forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II

B o g d a n - Pią 11 Mar, 2011
Temat postu: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II
Na stronie Canona pojawił się dokładny opis tego nowego obiektywu, w którym możemy przeczytać:

Funkcje
* Lekka konstrukcja o niewielkich rozmiarach
* Zakres ogniskowych od szerokiego kąta do krótkiego tele
* Czterostopniowy stabilizator obrazu
* Soczewki asferyczne redukujące zniekształcenia
* Zdjęcia zbliżeniowe od 0,25 m
* Powłoka Super Spectra
* Okrągła przysłona
* Szybki system AF

Niedrogi obiektyw zmiennoogniskowy wysokiej jakości
Model EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II to uniwersalny obiektyw zmiennoogniskowy o wysokiej jakości, który przypadnie do gustu fotografom lubiącym podróżować z niewielkim bagażem. Dzięki odpowiednikowi ogniskowej 29–88 mm dla formatu 35 mm szeroki zakres powiększeń obiektywu jest odpowiedni dla większości zastosowań ogólnych. Możliwość wykonywania zdjęć zbliżeniowych z odległości zaledwie 0,25 m (25 cm).

Stabilizator obrazu
W celu zminimalizowania ryzyka rozmycia obrazu obiektyw EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II został wyposażony w najnowszą technologię stabilizacji obrazu firmy Canon, która pozwala na 4-stopniową kompensację czasu otwarcia migawki. Umożliwia to zastosowanie nawet czterokrotnie dłuższych czasów otwarcia migawki bez widocznej utraty ostrości obrazu, co jest doskonałym rozwiązaniem w przypadku fotografowania w warunkach słabego oświetlenia.

Asferyczne elementy obiektywu z powłoką Super Spectra
Powłoka Super Spectra pozwala uzyskać wierny balans kolorów i ostre obrazy o wysokim kontraście, a ponadto eliminuje efekty zjawy i odbicia, pochłaniając światło, które może odbijać się od wewnętrznych podzespołów obiektywu i czujników aparatu cyfrowego. Soczewka asferyczna pozwala uzyskać wyraźne i kontrastowe obrazy nawet w przypadku całkowicie otwartej przysłony.

Okrągła przysłona
Przy szerokim otwarciu przesłony jej okrągły otwór pozwala uzyskać gładkie, równomierne rozmycie tła, uwypuklić obiekty znajdujące się na pierwszym planie i odciągnąć uwagę od nieistotnych elementów.

Szkło bezołowiowe
W obiektywie EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II zastosowano wyłącznie przyjazne dla środowiska szkło bezołowiowe.

Akcesoria
Obiektyw EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS II jest wyposażony w dekiel na obiektyw i dekiel przeciwkurzowy. Osłona obiektywu (EW-60C) i futerał (LP814) są dostępne jako akcesoria opcjonalne.

------------------
Biorąc pod uwagę powyższe, wydaje się, że obrazki rejestrowane przez niego będą lepsze. :smile:

krzysztoff77 - Pią 11 Mar, 2011

Kit zawsze będzie tylko kitem. Chodzi o to, że słowo "tylko" coraz częściej możemy brać w cudzysłów. I dobrze.
maput - Pią 11 Mar, 2011

kit to zestaw a nie obiektyw ;)
ophiuchus - Pią 11 Mar, 2011

Goście z dpreview na podstawie wstępnych oględzin doszli do wniosku, że obiektyw od poprzednika różni się w sumie tylko cięciem kosztów (np. znacznik mocowania nie jest już osobnym wklejonym kawałkiem plastiku, a tylko namalowaną białą kropą), budowa optyczna pozostała bez zmian, więc pewnie i obraz nie będzie jakoś odbiegał na plus czy minus od tego co oferuje "zwykły" 18-55 IS. Ciekawe czy to się potwierdzi w praktyce :D
tobo - Pią 11 Mar, 2011

Czyli co, to samo co wczeniej ino z inną metką, "naciągacz" dla nieuświadomionych? :)
Na szczęście dla canona przeciętny nabywca "kitu" nie jest użytkownikiem na forach >(

Cytat:
Czyli co, to samo co wczeniej ino z inną metką, "naciągacz" dla nieuświadomionych? :)
Na szczęście dla canona przeciętny nabywca "kitu" nie jest użytkownikiem na forach >(

Według mnie ten obiektyw to krok we właściwą stronę, podobnie jak poprzednia wersja była zdecydowanie lepsza od jeszcze starszych.

W tej nowszej wersji IS II, w takiej samej cenie dostaniesz przede wszystkim nową i wydajniejszą stabilizację oraz nowe lepsze powłoki, co powinno polepszyć transmisję, zwiększyć kontrast, zmniejszyć odbicia i takie tam ...
Czyli ... dlaczego "naciągacz"? :neutral:

kozidron - Pią 11 Mar, 2011

B o g d a n, trzasnąłeś wieksza laurkę niż na nową eLę 70-200 ale rzeczywiście - emocje jak na rybach już się nie mogę doczekać, wyobrażam sobie wszystkich miny jak tylko to cudo trafi do sklepów :razz:

Dobrze, ze się nie uzywasz pentaxa bo na wersje 18-55WR jeszcze byś nam zaśpiewał :wink: :mrgreen:

EF-S 18-55 jest najczęściej kupowanym obiektywem Canona, czy się to komu podoba, czy nie i myślę, że warto o nim coś napisać, podobnie jak o innych tanich amatorskich szkłach.

Oczywiście obowiązku czytania nikt nie ma i cyrku urządzać z tej okazji nie trzeba.

jaad75 - Sob 12 Mar, 2011

B o g d a n napisał/a:
EF-S 18-55 jest najczęściej kupowanym obiektywem Canona, czy się to komu podoba, czy nie
Ale nie dlatego, że jest taki dobry. To erzac obiektywu dodawany nieświadomym użytkownikom w promocyjnej cenie - większość z nich zapewne nigdy by go nie kupiła, gdyby miała jakiekolwiek pojęcie o fotografii, a już z całą pewnością nie kupiłaby go jako dodatkowe szkło...
tobo - Sob 12 Mar, 2011

Hehe, to tak jakby polularność baterii określać na podstawie tego co ludzie kupują wraz z telewizorem, jako energetyczny załącznik do pilota. Dostają za darmo no i już. :) A czy potrzyma pół roku krócej czy dłużej to raczej bez znaczenia.

Bogdan "naciągacz" dlatego, że większość ludzi kupuje lustrzanki i zostaje przy kitowym obiektywie; jeśli sprzedawca powie że to nowy i super hiper to nieświadomi stracą potencjalne wątpliwości. :)

B o g d a n - Nie 13 Mar, 2011

tobo, ja nigdzie nie napisałem, że to najlepszy obiektyw na świecie, tym bardziej, że jeszcze mało kto go widział na oczy ale to i tak nie powód aby nic nie pisać na jego temat. Nie rozumiem też napaści niektórych, że taki wątek się pojawił. :roll:

Ponadto myślę, że nie doceniasz świadomości wyborów ludzi, kupujących dziś lustrzanki. A trochę wygląda to tak, jakbyś sam nieświadomie kupił podobny i jeszcze czuł żal do sprzedawcy. :wink:

Po drugie, tego typu "kitowe" obiektywy 18-55 nie kosztują zero złotych w żadnym systemie i porównywanie do dołączanych bateryjek pilota przy kupowaniu TV nie jest tu chyba trafione. Nikt nie zmusza do zakupu, zawsze można kupić sam aparat, tańszy o 200, czy 300 zł.

Tak, jak inne tzw. kitowe, nowo wypuszczane na rynek, obiektywy były dość szybko testowane i tu na optyczne.pl, tak i ten pewnie będzie, bo sporo osób zwykle chce wiedzieć, czy jest sens wydawać na tego typu rzecz nawet te 300 zł. :smile:

tobo - Nie 13 Mar, 2011

A ja myślę, że nie doceniasz siły reklamy i wpływu jej na nieświadomych :mrgreen:
Jedyną reklamą foto jaką pamiętam z telewizji to reklama lustrzanek sony :) A ponieważ w świadomości Polaka sony bardzo się kojarzy odnośnie sprzętu (np jeszcze z czasów pewexowych) to i ja sobie kojarzyłem że alfa to "coś".

Gdybam, że świadomych nabywców nie ma aż tak wielu (na skali całej sprzedaży) podobnie jak świadomych poszukiwaczy informacji na forach. Oczywiście mogę się srodze pomylić, oby tak było, wtedy firmy będą się musiały bardziej napiąć co do jakości "dodatków" do korpusów :)

Myślę, że świadomość wyboru w Polsce jest większa niż na świecie, gdzie w krajach o lepszej sytuacji ekonomicznej po prostu kupuje się lustrzankę jako fotogadżet.

Arek - Nie 13 Mar, 2011

B o g d a n napisał/a:
która pozwala na 4-stopniową kompensację czasu otwarcia migawki. Umożliwia to zastosowanie nawet czterokrotnie dłuższych czasów otwarcia migawki bez widocznej utraty ostrości obrazu

A mi się podoba nowa definicja 4 stopni skuteczności :)

tobo - Nie 13 Mar, 2011

Jako dopiero co upieczony pentalib czekam z niecierpliwością na Wasz test :) Nie ma to jak odetchnąć z ulgą po kolejnej potencjalnej klęsce konkurencji :mrgreen:
A tak poza tym to lubię czytać Wasze sprawdziany sprzętu. Jakby na to nie patrzeć jesteście pierwszym portalem netowym z działu foto na który trafiłem.

TS - Nie 13 Mar, 2011

Arek napisał/a:

Hehe, dzięki pomyłce wyszła im rzeczywista skuteczność :razz:

komor - Pon 14 Mar, 2011

TS napisał/a:
Arek napisał/a:

Hehe, dzięki pomyłce wyszła im rzeczywista skuteczność :razz:

Bo to nie są stopnie ekspozycji tylko stopnie skuteczności marketingowej. :)

B o g d a n - Pon 21 Mar, 2011

Arek napisał/a:

Tyle, że nie jest to chyba nowa definicja. :wink:
Takie babole "funkcjonują" od dawna nie tylko na naszej, polskiej stronie Canona, a dotyczą nawet produktów klasy wyższej, typu Canon EF 200mm f/2L IS USM czy Canon EF 800mm f/5.6L IS USM :mrgreen:

ophiuchus - Wto 19 Kwi, 2011

Przy okazji lektury testu nowego 1100D na "innym portalu" wyczytałem, że Canon do 18-55 F3.5-5.6 III wsadził konstrukcję optyczną z pierwszej wersji 18-55 IS :o (Swoją drogą, nie sądziłem, że niestabilizowane kity są jeszcze w produkcji)
sklsk - Pią 22 Kwi, 2011

mnie zastanawia inna rzecz.
pojawia się nowy/odnowiony obiektyw, więc prawidłowo ze pojawia się informacja, jeszcze milej jak szybko pojawi się test co tak naprawdę dany obiektyw jest wart. Nie ma co tu za bardzo dyskutować czy ma być informacja czy nie, mile widziana dyskusja, gdybanie, co mogło się zmienić na lepsze czy też gorsze.

a teraz co mnie zastanawia.
nie rozumiem takich postów w stylu że, kit to kit, nikt normalny kita nie kupi, sprzedawcy wciskają nieświadomym kupującym i td (praktycznie połowa poprzedniej strony tak wygląda).
np:
Cytat:
Ale nie dlatego, że jest taki dobry. To erzac obiektywu dodawany nieświadomym użytkownikom w promocyjnej cenie - większość z nich zapewne nigdy by go nie kupiła, gdyby miała jakiekolwiek pojęcie o fotografii, a już z całą pewnością nie kupiłaby go jako dodatkowe szkło...

jedni kupią taki obiektyw, bo nie będą potrzebowali niczego innego.
inni na przeczekanie, zanim dozbierają na coś lepszego.
jeszcze inni, będą chcieli sprawdzić czego tak naprawdę potrzebują po przesiadce z kompaktu.
lub by przy tym kicie nauczyć się podstaw których bardzo często brakuje na starcie, nie tylko tym z kitami ale również tym z L-kami, choć często wtedy zapominają o tym.
powodów jest dużo.

nie każdego stać wydać podczas zakupu 2-3 tys zł więcej niż zestaw z kitem. bo takie niestety są realia, nie ma w takiej cenie nic w zamian.
bo jeśli wyśmiewamy ten obiektyw (nigdzie nie twierdzę ze jest dobry, :) ) to wskażmy zamiennik w realnych granicach cenowych - do 500zł.

chyba że jedyną radą będzie kupno body, schowanie go do szafy lub postawienie na półkę i przez najbliższe 2, może 3 lata zbieranie na szkło z wyższej półki z którym nie będzie wstyd wyjść na ulicę, czy na wakacjach pstryknąć fotkę dziecku i nie zostać wyśmianym.

więc uzasadnienie bytu na rynku dla takiego szkła jest i to dość duże, dla każdego inne.

komor - Pią 22 Kwi, 2011

sklsk napisał/a:
nie każdego stać wydać podczas zakupu 2-3 tys zł więcej niż zestaw z kitem. bo takie niestety są realia, nie ma w takiej cenie nic w zamian.

Łe tam, za 1000-1500 zetów można mieć coś bardzo przyzwoitego. :)

krzys13k - Pią 22 Kwi, 2011

komor napisał/a:
sklsk napisał/a:

Ale czasem nawet taka suma może być duża. Gdy kupowałem aparat, właśnie taki zestaw z 18-55 był dla mnie jedyną opcją. Nie mogłem sobie pozwolić na dodatkowy 1k na obiektyw.

Dlatego uważam, że takie kity to nie jest zła rzecz. Problem w tym, że obiektyw za 300 zł nie może być wybitny. Luzy w obudowie będą się z czasem powiększać i po paru miesiącach słoik może już nie działać tak jak na początku. Mogą się pojawić problemy z AF, czy z jakością obrazu. Już nie mówię o wygodzie użytkowania - np pierścień do ustawiania ostrości.

Dlatego po prostu trzeba mieć świadomość, że to taki obiektyw przejściowy, którym będziemy robić zdjęcia zanim kupimy coś lepszego :)

sklsk - Pią 22 Kwi, 2011

komor napisał/a:
sklsk napisał/a:

1000-1500 to dla niektórych 1-2 lata zbierania, nieraz i więcej. więc jaki zamiennik za 300 zamiast KITa ;) .

zastanawiam się czy zupełny laik, nauczy się więcej przy np EF-S 15-85 mm, czy EF 17-35 mm f/2.8L jak przy 18-55 II is.
może zdjęcia wyjdą lepiej ale czy nauka przy kicie będzie czasem straconym

luke130 - Sob 23 Kwi, 2011

B o g d a n napisał/a:
Arek napisał/a:

Tyle, że nie jest to chyba nowa definicja. :wink:
Takie babole "funkcjonują" od dawna nie tylko na naszej, polskiej stronie Canona, a dotyczą nawet produktów klasy wyższej, typu Canon EF 200mm f/2L IS USM czy Canon EF 800mm f/5.6L IS USM :mrgreen:

Widzę że redagujący stronkę Cannona wymyślają teorię fotografii na nowo:
Duża przysłona - f/2
Czy ktoś ich uświadomił że przesłona i apertura to mimo wszystko nie to samo.

komor - Sob 23 Kwi, 2011

Chłopaki, sam swój pierwszy aparat kupiłem z kitem i go przez jakiś czas używałem. Nie o to chodzi. A także nie o to, kto ile czasu musi zbierać tysiaka. Ja tylko dawałem odpór twierdzeniu, że bez 2-3 tysi nie da się kupić nic lepszego niż kit. :)
palpo - Czw 02 Cze, 2011
Temat postu: lepszy stary kit czy nowy?
Trochę boję się zapytać, ale doceńcie to, że nie tworzę nowego wątku... :smile:
Planuję zakup eos 1000d/1100d (body lub kit) i zastanawiam się nad wykorzystaniem mojego kitowego obiektywu z analoga Canon EF 28-80mm f/3.5-5.6 II zamiast
kitowego Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6.
Wiem, że przy cropie stracę prawie cały zasięg szerokokątny, ale częściej korzystam z 80 mm niż z 28 mm, nie ma też stabilizacji, ale ta ma słabe recenzje...
Co myślicie o takiej podmianie? oszczędność 250 zł - niewielka, ale to może być cegiełka na sensowne szkło lub flesz.

bacruk - Pią 03 Cze, 2011

palpo,
Kup z kitem i wypróbuj. Porównasz i zdecydujesz.

Jak uznasz że nic nie wnosi to puść na allegro za 300.. pod tym względem nie ma argumentu aby kupować samo body.
Ostatnio sprzedałem dwuletni za 250.

18-55 to po cropie 28,8 - 88 czyli zakres który miałeś na pełnej klatce z 28-80.

palpo - Pią 03 Cze, 2011

bacruk,

ale obiektyw 28-80 po cropie to 45-128, czyli może trochę lepiej jak dla mnie.

kozidron - Sob 04 Cze, 2011

palpo, weź lepiej 18-55is, miałem to szkło (28-80) kiedyś z analogiem, podczepiłem sobie tak dla spróbowania dawno temu pod aps-c, krótko mówiąc nie warto.
palpo - Sob 04 Cze, 2011

kozidron,
Dzięki, wiedziałem że mogę liczyć na Wasze doświadczenie. (nabijam sobie posty:-))

Elian - Wto 07 Cze, 2011

Mówcie co chcecie ale podpięty w zestawie nie boli i robi całkiem dobre fotki dla amatora. No i jest tani to w nim cenię najbardziej.