|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Pomoc w ostatecznym wyborze...
tommek7 - Sro 16 Mar, 2011 Temat postu: Pomoc w ostatecznym wyborze... Witam.
Najpierw chciałem kupić Fuji s100fs, ale doszedłem do wniosku, że to aparat nie dla mnie. Myślałem również nad Canonem s5 is, ale to byłby krok w tył...
Teraz zastanawiałem się nad modelem Panasonic FZ38. Po przeczytaniu pewnej wypowiedzi, że w podobnej cenie można mieć lepszy kompakt, ale z mniejszym zoomem zacząłem się zastanawiać... Tak na prawdę wystarczy mi zoom rzędu 10x, nawet mniejszy... Tyle, że kurcze co wybrać...
Aparat ma służyć do robienia zdjęć na jakichś wypadach np w góry, czy nad morze, również do okazjonalnych zdjęć na jakichś imprezach: urodziny, wesele itp. Przykładowo fajne zdjęcia psa... typowo amatorskie zastosowanie, nie robię zdjęć natury czy tym podobnych. Jeśli chodzi o filmy to jednak HD to podstawa i mój wymóg. To, że będzie miał amatorskie zastosowanie to nie znaczy, że nie jestem amatorem dobrej jakości... Mam bardzo wyczulony wzrok:)
Najchętniej to chciałbym kupić jakiegoś używanego kompakta w cenie powiedzmy do 800zł (za używany). Jest tyle różnych opinii, że na prawdę ciężko mi coś wybrać. Myślałem nad Panasonic TZ7, ale czy to dobry wybór? Chcę relatywnie dobrej jakości zdjęć, tyle że co wybrać?
Bardzo bardzo proszę o pomoc, jakieś sugestie...
TomPL2 - Czw 17 Mar, 2011
Aparatów z filmami HD, nowych, w cenie do 1000zł jest sporo. Na pewno coś znajdziesz w najbliższym MM lub Fotojokerze
Martin___ - Czw 17 Mar, 2011
Ech, wybierasz ten aparat, jakby to była jakaś najważniejsza życiowa decyzja (zresztą nie tylko Ty). Naprawdę myślisz, że możesz kupić coś, co będzie porażką? Przecież w ramach tej samej półki cenowej, każdy aparat jest podobny.
TZ7 to dobry aparacik, podstawowa wada jest wg mnie taka, że nie posiada trybów manualnych. Jakość zdjęć na poziomie FZ38. Pooglądaj ich zdjęcia w necie i to tyle - jaka w tym filozofia?
|
|