|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - długość ogniskowej a rozmiar matrycy
radaris - Pon 21 Mar, 2011 Temat postu: długość ogniskowej a rozmiar matrycy Hej,
Pytam, bo nie ogarniam:
mam Canon EF 16-35 mm f/2.8L USM zapięty pod 5d mark II
a teraz zapinam ten sam obietkyw pod C 50d - czyli trzeba wziąć poprawkę na zakres ogniskowej co po przemnożeniu daje: 25,6-56 mm
dobrze rozumiem?
Pytanie: Czy długości ogniskowych na obiektywach podawane są dla FF czy dla np. APS-C
MC - Pon 21 Mar, 2011
Ogniskowe są niezależne od tego czy szkło podpinasz pod średni format czy mikromatrycę Olympusa. Zmieniają się kąty widzenia. Było o tym na forum wielokrotnie.
hijax_pl - Pon 21 Mar, 2011
Ogniskowa jest podawana dla FF.
Tak. Przy APS-C powinieneś mnozyc
Arek - Pon 21 Mar, 2011
http://optyczne.pl//9.1-a...lustrzanek.html
http://optyczne.pl//37-s%...ogniskowej.html
http://optyczne.pl//60-s%...ia_aparatu.html
B o g d a n - Pon 21 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | Ogniskowa jest podawana dla FF.
Tak. Przy APS-C powinieneś mnozyc | NIE
MC napisał/a: | Ogniskowe są niezależne od tego czy szkło podpinasz pod średni format czy mikromatrycę Olympusa. Zmieniają się kąty widzenia. Było o tym na forum wielokrotnie. | TAK - taka odpowiedź jest prawidłowa.
radaris napisał/a: | a teraz zapinam ten sam obietkyw pod C 50d - czyli trzeba wziąć poprawkę na zakres ogniskowej co po przemnożeniu daje: 25,6-56 mm | Uzyskasz kąty widzenia takie, jak dla ogniskowych 25,6 - 56mm użytych na aparacie pełnoklatkowym, np. 5D.
B o g d a n napisał/a: | NIE | Oczywiście, że nie pod warunkiem, że ktoś wie co to są kąty widzenia obiektywu i z czego one wynikają.
kozidron - Pon 21 Mar, 2011
B o g d a n napisał/a: | hijax_pl napisał/a:
Ogniskowa jest podawana dla FF.
Tak. Przy APS-C powinieneś mnozyc
NIE
|
B o g d a n, pierwsze zdanie jest jak najbardziej prawidłowe a drugie zdanie to skrót myślowy i pewnie dotyczy pola widzenia.
B o g d a n, jak chcesz być taki upierdliwy to "pole widzenia" - jeżeli rzecz się tyczy obiektywu czy zespołu optycznego( tu pewnie Arek by mnie poprawił) - swoją drogą upierdliwość jest nie fajna.
radaris - Pon 21 Mar, 2011
dzięki za szybką odpowiedź,
to jeszcze raz:
tamronem (17-50) pod APS-C widzę 17-50 a pod FF jeki zakres ogniskowych?
...może nie gramatycznie brzmi ale wiecie o co pytam...
B o g d a n - Pon 21 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | Ogniskowa jest podawana dla FF. |
kozidron napisał/a: | pierwsze zdanie jest jak najbardziej prawidłowe |
Że niby ogniskowe w obiektywach podaje się dla FF, tak?
Proszę Cię kozidron.
Gdybym to ja napisał, byłbyś pierwszy w super komentarzu by wytknąć mi, jak to piszesz ... bzdurę.
PS
Widzę, że stałeś się rzecznikiem każdego, z którym nie zgadzam się w wypowiedziach.
Masz rację "upierdliwość nie jest fajna"
radaris napisał/a: | tamronem (17-50) pod APS-C widzę 17-50 a pod FF jeki zakres ogniskowych? | 17mm da na APS-C kąt widzenia (po przekątnej kadru) 77.5° a na FF 103.3°
Obiektyw dedykowany do APS-C ma mniejsze pole obrazowe, dzięki czemu założony na FF będzie mocno winietował. W drugą stronę - obiektyw FF ma tak duże pole obrazowe, że założony na APS-C pozwala zapomnieć o wadach optycznych (winieta, utrata ostrości w rogach, koma i takie tam...)
to dużo więcej widać...
Wniosek taki: jeżeli nie mam zamiaru w najbliższym czasie kupować pełno klatkowej matrycy to nie ma co się rozglądać za wąskimi przedziałami ogniskowych?
Lepiej pod APS-C wybrać 17-50 niż np 17-40L
(pomijam kwestię wykonania obiektywu itp.)
B o g d a n napisał/a: | Że niby ogniskowe w obiektywach podaje się dla FF, tak? | Oczywiście, że nie - ogniskowa to informacja o zdolności skupiania/rozpraszania światła przez układ optyczny, i jako taka nie ma nic wspólnego z wielkością matrycy aparatu, do którego taki układ optyczny jest podpięty
Ogniskowa jako taka to po prostu powiększenie układu . Przy okazji: ktoś jeszcze pamięta dioptrie?
Ale tak samo jak się mówi o ekwiwalencie ogniskowej, tak samo można potocznie powiedzieć o ogniskowych FF. Oba te określenia są błędne, ale potocznie używane, przez co zrozumiałe bez potrzeby angażowania trygonometrii i takich tam
radaris napisał/a: | Wniosek taki: jeżeli nie mam zamiaru w najbliższym czasie kupować pełno klatkowej matrycy to nie ma co się rozglądać za wąskimi przedziałami ogniskowych? | A co to jest wąski przedział ogniskowych?
Rozumiem, że masz na myśli tzw "szerokokątne" obiektywy? Na FF takie uniwersalne spacerówki to ogniskowe 24-120 podczas gdy na APS-C to okolice 17-80
No i pamiętaj, że szkieł EF-S nie zamontujesz na pelnoklatkowym Canonie.
jaad75 - Pon 21 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | No i pamiętaj, że szkieł EF-S nie zamontujesz na pelnoklatkowym Canonie. | EF-S, tak, ale szkła producentów niezależnych zazwyczaj można montować.
jaad75 napisał/a: | EF-S, tak, ale szkła producentów niezależnych zazwyczaj można montować. | Prawda, pytanie tylko - po co?
hijax_pl napisał/a: | Prawda, pytanie tylko - po co? | Niektóre kryją pełną klatkę od jakiejś ogniskowej... Poza tym można sobie wycorpować sporo z 21MP matrycy...
kozidron - Pon 21 Mar, 2011
B o g d a n napisał/a: | Gdybym to ja napisał, byłbyś pierwszy w super komentarzu by wytknąć mi, jak to piszesz ... bzdurę.
|
przesadzasz
B o g d a n napisał/a: | Widzę, że stałeś się rzecznikiem każdego, z którym nie zgadzam się w wypowiedziach. |
też przesadzasz, nie tak był mój cel.
B o g d a n napisał/a: | Że niby ogniskowe w obiektywach podaje się dla FF, tak? |
Powiem szczerze, że wbiłeś mi gwoździa - wydawało mi się - że tak (pomijam to co napisał wyżej hijax_pl). B o g d a n, jak jest inaczej ja chętnie posłucham i wcale nie będę się czepiał ale na pewno to zweryfikuje
Może nie ten dział ale pociągnę powyższy wątek.
Co się stanie gdy podepnę Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC pod 5d mark II?
Poza tym, że może to śmiesznie będzie wyglądać, fotki powinny być ok?
Czy da się wogóle ten obiektyw zapiąć po 5d?
moronica - Pon 21 Mar, 2011
radaris, bedzie bardzo winietowal na szerokim koncu, pozniej juz mniej ale na ile to trzeba by sprawdzic
pewnie bedzie to wygladalo porownywalnie do tego
radaris napisał/a: | Co się stanie gdy podepnę Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC pod 5d mark II? | Ponoć da się podpiąć (kwestie mechaniczne) ale będzie winieta mocna
Google znalazło mi taki oto obrazek:
maput - Pon 21 Mar, 2011
Hmmm ja czegoś nie rozumiem. To w tym Tamronie 17-55 ogniskowe nie są podane fizyczne, tylko ekwiwalent dla APS-C ? Bo tak z wypowiedzi radaris wynika, a nikt go nie prostował...
Już sobie sam znalazłem. Jednak są fizyczne, czyli tak jak myślałem...
moronica - Pon 21 Mar, 2011
sa podane fizyczne ale ze wzgledu na wymiary soczewek ten obiektyw nie nadaje sie pod pelna klatke, o ile sie nie myle oczywiscie. obrazek z niego na DX bedzie taki sam jak z obiektywu 17mm przeznaczonego pod pelna klatke zamontowanego rowniez na DX
moronica, nie mylisz się.
Ująłem to w dwóch moich postach w tym wątku w sposób łopatologiczny i trochę bardziej "naukowy". Dla każdego coś dobrego
maput, ogniskowe niektórych szkiełek panasonica nie są podane jako fizyczne, ale jako te po postprocesingu w puszce
moronica napisał/a: | o ile sie nie myle oczywiscie. obrazek z niego na DX bedzie taki sam jak z obiektywu 17mm przeznaczonego pod pelna klatke zamontowanego rowniez na DX | Nie mylisz się oczywiście... To zresztą oczywista oczywistość...
maput - Pon 21 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | maput, ogniskowe niektórych szkiełek panasonica nie są podane jako fizyczne, ale jako te po postprocesingu w puszce |
To wiem, ale skoro te szkła panasa nie są elementami optycznymi to im wolno
maput napisał/a: | nie są elementami optycznymi | Taaaaaaa...
Arek - Pon 21 Mar, 2011
Najbardziej poprawnie mówiąc, jest tak że obiektyw ma jakąś ogniskową, która mówi o zdolności skupiania promieni padających z nieskończoności oraz typ odwzorowania. Te dwie rzeczy determinują pole widzenia na detektorze którego używamy. Oczywiście im inny rozmiar detektora, tym inne pole widzenia.
Arek napisał/a: | oraz typ odwzorowania | O właśnie
Zawsze się łapię na tym, że traktuje wszystkie obiektywy jako rektilinearne
maput - Pon 21 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | maput napisał/a: | nie są elementami optycznymi | Taaaaaaa... |
Żeby nie było - to był cytat, a nie moje złote myśli
maput napisał/a: | to był cytat | Wiem, wiem...
ale wróćmy do łopatologii:
mając obiektyw np. C 24-70 L na pełnej klatce zobacze więcej niż mając T 17-50 na APS-C ?
radaris, różnica w Canonie między FF a APS-C to 1,6x. Jak sobie weźmiesz 17mm na APS-C i przemnożysz przez te 1.6 to wyjdzie Ci odpowiednik ogniskowej na FF.
A skoro 17mm (z 17-55) * 1,6 = 27,2mm czyli więcej niż 24mm (z 24-70) to znaczy, że obiektyw 24-70 na FF da szerszy kadr niż 17-50 na APS-C
tak też myślałem
Dzięki za informację
|
|