|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - canon eos 550d,nikon 3100 czy pentax k-r
fotorafal - Nie 13 Mar, 2011 Temat postu: canon eos 550d,nikon 3100 czy pentax k-r Witam!
Mam do wyboru 3 zestawy:
-Nikon D3100 + 18-105 VR
-Canon EOS 550D + 18 - 55 mm IS
-PENTAX K-R + DAL 18-55mm
Którą opcje byście wybrali?
Tylko, że do canona chyba innego obiektywu nie kupię, ponieważ ten zestaw dużo kosztuje a z droższym obiektywem to...
A do pentaxa innego nie mogę znaleźć, możecie polecić jakiś obiektyw do pentaxa?Jakiś do 700 zł!
Z góry dziękuję
tobo - Nie 13 Mar, 2011
Podobny temat jest na forum. Optyczną jakość korpusu najlepszą oferuje pentax, najlepszy z wymienionych obiektywów to obiektyw nikona, pentaxowski "kit" jest jakościowo lepszy od canonowego.
To jaki obiektyw ma być to chyba zależy od potrzeb.
hijax_pl - Nie 13 Mar, 2011
fotorafal napisał/a: | Którą opcje byście wybrali? | My nie mamy co wybierać - sam już wybrałeś . Dlaczego? Ano dlatego, że: fotorafal napisał/a: | o canona chyba innego obiektywu nie kupię, ponieważ ten zestaw dużo kosztuje a z droższym obiektywem to... | oraz fotorafal napisał/a: | do pentaxa innego nie mogę znaleźć, możecie polecić jakiś obiektyw do pentaxa?Jakiś do 700 zł! |
Zatem pozostaje Nikon...
Blesso - Nie 13 Mar, 2011
Zatem pozostaje Nikon lub Pentax K-r w dual kicie lub np z Sigmą 70-300 APO.
Oczywiście do Canona wspomnianą Sigmę też możesz zakupić poszerzając zakres ogniskowych ( lecz tak jak z Nikonem nie będzie ona stabilizowana).
jaad75 - Nie 13 Mar, 2011
fotorafal napisał/a: | Którą opcje byście wybrali? | Żadnej.
A tak serio, to zależy do czego.
fotorafal napisał/a: | A do pentaxa innego nie mogę znaleźć | Biedactwo...
fotorafal napisał/a: | możecie polecić jakiś obiektyw do pentaxa? | Do czego?
fotorafal napisał/a: | Jakiś do 700 zł! | Obiektywy kupuje się pod kątem zastosowania, a nie ceny...
fotorafal - Nie 13 Mar, 2011
no do fotografowania ludzi, przyrody, przedmiotów...
fotorafal napisał/a: | no do fotografowania ludzi, przyrody, przedmiotów... | Nie zrozumiałeś. Pytasz o dodatkowy obiektyw do K-r - do czego ma on służyć?
Chcesz kupić lustrzankę, a zaletą tych aparatów jest to, że możesz używać wyspecjalizowanych obiektywów, do wyspecjalizowanych zadań - kupowanie zooma do wszystkiego (i niczego) przeczy idei takiego aparatu.
tobo - Nie 13 Mar, 2011
Wg mnie niekoniecznie przeczy, o czym świadczy obecność na rynku obiektywów uniwersalnych i niektóre z nich są całkiem niezłe jak na ten typ sprzętu. To że ktoś chce fotografować dużo zróżnicowanych rzeczy nie oznacza że musi mieć "wyspecjalizowane" czy rygorystyczne potrzeby w tym względzie.
Np ja gdybym miał kupić obiektyw uniwersalny to chciałbym żeby był możliwie dobry na krótkim końcu (krajobraz) i w miarę dobry na długim. I w wielu przypadkach sprzętu jest to wykonalne, bo krótki koniec zaspokaja moje potrzeby foto a długi służy bardziej wymogom rodzinnym, co w tym przypadku oznacza niewyśrubowane wymogi rodziny
Oczywiście taki obiektyw nie jest wybitny ani nawet bardzo dobry.
To że zaletą lustrzanek jest możliwość stosowania różnych obiektywów nie oznacza że nie mają one innych ważnych zalet i możliwość korzystania ich nie zaprzecza ani idei korzystania z lustrzanki ani z uniwersalnego zooma.
tobo napisał/a: | Wg mnie niekoniecznie przeczy, o czym świadczy obecność na rynku obiektywów uniwersalnych i niektóre z nich są całkiem niezłe jak na ten typ sprzętu. | Przeczy. Takie są też hybrydowe megazoomy - jedyna różnica to wielkość sensora. tobo napisał/a: | To że ktoś chce fotografować dużo zróżnicowanych rzeczy nie oznacza że musi mieć "wyspecjalizowane" czy rygorystyczne potrzeby w tym względzie. | Oczywiście - dlatego oprócz lustrzanek są dostępne kompakty z różnymi obiektywami i wielkościami sensorów.
PiotrOs - Nie 13 Mar, 2011
tobo lustrzanka z obiektywem, ktory "zaspokaja Cie" nie bedzie sie roznic zbytnio od mocnego kompaktu, jesli chodzi o jakosc zdjec. Lustrzanka pokaze swoja moc dopiero, gdy uzyjesz obiektywu odpowiedniego do zadania.
Owszem, mozna, czemu nie. Porshem tez mozna wozic cegly na budowe
kozidron - Nie 13 Mar, 2011
tobo napisał/a: | To że zaletą lustrzanek jest możliwość stosowania różnych obiektywów nie oznacza że nie mają one innych ważnych zalet i możliwość korzystania ich nie zaprzecza ani idei korzystania z lustrzanki ani z uniwersalnego zooma. |
Może jeszcze 3 lata temu bym się z Tobą zgodził, bo mozna było narzekać, że kompakty są wolne, mają słabą serie itd. - pewnie, że w kompakcie nie będziesz miał serii powyżej powiedzmy 3/4 klatek ale czy to ci jest potrzebne ?
Nawet własciciele FF posiadają kompakty, ze wzgledu na małe rozmiary. Jakby nie patrzeć za 700 ziko nie dostaniesz obiektywu uniwersalnego do wszystkiego.
tobo, popatrz na to inaczej, lustrzanka + mega zoom własciwie zajmie prawie tyle samo miejsca co 70-200 + powiedzmy 17-70, ta jedna przegródka więcej w torbie nie zrobi róznicy a w jakości twoich fotek już tak.
Jak oglądam fotki swojej koleżanki z bardzo ciekawych miejsc na naszym globie z zestawu 500D + mega zoom tamrona to aż ściska serce, że z powodu leniwości takie ujęcia wyglądają jak papka z kompaktu.
Tu nikt ci nie zabroni robić sobie krzywdę .... twoja kasa twój deal, w przypadku podpinania takiego zoomu nie ma najmniejszego znaczenia jakie lustro będzie z przodu tym bardziej, że to zestaw do mydła i powidła wakacyjnego więc twój wybór jest obojętny a jeżeli chcesz skończyć tylko na obiektywie w zestawie to brałbym nikona z 18-105VR ale to tylko ze względu na uniwersalność szkła.
kozidron napisał/a: | jeżeli chcesz skończyć tylko na obiektywie w zestawie to brałbym nikona z 18-105VR ale to tylko ze względu na uniwersalność szkła. |
dzięki kozidron, ale lepszy obiektyw dokupiłbym za kilka miesięcy od kupna zestawu i jeśli pisałeś, że wybrałbyś ten aparat tylko ze względu na obiektyw to wolę kupić z gorszym obiektywem a potem dokupię lepszy, wolę lepszy korpus i gorszy obiektyw a za kilka miesięcy dokupię super obiektyw
moronica - Nie 13 Mar, 2011
fotorafal, a o jakich obiektywach myslisz? bo "super obiektyw" to potrafi kosztowac sporo wiecej niz korpus z obiektywem w zestawie. mysle, ze lepiej sie od razu zdecydowac na cos co z toba zostanie, nie koniecznie obiektyw do wszystkiego ale cos co ci nie zbrzydnie przez tych kilka miesiecy i wtedy, wiedzac czego ci brakuje, dokupilbys cos przeznaczonego do konkretnego typu fotografii
no myślałem o jakiś drogich obiektywach ale to nie sprawa na dziś.
maronica z twojej wypowiedzi wnioskuję, że polecasz nikona+18-105 VR?
no ale jak kozidron pisał, że poleca go tylko ze względu na obiektyw to oznacza, że sam korpus jest nie najlepszy.
a wolę poczekać chwile i mieć fajny obiektyw i korpus.a skoro korpus nikona d3100 jest średni to chyba poczekam te kilka miesięcy na lepszy obiektyw.
canonem 550d robiłem zdjęcia ze szkłem 18-55mm i zdjęcia były fajne i uważam, że na dziś chyba go wybiorę.niestety nie miałem przyjemności porobić zdjęć pentaxem k-r.
d3100 to najnizsza polka Nikona wiec nie ma sie co spodziewac, ze to bedzie nie wiadomo co. lada chwila powinni wypuscic d5100 najprawdopodobniej z tym samym sensorem co d7000, moze sie wstrzymaj i poczekaj na niego
tobo - Nie 13 Mar, 2011
Fotorafal, kozidron poleca OBIEKTYW, ze względu na jego uniwersalność (a nie że odradza korpus 3100) bo to dobry obiektyw o sporym zakresie ogniskowych i do tego wśród "kiciaków" niezły optycznie.
zależy za ile będzie!na dziś canon jest u mnie numerem 1
jesli juz brac z kitem 18-55 to ja bym dolozyla 200zl i kupila nikona d90 z 18-55
fafniak - Nie 13 Mar, 2011
moronica napisał/a: | jesli juz brac z kitem 18-55 to ja bym dolozyla 200zl i kupila nikona d90 z 18-55 |
I co to niby zmieni?
nie chodzi mi, że koniecznie z kitem ale inne wyjście będzie droższe!niektóry mówią, że nikon d3100 jest fajny a inni nie... nie wiem co myśleć
fafniak napisał/a: | moronica napisał/a: | jesli juz brac z kitem 18-55 to ja bym dolozyla 200zl i kupila nikona d90 z 18-55 |
I co to niby zmieni? |
glownie komfort pracy plus ma lepszy wizjer
kozidron - Nie 13 Mar, 2011
tobo napisał/a: | Fotorafal, kozidron poleca OBIEKTYW, ze względu na jego uniwersalność (a nie że odradza korpus 3100) bo to dobry obiektyw o sporym zakresie ogniskowych i do tego wśród "kiciaków" niezły optycznie. |
tobo, żaden ze mnie fotograf, ja tylko czasem biorę za to kasę
fafniak napisał/a: | I co to niby zmieni? |
fafniak, jeżeli założyciel wątku na prawdę chce rozwijać szklarnie, to sporo.
fotorafal, smutna prawda jest taka, że w tej klasie sprzętu niestety są minimalne różnice -czasem na korzyść jednych "sytuacji fotograficznych" czasem na korzyść innych "sytuacji fotograficznych" -skończyły się czasy gdy canon robił dobre matryce - teraz te od sony są lepsze co innego, ze różni producenci inaczej je oprogramowują
Co innego jakbyś celował w d90 a później kupił sobie coś przyzwoitego(mam na myśli szkła) i to w zakresie, który cię rzeczywiście interesuje, teraz chcesz fotografować wszystko ale po jakimś czasie -raczej wyklaruje się "twoja dziedzina".
lotofag - Nie 13 Mar, 2011
kozidron napisał/a: | teraz chcesz fotografować wszystko ale po jakimś czasie -raczej wyklaruje się "twoja dziedzina". |
Albo sprzęt trafi na Alledrogo...
a czym się to różni?
Nikon D90 + AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6G VR
Nikon D90 + AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G ED II
fotorafal napisał/a: | a d90 jest najlepszy z tych wszystkich wymienionych? | Zdecydowanie tak. Z wyjątkiem trybu wideo.
moronica napisał/a: | d3100 to najnizsza polka Nikona wiec nie ma sie co spodziewac | Jest całkiem OK moronica napisał/a: | najprawdopodobniej z tym samym sensorem co d7000 | No to takie nadzieje tylko, ale do końca nie wiadomo. W sumie matryca D3100 jest na tyle niezłe, że może też tam być wmontowana
EDIT:
Uuuuuu nie zauważyłem drugiej strony
maput - Nie 13 Mar, 2011
Nie mogę się powstrzymać...
tobo napisał/a: | Optyczną jakość korpusu najlepszą oferuje pentax |
Co to jest optyczna jakość korpusu ? Wygląd ?
fotorafal - Pon 14 Mar, 2011
a gdybym kupił tego nikona d90 to czy może być na z obiektywem 18-55mm gdyby mi nie starczyło no 18-105 vr ale myślę, że mi starczy na droższy ale jak nie to czy może być...?
PiotrOs - Pon 14 Mar, 2011
Co to znaczy "moze byc"
Czy bedzie robic zdjecia? Tak. Ale na Twoim miejscu poczekalbym, dozbieral i bral w zestawie z 18-105. Ten ostatni jest po prostu lepszy, a roznica w cenie jest do przezycia.
no to znaczy, że w najgorszym wypadku jak mi na tamten zabraknie i będę musiał długo czekać na lepszy to czy 18-55mm wystarczy na początek (mam na myśli kilka miesięcy może 3-4)
hijax_pl - Pon 14 Mar, 2011
fotorafal napisał/a: | 18-55mm | ale jak już to 18-55VR
moronica - Pon 14 Mar, 2011
fotorafal, juz nie tragizujmy, oczywiscie ze wystarczy, czemu mialby nie wystarczyc? na czym tak bardzo zalezy ci w obiektywie ze bez tego nie przezyjesz pol roku?
dziękuję za pomoc...!
na 99,9%kupuję nikona d90 zależy jeszcze jaki obiektyw ale chyba 18-105 VR
a przed chwilą znalazłem pentaxa k20d i czy d90 jest lepszy?
maput - Pon 14 Mar, 2011
Moim zdaniem lepszy. Choć to zależy w czym
moim zdaniem też, widziałem zdjęcia robione dwoma aparatami i nikona są o wiele lepszej jakości niż pentaxa!
z resztą nie ufam pentaxowi, nie wiem dlaczego
moronica - Pon 14 Mar, 2011
fotorafal, calkiem mozliwe ze operator tego Nikona byl po prostu lepszym fotografem. roznice w jakosci miedzy puszkami EL, zwlaszcza z kitowmi obiektywami, nie sa takie ewidentne
może nie sam fotograf ,tylko pomógł mu photoshop
ale nikon do mnie bardziej przemawia i to go wybiorę, pentax jak dla mnie jest taki inny, zresztą trudniej zdobyć akcesoria, obiektywy a w nikonie czy canonie jest to bardzo proste
lotofag - Pon 14 Mar, 2011
fotorafal napisał/a: | widziałem zdjęcia robione dwoma aparatami i nikona są o wiele lepszej jakości niż pentaxa! |
Bez problemu da się też "udowodnić" dokładnie odwrotną tezę Co to za zdjęcia, jakie były warunki i ekspozycja, jakie obiektywy były użyte, jak były obrabiane, itp. itd.
fotorafal napisał/a: |
pentax jak dla mnie jest taki inny, |
No i całe szczęście, identyczne systemy byłyby raczej nieciekawe
fotorafal napisał/a: |
zresztą trudniej zdobyć akcesoria, obiektywy a w nikonie czy canonie jest to bardzo proste
|
A to nie sprowadza się to do zakupu w sklepie albo z drugiej reki?
Akurat szkła na poziomie którym aktualnie jesteś zainteresowany wszędzie dostępne są od ręki, jazda zaczyna się tam gdzie przeważa specyfika danego systemu... Akcesoria - jakie dokładnie?
Rzeczywiście N czy C może być "bezpieczniejszym" wyborem - są np. dostępne tanie "plasticzaki" pokroju 50/1.8 które jak wiadomo każdy amator fotografii posiadać powinien
na 100000% nie kupię k20d bo został wycofany już dawno z produkcji a takich rzeczy jak lustrzanka nie kupuje się używanych bo nie da się sprawdzić jaki jest stan w środku
lotofag - Pon 14 Mar, 2011
fotorafal napisał/a: | takich rzeczy jak lustrzanka nie kupuje się używanych bo nie da się sprawdzić jaki jest stan w środku |
Nie warto tak generalizować, niemal każdą rzecz można kupić używaną - byle z głową. Lustrzanka to nie bielizna
Tylko raz kupiłem nowy korpus w sklepie, reszta to używki kupione poprzez kontakty na forach fotograficznych. Podobnie z obiektywami - ponad połowa moich nabytków była/jest z drugiej ręki.
Stan często da się zweryfikować przed zakupem na różne sposoby.
jaad75 - Pon 14 Mar, 2011
fotorafal napisał/a: | a takich rzeczy jak lustrzanka nie kupuje się używanych bo nie da się sprawdzić jaki jest stan w środku | Można przecież sprawdzić licznik migawki...
fotorafal - Wto 15 Mar, 2011
czytam forum za forum i nikon d90 i canon eos 550d są bardzo podobne i zdjęcia też robią prawie identycznej jakości
jedni polecają nikona a inni piszą, że canon górą a wy pisaliście, że nikon jest zdecydowani lepszy. ktoś napisał, że to już stary korpus (ma dopiero 2 lata)
moronica - Wto 15 Mar, 2011
fotorafal, to po prostu nieco inna klasa sprzetu. wiecej pokretel na korpuscie by nie trzeba sie bylo przekopywac przez menu, pentapryzmat zamiast wizjera lustrzanego. ale oba zdjecia robia i w jakosci obrazu roznic raczej nie dostrzezesz za to moglbys dostrzec wlasnie w komforcie obslugi
a ile d90 wytrzyma średnio zdjęć?a ile canon?
i jakie elementy trzeba by wymienić?
ophiuchus - Wto 15 Mar, 2011
ło matko, producenci przewidują najczęściej migawki na ok 100000 zdjęć, nie wiem w jakiej redakcji aparat musiałby pracować, żeby w końcu nastąpiła potrzeba wymiany tejże, oczywiście pomijając losowe wypadki w stylu zdechnięcia mechanizmu przed czasem. fotorafal, a ile zdjęć planujesz zrobić?
myślę, że tak średnio jakieś 15 tyś na rok czyli się nie martwić, że się szybko skończy
ophiuchus - Wto 15 Mar, 2011
fotorafal, no to nieźle, ja przez trzy lata zrobiłem może osiem tysięcy
kozidron - Wto 15 Mar, 2011
fotorafal napisał/a: | na 100000% nie kupię k20d bo został wycofany już dawno z produkcji a takich rzeczy jak lustrzanka nie kupuje się używanych bo nie da się sprawdzić jaki jest stan w środku |
no to mam coś z głową bo zastanawiam się nad zakupem aparatu z 2005 roku ale akurat ten antyk kładzie te "twoje nowości" na łopatki co więcej kładzie nawet te z wyższej półki w które ty powinieneś celować a tego nie robisz.
Jeżeli mozesz kupić uzywkę to lepiej d90 ale jeżeli masz zostać przy zestawie kitowym, to tylko marnujesz swój czas na forumie - wtedy własciwie obojetne czy to będzie d5000/3100, 550D czy k-r.
Nie wiem jak daleko masz do sklepu ale sporo wyjaśnia się podczas macania body, lepiej się jeździ na dwóch rolkach gdzie jedna jest od czasu a druga od przysłony, dobrze też zajrzeć w wizjer wtedy pewne "fakty się rozjaśniają" ........
Można bajdurzyć jeszcze, który zestaw kitowy jest lepszy a który mniej, bo Ty nie pytasz o konkrety a to dlatego, że może nie masz zdania....moja rada - idź do sklepu i zobacz co jak wygląda
Baku - Sro 16 Mar, 2011
Różnice sprowadzają się do tego, że 550D a nie D90 powinny wybierać osoby, którym szczególnie zależy na rozbudowanym trybie wideo. Zasadnicza przewaga D90 wynika zaś z samej konstrukcji korpusu (wizjer, rolki, etc..), który będzie się po prostu użytkowało wygodniej. Jakość zdjęć można uznać za zbliżoną.
fotorafal - Sro 16 Mar, 2011
wiem, że mam gdzieś w domu stare zenitowskie obiektywy (chyba 3-4) czy będą pasowały do nikona lub canona?
hijax_pl - Sro 16 Mar, 2011
fotorafal napisał/a: | czy będą pasowały do nikona lub canona? | Przez adaptery specjalne - tak...
Zasadniczo lepiej do Canona pasują.
MC - Sro 16 Mar, 2011
A najlepiej do Pętaksa.
a są dobre?bo nigdy nimi nie robiłem zdjęć.
MC - Sro 16 Mar, 2011
A skąd mamy wiedzieć jakie to są obiektywy?
zadałem to pytanie, że jak ktoś robił nimi zdjęcia to, żeby odpowiedział
MC - Sro 16 Mar, 2011
Pewnie robił, ale nie wiemy JAKIE TO SĄ OBIEKTYWY. Bo to, że zenitowskie to nie wystarczy.
fotorafal, robiłem na nikonie. Heliosem i Pentaconem 138/2,8 - były spoko. Masz takie?
wiesz co muszę ich dziś poszukać i tu napiszę jakie mam bo na razie nie mam czasu
jaad75 - Sro 16 Mar, 2011
Baku napisał/a: | który będzie się po prostu użytkowało wygodniej. Jakość zdjęć można uznać za zbliżoną. | No chyba, że komuś zależy na zakresie dynamicznym...
Baku - Sro 16 Mar, 2011
Różnica wynosi ok. 1EV na korzyść D90. Faktycznie jest to wartość, którą trudno uznać za pomijalną. Pod tym względem znacznie lepiej wypada 550D, który zakres dynamiczny ma zbliżony do D90 (choć też zależy od tego, kto i jak bada )
myślałem, że mam więcej ale znalazłem 1 może jak jutro lepiej poszukam to znajdę jeszcze kilka!
na obiektywie jest jakiś ruski napis którego nie odczytam i oznaczenia tylko nie wiem czy napiszę w dobrej kolejności:
44-3, 2/58 9102308 MC
Helios
dobry?
Zależy od modelu, ale w zasadzie - jest OK.
dzięki!
Baku - Czw 17 Mar, 2011
Wersja 3, czyli dość wczesna. Sam mam czwórkę. Na nieskończoności jest trochę mydlany, ale zdjęcia w zakresie metrażu na pierścieniu ostrości wychodzą całkiem niezłe. Jest przyzwoicie, jednak jak na stałkę nie rzuca na kolana.
fotorafal - Czw 17 Mar, 2011
znalazłem jeszcze: helios-44M-4, 2/58 MC
|
|