na papierze fotograficznym. Dopłacisz 20% więcej, ale oglądającym szczęka opadnie. :wink:

Papier fotograficzny daje dużo, dużo lepsze odwzorowanie barw zdjęć, które tam zamieścisz, a przecież o nie głównie chodzi, prawda?

Niedawno oglądałem pamiątkowy album wykonany na zwykłym papierze - masakra, kolory mdłe, szaro-bure, bee, ...

veenee - Sro 09 Mar, 2011

cos takiego powinno wygladac dosc dobrze:

http://www.photobox.pl/sk...owa-fotoksiazka

edmun - Sro 09 Mar, 2011

a jak ktoś potrzebuje naprawdę coś dobrego to polecam
www.najlepszefoto.pl

Pierwotnie miała to być Cewe fotoksiążka z fotojokera.
Jak zadałem pytanie Wam, zacząłem też szukać odpowiedzi w google i w między czasie znalazłem sporo opinii na temat tej konkretnej firmy. Bardzo dużo opinii negatywnych, ale też wiele pozytywnych. Czyli tak naprawdę to nic nie znalazłem. Wypowiedzi datowane na 2007-2009. Więc od tego czasu mogło się też nieco zmienić. Żadna z nich też nie mówiła o rodzaju papieru.
Na tę chwilę stwierdzam że chyba trzeba się przekonać na własnej skórze wybierając papier foto. Choć chętnie jeszcze usłyszę jakieś opinie i oczywiście poczytam nieco więcej o tych wydaniach z linków.

B o g d a n - Sro 09 Mar, 2011

klimekkk napisał/a:
Choć chętnie jeszcze usłyszę jakieś opinie i oczywiście poczytam nieco więcej o tych wydaniach z linków.

Więc poczytaj, np. tutaj:
http://www.fotoksiazka.pl...pierze-foto.php

To czytałem już, ale to strona producenta a jak wiadomo każda sójka swój ogon chwali. Dlatego też pytam o opinie ludzi którzy to widzieli na własne oczy.
Czy ta fotoksiążka cewe na papierze fotograficznym jest wykonana techniką naświetlania czy to też druk - coś jak w domowych drukarkach na papierze foto?

edmun - Czw 10 Mar, 2011

druk. mam w domu. ogólnie mogłoby być lepiej
klimekkk - Czw 10 Mar, 2011

Zadałem też pytanie do producenta CEWE.
Oto odpowiedź:

Szanowny Kliencie,

Uprzejmie informujemy, że strony w przypadku Cewe Fotoksiążek na papierze
fotograficznym powstają poprzez naświetlenie papieru fotograficznego
odpowiadającego danej szerokości Cewe Fotoksiążki po jej rozłożeniu
(powstaje zdjęcie tworzące dwie strony w Cewe Fotoksiążce). Kartka
powstaje na zasadzie klejenia powstałych zdjęcia tyłami do siebie. Zdjęcia
wykonywane są na papierze fotograficznym marki Fuji o gramaturze 164.

W razie dalszych pytań prosimy o kontakt.

Z pozdrowieniami
Fotoksiążka- Online Photoworld

hijax_pl - Czw 10 Mar, 2011

klimekkk napisał/a:
Kartka
powstaje na zasadzie klejenia powstałych zdjęcia tyłami do siebie. Zdjęcia
wykonywane są na papierze fotograficznym marki Fuji o gramaturze 164.
Czyli się nic nie zmieniło - sklejone, to taki karton o gramaturze 300... dość sztywny ;)
fotka - Pią 11 Mar, 2011

klimekkk, jeśli fotoksiążka w Fotojokerze, to tylko na papierze fotograficznym. Należy w ogóle zapomnieć, że istnieje inna opcja. Zamawiałam u nich kilka razy. Pierwszą niestety na zwykłym papierze, a resztę już tylko na foto. Na zwykłym papierze kolory są szarobure, zdjęcia wychodzą średnio ostre i to po prostu strata pieniędzy. Natomiast z fotoksiążek na papierze foto jestem bardzo zadowolona. Ładne kolorki i wszystko OK. Struktura papieru przypomina trochę papier matowy. Prawda, że strony są dość grube i sztywne, więc jeśli Ci to przeszkadza, to pewnie trzeba poszukać innej firmy, w której używana jest inna technologia. Nie wiem jak z tym jest.
klimekkk - Pią 11 Mar, 2011

Zdecydowałem się książkę Cewe A4 panorama na fotopapierze.
Grube kartki to raczej nie wada. Za kilka tygodni przekonam się na własnej skórze.
Dzięki wszystkim za pomoc.

Tadeuszek - Pią 13 Maj, 2011

klimekkk i jak efekt? Podoba się?
konczako - Nie 15 Maj, 2011

Jeśli chodzi o te sprawy to polecam:

http://www.e-agfa.pl/

Jakość przednia.

klimekkk - Nie 17 Lip, 2011

Trochę późna odpowiedź ale tak bywa:
Fotoksiążka/fotoalbum A4 poziomy z Fotojokera (CEWE) wykonany na papierze foto wygląda bardzo porządnie. Okładka bardzo sztywna, kartki grube i sztywne ale wg mnie nie jest to cechą negatywną a wręcz przeciwnie. Po wielu przeglądaniach nie będą wymięte itp. Łączenia kartek wykonane w taki sposób że na ciemnym zdjęciu rozkładowym niemal nie widać łączenia. Jeśli chodzi o jakość fotografii to na moje amatorskie oko nie ma się do czego przyczepić. Kolory ładne, nie przerysowane. Niebo na zdjęciach zrobionych z f.polaryzacyjnym wygląda cudnie - głęboki błękit i białe obłoki wokół. Niektóre zdjęcia są nieco za ciemne ale to raczej moja wina (obróbka na laptopie) bo dopiero po fakcie obejrzałem je na dobrym monitorze i rzeczywiście są za ciemne.
Podsumowując: jest to pierwsza książka którą zrobiłem i nie ostatnia, minusem jest cena więc raczej nie nadaje się na fotki "u cioci na imieninach" ale np na album powakacyjny można sobie pozwolić zapłacić więcej.

RadekKw - Pon 01 Sie, 2011

Dla mnie Cewe to zdecydowanie za słaba jakość. Osobiście w ramach fotografii ślubnej wykonuję taką fotoksiążkę:

RadoslawKwiatkowski.pl/fotoksiazka.php

hijax_pl - Pon 01 Sie, 2011

RadekKw, a widziałeś książki Cewe na papierze foto?
Amadeus - Wto 02 Sie, 2011

A ja zdecydowanie polecam http://www.fotoksiazka.rzeszow.pl/ pod każdym względem: czas realizacji, jakość, cena i kontakt na najwyższym poziomie. Moim skromnym zdaniem jest znacznie lepiej w CeWe na papierze foto (sprawdzone empirycznie).
tosz - Pią 29 Sie, 2014

Do RadekKw
Nie zgadzam się z Tobą, ja zamówiłem CEWE Fotoksiążkę i papier był ok. Wszystko zalezy jaki papier wybierzesz. Pozdro

MM - Pią 29 Sie, 2014

tosz napisał/a:
Do RadekKw
Nie zgadzam się z Tobą, ja zamówiłem CEWE Fotoksiążkę i papier był ok. Wszystko zalezy jaki papier wybierzesz. Pozdro

Wszystko zależy od tego, co widziałeś do tej pory i czego wymagasz. Jak ktoś nie widział choćby na targach (foto czy ślubnych) jaką jakość można zaoferować to takiemu komuś można wcisnąć tak naprawdę kit bo nie ma pojęcia czego mógłby wymagać.

Usjwo - Pon 01 Wrz, 2014

No to ja sie podepne do tematu. Potrzebna fotoksiazka formatu, cos okolo B5. Zawirac ma okolo 20 stron tekstu i 100 stron zdjec. Cos takiego gdzie mozna samemu projektowac layout, a nie zdjecie i podpis pod spodem. Czy jezeli to jest tekst to tez naswietlaja go na fotopapierze? Chodzi o to zeby to byla bardziej ksiazka, niz fotoalbum. No i nie kosztowala majatku :)

[ Dodano: Pon 01 Wrz, 2014 10:59 ]
I oczywiscie w Polsce :)