forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - początki z nikonem

faraon28 - Pon 14 Mar, 2011
Temat postu: początki z nikonem
Witam
Mam NIKONA D3100 AF-S NIKKOR 18-105 i AF NIKKOR 50MM 1:1.8D
Jestem początkujący i to mój pierwszy aparat, mam go dwa tygodnie i
mam pare pytań

1. robiąc zdjęcia przy mocnym słońcu, większość zdjęć jest prześwietlona, stoje tyłem do słońca . to maja wina czy potrzebny jakiś filtr
2. wybieram się na wakacje na Chorwacje i nie chciałbym mieć prześwietlonych zdjęć, co zrobić, jaki filtr kupić. Doradzili mi w sklepie żebym kupił filtr UV /tylko jaki/ i filtr polaryzujący /tylko jaki/ ze to załatwi sprawe

z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc, dobrą rade

moronica - Pon 14 Mar, 2011

w mocnym sloncu robiac ta 50tka na pelnej dziurze i najnizszym ISO mysle, ze zdjecia maja prawo byc przeswietlone nawet na najkrotszym czasie. jakis filtr ND by sie przydal
faraon28 - Pon 14 Mar, 2011

robiłem obiektywem 18-105
moronica - Pon 14 Mar, 2011

podaj wiecej info - tryb w ktorym robiles, czas naswietlania, korekta ekspozycji, iso, przyslona
faraon28 - Czw 17 Mar, 2011

nie pamiętam
hijax_pl - Czw 17 Mar, 2011

faraon28, nie robiłeś czasem z lampą błyskową?
moronica - Czw 17 Mar, 2011

faraon28, od czego masz EXIF?
wareczynski - Nie 20 Mar, 2011

Mam taki sam aparat i taki sam obiektyw 18-105 więc pozwolę sobie podłączyć się do tematu.
Jestem totalnym amatorem jeśli chodzi o fotografię ale przychodzi taki okres w życiu , że człowiek chce się czegoś więcej nauczyć :wink:
Do rzeczy : parę dni temu kupiłem Nikona D3100 z obiektywem Nikkor 18-105, dzisiaj pierwszy raz wyprowadziłem go na spacer :-) Niestety zauważyłem ślady odcisków palców na obiektywie ( to nie ja tylko żona :D ). Wiem , że można kupić filtry które nie ingerują w obraz a chronią obiektyw przed brudem/pyłem/palcami itp. i tu pytanie - jaki będzie dobry do mojego obiektywu? Pytanie drugie - czy zamiast zwykłego lepiej będzie kupić polaryzacyjny? Idzie wiosna, później lato więc mam nadzieję , że będzie dużo słońca - jeśli tak to jaki?

Z góry dziękuję za rzeczową odpowiedz i przy okazji witam wszystkich serdecznie - to mój pierwszy post na tym forum.

moronica - Nie 20 Mar, 2011

wareczynski, czytales testy filtrow UV i polaryzacyjnych na optycznych?
kasiakaaz - Nie 20 Mar, 2011

wareczynski, do czyszczenia optyki zakup sobie np. alkohol izopropylowy, szmatkę z mikrofibry (podkoszulek też się czasem przyda :wink: ) i gruszkę np. w aptece (bez talku) ewentualnie siakiś zestaw. Jeżeli nie planujesz być np. korespondentem wojennym i używać aparatu w ekstremalnych warunkach, to wszelkie UV-ki sobi daruj. Szkoda kasy. :wink: Wystarczy osłona przeciwsłoneczna. Natomiast filtr polaryzacyjny mz przyda Ci się. Poszperaj w wątkach o polarach i jak będziesz mieć jakies wątpliwości - dopytaj.
A tutaj masz testy:
TU
i TU

wareczynski - Nie 20 Mar, 2011

Zabieram się za lekturę... dzięki za odpowiedzi.
Bobby - Sro 23 Mar, 2011

kasiakaaz dobrze sprawe wylozyla. Filtr to zlo konieczne, a nie blogoslawienstwo. Choc CP bywa bardzo uzyteczny. A kupowanie filtra UV po to zeby obiektywu nie macac palcami to juz "nos dla tabakiery"...