forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - czy mozna ladowac akumulatorek nie do konca rozladowany?

mefiu666 - Nie 13 Mar, 2011
Temat postu: czy mozna ladowac akumulatorek nie do konca rozladowany?
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o akumulatorek standardowy w zestawie do nikona D90. Generalnie jest takie przeświadczenie, żeby ładować po całkowitym rozładowaniu, bo potem będzie krócej trzymać (tak jescze z bateriami w komórkach było). I nie wiem czy to prawda czy mit. Napiszcie jak to jest. W instrykcji nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, ale zdanie: " Akumulator EN-EL3e nie jest w pełni naładowany fabrycznie. Aby maksymalnie wydłużyć czas fotografowania, należy przed użyciem aparaatu naładować akumulator..." Z tego wynik, że chyba można ładować, ale chcę się upewnić.
jaad75 - Nie 13 Mar, 2011

mefiu666 napisał/a:
Generalnie jest takie przeświadczenie, żeby ładować po całkowitym rozładowaniu, bo potem będzie krócej trzymać (tak jescze z bateriami w komórkach było)
To przeświadczenie jest kompletną bzdurą w kontekście akumulatorów Li-Ion. Można je ładować w dowolnym momencie, a całkowite rozładowanie jest dla niech wręcz szkodliwe (mają odpowiednie zabezpieczenia, ale np. rozładowanie i pozostawienie akumulataora na kilka miesięcy może spowodować zejście poniżej krytycznego poziomu naładowania). Podobnie bzdurnym jest przekonanie, że akumulatory Li-Ion trzeba formować - owszem, pełną wydajność uzyskują dopiero po kilku cyklach, ale od początku można je normalnie używać.