forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D90 czy Canon EOS550D??

Matizz2 - Wto 22 Mar, 2011
Temat postu: Nikon D90 czy Canon EOS550D??
Witam Szanowne Grono:)

Jestem świezy w temacie. Stoję przed zakupem aparatu i zastanawiam się pomiędzy Nikonem D90 a Canonem 550D. Poproszę o pomoc w wyborze, co krótko mówiąc będzie lepsze i z czego będę bardziej zadowolony. Podkreślam, jestem zielony w temacie i będzie tomoja pierwsza lustrzanka:)

Dzięki z góry i pozdrawiam

Baku - Wto 22 Mar, 2011

Wszystko zależy.
D90 jest aparatem z wyższej półki niż 550D. Podobny komfort obsługi zapewni u Canona dopiero 60D, a to już inny przedział cenowy.
Z kolei 550D jest bardziej zaawansowany w kręceniu filmów (full HD, HD 720p 60 kl/sek., ręczne parametry ekspozycji).
Było już kilka debat z tymi aparatami, poszukaj dobrze na forum to znajdziesz.
Ja mogę napisać Ci konkluzję: jeśli aparat do robienia zdjęć, to D90. 550D w sytuacji gdy zamierzasz kręcić filmy i mieć nad nimi jak najwięcej kontroli. Bo z kolei taką hybrydą kamery i aparatu foto są Sony a33/a55.
Generalnie to przetoczy się w tym wątku mnóstwo piany a stanie na D90 i 18-105VR.

hijax_pl - Wto 22 Mar, 2011

Matizz2 napisał/a:
zastanawiam się pomiędzy Nikonem D90 a Canonem 550D.
Raczej tych dwóch puszek nie powinno się porównywać. Już bardziej D5000 z 550D albo D90 z 50D ;)

I jak już Baku podsumował -do robienia zdjęć D90, do filmowania 550D, albo... może... A55 :roll:

Baku - Wto 22 Mar, 2011

To zależy do jakiego filmowania.
Do imprez typu 'u cioci na imieninach', 'dzieciaki w przedszkolu', czy 'wuj Anzelm jedzie na rowerze' to zdecydowanie Sony, bo te aparaty są w stanie zapewnić ergonomię kamery wideo. Ale jakieś poważniejsze zabawy z mniejszą GO, zaplanowane warunki ekspozycji ...tu Canon da większą kontrolę i bardziej przewidywalne efekty.

Zdecydowanie będzie toaparat do robienia zdjęc, a raczej do nauki robienia zdjęć. Myslę, że będe go używał +- rok czasu potem pewnie zmienię na coś innego. A co porównywalnego byście jeszcze polecili? Cena to 3 kPLN +-400 PLN
moronica - Wto 22 Mar, 2011

Matizz2, za rok jak bedzie ci gotowka wypalala dziure w kieszeni to sobie spraw jakies fajne szklo bo wtedy juz bedziesz wiedzial, co cie kreci i czego ci potrzeba
maput - Wto 22 Mar, 2011

Baku napisał/a:
Generalnie to przetoczy się w tym wątku mnóstwo piany a stanie na D90 i 18-105VR.

To może pomińmy tradycyjny tok dyskusji i przejdźmy do podsumowania ;)
D90+18-105.

Takoz uczynię;) I nie sugerować się mniejszą matrycą, wiekiemkonstrukcji itd itp??
Baku - Wto 22 Mar, 2011

Większą matrycę masz w D700. Zobacz sobie różnicę w cenie.
Może chodzi Ci o megapiksele? Tyle, ile ma D90, wystarczy.
Wiekowe to D90 jeszcze nie jest. A nawet gdy zaprzestaną produkcji, to on nie zaprzestanie robić zdjęcia. Chyba że zepsujesz :smile:

DOkładnie, chodzi mi omegapiksele:) Jako lajkonik w temacie , jeszcze niewiele wiem. Słyszałem wiele pochlebnych opinii o tym aparacie dlatego chodzi mi po głowie. Ale rozwialiście moje opinie. Natomiast D7000 to już chyba troche inna półka cenowa.

Natomiast jeśli chodzi o obiektywy Canona, to kolega polecał mi obiektywy z USM -czy NIkon ma tego odpowiednik??

tak, ma ;) inne marki rowniez
http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_soniczny

Dzięki za rzeczowe opinie . Myslę ze juz nie mam wątpliwości i będzie Nikon D90 :)
darek_z - Wto 22 Mar, 2011

Każde forum ma swój klimat. Tu zawsze wygrywa D90 18-105.

Mam go od dwóch tygodni jakoś i nie jest to zły aparat, ale nie widzę też przesłanek by traktować go jako kultowy. W mojej subiektywnej ocenie po zrobieniu 1000 zdjęć w różnych warunkach:
- celność AF taka se. W dobrym świetle ok, a słabym świetle słabo;
- pomiar matrycowy taki se,
- użyteczne ISO do 1600 jak ma nie być mocno widać ziarna w cropie 1:1;
- słaby ABW, trzeba robić w RAW i często samemu sobie balans dobierać;
- obiektyw ze znaczącym winietowaniem, oczywiście np LR ładnie usuwa, ale jest;
- ergonomia na plus najbardziej górny wyświetlacz i bogactwo guzików;
- wbudowana lampa błyskowa w śmietnik, jedno na plus, że nie robi czerwonych oczu, ale równie dobrze mogło by jej nie być.

Pierwsze subiektywne wrażenie jest takie, że jakby ktoś chciał mieć ładne (z znaczeniu poprawne technicznie) jpegi z puszki to nie jest to najlepszy aparat. Zdjęcia wychodzą ładne, ale wymagają "postprodukcji".

maput - Wto 22 Mar, 2011

darek_z, a korzystałeś z niższych modeli ? ;)

darek_z, całkiem ciekawa opinia :)
Mam jednak trochę pytań:
darek_z napisał/a:
pomiar matrycowy taki se
Co to znaczy? Jaki problem napotkałeś?
darek_z napisał/a:
słaby ABW, trzeba robić w RAW i często samemu sobie balans dobierać;
Próbowałeś ustawić sobie ABW "pod siebie" w puszce? Tak by nie grzebać w RAWie?
darek_z napisał/a:
wbudowana lampa błyskowa w śmietnik
Rozumiem, że chodzi Ci o rzucanie cienia z tym obiektywem? Czy coś innego?

darek_z, aparat jest tylko narzedziem i bardzo duzo zalezy od jego operatora oraz od obiektywu. jesli ktos chce cykac z wbudowana lampa JPGi bez obrobki to lepiej oszczedzic sobie nerwow i kupic kompakt. poza tym jasne, ze od modeli z nizszej polki jakosc obrazka nie bedzie sie duzo roznic (chocby dlatego, ze np taki d5000 ma dokladnie ta sama matryce), to co go odroznia to wlasnie ergonomia, wizjer i wbudowany silnik AF. obiektyw swoje wady ma ale zawsze jest to podkreslane, ze w tym przedziale cenowym konkurencji nie ma. jak komus zalezy na lepszym obiektywie to chetnie zaplaci za niego 2-3 razy wiecej
Usjwo - Wto 22 Mar, 2011

darek_z napisał/a:

Jako budzetowa, czyli tania opcja :mrgreen:

darek_z napisał/a:
Tu zawsze wygrywa D90 18-105.
Swoją drogą - rozumiem, że się dziwisz że może ten zestaw być polecany?

Usjwo, juz nie popadajmy w skrajnosci. powiedzmy ze jako budzetowa opcja dla entuzjastow fotografii (w odroznieniu od budzetowej opcji dla entuzjastow posiadania lustrzanki, czyli d3100 z 18-55 ;) )
kufel - Wto 22 Mar, 2011

oho, ktoś skrytykał Nikona i zaraz znajdują sie apologeci ;) :razz: d90 to nie puszka bez wad...

[ Dodano: Wto 22 Mar, 2011 13:16 ]
hijax_pl napisał/a:
Swoją drogą - rozumiem, że się dziwisz że może ten zestaw być polecany?
mnie tam nie dziwi, bo puszka zacna. ale gloryfikować tez nie ma sensu ;)

kufel napisał/a:
d90 to nie puszka bez wad...
Oczywiście :) Tylko że tu nie wadach mowa, ale o brakach w obsłudze jako takiej ;)
kufel - Wto 22 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:
Tylko że tu nie wadach mowa, ale o brakach w obsłudze jako takiej ;)
ja tam za dużej styczności z d90 nie miałem, ale czytając opnie, te krytyczne nie mam powodów by w nie wątpić ;) no i skąd wniosek ze wynikają one z brakow w obsłudze u operatora? ;)

kufel napisał/a:
no i skąd wniosek ze wynikają one z brakow w obsłudze operatora? ;)
Bo wiem co ta puszka może i jak ją obsługiwać i przytoczone opinie można prostu i szybko obalić :)
Baku - Wto 22 Mar, 2011

darek_z napisał/a:

To całkiem normalne, że w danym momencie czasu pojawiają się "zestawy marzeń" w różnych przedziałach cenowych. Teraz akurat D90 jest na topie, bo to niezły aparat i przede wszystkim w bardzo dobrej cenie. Kiedy ja tu zaczynałem, zestaw marzeń był oparty na Canonie 40D. W międzyczasie często polecane także były Sony A700, A200, Olympus E520 (koniecznie w dualkicie).
Nie ma tu faworyzowania jakiejś marki. Jeżeli któraś z firm zrobi aparat wybijający się ponad konkurencję, lub o bardzo dobrym stosunku jakości do ceny, to będzie on polecany do bólu (póki nie zniknie ze sklepów, lub nie zostanie zastąpiony nowym "zestawem marzeń").

kufel - Wto 22 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:
Bo wiem co ta puszka może i jak ją obsługiwać i przytoczone opinie można prostu i szybko obalić :)

Cytat:
to tez ? ;)

Baku napisał/a:
Kiedy ja tu zaczynałem, zestaw marzeń był oparty na Canonie 40D.
to tak jak ja :mrgreen:
Usjwo - Wto 22 Mar, 2011

moronica napisał/a:
Usjwo, juz nie popadajmy w skrajnosci.

Nazwijmy to kompromisem pomiedzy cena a marzeniami. :smile:

kufel napisał/a:
Cytat:
to tez ? ;)

TAK
NIE
TAK

;)

hijax_pl napisał/a:

Mam jednak trochę pytań:
darek_z napisał/a:
pomiar matrycowy taki se

Co to znaczy? Jaki problem napotkałeś?

Wydaje się, że stosunkowo często zdarzają się mu błędy pomiaru ekspozycji. Czasem da się skorygować wywołując RAW a czasem nie. Wydaje mi się, że pomiar ten mógłby być skorelowany lub silniej skorelowany z aktywnymi punktami AF

hijax_pl napisał/a:
darek_z napisał/a:
słaby ABW, trzeba robić w RAW i często samemu sobie balans dobierać;
Próbowałeś ustawić sobie ABW "pod siebie" w puszce? Tak by nie grzebać w RAWie?

Pewnie jest to do zrobienia, ale wymagałoby ciągłej korekty przy zmieniających się warunkach. Ogólnie wydaje mi się, że robi zdjęcia "za zimne" i trzeba w większości podkręcać w górę.

hijax_pl napisał/a:
darek_z napisał/a:
wbudowana lampa błyskowa w śmietnik
Rozumiem, że chodzi Ci o rzucanie cienia z tym obiektywem? Czy coś innego?

Chodzi mi o to, że spodziewałem się bardziej stonowanego i rozproszonego oświetlenia a nie rodem z kompaktu.

Baku - Wto 22 Mar, 2011

Chyba żadna wyskakująca kukułka nie może równać się z najtańszą nawet lampą zewnętrzną z obracanym palnikiem (więc nie dotyczy to tylko Nikona). Ja kombinowałem trochę z dyfuzorami, efekt delikatnego zmiękczenia był widoczny, ale dopiero zewnętrzna mocna lampa daje komfort pracy z błyskowym oświetleniem.
kufel - Wto 22 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:
TAK
NIE
TAK
ok , ja wiem ze mając duże doświadczenie w foto można te rzeczy obejść, choćby ustawieniem pod siebie abw w puszcze ,jak napisales, z tym ze zastanawiam sie czy jest to wiedza podstawowa czy już ponadpodstawowa. a inna sprawa ze takie ustawienie awb zapewne trzeba do rożnych warunków ustawiać, więc trochę to męczące.

darek_z napisał/a:
Wydaje się, że stosunkowo często zdarzają się mu błędy pomiaru ekspozycji.
To ciekawe, bo w moim D90 nigdy takiego problemu nie miałem.
darek_z napisał/a:
ale wymagałoby ciągłej korekty przy zmieniających się warunkach.
Korekcję można prowadzić dla każdego z pre-definiowanych trybów WB.
Niestety, przy świetle żarowym AWB zawodzi (jak w zdecydowanej większości aparatów) ale w takich warunkach lepiej sprawdza się preselekcja WB lub wymuszenie temp barwowej.
darek_z napisał/a:
Chodzi mi o to, że spodziewałem się bardziej stonowanego i rozproszonego oświetlenia a nie rodem z kompaktu.
Każda lampa błyskowa waląca na wprost da takie światło. By zrobić coś takiego o czym mówisz należałoby odbić światło np od sufitu, lub założyć jakiś dyfuzor na wbudowaną (niezbyt dobre efekty).

[ Dodano: Wto 22 Mar, 2011 14:16 ]
kufel napisał/a:
z tym ze zastanawiam sie czy jest to wiedza podstawowa czy już ponadpodstawowa.
Jak ktoś chce traktować aparat jak małpkę to lepszym rozwiązaniem jest kupić... małpkę ;)
kufel napisał/a:
a inna sprawa ze takie ustawienie awb zapewne trzeba do rożnych warunków ustawiać, więc trochę to męczące.
No właśnie, że nie. ;)
kufel - Wto 22 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:
No właśnie, że nie. ;)
hmm czyli mówisz ze jeśli awb się "myli" to zawsze w jedną stronę?

hijax_pl napisał/a:
Jak ktoś chce traktować aparat jak małpkę to lepszym rozwiązaniem jest kupić... małpkę ;)
nigdy nie regulowałem awb w mojej puszcze, a nie traktuje go jak małpkę ;) ale fakt, mozna ten parametr regulowac.

kufel napisał/a:
hmm czyli mówisz ze jeśli awb się "myli" to zawsze w jedną stronę?
AWB się myli jak robisz foty lasu - i będzie się mylił - nie tylko w D90 ;)

A to że dla kogoś jest za zimne czy za ciepłe - to nie błąd pracy AWB ale subiektywna ocena jego pracy. I właśnie dlatego można sobie ten parametr regulować - ja w D90 miałem AWB popchnięty o 5 miredów w kierunku G/O...

kufel - Wto 22 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:
A to że dla kogoś jest za zimne czy za ciepłe - to nie błąd pracy AWB ale subiektywna ocena jego pracy. I właśnie dlatego można sobie ten parametr regulować -
do pewnej granicy będzie to subiektywna ocena ,ale po niej będzie to juz rozjazd z kolorem.

hijax_pl napisał/a:
ja w D90 miałem AWB popchnięty o 5 miredów w kierunku G/O...
ja tego parametru nigdy nie ruszałem, na wszelkie bolączki z balansem bieli mam panaceum zwane raw :)

kufel napisał/a:
do pewnej granicy będzie to subiektywna ocena ,ale po niej będzie to juz rozjazd z kolorem.
Oczywiście - podlega to nawet testowaniu, przecież aparat określając WB de facto stara się określić kolorystykę światła padającego na podstawie światła odbitego ;)
kufel napisał/a:
na wszelkie bolączki z balansem bieli mam panaceum zwane raw
Ja też :D

Baku napisał/a:
Chyba żadna wyskakująca kukułka nie może równać się z najtańszą nawet lampą zewnętrzną z obracanym palnikiem (więc nie dotyczy to tylko Nikona). Ja kombinowałem trochę z dyfuzorami, efekt delikatnego zmiękczenia był widoczny, ale dopiero zewnętrzna mocna lampa daje komfort pracy z błyskowym oświetleniem.

Dyfuzor to kupiłem pierwszego dnia, ale ogólnie zbieram na zewnętrzną.

Ogólnie nie uważam, że to złe body, ale trochę się gryzę, że trzeba było kupić D3100 a 1000 zł różnicy przeznaczyć na N35/1.8 i Nissin Di622. Wydaje mi się, że efekt byłby lepszy. Najbardziej by mi brakowało górnego wyświetlacza.

P_M_ - Wto 22 Mar, 2011

darek_z napisał/a:
Baku napisał/a:

Dyfuzor to kupiłem pierwszego dnia, ale ogólnie zbieram na zewnętrzną.

Ogólnie nie uważam, że to złe body, ale trochę się gryzę, że trzeba było kupić D3100 a 1000 zł różnicy przeznaczyć na N35/1.8 i Nissin Di622. Wydaje mi się, że efekt byłby lepszy. Najbardziej by mi brakowało górnego wyświetlacza.

Zgadzam sie. Fakt jest jednak faktem, ze jesli ktos doradzalby ci w ten sposob, to wielu oszolomow zakrzyczaloby go za polecanienie opcji nierozwojowej, a wrecz utrudniajacej nauke fotografii.
Nawet najtansza sb400 pozwoli na duzo wiecej, niz wbudowana lampa. Nissin pozwolilby na jeszcze wiecej.

mike220 - Sro 30 Mar, 2011
Temat postu: nikon d 90 czy canon 550d
Witam
zamierzam zakupić aparat i nie mogę się zdecydować czy zakupić canona oes 550 d czy nikona d90 jeśli ktoś zna te aparaty czy moze określić który wybrać??
z góry dzięki
pozdrawiam

Sunders - Sro 30 Mar, 2011

Będziesz kręcić aparatem filmy?
hijax_pl - Sro 30 Mar, 2011

Jak filmy to 550D jak zdjęcia to D90
pitras - Sro 30 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:

Kurcze do czego to doszło - aparat fotograficzny polecają do kręcenia filmów :mrgreen:

Sunders - Sro 30 Mar, 2011

hijax_pl napisał/a:

A jak i filmy i zdjęcia? :smile:

B o g d a n - Sro 30 Mar, 2011

mike220 napisał/a:
czy zakupić canona oes 550 d czy nikona d90

Jest już, jeszcze ciepły, identyczny wątek w dziale pomagamy Nikon D90 czy Canon EOS550D??
Poczytaj tam trochę. :wink:

komor - Czw 31 Mar, 2011

B o g d a n napisał/a:
Jest już, jeszcze ciepły, identyczny wątek

Scaliłem.

mike220 - Czw 31 Mar, 2011

dzięki za podpowiedzi , a więc wybór pada na d90 a teraz d 90to najlepszy wybór czy coś innego polecicie w tych pieniądzach
pozdrawiam

jurand - Czw 31 Mar, 2011

Ja od siebie (a niedawno wybierałem lustereczko dla siebie) radził bym się pofatygować gdzieś do salonu i sobie te aparaty "pomacać" :wink:
Czy te aparaty są dobre, czy są od nich lepsze itp można rozmawiać w nieskończoność, ale jak masz tego sprzętu używać to powinien ci dobrze leżeć w dłoni.
Sama decyzja na podstawie jedynie opinii i suchych danych może się okazać nie trafiona. Tym bardziej że te body są zupełnie innego kształtu i rozmiaru.