|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony A500 czy Sony A580
pabloitaliano - Sro 16 Mar, 2011 Temat postu: Sony A500 czy Sony A580 Proszę o pomoc w wyborze.
Pozdrawiam
hijax_pl - Sro 16 Mar, 2011
A jakieś kryteria wyboru?
pabloitaliano - Sro 16 Mar, 2011
Aha czyli jednak brać ten co jest tańszy ale nie koniecznie gorszy
ophiuchus - Sro 16 Mar, 2011
Żadna propozycja jeszcze nie padła i ciągle nie znamy czym chcesz się kierować przy wyborze To do tej fotografii ślubnej? A580 ma większy zakres czułości, i ma ISO 100. Do tego ma tę matrycę, która jest tak chwalona w Nikonie D7000 i Pektaksie K-5
[ Dodano: Sro 16 Mar, 2011 20:48 ]
Do tego 580tka kręci filmy, zresztą przejrzyj sobie porównanie:
http://www.optyczne.pl/po...=1001&add1=1236
tak do fotografii ślubnej. podobno lepiej kupić troszkę tańsze body a lepsze obiektywy.
Sunders - Sro 16 Mar, 2011
580 chyba pod każdym względem jest lepszy.Pytanie tylko, czy uważasz, że warto dopłacić?
pabloitaliano napisał/a: | a lepsze obiektywy. | A które te lepsze w systemie Sony wybrałeś?
pabloitaliano napisał/a: | podobno lepiej kupić troszkę tańsze body a lepsze obiektywy |
A jaki jest całkowity budżet?
jeśli chodzi o obiektywy to również chciałbym uzyskać od Was porady Drodzy Forumowicze.
[ Dodano: Sro 16 Mar, 2011 21:00 ]
budżet w każdej chwili się zmienia
jaad75 - Sro 16 Mar, 2011
pabloitaliano napisał/a: | budżet w każdej chwili się zmienia | To skąd nagle pomysł zakupu A580? O tym drugim nawet nie wspominam...
bo niestety na Nikona D7000 już nie mogę sobie pozwolić-i muszę troszkę na ziemię zejść i kupić coś w granicach 3tyś
pabloitaliano, miałeś już kupić D90... Po cholerę schodzić półkę niżej w podobnej cenie?...
pabloitaliano napisał/a: | i muszę troszkę na ziemię zejść i kupić coś w granicach 3tyś | To chcesz te śluby z kitowym szkłem robić?
nie chce kitowym szkłem robić -chodziło mi o body do 3 tyś na szkła też przeznaczę pieniądze.
jeśli chodzi o d90 to został mi on odradzony.
Ale tajemniczo Jeśli koniecznie chcesz soniaczem focić śluby to z tych wskazanych aparatów lepszy będzie A580, chociaż tak naprawdę szukałbym może używanej A700 albo nawet A850/900. Do tego jasne szkło. Nie mam pojęcia dlaczego "odradzono" Ci D90, ale z tych wszystkich aparatów to na śluby chyba właśnie Nikon byłby najlepszy
powiedziano mi że np Sony A580 jest nowszym aparatem i będzie lepszym sprzętem jeśli chodzi o jakość zdjęć a gorszym jeśli chodzi o konstrukcję(czyli bardziej plastikowy)
kufel - Sro 16 Mar, 2011
pabloitaliano napisał/a: | jeśli chodzi o d90 to został mi on odradzony. | a z jakiego powodu?
[ Dodano: Sro 16 Mar, 2011 21:29 ]
pabloitaliano napisał/a: | powiedziano mi że np Sony A580 jest nowszym aparatem i będzie lepszym sprzętem jeśli chodzi o jakość zdjęć | czy ja wiem
nie potrzeba mi czegoś super uszczelnionego nie muszę mieć szkieletu ze stopu magnezowego
ophiuchus napisał/a: | Do tego jasne szkło. | Sonnar + Planar + Distagon
Flashalpha - Sro 16 Mar, 2011
pabloitaliano, to chyba w jakimś Media Markcie byłeś po rady...
haha do media to można iść sobie pooglądać i dotknąć Aparaciki nic więcej:)
Flashalpha napisał/a: | pabloitaliano, to chyba w jakimś Media Markcie byłeś po rady... | Raczej w Fotojokerze - to ich typowa gadka.
pabloitaliano napisał/a: | Sony A580 jest nowszym aparatem i będzie lepszym sprzętem jeśli chodzi o jakość zdjęć |
Z jakimi obiektywami tą "lepszą jkość zdjęć" będziesz uzyskiwał?
o obiektywy to ja również Was będę chciał zapytać
jaad75, wszędzie to samo wciskają...
pabloitaliano, jeżeli ktoś Ci doradził, że alpha będzie lepszym wyborem, to dlaczego jeszcze zakładasz tematy na forum, mając takiego dobrego doradcę? Popytaj swojego szpeca i kup co poradzi.
Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Mar, 2011
W FJ "fachowcy" doradzą wszystko i słusznie.
Do ślubów to tylko A55, ma wyjątkowo szybki AF, wizjer w którym widać więcej...
i do tego jest lekki, więc nie zmęczy dłoni operatora.
Proszę doradźcie w takim razie co proponujecie mi i ja już nie będę zawracał Wam głowy głupimi pytaniami bo zapewne denerwuję swoją Gatką :/
Ależ kolego, już Ci tu doradzano, pare tematów wstecz, więc o co chodzi
tylko nie sprzęt za 20tyś
body w granicach 3tyś.zł
No to uprzedzając fakty serdecznie doradzę lekturę kilkunastu ostatnich stron TEGO wątku. Czyli "Jaki obiektyw na śluby" Miłej lektury. Jeśli koniecznie chcesz trzaskać Sonym i rozpatrujesz tylko te dwa korpusy, to bierz 580.
pabloitaliano napisał/a: | Proszę doradźcie w takim razie co proponujecie mi | Dostałeś już raz rady - ale jak widac wolisz słuchać "fachowców" z Fotojokera...
Osobiście widziałem fotografa, który focił śluby a350 z kitowym obiektywem i lampą HVL-42AM- o efekty nie pytajcie, nigdy nie oglądałem jego zdjęć...
pabloitaliano, bierz alfetę z kitem, dokup lampę i śmigaj na śluby...
pabloitaliano napisał/a: | body w granicach 3tyś.zł |
Weź canona 60D
Flashalpha, też poczyniłem takie obserwacje: EOS 400D (z gripem ) kit 18-55 którejś ze starszych generacji, i lampa Sigmy, wprawdzie z odchylanym palnikiem, ale i tak cały czas skierowany był do przodu
blaine - Sro 16 Mar, 2011
Ja to widziałem fotografów co robili śluby znajomych na 5DMk2 i 24-70L (z tego co zdążyłem zauważyć, coś tam jeszcze grzebał przy obiektywach, ale byłem zajęty czymś innym ), a fotki wyszły nie warte zapłacenia nawet 200zł (a wiem, że płacili o jedno zero więcej).
Tak więc posiadanie dobrego sprzętu nie gwarantuje dobrych zdjęć.
pabloitaliano, sęk w tym, że foto ślubne to wymagająca zabawa pod względem sprzętowym i lepiej mieć korpus, który o ile nie ułatwia za bardzo pracy to jej też za mocno nie utrudnia. Za to jak zaczniesz kompletować obiektywy, to ni stąd ni zowąd zbierze Ci się sumka rzędu tych właśnie 20 tysięcy i to nie za całą torbę, a raptem za kilka szkiełek
Korpusy za okolice trójki, które w moim mniemaniu można na takie party zabierać:
Nikon D90
no niech będzie, że Sony A580
Canon 60D
no i na koniec bonusik, wymagający pewnej dopłaty, ale myślę, że warto: Nikon D7000
Ale przynajmniej są szanse na lepsze, w przeciwieństwie to tych robionych kitowym sprzętem
B o g d a n - Sro 16 Mar, 2011
blaine napisał/a: | robili śluby znajomych na 5DMk2 i 24-70L (...), a fotki wyszły nie warte zapłacenia nawet 200zł |
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ale przynajmniej są szanse na lepsze, w przeciwieństwie to tych robionych kitowym sprzętem |
Wujek, no ale przecież 5DMk2 + 24-70L to właśnie KIT.
B o g d a n napisał/a: | no ale przecież 5DMk2 + 24-70L to właśnie KIT | Dokładnie jeden z dostępnych...
blaine napisał/a: | posiadanie dobrego sprzętu nie gwarantuje dobrych zdjęć. |
... ale nieco ułatwia ich wykonanie
Sunders napisał/a: | ... ale nieco ułatwia ich wykonanie | Zwłaszcza w przypadku Nikona, gdzie nawet na automacie przyzwoite body, nienajciemniejsze szkło i lampa dadzą w miarę dobre wyniki, nawet w przypadku niezbyt wprawnego operatora.
jaad75 napisał/a: | Zwłaszcza w przypadku Nikona, gdzie nawet na automacie przyzwoite body, nienajciemniejsze szkło i lampa dadzą w miarę dobre wyniki |
jaad75, a jak jest z tym na K-7?
B o g d a n napisał/a: | Wujek, no ale przecież 5DMk2 + 24-70L to właśnie KIT |
Ale ja miałem na myśli takie inne, wcześniej wspominane kity - 400d+18-55, czy A350+ pewnie 18-70
5d II+ 24-70 to szlachetny kit
Sunders napisał/a: | blaine napisał/a: | posiadanie dobrego sprzętu nie gwarantuje dobrych zdjęć. |
... ale nieco ułatwia ich wykonanie |
Tego nie powiedziałem.
Oczywiście, że pomaga.
Ale patrząc na zdjęcia ślubne niektórych znajomych, to krew mnie zalewa.
blaine, to chociaż im tego nie mów, bo może akurat takie foty przypadły im do gustu
Nie mam zamiaru
B o g d a n - Sro 16 Mar, 2011
Cytat: | Ale patrząc na zdjęcia ślubne niektórych znajomych, to krew mnie zalewa. | Trzeba tylko wziąć poprawkę na to, że spora część "młodych", przy wyborze fotografa kieruje się jedynie ceną. Oczywiście wyższa cena usługi jeszcze o niczym nie mówi ale analiza portfolio może już coś powiedzieć.
Tylko kto przed ślubem ma na to czas...
Potem zdziwienie, że wyszła kaszana....
Sunders napisał/a: | jaad75, a jak jest z tym na K-7? | K-7 nie ma, jak na dzisiejsze standardy, dobrych wysokich czułości (powiedzmy poziom 50D z jeszcze gorszym DR), a P-TTL jest systemem znacznie bardziej narowistym i nieprzewidywalnym od iTTL Nikona - trzeba się go nauczyć i początkujący może mieć z nim trochę problemów. BTW, na K-5 właśnie uczę sie go od nowa, bo zachowuje się zupełnie inaczej niż na K10D, choć znacznie stabilniej w zakresie, w którym zwykłem go używać.
Z autopsji mogę powiedzieć tylko tyle: iTTL odmóżdża....
kozidron - Czw 17 Mar, 2011
czytając ten watek i dylematy autora ma się wrażenie, ze "doradzający autorowi" jeździł po "kopule"
...argumenty o magnezowym szkielecie i uszczelnieniach to już masakra - ode mnie prosze pogratulować doradzającemu ....dawno nie przeczytałem większego absurdu na "nie", chociaż d90 jest uszczelniony jak drewniane okno w bloku z wielkiej płyty stawianego w latach 80tych
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ależ kolego, już Ci tu doradzano, pare tematów wstecz, więc o co chodzi |
to zdanie podsumowuje całą misję a dobre body do 3 tysia to właśnie d90
maput - Czw 17 Mar, 2011
Ja jeszcze nikogo parającego się ślubami z sony nie widziałem, no ale może to się teraz zmieni. D90 stary ale jary, a i tak połowa jakości to szkła i to dopiero po ich wyborze powinno się podejmować decyzję co do puchy..
jaad75 - Czw 17 Mar, 2011
maput napisał/a: | Ja jeszcze nikogo parającego się ślubami z sony nie widziałem | Ja widziałem.
MC - Czw 17 Mar, 2011
Ja również widziałem. Kilka osób. Widziałem też ich prace. Świetne.
komor - Czw 17 Mar, 2011
MC, ale z A300 z kitem czy z czegoś poważniejszego?
MC - Czw 17 Mar, 2011
Po tym jak 2 lata temu widziałem 400D z kitem + lampa wbudowana to mnie nic nie zdziwi...
W jednym przypadku była to A700, reszta A850 lub A900.
I zdaje się, że kolega maput nie poczynił zastrzeżenia co do konkretnego modelu?
komor - Czw 17 Mar, 2011
MC, oj dobrze wiesz, co chodzi.
MC - Czw 17 Mar, 2011
Nie
Kolega napisał, że nikoro parającego się ślubami z Sony nie widział. Ja, podobnie jak i jaad, widziałem. Tylko tyle. Bez podtekstów, bez czytania między wierszami, bez śledzenia 4 stron dyskusji. Stwierdzenie padło, ja napisałem swoje zdanie. Tylko tyle.
Baku - Czw 17 Mar, 2011
Ja widziałem fotografa ślubnego z A200, tamponem i jakąś lampką (już nie chciałem się tak nachalnie przyglądać). Efektów pracy nie widziałem, więc też bez podtekstów.
Sprawą całkiem wtórną pozostaje ergonomia robienia ślubów na korpusach EL. Ale jeśli komuś pasuje, to co mi do tego...
maput - Czw 17 Mar, 2011
Al ja nie mówię że Sony to samo zło Tylko, że nie widziałem. Jednak ślubny biznes opanowany jest przez Canona i Nikona.
A focący korpusami EL z kitowymi szkłami, czasem nawet bez lampy, to nie przypadłość jakiegoś konkretnego systemu, tylko raczej są oni równo rozrzuceni między markami.
kozidron - Czw 17 Mar, 2011
Co kto widział i jakie osobliwości- to mało ważne, bardziej istotne że z entry levelem plus obiektyw z zestawu kitowego do fotografii ślubnej to nie jest najlepszy pomysł.
Autorowi wątku polecam też trochę poczytać o fotografii i obróbce, bo jeżeli "pan doradca" tak ładnie go przekręcił to coś jest nie tak z doświadczeniem ....
pabloitaliano - Czw 17 Mar, 2011
Dziękuję za komentarze-temat uważam za zakończony.Pozdrawiam
|
|