forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka a teleskop ?

nnn - Sro 09 Mar, 2011
Temat postu: Lornetka a teleskop ?
Mam pytanie czy teleskopem o powiększeniu 140x da radę oglądać samoloty na wysokości ok. 10000m.
Dawid1984 - Sro 09 Mar, 2011

Cytat:
Lornetka a teleskop ?
Na teleskopach się nie znam ,ale jedno jest pewne jedno nie zastąpi drugiego,to dwa rożne instrumenty.Lornetka na szyje ,a teleskop na montaż,wiec temat
Cytat:
Lornetka a teleskop ?
IMHO bez sensu.
RB - Sro 09 Mar, 2011
Temat postu: Re: Lornetka a teleskop ?
nnn napisał/a:
Mam pytanie czy teleskopem o powiększeniu 140x da radę oglądać samoloty na wysokości ok. 10000m.

Pod warunkiem odnalezienia takowego na niebie i podążania za ni (a rusza się w lunecie naprawdę szybko) to pewni tak. Niestety, nie wróżę sukcesów z trafianiu w lecący samolot czymś takim.

Arek - Sro 09 Mar, 2011

nnn, przy 140x i typowym okularze o polu 50 stopni masz pole widzenia na poziomie 0.35 stopnia.
Jumbo Jet o długości kilkudziesięciu metrów, przy wysokości 10 km, ma problemy, żeby zmieścić się w tym polu widzenia. A jeszcze musisz nadążyć za jego ruchem...

Abs - Sob 12 Mar, 2011

Przy 140x nie ma szans na obserwacje (można jedynie złapać samolot na ułamek sekundy). Już przy 60x obserwuje się bardzo trudno.
bobol84 - Nie 29 Maj, 2011

Posiadam teleskop refraktor i przy powiększeniu 140 x nie ma mowy o prowadzeniu za samolotem 50 x to maksymalne powiekszenie a ja używam 30 X i jest Git