forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw Canon 50d

qwizz - Nie 13 Mar, 2011
Temat postu: Obiektyw Canon 50d
Witam.
Jako to Mój pierwszy post Witam wszystkich :)
Forum przeglądam od ponad miesiąca, jednak wcześniej nie zaszła potrzeba by zakładać temat.

Postanowiłem kupić Canona 50D. Zacząłem przeglądać zasoby forum by zdecydować się jaki obiektyw wybrać, ale szczerze powiedziawszy im więcej czytam tym mniej wiem. Każdy potrzebuje obiektywu do czego innego także nie mogłem się podpiąc do kogoś.
Interesuje Mnie fotografowanie ludzi oraz widoków. Jestem świadom iż nie da się kupić uniwersalnego obiektywu, ale myślę że w miarę dobrej jakości do nauki da radę. Zwłaszcza z Waszą fachową pomocą.
Mam na obiektyw przeznaczone około 1400zl.
Zastanawiałem się nad
1) Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
2) Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM

Jestem otwarty na propozycje.

moronica - Nie 13 Mar, 2011

mozliwe, ze Canona 50d juz nigdzie nie dostaniesz. 28mm na szerokim koncu moze sie okazac za wasko do widokow
qwizz - Nie 13 Mar, 2011

Obecnie mieszkam w Szkocji i na ebayu sa ciekawe aukcje. Myślałem nad używanym bo nówki są dużo droższe a pieniądze chciałem przeznaczyć głównie na obiektyw.
forrest - Nie 13 Mar, 2011

Witaj,
myślę że do Twoich zastosowań jednym z lepszych rozwiązań będzie Tamron 17-50 f/2.8.
http://www.ceneo.pl/Obiek...75P4-154427.htm
Z tych, nad którymi się zastanawiasz to lepiej tego 18-135 mm (bo domyślam się że tego miałeś na myśli).
A jeśli jeszcze zostanie trochę kaski to może ef 50mm 1.8.
Pozdrawiam :smile:

moronica - Nie 13 Mar, 2011

chyba ze uzywke, wtedy tak
ten 17-85 to nie jest jakies rewelacyjne szklo. tu na forum zazwyczaj polecaja 15-85

forrest, alez istnieje obiektyw canona 28-135 ;)

forrest - Nie 13 Mar, 2011

wiem moronica, ale tak tylko sobie pomyślałem :roll: :smile:
Sunders - Nie 13 Mar, 2011

Tamron 17-50/2,8 lub canon 18-135f/3,5-5,6IS.
fatman - Nie 13 Mar, 2011

Nie bierz C17-85 !
Weź Tamiego albo C17-55/2.8 IS

Sunders - Nie 13 Mar, 2011

fatman napisał/a:
C17-55/2.8 IS

Jak dorwiesz go za 1400pln i "na chodzie", to jak najbardziej :mrgreen:

qwizz - Pon 14 Mar, 2011

@forrest
Myślałem nad Tamronem 17-50/2.8 ale czytałem opinie że często trzeba regulować i się bawić w to wszystko a Ja nie mam ani cierpliwości, ani jako takich możliwości tutaj.
Pozatym słyszałem także iż szkła poza systemowe mają problemy z AF.
Ale jak to wygląda w praktyce to nie wiem.

Słyszałem także iż Sigma 17-70/2.8-4.5 jest ciekawa pozycją, ale wolałbym już Tamiego ze względu na stałe światło.

fatman napisał/a:
Weź Tamiego albo C17-55/2.8 IS

Niestety C17-55/2.8 IS jest jak narazie poza Moim zasięgiem finansowym :)

fatman - Pon 14 Mar, 2011

Miałem tę Sigmę 17-70/2.8-4.5 zanim kupiłem C17-55/2.8 IS. Uzywałem przez 9 miesięcy z C450. Jest to dobre szkło na początek ale... nie wytrzymuje jakością zdjęć do C17-55/2.8 IS i dlatego sie przesiadłem.
Spokojnie możesz w nie wejść.

Baku - Wto 15 Mar, 2011

Jak trafisz na dobrego Tamrona 17-50 to nie trzeba będzie nic regulować. Optycznie nie ma się do czego doczepić - budowa mechaniczna: na tróję z minusem, ale w tej klasie cenowej tankietki nie znajdziesz.
qwizz - Czw 17 Mar, 2011

Chyba jednak zdecyduje się na tego Tamrona 17-50. Ale teraz pytanie, ze stabilizacja czy raczej bez ? :)
forrest - Czw 17 Mar, 2011

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14695
qwizz - Pią 18 Mar, 2011

Przeglądając zasoby internetu wyczytałem iż T17-50 ma problem ze wspolpraca z 50d. Chodzi o AF. Zamawialbym z ebaya a przesylka bylaby z Chin także o zamianie szkieł raczej nie ma mowy ze względu na koszty wysyłki i całą tą 'zabawę'.
Może jednak lepiej brać tą Sigme 17-70/2.8-4 lub Sigme 18-50/2.8 ? Wydaje Mi się że jako pierwsze szkło póki nie kupię czegoś porządnego wystarczy. Tylko jak wygląda rozrzut jakościowy jeśli chodzi o Sigme. Czy bez obaw mogę brać szkło z ebaya ? Bo jeśli chodzi o Tamrony to jednak lepiej sprawdzić z tego co wyczytałem.

Baku - Pią 18 Mar, 2011

I Tamrony i Sigmy lepiej kupować w sklepie stacjonarnym i mieć możliwość przetestowania ich. Ta oszczędność (obiektyw robiony na filipinach, firma z chin, zakup w hong kongu, wysyłka z malezji przez seszele, odbiór w Berlinie a kurier z Przemyśla) zrobi się oszczędnością pozorną jeśli się okaże coś sprawia problemy.
Generalne prawie cały sprzęt foto mam zza oceanu, ale nie zaryzykowałbym takiego zakupu w przypadku obiektywu niefirmowego.

as... - Pią 18 Mar, 2011

Baku napisał/a:
Jak trafisz na dobrego Tamrona 17-50 to nie trzeba będzie nic regulować. Optycznie nie ma się do czego doczepić - budowa mechaniczna: na tróję z minusem, ale w tej klasie cenowej tankietki nie znajdziesz.

Nie przesadzaj :razz:
Canon 17-55is f2.8 jest jeszcze bardziej syfiasto wykonany od tamron-a :cool:

Warto przewalić kilka tamronów aby znaleźć tego jedynego.

Sunders - Sob 19 Mar, 2011

as... napisał/a:
Canon 17-55is f2.8 jest jeszcze bardziej syfiasto wykonany od tamron-a

Fałsz.
as... napisał/a:
Warto przewalić kilka tamronów aby znaleźć tego jedynego.

Prawda.
:razz:

Paweł_G - Sob 19 Mar, 2011

Nie rozumiem w czym plastikowość Canona 17-55 jest lepsza od plastikowości Tamrona 17-50? Moim zdaniem Tamronowskie plastiki są lepszej jakości bo miałem oba powyższe szkła.
komor - Sob 19 Mar, 2011

Zadziwiają mnie wasze rozbieżne opinie na temat budowy Tamrona i tego Canona. :)
qwizz - Sob 19 Mar, 2011

W takim razie nie pozostaje nic innego i jednak zakup w sklepie, i choć będzie drożej to oszczędze sobie nerwów w przypadku problemów.
Tylko jest jeden problem, jak wybrac to 'jedyne' spośród wszystkich jakie będą mieli. Wiadomo, trzeba sprawdzić, tylko Ja nie mam pojęcia jak to zrobić i jak fachowo ocenić czy szkło jest ok ponieważ to pierwszy obiektyw jaki kupuję i jestem całkowicie zielony, a nie znam nikogo tutaj kto się zna na tym.
Chyba że ufać personelowi sklepu choć z tym jak wiemy bywa różnie.

hijax_pl - Sob 19 Mar, 2011

qwizz, Mam silne wrażenie, ze nawet jak bedą jakieś niewielkie BF/FF to nie bedą Ci one przeszkadzać. ;-)
as... - Sob 19 Mar, 2011

komor napisał/a:
Zadziwiają mnie wasze rozbieżne opinie na temat budowy Tamrona i tego Canona. :)

wg.mnie tamron jest lepiej wykonany :twisted:
Miałem przez jakiś czas oba te szkiełka.. W canonie 17-55 nie chodzi równo i z takim samym oporem pierścień od zmiany ogniskowej, SPRAWDZAŁEM NOWE SZTUKI TEGO CANON-A i moja wydawała się najlepsza, ale nie idealna.

Syfiasty i znienawidzony przezemnie tamron nie miał takiego problemu, ale miał problem z bf/ff 2ga sztuka tego tamron-a już ładnie ostrzyła itd. itp.

Tamron nie ma ani jednego paprocha, a canon miał ich kilkanaście :cool:

Ale szkoda pisać, nigdy nie myślałem że będę polecał t17-50 zamiast canon 17-55 :razz:

lotofag - Sob 19 Mar, 2011

qwizz napisał/a:

Słyszałem także iż Sigma 17-70/2.8-4.5 jest ciekawa pozycją,

qwizz napisał/a:

Może jednak lepiej brać tą Sigme 17-70/2.8-4

Uważaj żeby coś Ci się nie pomyliło przy wyborze i kupnie, bo są to de facto dwa różne szkła, a właściwie starsza i nowsza wersja ;)

qwizz - Pon 21 Mar, 2011

Dziękuję wszystkim za pomoc, wszyscy dostają 'pomógł'.
Zdecydowałem się na T17-50/2.8
Wybieram się do sklepu w przyszłym tygodniu jak już będzie przypływ gotówki z pracy i będe starał się wybrać dobry egzemplarz bez bf ff. Trochę poczytałem i mam nadzieję że sobie poradzę z testami tymbardziej że to będą jedne z pierwszych zdjęć jakie będę robił lustrzanką ;)

Sunders - Pon 21 Mar, 2011

qwizz napisał/a:
Zdecydowałem się na T17-50/2.8
Wybieram się do sklepu w przyszłym tygodniu jak już będzie przypływ gotówki z pracy i będe starał się wybrać dobry egzemplarz bez bf ff.

Jeśli będzie taka możliwość, to porównaj w sklepie jak ostrzy tamron, a jak canon - IMO to najistotniejsza różnica między tymi obiektywami :idea:

Baku - Pon 21 Mar, 2011

qwizz, na początek test bateryjkowy AF.
http://a.imageshack.us/img204/6594/62861412.jpg
A jeśli się chcesz bawić precyzyjnie to coś takiego:
http://th.interia.pl/40,g...935/i104910.jpg

Dobrze zrobić też zdjęcie prostopadłe do np. ceglanego muru, by określić równomierność ostrości w kadrze.

qwizz - Pon 21 Mar, 2011

I po zrobieniu zdjeć będzie wystarczające przegląd zdjęć i określenie wszystkiego na lcd czy raczej będe musiał brać laptopa żeby to sprawdzić ?
Baku - Pon 21 Mar, 2011

Jeśli masz możliwość zabrania laptopa, to tak będzie lepiej, choć 50D ma dość dobry LCD.
as... - Wto 22 Mar, 2011

Baku napisał/a:
qwizz, na początek test bateryjkowy AF.
http://a.imageshack.us/img204/6594/62861412.jpg
A jeśli się chcesz bawić precyzyjnie to coś takiego:
http://th.interia.pl/40,g...935/i104910.jpg

Dobrze zrobić też zdjęcie prostopadłe do np. ceglanego muru, by określić równomierność ostrości w kadrze.

wg. mnie zdecydowanie lepiej i łatwiej robi się test "na bateryjki"...

kamil* - Wto 22 Mar, 2011

http://www.focustestchart.com/focus21.pdf

na 18 stronie jest tablica. :wink:

as... napisał/a:
wg. mnie zdecydowanie lepiej i łatwiej robi się test "na bateryjki"...

zgoda

komor - Wto 22 Mar, 2011

kamil* napisał/a:
na 18 stronie jest tablica.

…obarczona pewnym problemem, który rozwiązywany jest przez tablice typu LensAlign. :)

qwizz - Wto 22 Mar, 2011

Zrobię test 'bateryjkowy' raczej. Gdyby nie szło Mi z obsluga wszystkiego (wkońcu to pierwszy raz będzie) poproszę sprzedawcę który mam nadzieję uczciwie sprawdzi szkło a nie będzie wciskał byle sprzedać.
kamil* - Wto 22 Mar, 2011

W niektórych sklepach są tablice LensAlign, zapytaj. :wink:

Komor tablice typu LensAlign też obarczone są pewnym problemem - nie da się ich wydrukować. :wink:

hijax_pl - Wto 22 Mar, 2011

kamil* napisał/a:
Komor tablice typu LensAlign też obarczone są pewnym problemem - nie da się ich wydrukować.
A dlaczego?
forrest - Sro 23 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:
kamil* napisał/a:
Komor tablice typu LensAlign też obarczone są pewnym problemem - nie da się ich wydrukować.
A dlaczego?

nie jestem w tej dziedzinie biegły, może podasz jakieś szczegóły :oops:

hijax_pl - Sro 23 Mar, 2011

forrest napisał/a:
nie jestem w tej dziedzinie biegły, może podasz jakieś szczegóły
A w czym potrzebna biegłość? W LensAlign najważniejsze jest to, że płaszczyzna "celownicza" nie jest równa płaszczyźnie "pomiarowej"... Ot i cała filozofia.
jaad75 - Sro 23 Mar, 2011

I to, że płaszczyzna celownicza jest idealnie prostopadła do osi obiektywu - ułatwienie ustawienia tej prostopadłości i estetyka wykonania, to właściwie jedyne, co różni LensAlign, od testu na zadrukowane pudełko i ustawioną obok niego nachyloną linijkę...

jaad75 napisał/a:
od testu na zadrukowane pudełko i ustawioną obok niego nachyloną linijkę...

Ano ;)

Zwykle ustawiam linijkę z góry na dół (jak skalę w Lens Align), ale tak jest nawet łatwiej... :smile:

A ja calówkę i jakieś pudełko po lekach (z dobrym, wyraźnym nadrukiem). Ustawić 45 stopni na stole to w sumie żaden problem.
W sumie jedyny problem to taki, że przy większych odległościach ta skala na metrówce jest już nie za bardzo widoczna - brakuje tych większych cyfr, które są na miarce LensAlign ;)

qwizz - Sro 23 Mar, 2011

Niestety w tym miesiącu nie będe mógł sobie pozwolić na to szkło, dopiero za miesiąc kupie. Ale może do tego czasu warto by kupić 50mm/1.8 Moglbym już robić zdjęcia i wiedział co do czego jak będe robił test za miesiąc w sklepie z T17-50/2.8
Czy jednak lepiej poczekać do tego czasu bo mając 17-50 będzie on (C50/1.8) bez użyteczny. ??

hijax_pl napisał/a:
brakuje tych większych cyfr, które są na miarce LensAlign ;)
Ale chyba tej dłuższej, bo krótsza, to i tak dość krótka jest... :smile:

jaad75 napisał/a:
Ale chyba tej dłuższej, bo krótsza, to i tak dość krótka jest...
No calówka ma tą zaletę, że jest bardzo rozciągliwa ;) Jednak mówię o takiej miarce:

http://jasonirons.com/blo...ool-for-lenses/