|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsza lustrzanka ok.1500 zł (edycja 2011)
icedfan - Pon 21 Mar, 2011 Temat postu: Pierwsza lustrzanka ok.1500 zł (edycja 2011) witam zamierzam zakupić lustrzankę, lecz nie wiem jaką firmę wybrać i z jakim obiektywem proszę o pomoc !!! Lustrzanka dla siostry, siostra potrzebuje bo lubi robić zdjęcia...
maput - Pon 21 Mar, 2011
Ale coś więcej ?
Budżet, konkretne zainteresowania ?
icedfan - Pon 21 Mar, 2011
więcej.. ? Dobry sprzęt tak do 1300 zł
kozidron - Pon 21 Mar, 2011
icedfan napisał/a: | więcej.. ? Dobry sprzęt tak do 1300 zł |
rozumiem że używany zestaw kitowy, bo jezeli tak to obojetne.
Chociaż jakby dobrze poszukać to i K10+ 18-55 sie wyłapie.
a nie używany od ilu się zaczyna ??
icedfan napisał/a: | a nie używany od ilu się zaczyna ?? |
icedfan, masz bana od google ?
moronica - Pon 21 Mar, 2011
icedfan, szukales na forum? sprawdzales wyszukiwarki typu skapiec.pl? bo cos tam chcesz ale kompletnie nie wiesz co i widac, ze brak ci checi by wykazac sie jakakolwiek inicjatywa
1300zl to bardzo malo jak na cyfrowa lustrzanke ale byly juz takie tematy na forum w odpowiednim dziale
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14155
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13663
i inne
poprostu nie chciałęm się przedstawiać zarejestrowałem się i odrazu napisałem myślałem że podpowiecie cokolwiek ;p
[ Dodano: Pon 21 Mar, 2011 13:14 ]
a do 1600-700 co proponujecie ??
maput - Pon 21 Mar, 2011
Wykaż choć trochę inicjatywy...
icedfan a rozglądałeś się po tak zwanych średnio drogich sklepach ?
B o g d a n - Pon 21 Mar, 2011
icedfan napisał/a: | sprzęt tak do 1300 zł |
Tu masz wyszukiwarkę na ceneo.pl
Wyskoczyły 2 zestawy do 1300 zł.
Podniesiesz cenę, to wyskoczy ich więcej.
forrest - Pon 21 Mar, 2011
Niestety tylko wychodzi soniacz (a390) albo olek w dual kicie i trudno znaleźć coś więcej
kasiakaaz - Pon 21 Mar, 2011
forrest, do 1700 PLN:
Skąpiec i Ceneo
To jeśli chodzi o nowe. Jak już poczytasz, zorientujesz się mniej więcej czego oczekujesz - dopytaj i może popatrz jeszcze na używki na Allegro.
Na początek może wystarczy jeden obiektyw "standardowy", coś 18-55? Później możesz dokupić jakieś używane tele.
Kovsai - Sro 11 Maj, 2011 Temat postu: Używany, do +/- 1500 zł Tak, wiem, że tego typu tematów jest sporo, jeden nawet przyklejony. Przeczytałem większość i uznałem, że wymagania mam nieco inne, może i rynek się nieco zmienił od czasu owych tematów.
Lubię mieć informacje na czysto w jednym miejscu.
Do rzeczy...
Będzie to moja pierwsza lustrzanka. Nie trzeba być wyjątkowow spostrzegawczym by zauważyć, że położyłem nacisk na "moja". Do czynienia już miałem z profesjonalnym jak i amatorskim sprzętem. Mam w domu hybrydowe HX-1 i kompaktowe A95. Szczytem marzeń to one nie są, czuję się ograniczony.
Mam +/- 1500 zł na używane body. Zależy mi by jednak ten obiektyw miał, chociaż kitowe 18-55. Rozglądam się od dłuższego czasu i w oko wpadł mi 450D, do 1500 zł na allegro można dopaść ładny egzemplarz.
Zależy mi by to nie była Alfa, strasznie się do nich zraziłem. Niskie modele są strasznie plastikowe, obiektywy bez przejściówki cholernie drogie, a w testach nie wypadają specjalnie dobrze w porównaniu do konkurencji.
Wracając, zależy mi na dobrych bebechach, które będą przystosowane raczej do ciągłej pracy, więc raczej napewno trzeba brać pod uwagę klasę średnią.
Nie śledzę rynku zbyt uważnie, więc liczę na pomoc.
Co o tym myślicie?
moronica - Sro 11 Maj, 2011
blizej klasy sredniej to raczej bylyby dwucyfrowe Canony, zobacz jakie masz oferty z tej polki. i poczytaj inne tematy bo sporo piszesz a niewiele konkretnego z tego wynika jesli chodzi o wymagania. argumentu o zmieniajacym sie rynku to nie rozumiem w kontekscie kupowania uzywanej lustrzanki sprzed kilku lat
Kovsai - Sro 11 Maj, 2011
Cytat: | argumentu o zmieniajacym sie rynku to nie rozumiem w kontekscie kupowania uzywanej lustrzanki sprzed kilku lat |
A argument ten podałem choćby z uwagi na to, że z racji wchodzących nowych lustrzanek ceny używek mogą spadać i być może coś bardziej okazałego można kupić.
k1caj_ns - Sro 11 Maj, 2011
Ja bym doskładał i brał coś takiego:
http://allegro.pl/canon-4...1608570568.html
450d odradzam. Miałem i zmieniłem po miesiącu. 40d to jest coś czym można pracować. seria xxxd jak dla mnie jest strasznie "wnerwiająca"
forrest - Sro 11 Maj, 2011
W pełni popieram k1caj_ns. Może jeszcze kilka sztuk dla porównania spełniających Twoje kryterium ceny. Do tego spróbuj wyhaczyć jakąś 50-kę 1.8 i mam super zestaw.
Pzdr
muzyk - Czw 12 Maj, 2011
Kovsai napisał/a: | Rozglądam się od dłuższego czasu i w oko wpadł mi 450D |
Owszem, ale jeśli masz Lightroom do poprawiania balansu bieli.
Mam taki - jak widzisz w opisie, a mimo to... 30D - starszy, używany, bez live wiev i czyszczenia matrycy. XXD jest zwyczajnie lepszy. Trzeba wziąć do ręki i się przekonać.
Ma lepszą ergonomię.
Ok, 450D to też nie jest tragedia, szumy - hmm... ładniej szumi jak 30D - nie ma poprzecznych linii - aż taaaaaakich.
Lustro głośne jak ... masakra. Ujdzie.
AF - daje radę - serio. Mam porównanie do analogowego 300X w którym jest "podobny" co do szybkości. Z dandelionem współpracuje bdb.
Czasem matrycę trzeba podczyścić, bo samoczyszczenie rady nie daje.
Ma oprócz podstawowych bajerów, jak podnoszenie lustra, menu użytkownika, gdzie można ustawić 5 czy 6 pozycji by były w miarę szybko dostępne. Ma sterowanie lampą zewnętrzną - 30D tak nie ma np.
Mimo, że to XXXD, nie ma dwóch kółek, idzie się przyzwyczaić. Live wiev użyteczny.
Mimo to... weź ten i jakiś dwucyfrowy do ręki, zauważ, że najkrótszy czas 450D to 1/4000 sek, a XXD to 1/8000 (przydaje się).
450D - czujnik zbliżeniowy wyłączania wyświetlacza - potrzebny.
Bateria - najlepiej od razu dwie albo trzy. 300 zdjęć ... 400 i wymiana.
Zobacz też 40D - wówczas, jak kupowałem 450D, były przymiarki. Dziś żałuję, dlatego właśnie wpadł dwucyfrowy 30D.
Póki co... nie żałuję.
A może Nikon D90? Tylko, musiałbyś dołożyć.
k1caj_ns napisał/a: | seria xxxd jak dla mnie jest strasznie "wnerwiająca" |
Oj tam. Nie jest tak tragicznie, niemniej jeśli coś z XXD to 40D.
30D czy 20D to dla majsterkowiczów - czyszczenie matrycy ...
RB - Czw 12 Maj, 2011 Temat postu: Re: Używany, do +/- 1500 zł
Kovsai napisał/a: |
Zależy mi by to nie była Alfa, strasznie się do nich zraziłem. ....... obiektywy bez przejściówki cholernie drogie, |
O co chodzi z ową przejściówką?
Baku - Czw 12 Maj, 2011
^ Też się zastanawiam.
Ja bym zapolował na zestaw 40D + 18-55IS + 50/1.8
Przy odrobinie szczęścia uda się z tym zmieścić w zakładanym budżecie, a radość z fotografowania będzie spora.
k1caj_ns - Czw 12 Maj, 2011
Baku napisał/a: | Ja bym zapolował na zestaw 40D + 18-55IS + 50/1.8 |
Z tą stałką zawsze możesz poczekać aż Ci jakiś grosz wpadnie, a c40d + 18,55 IS to będzie na prawdę dobry.
muzyk - Czw 12 Maj, 2011
k1caj_ns napisał/a: | Z tą stałką zawsze możesz poczekać aż Ci jakiś grosz wpadnie, a c40d + 18,55 IS to będzie na prawdę dobry. |
Dokładnie. Kit Canona (ale ten z IS ) jest bardzo fajny, zwłaszcza od 18-35 mm.
Z resztą, można znaleźć w necie sporo świetnych fot nim wykonanych.
Kovsai bierz 40D - nie pchaj się w 450D, mimo, że ten też świetne foty daje.
Pomyśl o ergonomii i kilku rzeczach, które ma 40D, a które są bardzo przydatne.
darek_z - Pią 13 Maj, 2011
Za tę kasę możesz też kupić nowego C1000D z 18-55 czy N D3000 też z 18-55. Nie jestem pewien czy warto ale zawsze nowe i na gwarancji. Szwagier kupił C1000D i jakieś wcale nie najgorsze wychodzą z niego zdjęcia.
k1caj_ns - Pią 13 Maj, 2011
darek_z napisał/a: | Za tę kasę możesz też kupić nowego C1000D z 18-55 czy N D3000 też z 18-55. Nie jestem pewien czy warto ale zawsze nowe i na gwarancji. Szwagier kupił C1000D i jakieś wcale nie najgorsze wychodzą z niego zdjęcia. |
Zdjęcia robi fotograf, a nie aparat... jak ktoś myśli o czymś więcej niż pstryknięcie kilku fotek na imprezie "u ciotki" to musi brać pod uwagę to, że po pewnym czasie użytkowania takiego 1000d zacznie mu kilka rzeczy przeszkadzać (do póki ktoś nie da mu potrzymać innego aparatu może nawet myśleć, że tak już musi być).
Powiem z własnego doświadczenia i myślę, że w dość spójny sposób podsumuje to dyskusje w tym wątku:
Chcesz się rozwijać bierz używanego 40d + 18,55 IS, a pierwsze co zrób z wolnym groszem to kup stałkę c50 1.8 (ja kupiłem 450d i szybko wymieniłem). Jak nie chcesz to najlepiej kup jakąś hybrydę z dobrze działającym trybem automatycznym bo i tak wszystkie zdjęcia będziesz robił w ten sposób.
darek_z - Pią 13 Maj, 2011
k1caj_ns napisał/a: | darek_z napisał/a: | Za tę kasę możesz też kupić nowego C1000D z 18-55 czy N D3000 też z 18-55. Nie jestem pewien czy warto ale zawsze nowe i na gwarancji. Szwagier kupił C1000D i jakieś wcale nie najgorsze wychodzą z niego zdjęcia. |
Zdjęcia robi fotograf, a nie aparat... |
Niby tak, ale są aparaty, które zrobienie dobrego zdjęcia znacznie utrudniają. W mojej ocenie zarówno 1000D jak i d3000 takie nie są. Jakbym miał kupować C40D z z przebiegiem np. 80.000 fotek to bym się zastanawiał.
k1caj_ns - Pią 13 Maj, 2011
Cytat: | Niby tak, ale są aparaty, które zrobienie dobrego zdjęcia znacznie utrudniają |
Dlatego właśnie proponuję c40d bo i tak 1000d zostanie wymieniony.
Kovsai napisał/a: | Wracając, zależy mi na dobrych bebechach, które będą przystosowane raczej do ciągłej pracy, więc raczej napewno trzeba brać pod uwagę klasę średnią. |
1000d klasą średnią nie jest a Kovsai, z tego co pisze miał już do czynienia ze sprzętem profesjonalnym i amatorskim Jak kogoś denerwują kompakty i hybrydy to najprawdopodobniej lustrzanka entry level będzie denerwowała po dwóch pierwszych tygodniach użytkowania.
Kovsai - Nie 15 Maj, 2011
Mam hybrydę - Sony HX1 - w życiu nie zrobię kolejnego błędu i nie kupię czegoś podobnego, bo szumy śnią mi się po nocach, a i obiektyw nie napawa mnie dumą. Brakuje RAWów, prędkości i jakości.
1000D może zdjęć o wiele gorszych nie zrobi, ale napewno kolosalnie różni się pod względem kultury pracy czy wykonania samego body. Co do ostatniego stwierdzenia to
akurat mam podstawy.
Zainteresowałem się C40D i przecież nie muszę kupować styranego korpusu jak traktor. Migawkę można sprawdzić.
Dzięki za wszelkie rady.
Golek - Sro 13 Lip, 2011
Jakie body kupić do 700-1000zł ?
Interesuje mnie głównie portret i reporterka .
Wcześniej miałem Nikona D40 z 18-55 i nie był by zły gdyby te rozmiary .
Myślałem nad :
Nikon D70/70s
Canon 20D
Sony A200
moronica - Sro 13 Lip, 2011
gdyby nie rozmiary? rozumiem, ze za maly byl? jesli nadal go masz to go trzymaj bo to taka zamiana staroc na staroc, lepiej sobie jakies szklo dokupic
Golek - Czw 14 Lip, 2011
Tak, aparat i obiektyw już sprzedane .
kormag - Sob 30 Lip, 2011 Temat postu: Lustrzanka cyfrowa z obiektywem do 1500zl Witam wszystkich
poszukuje nowej lustrzanki cyfrowej wraz z obiektywem do 1500zl ewentualnie do 1600zl
chcialbym zeby oprocz ekranika podgladowego miala tradycyjny " wizjer"
zdjecia ktore beda nia wykonywane to krajobrazy typowe zdjecia z wycieczek zdjecia w ruchu
chcialbym rowniez aby obiektyw byl w miare szerokokatny lapal duze pole widzenia
no i zoom optyczny jak najlepszy
dziekuje serdecznie za pomoc
Sunders - Sob 30 Lip, 2011
kormag napisał/a: | poszukuje nowej lustrzanki cyfrowej wraz z obiektywem do 1500zl ewentualnie do 1600zl
chcialbym zeby oprocz ekranika podgladowego miala tradycyjny " wizjer" |
kormag widziałeś lustrzankę bez tradycyjnego/pewnie chodzi Ci o optyczny/ wizjera?
Jak planujesz wydać swoją kasę, to się do tego przygotuj
Biorąc pod uwagę nowy sprzęt za podany budżet możesz kupić zestaw kitowy nikona d3000.
kormag - Sob 30 Lip, 2011
nie moje pieniadze zostalem tylko poproszony o zalozenie tego watku przez moja przyjaciolke
ja jestem kompletnym laikiem a za tym idzie kolejne pytanie
otoz przeczytaloem w specyfikacji tego modelu ze zoom optyczny/cyfrowy x0 czy to znaczy ze aparat w ogole nie posiada zooma czy trzeba go poprostu jakos recznie ustawiac
wybacznie te pytania ale ja naprawde o lustrzance cyfrowej mam blade pojecie
moronica - Sob 30 Lip, 2011
zoom optyczny ustawia sie w obiektywie i od niego on zalezy wiec w specyfikacji korpusu tego parametru nie znajdziesz
czemu kolezanka sama sie nie spyta? zawsze mnie dziwi takie bawienie sie w gluchy telefon
moronica napisał/a: | zoom optyczny ustawia sie w obiektywie i od niego on zalezy wiec w specyfikacji korpusu tego parametru nie znajdziesz
czemu kolezanka sama sie nie spyta? zawsze mnie dziwi takie bawienie sie w gluchy telefon |
nie ma dostepu do internetu a potrzebuje szybko kupic aparat na wyjazd
ja mam teraz sporo wolnego wiec czemu nie
kormag, dobre checi moga ne wystarczyc, trzeba rowniez miec ciut obeznania w temacie. zapros kolezanke do siebie, zaparz jej kawke a ona niech sobie informacji poszuka tu na forum
poczytaj to http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14734
obiektywem bym sie w tym budzecie nie przejmowala, trzeba brac co tam daja w zestawie ktory sie zmiesci cenowo
ona tez jest laikiem w pierwszym poscie napisalem jakie funkcje aparatu beda jej potrzebne wiec zdaje sie calkowicie na was
podoba mi sie ten nikon d3000 ale ktory obiektyw do niego dobrac zeby mial dobry zoom optyczny no i ta cena calosci zestawu aparatu z obiektywem zamknela sie w tych 1600zl
kormag, co to znaczy "dobry zoom optyczny"? obiektyw sposrod 18-55mm wez ten z VR, inne to juz nie ta cena
lotofag - Sob 30 Lip, 2011
Niech kupi dosłownie cokolwiek do tej kwoty - i tak nie starczy na nic innego niż korpus EL z podstawowym szkłem klasy 18-55/3.5-5.6
Można szukać używanych zestawów, ale przydałoby się wiedzieć chociaż z czym to się je.
Jeśli "dobry zóm" znaczy dla Was "duży zóm" to go za te pieniądze i tak nie będzie.
Wizjer mają wszystkie lustrzanki i jest to podstawowy tryb pracy "z ręki", poza korpusami SONY z nieruchomym lustrem, gdzie wizjer jest elektroniczny, wszystkie inne korpusy oferują wizjery optyczne.
Na koniec wypada dodać, że lustrzanka sama z siebie "kozackich fot" nie zrobi i może być wręcz przyczyną frustracji (tyle kasy i tak mizerny efekt, itp.)
jurand - Sob 30 Lip, 2011
Ja to bym się zastanowił czy nieodzowna jest w tym przypadku lustrzanka.
Skoro koleżanka nie ma w temacie wiedzy to i tak nie skorzysta z pewnych parametrów.
W tej cenie można by kupić niezłą hybrydę z "dobrym zómem"
forrest - Nie 31 Lip, 2011
Albo EL Olympusa w kicie (ale nie dual ). Dziś widziałem w Realu zestaw E-490 z 14-42 mm za dokładnie 1200,00.
hijax_pl - Nie 31 Lip, 2011
E-490?
Czyżby jednak Olek wypuszczał nowe lustra?...
Sunders - Nie 31 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | E-490?
Czyżby jednak Olek wypuszczał nowe lustra?... |
Chyba nieee...Pewnie chodzi o coś bez lustra, sądząc po cenie/niespecjalnie atrakcyjnej/ o Pen`a E-PL1
forrest - Nie 31 Lip, 2011
hijax_pl napisał/a: | E-490?
Czyżby jednak Olek wypuszczał nowe lustra?... |
Ale gafę strzeliłem
Chodziło mi o model E-420.
komor - Pon 01 Sie, 2011
lotofag napisał/a: | Niech kupi dosłownie cokolwiek do tej kwoty - i tak nie starczy na nic innego niż korpus EL z podstawowym szkłem klasy 18-55/3.5-5.6
|
Słuchajcie, proponuję w tematach zakładanych przez osoby zupełnie początkujące nie używać takich określeń jak EL bo one nic nie mówią osobie pytającej. Określenie entry-level daje jeszcze szansę wyguglania o co chodzi, ale proponuję pisać po prostu „podstawowy model lustrzanki”. Wiem, że trzeba znacznie więcej nastukać się w klawisze, ale piszemy, żeby pomagać, a nie żeby sobie popisać, prawda?
Tullus - Nie 14 Sie, 2011 Temat postu: Jak w temacie Witam wszystkich. Chciałem prosić o pomoc w zakupie lustrzanki za około 1500 zł. Będzie to mój pierwszy sprzęt tej klasy. Do tej pory miałem doczynienia z różnymi kompaktami. Chcę dodać, że nie planuję w żadnej najbliższej przyszłości zmieniać tego sprzętu, więc chciałbym, żeby trochę posłużył. Zdjęcia robiłem i zamierzam robić całkowicie amatorsko, choć staram pracować nad własnym warsztatem, traktuję to wyłącznie jako rozrywkę.
Budżet jak w temacie około 1500 zł już z jakimś obiektywem. Zależy mi raczej na nowych modelach, liczę na gwarancję, ale jeśli ktoś przedstawi jakąś konkretną propozycję i dobrze ją umotywuję to na pewno wezmę pod uwagę.
Zastanawiam się nad Canonem 1100d, Nikonem d3100 i pentaxem K-r (faworyt z tej trójki i max cenowe). Rozważałem też opcję Olympusa E-450 z powodu dobrych opinii i przede wszystkim bardzo atrakcyjnej ceny, czy bardzo odstaje od tamtej trójki ? Będę wdzięczny za opinie na temat wymienionych aparatów i przedstawienia najlepszego z nich oraz ewentualne nowe propozycje. Od razu mówię, że jakoś nie przekonują mnie produkty Sony.
Z góry dziękuję za pomoc.
switek3 - Nie 14 Sie, 2011
Tullus, a co będziesz fotografował?
Tullus - Nie 14 Sie, 2011
Wszystko Ciężko określić. Głównie jakieś widoczki, naturę jakąś architekturę. Może trochę makro. Nie mam jakiejś bardzo określonej tematyki fotograficznej.
Wiem, że moja odpowiedź zostanie skrytykowana i jest niesprecyzowana ;p
lotofag - Nie 14 Sie, 2011
Tullus napisał/a: | Może trochę makro. |
Niestety budżet nie starczy na szkło do makro...
Tak BTW masz na myśli sprzęt nowy czy używany? Bo chyba każdy z podanych przez Ciebie korpusów kosztuje z podstawowym obiektywem bliżej 2000 niż 1500zł (może poza Olympusem, ale tu nie jestem w temacie).
Bardziej zależałoby mi na nowych, pisałem o tym w pierwszym poście...
Jestem świadom, że bliżej im do 2000 niż 1500, ale nie chciałem zakładać kolejnego tematu. Ciężko znaleźć nowe w cenie bliskiej 1500 chyba, że są to jakieś alfy.
Co do makro. Podejrzewałem, że nie starczy. Nie jest to jednak konieczny wymóg dla mnie, pewnie w przyszłości takowe bym dokupił.
Fotografia to wyłącznie dla mnie zabawa, czerpanie przyjemności z przebywania w fotografowanym otoczeniu i robienie swoistych pamiątek. Wiem, że z tym sprzętem nie da się robić profesjonalnych zdjęć, ale nie oczekuję takich
hijax_pl - Nie 14 Sie, 2011
Tullus napisał/a: | Wiem, że z tym sprzętem nie da się robić profesjonalnych zdjęć, | Da się... Tullus napisał/a: | Fotografia to wyłącznie dla mnie zabawa, czerpanie przyjemności z przebywania w fotografowanym otoczeniu i robienie swoistych pamiątek. | Tak jak też dla innych tyle, że wydają oni grube tysiące na swoją pasję
Wracając do tematu: przy Twoich wymaganiach w zasadzie cokolwiek kupisz będzie... musiało Ci wystarczyć. I nie ma znaczenia czy będzie to D3100, 1100D czy K-r.
hijax_pl Ameryki nie odkryłeś z stwierdzeniem, że będzie musiało wystarczyć, innego wyjścia nie mam Chciałbym tylko dokonać możliwie najlepszego wyboru skoro mogę się zastanowić.
Co do pasji, rozumiem, że różni są zapaleńcy, jest też duża grupa osób, dla których aparat jest narzędziem pracy z której się utrzymują, ja do nich nie należę i nie zamierzam przynajmniej w najbliższym czasie. Fotografia to jedna z kilku moich pasji, nie należę do osób szczególnie zamożnych, dlatego zamierzam przeznaczyć na aparat taką kwotę jak napisałem.
Z wyrazami szacunku
hijax_pl - Nie 14 Sie, 2011
Nie zamierzałem nic odkrywać
Prawda jest taka, że różnice w tych aparatach są aptekarskie. Nic, co mógłbyś mocno odczuć jako jakiś dyskomfort.
Rzuć monetą w takim razie... Albo idź i wybierz ten, który w Twojej opinii będzie najwygodniejszy w użyciu - wszak to tylko narzędzie, które nie powinno przeszkadzać w robieniu zdjęć...
lotofag - Nie 14 Sie, 2011
Hehe, i po raz kolejny w tym wątku konkluzja "kup cokolwiek w podanej kwocie, różnice są minimalne, i tak nie poszalejesz"
Tak naprawdę można by zostawić to zdanie i zamknąć temat, po prostu do pewnej wysokości budżetu za dużego wyboru jeśli chodzi o nowy sprzęt tak naprawdę nie ma - najprostszy korpus z obiektywem klasy 18-55/3.5-5.6 i hajda robić zdjęcia
tato84 - Pon 15 Sie, 2011
Witam,
Dołączę się do tematu. Rozglądam się za jakąś lustrzanką do 2000zł (mniej więcej). Z tego co wygoogleowałem, decydowałbym się na canona lub nikona. W moim budżecie mieści się EOS1100D z 18-55 oraz NIKON D3000 z 18-55/18-105 oraz nawet 18-200. Jestem początkujący, chciałbym, żeby sprzęt pozwolił mi rozwinąć wiedzę z zakresu foto:) Nie mam określonego typu zdjęć jakie będę robił.
Dzięki za radę,
komor - Pon 15 Sie, 2011
tato84, a przeczytałeś powyższe parę postów podsumowujących dylematy w tym zakresie cenowym? Jak zawsze, napiszemy, że różnice są niewielkie, weź do ręki wybrane modele i zobacz który Ci się lepiej trzyma, ma guzikologię, która wydaje Ci się łatwiejsza, itd.
Osobiście wolałbym obiektyw 18-105 VR niż zwykły kit 18-55, więc to jest jakiś punkt za Nikonem, bo w tym systemie jest taki właśnie, niedrogi obiektyw.
hijax_pl - Pon 15 Sie, 2011
Tylko może nie D3000 ale D3100?
A ten 18-200 to pewnie tamron lub sigma?
tato84 - Pon 15 Sie, 2011
komorno właśnie dużego pola popisu nie ma, oczytałem się trochę o 1100D i nikonie D3100, i mam mętlik w głowie może rzeczywiście trzeba będzie wziąć do ręki i zobaczyć. Co do obiektywów to nikon z 18-105 VR jest nieznacznie droższy od canona.
hijax_plten 18-200 to tamron - domyślam się ze sprzęt z niższej półki
[ Dodano: Wto 16 Sie, 2011 09:10 ]
po dokładniejszym zapoznaniu się z aparatami, stawiałbym na NIKONA D3100, jednak zastanawiam się czy nie warto dopłacić jeszcze trochę i wziąć D5100 (obrotowy LCD, ciekawe efekty, większa matryca, lepsze zdjęcia seryjne). Za 2600 można już mieć go z 18-55 DX. Czy warto?
[ Dodano: Wto 16 Sie, 2011 09:13 ]
i jeszcze jedno pytanie:
są także obiektywy DX, VR, ED II - co komplikuje wybór. Czym się różnią?
lotofag - Wto 16 Sie, 2011
tato84 napisał/a: | ciekawe efekty, |
Tzn?
tato84 napisał/a: |
większa matryca, |
Rozmiar ma ten sam, co najwyżej liczba pikseli inna
lepsze zdjęcia seryjne). |
Będziesz je wykorzystywał?
Za 2600 można już mieć go z 18-55 DX. Czy warto? |
To już sam sobie musisz odpowiedzieć...
są także obiektywy DX, VR, ED II - co komplikuje wybór. Czym się różnią? |
Wystarczyło chwilę poszukać: http://www.optyczne.pl/52...%B3w_Nikon.html
Nie jest to jak widać skomplikowane, a niestety często myli się w sklepowych opisach...
hijax_pl - Wto 16 Sie, 2011
lotofag napisał/a: | Rozmiar ma ten sam, co najwyżej liczba pikseli inna | No i ta z D5100 (też D7k, K5) potrafi pokazać ten swój pazur
Tyle... czy nadal budżet to ok 1500zł?
lotofag - Wto 16 Sie, 2011
Pewnie, że jest świetna, tylko ten pazur to raczej nie w jotpegach z "ciekawymi efektami"
hijax_pl - Wto 16 Sie, 2011
lotofag, oczywiście. Dlatego napisałem "potrafi" a nie "pokazuje"
tato84 - Sro 17 Sie, 2011
co do efektów: mialem na mysli np. select color (chyba tak sie nazywa), oczywiscie mozna w photoshopie to samo zrobic. Matryca - oczywiscie chodzi o liczbe pikseli.
Moze nie miesci sie w budzecie 1500zl, ale jestem zwolennikiem kupna sprzetu dobrej jakosci z dobrym stosunkiem cena/jakosc. Zdarzy mi sie pstrykac serie zdjec w Alfie100 i moim hx5v.
Dziekuje za link z oznaczeniem obiektywow
Oczywiscie nie mam pojecia o fotografowaniu (jeszcze), i zastanawiam sie czy dla poczatkujacego jest to sprzet dobry, czy moze za dobry. W ogolnej opini wiecej osob poleca Canona, stad tez dylemat.
maput - Czw 18 Sie, 2011
tato84 napisał/a: | zastanawiam sie czy dla poczatkujacego jest to sprzet dobry, czy moze za dobry. |
Nie ma czegoś takiego jak "za dobry"...
zzielona - Wto 06 Wrz, 2011
Witam, planuję kupić używaną lustrzankę za ok 1000zł. Zastanawiam się pomiędzy Sony a350, a200, a230, a290 a Canonem 400d, 450d i Nikonem d60. Znalazłam a290 jeszcze z długą gwarancją ale mam wątpliwości co do Sony. Chcę żeby aparat ma mi wystarczyć przez kilka lat, oczywiście planuje zakup z czasem innych obiektywów niż kitowe.
RB - Wto 06 Wrz, 2011
Jakiego rodzaju masz owe wątpliwości.
Lepiej kupić bardziej używanego Canona czy prawie nowego Sony? Na którą firmę bardziej opłaca zdecydować się z racji, że zamierzam z czasem dokupić obiektywy?
hijax_pl - Wto 06 Wrz, 2011
Jakie chcesz dokupić obiektywy? niekoniecznie musisz podawać typy teraz - ale możesz poprzeglądać oferty sklepów internetowych. Zorientować się jakie są ceny nowych i używanych...
Na początku chcę nauczyć się obsługi lustrzanki i poznać możliwości podstawowego obiektywu, z czasem bardziej zobaczę czego potrzebuję. Na pewno przyda mi się obiektyw z większą ogniskową ok 200mm, możliwe, że kupię 50mm ze stałą ogniskową. A co sądzicie o soczewkach do makro?
RB - Wto 06 Wrz, 2011
Jeśli chodzi o tak popularne obiektywy jak jakas 200-ka czy 50-tka to obie firmy je posiadają. Zawsze możesz kupic też jakąś Sigme czy Tamrona z odpowiednim mocowaniem. Problem zwykle dotyczy pieniędzy (80-200/2.8 to tani sprzęt nie jest, ani u Sony ani u Canona), firmy niezalezne wychodzą taniej, ciemny teleobiektyw tęz będzie wyraźnie tańszy (ciemne teleobiektywy ma i C i S za podobne pieniądze).
Większy wybór obiektywów będzie u Canona, w tym sensie to system 'bezpieczniejszy' bo jakkolwiek fancy obiektyw sobie wymyślisz to pewnie u Canona go kupisz. (No u Sony też sa bardzo fancy obiektywy, których Canon akurat nie ma, ale nie sądzę abys je zamierzała nabywać , za to niektórych dość praktycznych szkieł ktrem ma canon tu nie ma). Do zwykłego, ogólnego fotografowania spokojnie oba systemy się nadają.
Popatrz tez na korpusy. Zobacz, który bardziej Ci pasuje.
Moim zdaniem 450d jest lepszym korpusem od a290, jednak to Twoja decyzja, miec trochę (trochę!) lepiej ale starsze czy nieco słabiej ale nowsze.
pr0skater00 - Pią 30 Wrz, 2011
Witam. Potrzebuje mozliwie taniego aparatu do fotografowania aut i motocykli w ruchu, przy duzych predkosciach. Aparat musi sobie tez radzic przy slabszym swietle tzn zdjecia aut w nocy w swietle ulicznych latarni. Aktualnie mam zwykla cyfrowke - Kodaka Z1285. Nie wiem za bardzo czym kierowac sie przy wyborze aparatu tzn. jak poszczegolne parametry wplywaja na jakosc zdjec. Ile w ogole kosztuje jakas przyzwoita lustrzanka?
mozer - Sob 01 Paź, 2011
A ile kosztuje przyzwoity samochód? Temat rzeka...
Z jakiej odległości chcesz focić te auta?
pr0skater00 - Sob 01 Paź, 2011
Z roznych odleglosci Glownie raczej z daleka tj 10-30metrow, z bliska tez sie zdarzy ale glownie zalezy mi na wiekszych odleglosci tzn tym zeby stojac przy torze moc zrobic dobre zdjecia jezdzacych aut. Moja obecna cyfrowka przy lekkim zoomie juz znacznie pogarsza jakosc zdjec. Tak samo jak np przejezdza jedno auto blizej mnie i drugie dalej ode mnie i chcem zrobic im zdjecie za zdjeciem albo nagrywam w tym momencie film to aparat nie nadaza lapac ostrosci na to dalsze auto. Sorry ze zapewnie niefachowo sie wyrazam ale nie znam sie za bardzo na fotografi.
mozer - Sob 01 Paź, 2011
Przy dużych prędkościach to przydałby się dobry AF - minimum z półki D7000/60D i teleobiektyw z USM/SWM. W dzień to obskoczysz np 70-200 f/4. W nocy się tego zrobić nie da, chyba, że to jakieś silne oświetlenie albo statyczne ujęcia.
komor - Sob 01 Paź, 2011
pr0skater00, w tym budżecie, do którego podpiąłeś swoje pytanie to niemożliwe, żeby osiągnąć takie rzeczy. Wyjaśnienia do cyferek podanych przez mozera:
Nikon D7000
Canon 60D
Canon EF 70-200 mm f/4L USM
Można się bawić tańszymi środkami, np. Nikonem D90, Canonami 40D, 50D (ten pierwszy dostępny jeszcze jako nowy, te dwa ostatnie – tylko używane), ale obiektyw do takich zadań będzie kosztował. Można też zmienić taktykę, zamiast łapać auta na autofocus można zrobić serię klatek w ustawionym wcześniej miejscu, gdzie wcześniej wyostrzysz i czekał aż auto tam się znajdzie. Przy tej ostatniej zabawie można mieć zarówno tańszy aparat, który nie ma tak wydajnego AF, jak i tańszy obiektyw. Ale tak czy owak muszą to być w miarę jasne szkła.
Nocne jazdy to już zupełnie inna liga.
maput - Sob 01 Paź, 2011
Tak jak napisał komor - takie rzeczy to tylko w erze. Na siłę da się sklecić jakiś zestaw w tym budżecie, ale zdjęcia nocne/wieczorne, nawet przy przyzwoitym oświetleniu odpadają.
Skoro różne odległości to zoom. Jeśli chcesz zatrzymywać ruch to raczej jasny, chyba że fotki będziesz robił w południe. Do tego puszka z dobrym AF. Jak będzie miała dobre wysokie czułości to można trochę odpuścić ze światłem w obiektywie.
Nie zmienia to faktu, że do 1500 zł nie jestem w stanie sklecić takiego zestawu, który z czystym sumieniem mógłbym polecić.
pr0skater00 - Sob 01 Paź, 2011
Zle sie wyrazilem, chce fotografowac auta w ruchu podaczas wyscigow ale to tylko w dzien, a w nocy auta stojace w miejscu na roznych spotach/zlotach. Co powiecie o takim zestawie http://allegro.pl/sony-al...1837074203.html ?
mozer - Sob 01 Paź, 2011
pr0skater00, wybrałeś chyba najgorszą lustrzankę na rynku ;P Fatalne wysokie ISO, fatalny AF, słaba szybkość. Do zastosowań, które wymieniłeś zupełnie się nie nadaje. Podaliśmy Ci już jakiej klasy sprzęt jest potrzebny.
Wujek_Pstrykacz - Sob 01 Paź, 2011
Jak już Alfa to co najmniej A200, choć też słaby AF ma. Zresztą za takie pieniądze to co ma dobry AF?
RB - Sob 01 Paź, 2011
mozer napisał/a: | pr0skater00, wybrałeś chyba najgorszą lustrzankę na rynku ;P |
Oj tam, IMO jest nie tak znowu mało gorszych Podobnej starości, w podobnej cenie.
Ale fakt, że raczej omijałbym do sportów motorowych.
jaad75 - Nie 02 Paź, 2011
Cytat: | Można też zmienić taktykę, zamiast łapać auta na autofocus można zrobić serię klatek w ustawionym wcześniej miejscu, gdzie wcześniej wyostrzysz i czekał aż auto tam się znajdzie. | Można też użyć tzw. pułapki AF - dostępna nawet w najtańszych Pentaksach...
rvdv - Sro 26 Paź, 2011
Witam, co poropnujecie na początek kwota tak do około 2tys. dzieki z góy za wszelaką pomoc
moronica - Sro 26 Paź, 2011
rvdv, masz jakies typy? jakie sa twoje wymagania?
hijax_pl - Sro 26 Paź, 2011
rvdv napisał/a: | co poropnujecie na początek kwota tak do około 2tys. dzieki z góy za wszelaką pomoc | Panas LX5
Sunders - Sro 26 Paź, 2011
rvdv napisał/a: | co poropnujecie na początek kwota tak do około 2tys. |
Canon PowerShot G12
rvdv - Sro 26 Paź, 2011
Sunders napisał/a: | rvdv napisał/a: | co poropnujecie na początek kwota tak do około 2tys. |
Canon PowerShot G12 |
to bardzo skomplikowany aparat ????
Sunders - Sro 26 Paź, 2011
Cytat: | to bardzo skomplikowany aparat ???? |
IMO nie
Jivul - Nie 27 Lis, 2011
Hmm... jestem rok po kupnie aparatu... może kogoś zainspiruje moja historia
1) na początku samo body Canon 10D z akcesoriami za 430 zł
2) redukcja na M42 z potwierdzeniem ostrości za niecałe 100 zł + Jupiter 37A 135/3,5 ze strychu
3) EF 28-80, 3,5-5,6 USM V za 150 zł
Tym zestawem leciałem przez rok, zorientowałem się o co w ogóle chodzi w robieniu fot lustrzanką, jeżeli ktoś chce się pouczyć, nie wie czego chce, to może coś takiego spróbować. Patrząc nawet na obecne ceny, nie wydałem dużo, no ale czekałem na okazje
KaraGirl - Pon 28 Lis, 2011 Temat postu: Lustrzanka dla amatora Witam,
Czy Canon EOS 300 będzie odpowiednim aparatem dla osoby początkującej, która dopiero zaczyna przygodę z fotografią?:-)
Konkretnie mam do kupienia właśnie ten aparat z obiektywem Canon 75-300mmm 1:4-5.6 III 1.5mm/4.9ft.
Pozdrawiam
Usjwo - Pon 28 Lis, 2011
EOS300 to aparat analogowy, pewnie chodzi Ci o EOS300D. Sprawdz dobrze zeby pozniej nie bylo rozczarowan. Nie wiem ile chcesz za niego zaplacic, ale to bardzo stary aparat, za niewielka cene mozna kupic zdecydowanie nowsze.
KaraGirl - Pon 28 Lis, 2011
to ten aparat http://warszawa.gumtree.p...QAdIdZ318208735
[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 03:27 ]
Chciała bym zacząć swoją przygodę z fotografią. Fotografować głównie chcę auta w ruchu - podczas wyścigów lub "palenia gumy";-) Fascynują mnie również pięknie oświetlone obiekty nocną porą...
Usjwo - Pon 28 Lis, 2011
KaraGirl a zdajesz sobie sprawe z konsekwencji tego:
Cytat: | lustrzanka Canon EOS analogowy. |
Zeby zrobic zdjecie, trzeba zalozyc film (jednorazowego uzytku!!), potem go wywolac w labie (lub w koreksie w domu). Pozniej zrobic odbitki albo zeskanowac negatywy jak chcesz w necie pokazywac.
Patrzac na to:
Cytat: | Chciała bym zacząć swoją przygodę z fotografią. |
ten aparat nie jest dla Ciebie
Już nieco wiem i faktycznie, to nie dla mnie. Jest jakiś cyfrowy odpowiednik eos-a 300 trochę łatwiejszy w obsłudze tzn. na karty sd? rozumiem ze ten eos 300d? Co byś polecił na początek dla baby?;-)
Usjwo - Pon 28 Lis, 2011
Jest tego duzo do wyboru, do koloru i w zaleznosci od ceny:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14471
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14734
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14336
Ja jesten ortodoxem, wiec istnieja dla mnie tylko dwie dobre marki, Nikon i Canon
Zależało by mi na niskich kosztach. Aparat nie musi być super nowoczesny i najlepiej jak bym zamknęła się w 500-700zł za używkę. Mam teraz poważniejszy wydatek a mianowicie planuję zakup Nikona p7100(do pracy oraz użytku "domowego"). Na owym Canonie chciałam się nauczyć podstaw fotografii...
Usjwo - Pon 28 Lis, 2011
To szukaj Canona EOS300D albo 10D. A moge zapytac dlaczego nie Nikon, skoro palnujesz zakup Nikona? Moze Nikon D40, to chyba najtanszy ze starych Nikonow?
Szczerze?;-) Wszyscy moi znajomi mają Canony. Jak dla mnie może być i Nikuś;-) Jeżeli tylko mi coś doradzisz/polecisz:-)
Usjwo - Pon 28 Lis, 2011
Nikon D40, D50
Canon 300D, 10D
To chyba beda najtansze "starocie". Poczekaj jeszcze chwile zaraz Europejczycy wstana i cos podpowiedza, bo ja na sprzecie sie bardzo nie znam.
http://allegro.pl/nikon-d...1960877923.html
http://allegro.pl/nikon-d...1953315807.html
http://warszawa.gumtree.p...QAdIdZ327724400
Takie udało mi się znaleźć jak na razie jeszcze poszperam.
jannik - Pon 28 Lis, 2011
KaraGirl
A ja sugeruję, abyś na początek swojej przygody z foto kupiła jakiegoś dobrego kompakta (tzw. hybrydę). Jakąś w miarę dobrą używkę.
Nauczysz się trochę robić fotki, to pomyślisz o lustrzance.
Nie umiejąc robić fotki (a tym bardziej samochody w ruchu lub w czasie palenia gumy) zrobisz lepsze fotki kompaktem niż lustrzanką, a wydasz zdecydowanie mniej kasy.
Poza tym, w czasie zawodów, jeśli nie stoisz przy samych samochodach ważny jednak jest zoom. Kupując lustrzankę i chcąc mieć duże zbliżenie, musisz tyle samo, albo i więcej, zainwestować w jakiś w miarę dobry obiektyw, bo gówna nie opłaca się kupować, no i zaczynają się robić koszty...
Polecam np. Panasonic Lumix FZ28, bo mam ten aparat i od dłuższego czasu nie chcę go wymienić na nic innego (a dotąd jakoś żaden nie mógł mi dogodzić!). Przedtem miałem Fz18 i śmiem twierdzić, że Fz28 sprawuje się znacznie lepiej (szybszy, lepiej ostrzy, troszkę mniej szumów itp), z kolei Fz38 prawie niczym się nie różni, a kosztuje drożej. Ponoć Fz150 jest niezły, no, ale kosztuje o 1200 zł więcej.. więc to zupełnie się mija z celem..
Co do kompaktów Canona lub Nikona, to niestety od kilku dobrych lat nie wypuścili żadnych ciekawych hybryd. Jak większość firm, skoncentrowali się marketingowym kicie, w postaci hiper-super zoomów i odszumiaczy
Samsungów stanowczo nie polecam... chyba, że aparat z telefonem, bo to nieźle tej firmie się udaje...
Ewentualnie mogłabyś rozważyć Fuji HS10, ale to i kasa większa i często trudno ustawić ostrość... miałem i zdecydowanie bardziej wolę Lumixa.. no, ale to kwestia gustu i upodobań.
Po prostu Lumixem można też rąbać niezłe fotki na "auto", co w pewnych sytuacjach jest b. przydatne.
A jeśli już b. uprzesz się na lustrzankę, to polecam na początek Nikona D60, choć to też nie jakiś orzeł, to z pewnością D40 przy nim to wróbel.
Na początek też zupełnie by ci wystarczył Sony Alfa 100 lub Alfa 200
Canon 300d to b. przestarzała i wolna konstrukcja, Canon 350d i 400d już ciutnkę nowocześniejsze, ale też stareńkie, wolne, malutki monitorek (nie ma live view) i generalnie do twoich celów może się nie nadać i będziesz rozczarowana.
No, a poczynając od Canona 450d to już inne koszty , a jeśli jeszcze pomyśleć o drugim obiektywie, to już b. konkretne koszty.
pozdro
RB - Pon 28 Lis, 2011
Usjwo napisał/a: |
Poczekaj jeszcze chwile zaraz Europejczycy wstaną |
Ni hao. Kolega juz ma wszystko całkiem skośne czy co? Dziedzictwo kulturowe zmienił...
Usjwo - Pon 28 Lis, 2011
RB napisał/a: | Usjwo napisał/a: |
Poczekaj jeszcze chwile zaraz Europejczycy wstaną |
Ni hao. Kolega juz ma wszystko całkiem skośne czy co? Dziedzictwo kulturowe zmienił... |
Jak nie zjem ryzu to jakbym nic nie jadl
RB - Pon 28 Lis, 2011
Usjwo napisał/a: |
Jak nie zjem ryzu to jakbym nic nie jadl |
Wolę dim sum
kufel - Pon 28 Lis, 2011
Usjwo napisał/a: | Canon 10D | oj nad tym to ja bym sie raczej zastanawiał. ten model ma bagnet ef, wiec wszelkie obiektywy ef-s odpadają... to raczej nie będzie dobry wybór dla amatora.
co innego 20D
Usjwo - Pon 28 Lis, 2011
Ale to ma byc sprzet do nauki (przyslona, czas, ISO, GO itp), ktory potem idzie do kosza, bo bedzie Nikon
kufel - Pon 28 Lis, 2011
Usjwo napisał/a: | Ale to ma byc sprzet do nauki (przyslona, czas, ISO, GO itp), | ale dobrze by było jakieś szkło do niego podłączyć wiec jesli mialby byc canon to 10d bym pominal a startowal od 20D
Usjwo napisał/a: | ktory potem idzie do kosza, bo bedzie Nikon | a tego to nigdzie nie wyczytalem.
moronica - Pon 28 Lis, 2011
ja bym szukala Nikona d70 badz jakiegos dwucyfrowego Canona, duzo wygodniej i swiadomiej sie bedzie robilo na nich zdjecia niz na jakims korpusiku entry-level. oczywiscie robienie zdjec sportu to spore wyzwanie, proponuje sie pouczyc na jakichs mniej wymagajacych tematach. no i sport wymaga obiektywu, ktory chocby nie wiem jakim byl starociem nijak nie zmiesci sie w budzecie. aha i prosze bez zadnych "dla baby", to nie uposledzenie ani wymowka
Jak Już pisałam wcześniej chce kupić Nikona p7000. Myślałam równocześnie o lustrzance bo z reguły lubię od razu wchodzić na głęboką wodę. Co sądzicie o tej ofercie" http://warszawa.gumtree.p...QAdIdZ327724400 ?
moronica - Pon 28 Lis, 2011
no to wchodz na gleboka wode, zbierz ta cala kase i zamiast kompaktu i starocia wez Nikona D90 z jakims obiektywem. albo chociaz odwroc proporcje i kompakt kup byle jaki a na lustrzanke przeznacz wiecej
mozer - Pon 28 Lis, 2011
KaraGirl, o ile pamiętam 300D miał trochę dziwnych ograniczeń. Proponowałbym zaczynać od 350D/20D. Ja się uczyłem (tzn. w sumie rozwijałem, bo zaczynałem od rozbudowanego kompaktu) na 350D i nie czuję się jakoś strasznie upośledzony z tego powodu
komor - Pon 28 Lis, 2011
KaraGirl, a czemu chcesz kupić i kompakta i lustrzankę? Nie lepiej zdecydować się na jedno i kupić lepsze, niż dwa gorsze, przy ograniczonym budżecie?
Scaliłem do zbiorczego tematu o lustrzankach do 1500 zł. O tańszych niż ta granica też trochę jest w tym wątku, jak pamiętam.
Jivul - Wto 29 Lis, 2011
900 zł za 300D... to chyba dużo? w dodatku za bardzo z opisu nie wynika czy ma i jaki obiektyw ma Biorąc pierwszą lepszą ofertę z lolegro, np http://allegro.pl/canon-eos-300d-i1966080493.html jest 300d z kitowcem za 450. Jeżeli chcesz obejrzeć aparat przed kupnem, to chyba nawet warto by wsiąść pociąg i pojechać
kufel napisał/a: | Usjwo napisał/a: | Canon 10D | oj nad tym to ja bym sie raczej zastanawiał. ten model ma bagnet ef, wiec wszelkie obiektywy ef-s odpadają... to raczej nie będzie dobry wybór dla amatora. co innego 20D |
Pfff... a na ef-s są jakiekolwiek dobre obiektywy? jako szczęśliwy posiadacz 10D stwierdzam że brak efs-u nie był ograniczeniem w kupnie 3 szkieł, tylko jak zwykle ceny
A co do palenia gumy i samochodów... niektóre telezoomy w okolicach 200-300 mm czasami z usmam i is bywają niedrogie, różnie bywa z jakością, no ale można...
kufel - Wto 29 Lis, 2011
Jivul napisał/a: | Pfff... a na ef-s są jakiekolwiek dobre obiektywy? | mam wymienić ?
[ Dodano: Wto 29 Lis, 2011 17:18 ]
Jivul napisał/a: | brak efs-u nie był ograniczeniem w kupnie 3 szkieł, tylko jak zwykle ceny | no i o to tu właśnie chodzi... brak ef-s wymusza kupowanie przeważnie droższych szkieł Ef.
Jivul - Wto 29 Lis, 2011
Patrząc na bazę obiektywów optyczne.pl: http://www.optyczne.pl/in...szukaj=Wyszukaj
z obiektywów na EF-S (ogółem 15, na EF jest ponad 300 - pewnie nie ma wszystkich, ale jakieś porównanie co do zakresu wyboru to dla mnie jest) spełniających wymagań Kary co do aut i palenia gumy to mamy:
EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS - ludzie kupowali po 800-1400 zł, jest podobny na EF, zdaje się że 28-135 USM,IS w okolicach 700-800 zł można kupić, a i dyskusje "który lepszy" się toczyły.
EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS -1500-1800 zł (samo połączenie szerokiego kąta i tele jest podejrzane, chociaż oceny w miarę ok)
EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS ok, 1000 zł, dobre oceny
EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II - jedna opinia, trudno coś wnioskować
Tymczasem na EF w kategorii telezoom, samego canona jest 27 obiektywów, w tym wynalazki typu 70-210 po 600-800 zł z niezłymi ocenami, i pewnie cała gama sigm i innych tamronów.
Jak chodzi o 20D i dalsze modele to bym go dla mniejszych szumów a nie EFSa kupował
kufel - Wto 29 Lis, 2011
ale wymieniłeś szkła raczej przeciętne.
a są: 17-55mm 2.8 , 10-22mm , 60mm 2,8
[ Dodano: Wto 29 Lis, 2011 17:47 ]
Jivul napisał/a: | Jak chodzi o 20D i dalsze modele to bym go dla mniejszych szumów a nie EFSa kupował | ale ja nigdzie nie napisałem ze ef-s to jedyny powód dla którego wolałbym 20D.
lotofag - Wto 29 Lis, 2011
Jivul napisał/a: |
Pfff... a na ef-s są jakiekolwiek dobre obiektywy? jako szczęśliwy posiadacz 10D stwierdzam że brak efs-u nie był ograniczeniem w kupnie 3 szkieł, tylko jak zwykle ceny |
Jakie mam do wyboru "szerokie kąty" mając lustrzankę z matrycą APS-C i bagnetem akceptującym tylko szkła pod mały obrazek?
kufel - Wto 29 Lis, 2011
lotofag, Sigmy (10-20) chyba mają bagnet ef. no ale jak ktoś np nie lubi sigmy i uparł sie na Canona ?
komor - Wto 29 Lis, 2011
kufel napisał/a: | Sigmy (10-20) chyba mają bagnet ef. |
Wszystkie Sigmy mają bagnet EF (w sensie: nie rozwalają lustra w aparatach pełnoklatkowych) ale pole krycia niekoniecznie. Te z oznaczeniem DC są na małą matrycę, w szczególności zaś szerokokątne 10-20 czy 8-16. Dopiero 12-24 są na pełną klatkę.
kufel - Wto 29 Lis, 2011
komor napisał/a: | Wszystkie Sigmy mają bagnet EF (w sensie: nie rozwalają lustra w aparatach pełnoklatkowych) ale pole krycia niekoniecznie. | ano , a to się równa meeeeega winieta.
Jivul - Wto 29 Lis, 2011
Orety, przypominam że wątek nie jest o przewadze EF nad EF-S tylko żeby pomóc w kupnie aparatu do:
KaraGirl napisał/a: | Fotografować głównie chcę auta w ruchu - podczas wyścigów lub "palenia gumy";-) Fascynują mnie również pięknie oświetlone obiekty nocną porą... |
Szkła 10-20 mm raczej się do tego nie nadają, bez sprawdzania zaryzykuję że gdzieś indziej jest wątek pt "jaki szeroki kąt na APS-C", natomiast na EF - będą obiektywy, nawet tanie, które do aut się sprawdzą.
kufel - Wto 29 Lis, 2011
Jivul napisał/a: | Orety, przypominam że wątek nie jest o przewadze EF nad EF-S | nikt tu o tym nie mówi
Jivul napisał/a: | KaraGirl napisał/a:
Fotografować głównie chcę auta w ruchu - podczas wyścigów lub "palenia gumy";-) Fascynują mnie również pięknie oświetlone obiekty nocną porą...
Szkła 10-20 mm raczej się do tego nie nadają, | do aut nie koniecznie. do oświetlonych obiektów, czemu nie?
lotofag - Wto 29 Lis, 2011
Jivul napisał/a: | bez sprawdzania zaryzykuję że gdzieś indziej jest wątek pt "jaki szeroki kąt na APS-C", |
A wątek "jaki szeroki kąt na APS-C bez możliwości podpięcia obiektywu pod APS-C"?
Jivul - Wto 29 Lis, 2011
Kufel + Komor 5 postów wyżej wymienili Sigmy szerokokątne pod APS-C, poza tym wszystkie Lki są na EF
Cytat: | do aut nie koniecznie. do oświetlonych obiektów, czemu nie? |
Bo Kara dysponuje ograniczonym budżetem, tzn każdy budżet jest ograniczony, ale jej jest niski, i na początku była dyskusja czy nie lepiej żeby kupiła hybrydę. Więc kupno od razu tele do aut i czegoś innego odpada, a telezoomem można na krótkim końcu focić budynki/fontanny w nocy a długim auta. Jakiś marny 75-300 USM III to poniżej 300 zł będzie, za body 10D/300D ok 450zł no i to najtańsze co spełnia wymagania..
moronica - Wto 29 Lis, 2011
Jivul, raz piszesz ze Lki sa na EF a zaraz potem przypominasz, ze pytajaca ma ograniczony budzet
kufel - Wto 29 Lis, 2011
Jivul napisał/a: | poza tym wszystkie Lki są na EF | szkoda ze ceny juz nie takie fajne
Jivul napisał/a: | na początku była dyskusja czy nie lepiej żeby kupiła hybrydę. | ale chyba stanelo na tym ze jednak lustro ?
Jivul napisał/a: | Więc kupno od razu tele do aut i czegoś innego odpada, | niekoniecznie. można zakupić 18-55 IS.
Jivul - Wto 29 Lis, 2011
Bo to o Lkach było o do wyższości EF nad EFS i do wyboru szerokiego kąta a Canona chyba wszystko poniżej 20mm na EF jest z serii L...
Sam mam najmniej 28mm na APS-C no ale da się żyć... trzeba mieć do tego... dystans
komor - Wto 29 Lis, 2011
Szkła szerokokątne nie nadają się do fotografowania aut w ruchu? Hm… Chyba nie jest do końca prawdziwe stwierdzenie.
hijax_pl - Wto 29 Lis, 2011
Jivul napisał/a: | Canona chyba wszystko poniżej 20mm na EF jest z serii L... | Jakoś specjalnie mnie to nie dziwi...
dcs - Wto 29 Lis, 2011
Czy temat Aparat do fotografowania aut w ruchu - podczas wyścigów lub "palenia gumy" dorówna ilością komentarzy wątkowi "JAKI OBIEKTYW NA ŚLUBY?" ?
Med - Czw 01 Gru, 2011
Planuję w niedługim czasie zakupić pierwszą lustrzankę. Budżet 1500zł(maksymalnie). Zastanawiam się jednak jak lepiej rozłożyć budżet. Czy zainwestować w korpusy typu d5000/500d z kitem czy też może kepiej zakupić D60 plus do tego Nikkor 18-105/Sigma 18-50 OS HSM? Aparat głównie do fotgrafii miejskiej/krajobrazowej więc szybkość serii/autofokus tak ważny by dla mnie nie był. Co radzicie?
manjakkk - Sob 24 Gru, 2011
Siema, od dłuższego czasu planuje zakup lustrzanki do 1500zł. Wiem że to niewielka suma, ale narazie musi wystarczyć. Szukałem na allegro jakiś używek, i trafiłem na takie coś :
http://allegro.pl/super-l...2007380919.html
Martwi mnie to, że nie ma gwarancji, boje się że aparat po prostu się zepsuje- w końcu nowy nie jest. Co możecie powiedzieć mi o jego obiektywie?
Nowy model to to nie jest, ale jak się sprawuje. Może ktoś miał ?
Myślałem też nad Canonem 1100D, ale to trochę przekroczy mój budżet. Jakie jeszcze lustrzanki polecacie w tym przedziale cenowym (Z obiektywem).
Mam jeszcze jedno pytanie odnoście używanych aparatów. Wiem, że wartość takiej lustrzanki spada znacząco po roku używania, dlatego nie chce drogiego modelu (Aparat będzie używa do robienia zdjęć na wakacjach, rodzinnych itd, czyli taki do ogólnego zastosowania). Więc co możecie polecić ?
@
Musze jeszcze coś dodać. Jak z obiektywami do tej "alfy" ?
Wujek_Pstrykacz - Sob 24 Gru, 2011
Mega staroć choć zdjęcia pewno zrobi, ale ten obiektyw w zestawie to już wogóle badziew, do tego będzie doskwierał brak szerokiego kąta. Polecam poszukać minimum A200, będzie lepiej, choć trochę lepiej Najlepiej w mega kicie z 18-70
manjakkk - Sob 24 Gru, 2011
Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/lustrza...2011990024.html
Nowszy od tamtego, ale pewnie cały czas dupny. Możesz mi polecić coś do 1500zł max ?
Wujek_Pstrykacz - Nie 25 Gru, 2011
No już jest lepiej, to lepszy model od tej A100. Choć też lata już swoje ma.
manjakkk - Nie 25 Gru, 2011
Więc co "świeżego", używanego w tej cenie ? (1500)
RB - Nie 25 Gru, 2011
manjakkk napisał/a: | Więc co "świeżego", używanego w tej cenie ? (1500) |
świeżego? nic.
lepszego? A na przykład:
http://allegro.pl/sony-a4...2016996716.html
http://allegro.pl/sony-ds...2006591669.html
oczywiście, pojęcia nie mam o stanie tych aparatów. To już Twoje zadanie.
BTW - Twoja pierwsza propozycja zdziwiła mnie bardzo. A100 z tym badziewnym obiektywem i masą dupereli za 1100 PLN to jakiś chory absurd.
lotofag - Nie 25 Gru, 2011
A700 to już fajna sprawa, IMHO na pewno lepiej tak niż cokolwiek serii A1xx/A2xx/A3xx...
Pozostaje kwestia stanu tego korpusu.
RB napisał/a: |
BTW - Twoja pierwsza propozycja zdziwiła mnie bardzo. A100 z tym badziewnym obiektywem i masą dupereli za 1100 PLN to jakiś chory absurd. |
A skąd miał to wiedzieć? Może nawet te duperele go skusiły Np. aukcje typu podstawowy zestaw handlowy uzupełniony o jakieś nasadko-soczewki opisane jako obiektywy, aluminiowe walizki, atrapy statywów i dekielki nie biorą się przecież bez powodu, tylko jest pewna grupa docelowa takich ofert. Sprawianie wrażenia, że za niby małe pieniądze dostaje się mnóstwo "akcesoriów", itp.
manjakkk, użyj wyszukiwarki Allegro i ustaw sobie graniczną cenę na te 1500zł, tylko poszukaj np. korpusów w rodzaju Canona 30D/40D czy Pentaksa K20D. Potem ewentualnie pytaj się na forum o szczegóły, a sprzedającego o stan, przebieg, dodatkowe zdjęcia, itp.
1500zł to bardzo mały budżet na lustrzankę z osprzętem, co jużwielokrotnie w tym wątku pisano. Fotografia nie jest tanim hobby, nawet jeśli się tak wydaje przez pryzmat oferty zestawów entry-level...
Faktycznie kusiło mnie to że do aparatu dołączone jest tyle bajerów, dzięki za odpowiedzi bo jeszcze bym to kupił Teraz zastanawiam się nad tym, który kolega podał wyżej:
http://allegro.pl/sony-ds...2006591669.html
Te drobne rysy nie przeszkadzają, a o przebieg ew dodatkowe zdjęcia zapytałem sprzedającego.
A co z tym modelem ?
http://allegro.pl/nikon-d...2013463305.html
Ten raczej nie, patrząc po cenach na ceneo, kosztuje dużo więcej.
@Przeczytałem, że A700 nie ma opcji podglądu na żywo, co zapewne będzie sprawiało problm przy robieniu zdjęć.
Hehe, to jest dokładnie to o czym pisałem wyżej:
Cytat: | Np. aukcje typu podstawowy zestaw handlowy uzupełniony o jakieś nasadko-soczewki opisane jako obiektywy, aluminiowe walizki, atrapy statywów i dekielki nie biorą się przecież bez powodu, tylko jest pewna grupa docelowa takich ofert. Sprawianie wrażenia, że za niby małe pieniądze dostaje się mnóstwo "akcesoriów", itp. |
Aparat Nikon D90, 12,3 Megapixel - megapiksele rulez
Obiektyw Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G ED AF-S DX
Obiektyw Nikon 70-300mm f/4-5.6G
Obiektyw Szerokokątny 0.45x - obiektyw??!!
Teleobiektyw 2x - jak wyżej...
Zestaw 3-ech Filtrów - oł je...
Dodatkowa Lampa Błyskowa - raczej atrapa lampy...
Karta SD 4GB - najtańszy podstawowy Kingston class 4 (przynajmniej na obrazku)
Profesjonalna Torba Na Aparat - z pewnością pro...
Czytnik Kart Pamięci SD
Luksusowa Walizka Aluminiowa Na Sprzęt - luksus bez dwóch zdań...
Profesjonalny Statyw Z Poziomicą - raczej atrapa statywu
Mini Statyw Kieszonkowy - do lekkiego kompaktu się nada
4 Pokrowce Na Obiektywy
Zaślepki Na Obiektywy - a cóż to, zwykle są w komplecie... może zapasowe
Zestaw Do Czyszczenia Aparatu Oraz Obiektywów
Po drugie wypada być bardziej spostrzegawczym - to jest licytacja z ustaloną ceną minimalną Ten sprzedawca ma też swoją stronę w sieci, pewnie można tam sprawdzić ile sobie życzy za ten "wypasiony" zestaw.
Nie daj się nabierać na takie "okazje" z kupą niepotrzebnego szmelcu. Skup się na tym co chcesz rzeczywiście kupić.
kasiakaaz - Nie 25 Gru, 2011
manjakkk, jeżeli decydujesz się na Sony, to A700 jest bardzo dobrym korpusem. Tyle, że tego z podlinkowanej przez Ciebie aukcji wolałabym na Twoim miejscu "pomacać" osobiście. Nie wiem, czy dopuszczasz przekroczenie budżetu, jeżeli tak, to rozważ zakup samego body np. tu masz aukcję , gdzie sprzedawca wydaje się być konkretniejszy, a korpus w lepszym stanie lub poszukaj na KKM np. np. taki . Możesz spróbować się potargować, a zakup również będzie pewniejszy. Tyle, że do korpusu musiałbyś dokupić obiektyw i jeżeli to ma być zum 18 - 55, to trzeba dołożyć następne 200-300 PLN. Przy czym nie jest to obiektyw najwyższych lotów, ale zdjęcia robić nim się da...
Tak, sądziłem że tyle obiektywów za tę cenę to mało.. Dobra, dostałem odp na e-maila w sprawie tej A700, a więc:
Cytat: | Witam.
Aparat został kupiony w marcu 2010r i ma 26524 wyzwoleń migawki (dokument serwisowy z 20.12.2011) Nigdy nie upadł a ślady jakie nosi są ze zwykłego użytkowania i noszenia aparatu w torbie z innymi rzeczami bez pokrowca. Jest bez gwarancji ponieważ mąż kupił go ze swojej firmy. Zaginął od niego obiektyw a ponieważ nie ma możliwości sprzedania niepełnowartościowego produktu to firma męża oferuje takie produkty swoim pracownikom. W chwili obecnej mamy nowy SLT-A33 stąd decyzja sprzedaży A700 z obiektywem od tego aparatu SAL-1855. Za czasów A700 kitowe obiektywy były 18-70. Posiadam fakturę zakupu tego aparatu ale nie jest to dokument gwarancyjny. Zdjęcia postaram się przesłać dziś lub jutro.
Pozdrawiam. |
kasiakaaz nie mam możliwości żeby pojechać i sprawdzić aparat osobiście gdyż nie mieszkam w Warszawie, ale może gdybym się na niego decydował, to bym się wybrał. Kusi mnie cena- mieści się w moim budżecie do tego obiektyw (Wiem że kitowy, ale na początek starczy). Te drobne zarysowania nie przeszkadzają- aparat ma robić zdjęcia, nie ładnie wyglądać
Ale jak zwykle mam wątpliwości przy kupowaniu przez allegro... Chyba jw pisałem muszę się wybrać do Warszawy
Jeszcze muszę się dowiedzieć jak z baterią. O co jeszcze się spytać ?
manjakkk napisał/a: | Tak, sądziłem że tyle obiektywów za tę cenę to mało.. |
Problem w tym, że tam masz tylko 2 obiektywy a nie 4 Reszta to ordynarna ściema, dlatego takie oferty omija się szerokim łukiem.
PS. Ciekawa zamiana - A700 na A33
Ciekawa zamiana... tzn ?
Sądzę, że to zamiana za gorszy sprzęt ?
A co powiecie na ten:
http://www.euro.com.pl/lu...mm.bhtml#opinie
?
kasiakaaz - Nie 25 Gru, 2011
manjakkk, jeśli ma taki przebieg, to całkiem ok. Ale co do śladów od zwykłego użytkowania, to hmmmm.... Kurcze ja jakoś takich odrapań i wyszczerbień od zwykłego noszenia w plecaku, czy w torbie - bez pokrowca nie nabyłam. Należy mieć nadzieję, że nie upadł ani nie był mocno o coś uderzony. Cóż, jest ryzyko, jest zabawa... Co do obiektywu, to ten oferowany jest lepszy, niż 18-70, więc tu akurat tragedii nie ma.
manjakkk napisał/a: | Ciekawa zamiana... tzn ?
Sądzę, że to zamiana za gorszy sprzęt ? |
Zdecydowanie tak, ale "wszystkomający".
[ Dodano: Nie 25 Gru, 2011 18:49 ]
A co do Canona, to niech się użyszkodnicy wypowiedzą. Z pewnością jego przewagą jest fakt, że jest nowy i jest na gwarancji, ale jest niżej pozycjonowany niż A700. Kwestia, czego oczekujesz od aparatu i czy zamierzasz wyjść poza zielony kwadracik.
I teraz już nie wiem
Z takim budżetem strasznie trudno coś znaleźć ..
W tym Canonie jest właśnie ta gwarancja... ale A700 jak piszesz jest wyżej pozycjonowany....
Będzie to moja pierwsza lustrzanka, na razie mam kompakta, który średnio się sprawuje. Ale mam zamiar rozwijać się w tym kierunku, teraz jestem na poziomie czytania książek, potrzebna mi lustrzanka żeby trochę "poćwiczyć". Gubię się
@
Jestem też ciekaw o ile spadnie cena Canona za rok lub dwa, bo jeżeli będzie to niewielka suma, jestem za Canonem. Ale kto to może wiedzieć
mozer - Nie 25 Gru, 2011
manjakkk, początkującemu poleciłbym jednak nowy sprzęt z uwagi na to, że przy zakupie używanego trzeba się jednak trochę znać.
Racja. Dlatego zastanowię się nad Canonem, a wszystkim którzy mi pomogli serdecznie dziękuje.
Jak się zdecyduję, napisze
Dobrej zabawy w Sylwestra !
[ Dodano: Pon 26 Gru, 2011 19:29 ]
Hmm.. tak się zastanawiam, jakie są lustrzanki o podobnych parametrach do CANONA 1100D ?
[ Dodano: Pon 26 Gru, 2011 19:30 ]
Oczywiście o cenach w dół
[ Dodano: Wto 27 Gru, 2011 16:27 ]
Znalazłem to na allegro:
http://allegro.pl/canon-1...2011746230.html
Ale pisze, że obiektyw ma "niewidoczną" rysę na soczewce.. Ciekawe na ile jest ona niewidoczna
[ Dodano: Wto 27 Gru, 2011 19:48 ]
Mam jeszcze takie coś:
http://allegro.pl/nikon-d...2019881910.html
Opłacalny zakup ?
Jivul - Czw 05 Sty, 2012
Ale winieta w tym nikonie
hijax_pl - Czw 05 Sty, 2012
Jivul napisał/a: | Ale winieta w tym nikonie | To raczej Samsung GT-S5830
jacmih04 - Czw 19 Sty, 2012 Temat postu: pomoc w wyborze aparatu Witam wszystkich
Jestem nowy na forum , zarejestrowałem sie ponieważ mam prosbe , czy możecie mi doradzic w wyborze aparatu
jestem kompletnym laikiem ,aparat potrzebuję do robienia zdjęc ale przeważnie w ruchu, prowadze hodowle psów , jeżdże po wystawach , i własnie tam potrzebny mi aparat
nie wiem jaki mam kuopic , czy lustrzankę , czy może hybrydę
chciałbym też o ile to możliwe aby móc zrobić zdjęcie biegnącemu psu po drugiej stronie ringu jakies 5-7 metrów odemnie , ale przyblizyc chciałbym troche obraz i zrobic zdjęcia podczas jego biegu
kwota nie jest powalająca ale nie bede miał wiecej , mam do wydania kwotę do 1500 zł.
Pozdrawiam i czekam na ewentualne podpowiedzi
komor - Pią 20 Sty, 2012
jacmih04, scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już, przyklejonego na samej górze tematu. Czemu nie poczytałeś przed zadaniem pytania? Masz 11 stron do sprawdzenia.
Za 1500 wiele spodziewać się nie można, szczególnie jeśli chodzi o dynamiczną fotografię ruchomych obiektów. W tym dziale były ostatnio ze dwa wątki bardzo podobne – o fotografię koni i psów.
Stecu23 - Pon 23 Sty, 2012
Witam, jestem tutaj nowy, nie chce zakladac nowych postow wiec pisze tutaj. Planuje niedlugo kupno pierwszej lustrzanki. Chcialbym zapytac po pierwsze czy opłaca sie kupno uzywanej do 1500zl~?
Jivul - Pon 23 Sty, 2012
Opłaca się w sensie finansowym bo jest taniej, i w sensie jakościowym bo w jakość/cena masz więcej; używany zestaw za 1500 powinien być lepszy niż nowy za 1500, oczywiście trzeba wiedzieć co się kupuje
No wlasnie, o to chodzi... A z nowek co powiecie o Canon 1100d, Nikon d3000, sony a200/300?
hijax_pl - Pon 23 Sty, 2012
Stecu23 napisał/a: | A z nowek co powiecie o Canon 1100d, Nikon d3000, sony a200/300? | Najlepszy Canon.
Wujek_Pstrykacz - Pon 23 Sty, 2012
JA bym opcjował za 1100d, lub za Nikonem, ale d3100. Oba grają w podobnej lidze, Sony 200/300 to przedszkole
Sunders - Pon 23 Sty, 2012
Stecu23 napisał/a: | z nowek co powiecie o Canon 1100d, Nikon d3000, sony a200/300? |
Tez powiem, ze w tym towarzystwie canon 1100D jest moim zdecydowanym faworytem
Widze wszyscy polecaja ten model
maput - Wto 24 Sty, 2012
Stecu23 napisał/a: | Widze wszyscy polecaja ten model |
Nie tyle wszyscy go polecają, co wybierają z przedstawionej trójki. To jednak jest pewna różnica
jacmih04 - Wto 24 Sty, 2012
Witam . ponowię pytanie , ptrzebuje cyfrówkę kupic żebyrobić zdjęcia na wystawie dla psów , konkretnie dla owczarków niemieckich , one biegają na wystawach więc chciałbym je fotografować w ruchu zdarzasię ze z odległości jakies 7-10 metrów , czy mam szanse kupić cos aby w miare była jakość , może być używka albo nowy
Dodam mze jestem kompletnym laikiemw fotografii
cena jaką mogę zapłacic oscyluje się w granicach 1500 zł
co będzie lepsze cyfrówka czy może jaks hybryda???. pomoże ktoś w wyborze??
Pozdrawiam
mozer - Wto 24 Sty, 2012
Ciężka sprawa... przynajmniej tyle kasy to przydałoby się na sam korpus, a dodatkowo szkła tele z szybkim autofocusem sporo kosztują...
maput - Wto 24 Sty, 2012
Jeśli by te wystawy były zawsze w plenerze, przy jasnym dniu to dałoby się w tym budżecie coś może i dobrać. Ale warunki pewnie nie zawsze będą tak łaskawe, więc ja pomysłów nie mam...
mozer - Wto 24 Sty, 2012
maput, nawet w słoneczny dzień korpus klasy 1100D plus tele sigmy 70-300 nie dadzą rewelacyjnych rezultatów... Szczególnie jeśli chodzi o AF.
maput - Wto 24 Sty, 2012
Ja wiem, że nie każde zdjęcie wyjdzie ostre. Ale co któreś może się udać I nie myślałem o kundlowych szkłach, a raczej o tele z dualkita w stylu 55-200.
jacmih04 - Wto 24 Sty, 2012
Wystawy na kóre jeżdże zazwyczaj są w plenerze, pogoda raczej super, jak juz pisałem nie jestem zawodowcem , laik kompletny , zdjęcia będe robił tylko po to aby wstawić je na strone swojej hodowli , nei iwem jak mam napisać aby było zrozumiałe dostatecznie o co mi chodzi ,
nie bede jeździł na wystwawy swoich zdjęć , nie bede robił galerii , tylko dla siebie , więc moze jakość nie musi być az tak 100%-towa jak to robia zawodowcy z zaje...ym sprzętem
doradźcie coś sensownego wg. Was co kupic , czy uzywany czy nowy czy niekoniecznie lustrzanke , czy koniecznie lustrzanke, sam juz nie wiem
moronica - Wto 24 Sty, 2012
jacmih04, a nie masz tam pod reka jakiegos kompaktu? chociaz takiego, ktory ma tryby P/A/M, na ktorym moglbys pocwiczyc. bo teraz to tak sie zastanawiasz, jaki samochod kupic do amatorskich rajdow terenowych, a prawka jeszcze nie zrobiles i nigdy nie siedziales na kolkiem. czyli ogolnie od zlej strony sie do tego zabierasz
Jivul - Wto 24 Sty, 2012
A może zacząć poszukiwania od pytania o oczekiwaną głębię ostrości? Czy chcesz mieć psa razem z wybiegiem i innymi psami i stołem sędziowskim i kibicami (i co tam jeszcze jest na wystawach), czy chcesz zdjęcia samego psa z odseparowanym tłem.
Jeżeli chcesz pokazać jaki ten pies jest ładny to może warto lustrzankę, jeżeli chcesz go pokazać na wystawie razem z wystawą to kompakt/hybrydę...
Wpisz sobie w google->obrazy hasło "dog", porównaj te na których wszystko jest ostre z tymi zdjęciami na których tło jest rozmazane i będziesz wiedzieć co Ci bardziej pasuje.
muzyk - Sro 25 Sty, 2012
Jivul napisał/a: | A może zacząć poszukiwania od pytania o oczekiwaną głębię ostrości? Czy chcesz mieć psa razem z wybiegiem i innymi psami i stołem sędziowskim i kibicami (i co tam jeszcze jest na wystawach), czy chcesz zdjęcia samego psa z odseparowanym tłem.
Jeżeli chcesz pokazać jaki ten pies jest ładny to może warto lustrzankę, jeżeli chcesz go pokazać na wystawie razem z wystawą to kompakt/hybrydę...
Wpisz sobie w google->obrazy hasło "dog", porównaj te na których wszystko jest ostre z tymi zdjęciami na których tło jest rozmazane i będziesz wiedzieć co Ci bardziej pasuje. |
Tak, ale to zależy od obiektywu przecież (wartości przysłony i ogniskowej).
jacmih04 - Sro 25 Sty, 2012
Witam
chodzi mi zdjęcia psa mojego , nie musi byc razem ze stołem sędziowskim , nie musi byc razem z innymi psami , zależy mi na tym że jak będzie ktos prowadził psa wringu to żebym mogł mu kilka fotek strzelić podczas biegu , podczas oceny na stój ,
ocena na stój wygląda tak ze ktos ustawia psa ale jak to zwierze zawsze może sie ruszyci chciałbym robić to serią żeby cos wybrac , najlepsze ujęcie , o takie zdjęcia mi chodzi
http://www.owczarek-niemi...topic.php?t=844
o cos takiego mi chodzi, zdjęcia są w połowie strony
mozer - Sro 25 Sty, 2012
jacmih04, do takich zdjęć to spokojnie wystarczy zwykły kompakt.
jacmih04 - Czw 26 Sty, 2012
rozumiem że kompaktowy aparat wystarczy , ale wymysliłem sobie że kupię lustrzanke i dlatego postanowiłem spytac Was jaką byście polecili
ja mam aparat (zwykła małpke) jak to nazywają
, ale jak robie zdjęcia to ona bardzo długo się zastanawia i jak juz zrobie sdjęcie to pies jest juz w innym miejscu
proszę jeszcze raz o jakąs propozycję lustrzanki
Pozdrawiam
komor - Czw 26 Sty, 2012
jacmih04, sęk w tym, że za 1500 zł nie kupisz nic poza najprostszym modelem lustrzanki z kitowym obiektywem, który ma niewielki zakres ogniskowych (czytaj: nie będziesz miał ani dużego „zooma” ani ogniskowych tele).
Żeby uzyskać jakiekolwiek zadowolenie z zakupu powinieneś moim zdaniem celować jako minimum z zestaw zwany dual-kitem, czyli korpus plus dwa obiektywy: jeden to zoom standardowy a drugi to telezoom.
Np. taki: Canon EOS 1100D + 18-55mm IS II + 55-250mm IS
Albo taki: Nikon D3100 + 18-55mm II + 55-200mm VR
Ewentualnie podstawowy Nikon z obiektywem 18-105 VR:
Nikon D3100 + 18-105mm VR
Niestety jak klikniesz w te linki, to okazuje się, że cena mocno odbiega od poziomu 1500 zł.
Masz racje cena mocno odbiega od moich mozlwosci , więc nie da się nic kupić aby chociaż trochę sprostać moim wymaganiom??a moze jakas hybryda z wymiennym obiektywem/
nie wiem czy dobrze nap[isałem nazwe
Jivul - Czw 26 Sty, 2012
Tak sobie patrzę po cenach, i skoro najtańsze modele to 1400-2000 za samo body, a temat jest "lustrzanka ok 1500", to czy temat nie zakłada z góry poradnictwa przy kupnie... używki?
Pewnie jakbym się sam znalazł na wystawie to bym focił tym co mam, body i telezoom za mniej niż 1000 zł
Może być używany, z tym żeby był to sprzęt na kilka lat
komor - Czw 26 Sty, 2012
Jivul, temat powstał w czasie, gdy ceny walut były nieco inne i oferta nowych lustrzanek za ok. 1500 zł była większa niż obecnie.
jacmih04 - Pią 27 Sty, 2012
moronica napisał/a: | jacmih04, a nie masz tam pod reka jakiegos kompaktu? chociaz takiego, ktory ma tryby P/A/M, na ktorym moglbys pocwiczyc. bo teraz to tak sie zastanawiasz, jaki samochod kupic do amatorskich rajdow terenowych, a prawka jeszcze nie zrobiles i nigdy nie siedziales na kolkiem. czyli ogolnie od zlej strony sie do tego zabierasz |
tutaj ktos i doradza tak jakby ten aparat miał mi zrobickrzywde albo ja sobie sam zrobie krzywde aparatem
jakbym chciał kupic kompakt to pytałbymo kompakt
Prosze doradźcie mi jakies modele które ewentualnie mogłbym kupić i będę mógł robic zdjęcia jakie chciałbym robić
[ Dodano: Pią 27 Sty, 2012 11:49 ]
maput napisał/a: | Jeśli by te wystawy były zawsze w plenerze, przy jasnym dniu to dałoby się w tym budżecie coś może i dobrać. Ale warunki pewnie nie zawsze będą tak łaskawe, więc ja pomysłów nie mam... |
Pisałeś że jak warunki dobre to wybrałoby sie cos , tylko co???? doradzisz?
muzyk - Pią 27 Sty, 2012
jacmih04 napisał/a: | Prosze doradźcie mi jakies modele które ewentualnie mogłbym kupić i będę mógł robic zdjęcia jakie chciałbym robić |
Cóż, mogę Ci doradzić, to co zawsze w takiej sytuacji doradzam. Kup choćby Canon 30D, którym nie dość, że z czasem (chyba, że rozumiesz JUŻ TERAZ pracę w raw, relacje przysłona - czas otwarcia migawki) będziesz robił piękne zdjęcia, to jeszcze będzie Ci się wygodnie te zdjęcia robiło (duży korpus, dwa kółka itp.)
Innymi słowy: używana dwucyfrowa puszka Canona, za drobne.
Jeśli doskwierałby Ci brak live view i czyszczenia matrycy (mimo tego udogodnienia np. w 450D i tak musiałem sięgać po "czyszczarkę" ), to kup 40D - też używany oczywiście.
Live view słaby w nim ponoć, ale za to inne rzeczy ma niczego sobie...
Jeśli, któryś z tych dwóch aparatów dostałbyś z przebiegiem ok 10 - 15 000 klapnięć lustra - kup.
Jeśli zaś chcesz w ogóle coś nowszego, to pozostają Ci konstrukcje trzy i czterocyfrowe Canona.
maput - Pią 27 Sty, 2012
Tylko używki. Nic innego w tym budżecie nie dostaniesz. A badziewiaste, używane zoomy mogą dać obraz gorszy niż porządny kompakt.
jacmih04, a powiedz mi, czemu akurat musisz kupić lustrzankę, skoro wszyscy Ci mówią, że to nie jest do Twoich potrzeb odpowiedni wybór ?
moronica - Pią 27 Sty, 2012
jacmih04 napisał/a: | moronica napisał/a: | jacmih04, a nie masz tam pod reka jakiegos kompaktu? chociaz takiego, ktory ma tryby P/A/M, na ktorym moglbys pocwiczyc. bo teraz to tak sie zastanawiasz, jaki samochod kupic do amatorskich rajdow terenowych, a prawka jeszcze nie zrobiles i nigdy nie siedziales na kolkiem. czyli ogolnie od zlej strony sie do tego zabierasz |
tutaj ktos i doradza tak jakby ten aparat miał mi zrobickrzywde albo ja sobie sam zrobie krzywde aparatem
jakbym chciał kupic kompakt to pytałbymo kompakt |
nie zrozumiales o co mi chodzi. nie proponowalam bys kupil kompakt zamiast lustrzanki tylko pytalam, czy moze juz jakis masz albo ktos z twoich bliskich. moglbys sobie na nim poeksperymentowac i pouczyc sie nieco (mam na mysli cos wiecej niz naciskanie spustu w trybie auto) tak by nie byc takim kompletnie zielonym kiedy juz kupisz sobie ta lustrzanke. zainteresowanie fotografia i zaciecie do nauki nie pojawia sie w magiczny sposob wraz z otrzymaniem przesylki z lustrem, mozna sie podszkolic korzystajac z jakiegokolwiek umiarkowanie zaawansowanego aparatu foto. o ile sie chce oczywiscie. ja na twoim miejscu robilabym teraz zdjecia tym, co juz mam, i przez najblizsze miesiace dozbierala powiedzmy 1000zl. zdjecia ci dzieki temu tak kompletnie nie uciekna a i sprzet kupisz lepszy i starczy ci on na dluzej. sama tak niegdys zrobilam ("przemeczylam" sie z hybryda prawie poltora roku) i nie zaluje
a tak na marginesie, ja sie do ciebie zwracam bezposrednio. moglbys odwdzieczyc sie tym samym zamiast pisac o mnie w trzeciej osobie
jacmih04 - Pon 30 Sty, 2012
moronica , ale zrozum że na takim aparacie tez chyba mozna się nauczyć trochę
podszkolic i wogóle , taki sobie załozyłem plan i chciałbym kupic taki aparat
duzo czytam tutaj i na innych forach , przeważnie wszyscy odradzają kupienie lustrzanki, ale dlaczego, lustrzanka nie jest tylko dla fotografów ,
wszedłem tutaj aby zasięgnąc opinii jaką kupic i tylko tyle
marchewka - Sob 11 Lut, 2012
Witam. Chciałabym zakupić sobie lustrzankę do 2000 złotych. Z podstawowymi rzeczami i łatwą obsługą. Nie jestem żadnym profesjonalnym fotografem tylko początkującą osobą. Co myślicie o canonie 1000d i 1100d. Czy są dobre ? są dla początkujących ? Spełniają podstawowe kryteria ? A jaki model wy polecacie ?
Z góry dziękuję
hijax_pl - Sob 11 Lut, 2012
1100d spełnia Twoje kryteria. Będziesz zadowolona. Tylko, że w z budżetu starczy ino na 18-55, który to światłym szkłem nie jest. Jesteś tego świadoma?
mozer - Sob 11 Lut, 2012
marchewka, zamierzasz inwestować w inne szkła? Dlaczego chcesz lustrzankę?
lotofag - Nie 12 Lut, 2012
marchewka napisał/a: | Witam. Chciałabym zakupić sobie lustrzankę do 2000 złotych. Z (...) łatwą obsługą. |
A skąd to przekonanie, że lustrzankę trudniej się obsługuje? W każdym aparacie, który na to pozwala, ekspozycję ustawia się tak samo, kwestia rozmieszczenia i dostępności manipulatorów lub grzebania w menu. Lustrzanka to nie jest "taki aparat co ma więcej funkcji (cokolwiek by to nie znaczyło) od kompakta".
marchewka - Nie 12 Lut, 2012
hijax_pl,nie nie byłam tego świadoma.
mozer, w przyszłości zamierzam inwestować w nowe szkła. Chciałam zakupić aparat, którym mogę robić zdjęcia wysokiej jakości. Miałam kilka dobrych aparatów więc stwierdziłam, że teraz czas na coś nowego. Zastanawiam się nad zakupem albo hybrydy albo lustrzanki.
[ Dodano: Nie 12 Lut, 2012 11:27 ]
lotofag, dla osób, którzy kupują sobie pierwszą lustrzankę a mieli do czynienie tylko ze zwykłymi kompaktami lustrzanka może być trudniejsza w obsłudze.
W lustrzance też znajdziesz "zielony kwadracik" robiący z niej "małpkę" Wystarczy "tylko" nacisnąć spust...
Fotografia to nie czarna magia, a aparaty obsługuje się tak samo od dziesięcioleci - nie ma się co oburzać.
nikt tutaj się nie burzy
A w wypadku, kiedy to będzie moja pierwsza lustrzanka jaką byś mi doradził ?
komor - Nie 12 Lut, 2012
marchewka, Twoje posty wylądowały w temacie, który ma już 13 stron. Przeczytałaś? Wiesz, że zadajesz pytanie, na które odpowiedzieliśmy już wielokrotnie?
tak przeczytałam i nie znalazłam nic ciekawego
moronica - Nie 12 Lut, 2012
marchewka, aparaty o ktorych piszesz zdecydowanie nadaja sie dla poczatkujacych bo to przeciez najnizsza polka wsrod lustrzanek wiec jesli nie te to jakie? zostawilabym na polu bitwy Canona 1100D, Nikona D3100 i Pentaksa K-r - to wszystko aktualne propozycje z tej polki i przedzialu cenowego (no do Nikona trzeba dolozyc 200zl). z obiektywem 18-55 nie poszalejesz ale skoro zamierzasz w przyszlosci kupic cos lepszego to spoko. poczytaj sobie ich testy, poogladaj sample, idz do sklepu i potrzymaj kazdy z nich i wybierz ten, ktory ci najbardziej pasuje
mozer - Nie 12 Lut, 2012
Poziom trudności obsługi wszystkich lustrzanek jest mniej więcej zbliżony. Wyjątek może stanowią SLT Sony, gdzie są rozmaite programy dla początkujących.
Dla początkującego z pewnym doświadczeniem kompaktowym tak samo nadaje się 1000D, jak i 1D - kwestia zasobności portfela
RB - Nie 12 Lut, 2012
we wszystkich entry levelowych lustrzankach sa rozmaite programy dla początkujacych, o których zreszta radziłbym zapomnieć dość szybko
marchewka napisał/a: |
A w wypadku, kiedy to będzie moja pierwsza lustrzanka jaką byś mi doradził ? |
Skoro mowa o budżecie ~1500zł na korpus+obiektyw, to wystarczy po raz kolejny podsumować ten wątek w identyczny sposób:
Wariant 1 - któryś z najprostszych modeli z obecnej oferty producentów pasujący do budżetu. Moronica wymieniła aktualne modele (1100D, D3100, K-r), może jak znajdziesz w którymś sklepie ich poprzedników (1000D, D3000, K-x) to będzie nieco taniej. Zaletą takiego wyboru jest to, ze masz nowy sprzęt, na gwarancji, itp.
Wariant 2 - używany zestaw - w ofertach można nawet sporo przebierać i wybierać, może trafić się wyżej pozycjonowany sprzęt w niezłym stanie, itp. Opcja obarczona ryzykiem kupna bubla (wyeksploatowanie, uszkodzenia, itp.)
Tak dla ścisłości - "wyższy" model lustrzanki nie oznacza "więcej magicznych funcji i bardziej skomplikowaną obsługę", zwykle wręcz przeciwnie Idzie się w kierunku większej ergonomii, wytrzymałości, bardziej "reporterskiej" użyteczności.
Więcej rozwodzić się nie ma zbytnio sensu. Różnice między modelami entry level nie są zwykle duże, jeden korpus ma to "lepsze", inny tamto. Podstawowy obiektyw "klasy" 18-55/3.5-5.6 też będzie na podobnym poziomie (no, kiedyś wyróżniało się tu DA 18-55/3.5-5.6 AL II Pentaksa, ale wybieranie korpusu na podstawie tego typu szkła ma sens tylko w przypadku gdy nigdy nie wymienimy go na nic innego, a za jakiś czas kupimy taki sam nowszy zestaw).
[ Dodano: Nie 12 Lut, 2012 14:51 ]
RB napisał/a: | we wszystkich entry levelowych lustrzankach sa rozmaite programy dla początkujacych, o których zreszta radziłbym zapomnieć dość szybko |
Dokładnie. Potem skutkuje to pytaniami typu "przełączyłem na makro i nie ostrzy mi z bliska, help!!!111!1!"
RB - Nie 12 Lut, 2012
lotofag napisał/a: | Podstawowy obiektyw "klasy" 18-55/3.5-5.6 też będzie na podobnym poziomie (no, kiedyś wyróżniało się tu DA 18-55/3.5-5.6 AL II Pentaksa, |
To było dawno. Już nieaktualne.
A co niby napisałem?
Reszta podciągnęła się optycznie, a Pentax zrównał w dół do "czołówki" wydając kompletnie plasticzną wersję DAL Na osłodę pozostała wersja WR z uszczelnieniami jak ktoś reflektuje
dziękuję wszystkim za pomoc, teraz chyba już jestem pewna co do kupna aparatu :*
Jivul - Sro 21 Mar, 2012
lotofag napisał/a: | Jivul napisał/a: | bez sprawdzania zaryzykuję że gdzieś indziej jest wątek pt "jaki szeroki kąt na APS-C", |
A wątek "jaki szeroki kąt na APS-C bez możliwości podpięcia obiektywu pod APS-C"? |
Tak mi to pytanie zapadło w pamięć i mam w związku z tym pytanie... te wszystkie Sigmy typu 8-16mm, 10-20mm, 12-24mm, 15-30; Tamron 10-24, 11-18, Samyang 14 itp itd... mają w specyfikacji EF / tzn są pod FF... a jednak nie kosztują tyle co Canonowe eLki o tym zakresie ogniskowych... czy to dlatego że jakość dużo gorsza, czy jednak jakiś haczyk jest i nie podpiąłbym pod C10D?
hijax_pl - Sro 21 Mar, 2012
Jivul, przyjrzyj sie dokładnie tym obiektywom...
Jivul - Sro 21 Mar, 2012
Hmmm
no to patrzę się na mocowania, np sigmy 10-20:
http://forum.e46fanatics....ad.php?t=898120
http://www.pixtus.com/for...anon-mount.html
no i porównuję to ze swoimi obiektywami, i wyglądają jak normalny EF... nic nie wejdzie głębiej poza płaszczyznę na której są zamocowane styki...
Patrzę do sklepu sigmy, no i fakt, 10-20 są w dziale "do APS-C"... jeżeli miałbym to zinterpretować, to że zrobili obiektyw do niepełnej klatki na bagnecie EF? I jak się podepnie pod FF to będzie jakaś mega-winieta? Ale jak wsadzę to do 10D to i się zamocuje, i tylne elementy nie rozwalą lustra, i będzie pokryty cały sensor?
No to teraz: gdzie się mylę w moim wywodzie? to jest EF-S? nie mam z czym porównać
mozer - Sro 21 Mar, 2012
Jivul, przecież EF i EF-S to ten sam bagnet - różnią się tylko polem obrazowania.
komor - Sro 21 Mar, 2012
mozer, nie do końca!!!! Poza polem obrazowania, dodatkowo obiektywy EF-S produkcji Canona mogą (zgodnie ze specyfikacją EF-S) głębiej wchodzić w bagnet, stąd niemożność założenia ich na body pełnoklatkowe, bo mogłoby się rozwalić lustro.
Natomiast producenci niezależni produkujący szkła EF-S, czyli niepełnoklatkowe, przeważnie (ale nie jestem pewien czy zawsze) nie korzystają z możliwości głębszego osadzania elementów optycznych, stąd rozwalenie lustra w korpusach pełnoklatkowych się nie zdarza. Nie wiem jak Tokina i Tamron, ale wszystkie szkła DC Sigmy jakie widziałem, nie zagłębiają się tak, jak choćby kitowy EF-S 18-55.
mozer - Sro 21 Mar, 2012
komor, wszystko to prawda, ale mówimy właśnie o obiektywach firm trzecich.
Jivul - Sro 21 Mar, 2012
http://www.sigmaphoto.com...atability-chart
hmm... tutaj 10D jest na liście kompatybilnych szczęśliwców (wątek "jaki szeroki kąt do APS-C bez możliwości podpięcia obiektywu do APS-C" rozwiązany? ) ... więc pewnie jest EF, a przynajmniej EF-S nie wchodzące za głęboko.
komor - Sro 21 Mar, 2012
mozer, uczepiłem się szczegółu, bo ten szczegół jest na wagę lustra w 5D czy jakimś innym gracie, do którego ktoś może spróbować doczepić plastikowego kita EF-S chociażby. Specyfikacja EF-S nie różni się tylko kołem obrazowym, ale też właśnie dopuszczalną głębokością elementu optycznego wchodzącego do komory lustra.
tasiek - Nie 01 Kwi, 2012
Witam. Mam zamiar kupić lustrzankę do ok. 1700 zł. Jestem już praktycznie zdecydowany na Canona EOS 1100D i teraz zastanawiam się nad obiektywem, wybrać 18-55 IS II czy IS MG
A może wybrać zupełnie inny model
maput - Nie 01 Kwi, 2012
a co to jest MG ?
lotofag - Nie 01 Kwi, 2012
maput - Nie 01 Kwi, 2012
Jeśli tak, to nie ma się co zastanawiać
Ok, a trochę bardziej konkretnie Bo Morgan ładny, ale to nic nie wnosi do tematu .
Wujek_Pstrykacz - Nie 01 Kwi, 2012
Ale dalej nie wiemy co to za szkło IS MG
MG znaczy:
MG – (Molded Glass) tym oznaczeniem określane są tłoczone ze szkła soczewki asferyczne.
Lecz to mi nic nie mówi.
Wujek_Pstrykacz - Nie 01 Kwi, 2012
A jest w ofercie taki obiektyw EF-S18-55 IS MG? Nie potrafie takiego trafić
tasiek - Pon 02 Kwi, 2012
Właśnie ja też nie mogłem znaleźć takiego, dlatego napisałem. Takie oznaczenie występuje tylko w jednym sklepie. Założę więc, że to zwykły IS.
Czyli pozostaje kwestia wyboru między IS a IS II, który obiektyw lepszy?
Wujek_Pstrykacz - Pon 02 Kwi, 2012
Pewnie IS II. Zawsze to jakiś postęp.
tasiek - Wto 03 Kwi, 2012
Został zakupiony IS II, pewnie dlatego, że całkiem przypadkiem udało się wynegocjować niezły rabat.
Dziękuje wszystkim za porady
G0rdon - Nie 29 Lip, 2012
Dyskusja przeniesiona z wątku Nikon D3000 - test cyfrowej lustrzanki.
Dokładnie,to było tematem mojej dociekliwości. Na wybór lustrzanki chciałem przeznaczyć z 1400-1500zł,właściwie,aby nauczyć się robić nią zdjęcia. Dlatego w OKO wpadł mi ten Nikon,ale zależy mi o ile to możliwe,aby na początku proces robienia zdjęcia był w miarę zautomatyzowany,a więc tak jak pisałem-migawkę do połowy i poźniej do końca i mam zdjęcie . Bynajmniej na początek. No chyba,że możecie w tym niskim przedziale coś polecić?
Wujek_Pstrykacz - Nie 29 Lip, 2012
ale Jaad75 chyba nie przeczytał postu pytającego tylko tak sobie napisał
lotofag - Nie 29 Lip, 2012
G0rdon napisał/a: | zależy mi o ile to możliwe,aby na początku proces robienia zdjęcia był w miarę zautomatyzowany,a więc tak jak pisałem-migawkę do połowy i poźniej do końca i mam zdjęcie . Bynajmniej na początek. |
Im mniej automatyzacji w pewnych rejonach tym lepiej Aparat przy pełnej automatyce oczywiście nie zgadnie na co konkretnie chciałeś ostrzyć, a więc im wcześniej zapoznasz się z ręczym wyborem punktu AF tym lepiej. Tu nie będzie wszystko ostre od stóp aż po horyzont, nawet z ciemnym obiektywem "klasy" 18-55/3.5-5.6...
dcs - Nie 29 Lip, 2012
G0rdon,
http://forum.optyczne.pl/...p=366885#366885
http://www.optyczne.pl/69...Wst%C4%99p.html
jaad75 - Nie 29 Lip, 2012
moronica napisał/a: | jaad75, alez tak brzmialo pytanie, czy AF bedzie automatyczny | Wiem, co nie znaczy, że zdanie nie brzmi komicznie...
G0rdon napisał/a: | Na wybór lustrzanki chciałem przeznaczyć z 1400-1500zł,właściwie,aby nauczyć się robić nią zdjęcia. Dlatego w OKO wpadł mi ten Nikon,ale zależy mi o ile to możliwe,aby na początku proces robienia zdjęcia był w miarę zautomatyzowany, | A po co Ci wobec tego lustrzanka?
G0rdon napisał/a: | Bynajmniej na początek | PRZYNAJMNIEJ.
G0rdon napisał/a: | No chyba,że możecie w tym niskim przedziale coś polecić? | Jeśli koniecznie chcesz lustrzankę, to kup sobie np. używanego D5000 - będzie wyraźnie uniwersalniejszym sprzętem niż D3000. Dawać dzisiaj 1.5 tys za D3000, to słaby pomysł.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | ale Jaad75 chyba nie przeczytał postu pytającego tylko tak sobie napisał | To, że Ty czegoś nie zrozumialeś, to jeszcze nie znaczy, że ja czegoś nie przeczytałem...
dcs - Nie 29 Lip, 2012
jaad75,
Zaproponowałem Samsung GX-20
Hm,szczerze powiem nie brałem Samsunga pod uwagę,choć ten Gx20 wydaje się być ciekawy...rozumiem,że Nikona w takiej cenie nie otrzymam ?
Jaad,co do Twojego wpisu dotyczącego,po co mi zatem lustrzanka - już wyjaśniam: chciałbym zacząć w miarę automatycznie stopniowo przechodząc już na manualne opcje .
dcs - Nie 29 Lip, 2012
G0rdon,
Jest na bazie Pentax K20D -prawie to samo.
http://www.optyczne.pl/po...d0=593&add1=595
http://www.optyczne.pl/69...Wst%C4%99p.html
Fakt - parametry rzeczywiście bardzo zbieżne. No to rzuciliście mi nowe światło na ten temat. OK,czyli mamy w nim automatyczne ostrzenie obrazu,a gdybym później zdecydował się dokupić jakiś inny obiektyw - nie będzie problemu z dostępnością? Oraz z ceną ...
moronica - Nie 29 Lip, 2012
G0rdon, dostepnosc obiektywow bedzie taka sama do d3000 co do jakiegokolwiek nowszego korpusu DX tylko nalezy pamietac o tym, ze korpusy takie jak d3000, d3100, d3200, d5000 i d5100 nie maja wbudowanego silnika wiec AF bedzie dzialal tylko z obiektywami AF-S oraz z obiektywami producentow niezaleznych (Tamron, Sigma, Tokina) wyposazonymi w silnik
Ok,tak więc gdybym zdecydował się na tego samsunga,to też musiałbym poszukiwać takiego obiektywu AF-S? Aha,i czy w tym Samsungu,stabilizacja jest też w obiektywie?
aj przepraszam, myslalam ze to nadal o d3000
generalnie pod Nikona bedziesz mial szerszy wybor tanich obiektywow niz pod Pentaksa. za to Pentax lepiej sie bedzie sprawowal ze starymi zenitowskimi obiektywami M42
jaad75 - Nie 29 Lip, 2012
G0rdon napisał/a: | Aha,i czy w tym Samsungu,stabilizacja jest też w obiektywie? | Nie, ma stabilizowaną matrycę. Nie jestem jednak przekonany, czy kupno GX-20 to dobry wybór. Myślę, że z D5000 byłbyś bardziej zadowolony.
Widzę,że używanego D5000 mógłbym dostać z obiektywem 18-55 za 1400 zł nawet . Mam jeszcze kilka pytań:
1.Jeśli kupię używanego,jest coś na co szczególnie zwracać uwagę?
2.Na moje potrzeby brać obiektyw z VR czy bez?
3. Jeśli mówimy o obiektywie - na początek 18-55 czy może z ogniskową 18-105?
Z góry dzięki za pomoc w tych kwestiach ).
18-105 jest bardziej uniwersalny, majac tylko 18-55 szybciej moze ci zabraknac czegos dluzszego. VR jest przydatny ale generalnie mniej niz wielu poczatkujacych uwaza. pomoze zniwelowac drgania aparatu ale ruchu obiektu fotografowanego nie zamrozi. wszystko kwestia opanowania podstawowych pojec zwiazanych z ekspozycja (czas naswietlania, przyslona, ISO) i ich zaleznosci miedzy soba. swiadome uzywanie aparatu jest duzo wazniejsze niz tryby auto czy stabilizacja
przy zakupie uzywanego korpusu zwroc uwage na liczbe zrobionych nim zdjec, im mniej tym lepiej. jak ich bedzie za duzo to moze sie okazac, ze szybko ci migawka padnie i bedzie trzeba wymieniac
G0rdon - Sro 01 Sie, 2012
A czy ktoś z was może był zmuszony wymieniać migawkę w D5000/D3000? Czy też właściwie po czym poznać,że migawka nadaje się do wymiany...?
MM - Sro 01 Sie, 2012
G0rdon napisał/a: | po czym poznać,że migawka nadaje się do wymiany...? |
Po tym, że aparatem nie możesz zrobić zdjęcia
Dave92 - Nie 09 Wrz, 2012
Witam!
Prawie zdecydowałem się dziś na kupno za 1100 zł używanego canona 30d z dwoma obiektywami na M42 (135MM f/2.8 i jakiś tele). Jednak dzisiejsza rozmowa z pewnym doświadczonym użytkownikiem obiektywów na M42 skutecznie obrzydziła mi ten zakup.
Zatem, macie jakieś porady co obecnie mogę kupić w tym pułapie? Myślałem głownie o 30d lub okazyjnym 40d, ale podobno 450d (w mniej więcej tej samej cenie) zrobi wręcz lepsze zdjęcia zw. na nowy procesor grafiki. Czy zestaw tego typu wystarczy dla wymagającego początkującego, aby się nie zrazić:
http://allegro.pl/zestaw-...2614981648.html ?
moronica - Nie 09 Wrz, 2012
co to za drugi obiektyw to kompletnie nie wiadomo bo raz jest napisane, ze to 80-300, a potem ze 80-200. o tym drugim wspomina 2 razy wiec zalozmy, ze 80-300 to literowka. canony 80-200 znalazlam dwa - ze swiatlem 4.5-5.6 oraz ze stalym swiatlem 2.8 a to roznica diametralna. za ta cene to zapewne ten pierwszy a tu nie ma co mydlic oczu, ze do portretow z rozmytym tlem itd, to zwykly ciemny zoom jakich jest na peczki
forrest - Nie 09 Wrz, 2012
Dave92, na Twoim miejscu polowałbym na 40D (ew. 30D). Ergonomia użytkowania w stosunku do serii xxxD jest zdecydowanie na +
Do takiego korpusu poszukałbym C 50/1.8, a z czasem jak już koniecznie chcesz dozbierał do jakichś / -egoś zooma.
Dave92 - Pon 10 Wrz, 2012
A używany zestaw Canon 40D i kitowy od niego obiektyw EF-S 17-85 4-5.6 ISUSM ile jest wart? Byłby dobry na początek, czy obiektyw za ciemny? Bo patrząc ile kosztuje nowy 1100D, aż dziwnie szukać starszego sprzętu w tej samej cenie.
Ile dawać za używane body 40d? Żeby było okazyjnie, mogę poszukać po aukcjach jakiś czas, nie śpieszy mi się.
Zoomiasty - Nie 16 Gru, 2012 Temat postu: Amatorska lustrzanka. Witajcie. Chciałbym kupić lustrzankę. Nie chciałbym wydać więcej niż 1600zł. Polecicie jakąś?
Krajobrazy
Zdjęcia ogólne
Góry
mozer - Nie 16 Gru, 2012
Zoomiasty, można trochę się rozejrzeć po forum przed zadaniem pytania: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14734
lotofag - Nie 16 Gru, 2012 Temat postu: Re: Amatorska lustrzanka. Możesz poszukać wśród ofert w rodzaju starszy używany korpus + podstawowe szkło "klasy" 18-55/3.5-5.6 Jeśli oczekujesz czegoś szerszego do tych gór i krajobrazów, to niestety - sam obiektyw kosztuje więcej niż możesz wydać.
Jeśli nie musi to być koniecznie lustrzanka i chciałbyś sprzęt nowy, to możesz zwrócić uwagę np. na coś takiego: http://www.e-fotojoker.pl...20-50mm-czarny/
Niektórzy użytkownicy tego forum chwalą sobie system NX jako bardzo tani, choć pewnie niedługo może się to zmienić
Zapewne dosć tanio można też dostać używane bezlusterkowce np. Olympusa z jakąś podstawową optyką.
Wojmistrz - Nie 16 Gru, 2012
Za 1298zł w fotojokerze można kupić Nikona D3000 a za 1528 D3100 z takim samym obiektywem. Za 1492 masz Canona 1100D
Napisz czy to musi być nowy sprzęt, bo jeśli nie, można kupić wiele fajnych starszych.
Stuku - Nie 16 Gru, 2012 Temat postu: Re: Amatorska lustrzanka.
Zoomiasty napisał/a: | Witajcie. Chciałbym kupić lustrzankę. Nie chciałbym wydać więcej niż 1600zł. Polecicie jakąś?
Krajobrazy
Zdjęcia ogólne
Góry |
Hmmm z wymagań jakie podałeś, na początek wystarczy Ci coś nawet z kitowym obiektywem (18-55). Podstawowa sprawa. Sprzęt używany czy nowy ?
Zoomiasty - Nie 16 Gru, 2012
Wolałbym nowy. Nie chcę starego, wiadomo. Gwarancja, niepewność.
http://www.e-fotojoker.pl...kor-18-55mm-vr/
Co powiecie o D3100 + 18-55mm? Czy nie lepiej 18-105mm? Jako iż to mój pierwszy bardziej zaawansowany aparat nie chcę wydawać od razu "kupe kasy".
Powiedzcie. W zdjęciach jest duża różnica między D5100, a D3100? Wiem, szkło jest najważniejsze, ale aparat też trochę .
moronica - Nie 16 Gru, 2012
lepiej 18-105, bardziej uniwersalny, nie bedzie cie tak szybko korcilo by dokupic cos nowego
lotofag - Nie 16 Gru, 2012
Zoomiasty napisał/a: | W zdjęciach jest duża różnica między D5100, a D3100? |
Jeśli nie wyjdziesz poza jotpegi prosto z puchy to żadna...
A jeśli wyjdę . Co z plikami "RAW" ?
mozer - Nie 16 Gru, 2012
Zoomiasty, jeśli zabierzesz się za RAWy to zdecydowanie warto 5100.
Jeszcze nie mam pojęcia. Raczej będą to JPG.
Oczywiście że lepiej z 18-105.
Z RAW, można wydobyć znacznie więcej.
Osobiście gdybym miał tylko 1600zł, to nie kupił bym nowego aparatu. Te pieniądze wystarczą na nowy ale słaby korpus i bardzo słaby obiektyw. Za te pieniądze możesz kupić starszy ale sporo wyższej klasy korpus, np Canona 30D, czy Nikona D80 z o wiele lepszym obiektywem od "standardowego".
Mhm, ciekawa propozycja. Co powiecie? http://allegro.pl/show_item.php?item=2874946610
Kurde, ale cały czas myślę nad nowym aparacikiem. Tylko praktycznie nic nie wiem o D80. Muszę poczytać.
moronica - Nie 16 Gru, 2012
d80 to juz staroc, jak chcesz okazyjnie uzywke to sie rozejrzyj za d90 z malym przebiegiem
http://www.optyczne.pl/38...Wst%C4%99p.html
http://www.optyczne.pl/44...Wst%C4%99p.html
No właśnie. D80 jest troszkę stary. Chyba zdecyduje się na ten D3100. Możliwe, że z 18-105mm. Aha, bardzo przydatny jest ten odchylany ekranik?
Zoomiasty napisał/a: | No właśnie. D80 jest troszkę stary. Chyba zdecyduje się na ten D3100. Możliwe, że z 18-105mm. Aha, bardzo przydatny jest ten odchylany ekranik? |
Idź do sklepu i oglądnij "na żywca", najwyżej kupisz przez internet gdzieś sobie taniej.
Zoomiasty - Pon 17 Gru, 2012
Właśnie, to będzie najlepszy krok. Za kilka dni pojade.
[ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 16:27 ]
A co powiecie o lustrzance
http://www.e-fotojoker.pl...dx-18-55-mm-vr/ ?
Dużo się różni od D3100?
|
|