|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - co zamiast canona 50d
radaris - Wto 22 Mar, 2011 Temat postu: co zamiast canona 50d hello,
mam zamiar kupić drugie body (w razie W) do fotografii ślubnej. Zależy mi na Canon 50d (nówkę) ale wydaje mi się już nie osiągalny w sklepach (jak by ktoś wiedział gdzie ostała się ostatnia sztuka w krakowie lub okolicy - proszę o info, zależy mi na czasie).
Szukam ekwiwalentu 50d, myślałem o 60d ale on jest na karty Secure Digital (SD/SDHC/SDXC) i to jest największy dla mnie problem, potrzebuję body na COMPACT FLASH.
Doradźcie jakie body canona wybrać
w przedziale około 3500zł (nie więcej)
moronica - Wto 22 Mar, 2011
no jesli jedynym problemem jest tu format kart to kup ze dwie karty SD i po klopocie
kozidron - Wto 22 Mar, 2011
radaris a jakie masz 1 body, czy to jest FF ?
Usjwo - Wto 22 Mar, 2011 Temat postu: Re: co zamiast canona 50d
radaris napisał/a: | , potrzebuję body na COMPACT FLASH.
|
Dopasowywanie body do karty pamieci to dosc oryginale kryterium wyboru
radaris - Wto 22 Mar, 2011
kozidron napisał/a: | a jakie masz 1 body, czy to jest FF ? |
w najlepszym przypadku 5d mark II, w trochę gorszym 7D
Czy FF ma jakiś związek z pamięcią CF?
moronica napisał/a: | no jesli jedynym problemem jest tu format kart to kup ze dwie karty SD i po klopocie |
to rozwiązanie mi nie pasuje, bo od starego aparatu mam 2x 8gh CF i do I body podchodzą CF
moronica - Wto 22 Mar, 2011
radaris, wiele osob ma wiecej niz 2 karty do jednego body, nie rob z tego jakiejs tragedii
FF = Full Frame
hijax_pl - Wto 22 Mar, 2011
radaris napisał/a: | w najlepszym przypadku 5d mark II, w trochę gorszym 7D | Jeden to FF drugi to APS-C
to wiem ale co to ma wspólnego z kartami pamięci?
hijax_pl - Wto 22 Mar, 2011
radaris, w sumie to nic, ale jako odpowiedź na pytanie mnie trochę zdziwila.
Co do samych kart - SD wypierają CF. I za ileś lat może się okazać, że CF będzie tylko historią
ghost - Wto 22 Mar, 2011
już w tej chwili nie ma masowo produkowanego sprzętu na karty CF. jakieś niedobitki tkwią w wysokopółkowych lustrzankach, ale realnie patrząc to drobny ułamek w sprzedaży sprzętu foto.
ok, ale wróćmy do tematu,
Czy zastąpić tego 60d?
kozidron - Wto 22 Mar, 2011
radaris napisał/a: | w najlepszym przypadku 5d mark II, w trochę gorszym 7D
Czy FF ma jakiś związek z pamięcią CF? |
własciwie trochę ma, bo tym czym się zajmujesz dobrze obskakiwać FF a pytam dlatego, że za 3k w porywach do 3,5K mozna wyrwać stare 5D- nawet z przebiegiem 30 tysia(ostatnio znalazłem nawet z przebiegiem ponizej 10K) i gdybys nie miał FF to lepiej szukać starej piątki niz kupować 50D.
Co do wyboru body ze wzgledu na karty to lekka załamka, ty powinieneś mieć inne priorytety niż to jakimi kartami dysponujesz, no i jak już koledzy i koleżanki wspominali - karty to mały pikuś w "całej tej zabawie".
Baku - Wto 22 Mar, 2011
Przy gorszym wietrze lepiej kupić używane 5D i nowe 7D, przy lepszym nowe 5DII i używanego 50D. Warunek kompatybilności kart zachowany. Kupienie korpusu FF i APS-C - nówka sztuka - na jeden typ kart (i to jeszcze CF) obecnie jest nierealny.
Baku napisał/a: | 5DII i używanego 50D |
to by było dla mnie najlepsze rozwiązanie, no chyba, że gdzieś na sklepie trafi się nówka...
B o g d a n - Sro 23 Mar, 2011
Jeśli dziś miałbym zawodowo zajmować się fotografią, to w zależności od zasobności portfela, oprócz oczywiście potrzebnych obiektywów, statywów, lamp, itp. akcesoriów, miałbym w torbie jeden z poniższych, ekonomicznych zestawów:
5D + 40D
5D + 50D
5D + 7D
5DMkII + 50D
5DMkII + 7D
Ten ostatni choć najdroższy, jest najciekawszy, bo dający największą wszechstronność i jakość dla różnego rodzaju fotografii. Przy okazji aparaty posiadają wręcz identyczną ergonomię, karty (CF), ładowarki i akumulatory.
I ostatnie - jest realnie do kupienia wbrew temu, co napisał Baku.
jaad75 - Czw 24 Mar, 2011
radaris, a podstawy już opanowane, czy będziesz eksperymentował na żywej tkance?...
Baku - Czw 24 Mar, 2011
Byłem pewien, że 7D jest już na SD. W takim razie wycofuję swoją deklarację...
radaris - Pon 28 Mar, 2011
50d nigdzie nie znalazłem...
kupiłem 60 d do niego tamrona 17-50 f/2.8 vc i jestem w trakcie testowania sprzętu
Po przerzuceniu się z sony alfa 100 - jest szał
[ Dodano: Pon 28 Mar, 2011 12:38 ]
a i karty wziąłem 2x SanDisk 8GB 20 Mb/s
B o g d a n - Wto 29 Mar, 2011
radaris napisał/a: | karty wziąłem 2x SanDisk 8GB 20 Mb/s | A dlaczego takie strasznie wolne?
Bobby - Sro 30 Mar, 2011
Bogdan napisal:
"A dlaczego takie strasznie wolne?"
A niby po co tak sie spieszyc? Czy 20 MB/s to tak malo? Kto w praktyce zauwazy roznice miedzy 20MB/s a np. 34 MB/s?
hijax_pl - Sro 30 Mar, 2011
Bobby napisał/a: | Kto w praktyce zauwazy roznice miedzy 20MB/s a np. 34 MB/s? | Ja zauważam, gdy zgrywam zdjęcia na komputer
Baku - Sro 30 Mar, 2011
Szybciej się przytka seria RAWów. Ale nie każdy robi RAWy, a już na pewno nie każdy robi RAWy serią.
hijax_pl - Sro 30 Mar, 2011
Baku napisał/a: | a już na pewno nie każdy robi RAWy serią. | No i na pewno nie każdy robi serię za serią
B o g d a n - Sro 30 Mar, 2011
Bobby napisał/a: | A niby po co tak sie spieszyc? |
radaris napisał/a: | 20 Mb/s | Rozróżniamy jednostki?
A tak na serio, to na dziś karty opisane 20MB/s (megabajtów) , producenci dedykują raczej tylko do kamer Video i oznaczają jako np. SanDisk Extreme HD Video SDHC gdzie te 20MB jest tak gwarantowane jak ...
Przy czym te karty nie są wcale tanie, no ale marketing swoje robi i te wolniejsze karty też trzeba dobrze sprzedawać.
Karty do lustrzanek, np. SanDisk Extreme Pro SDHC dają lepsze poczucie, że nie będą wąskim gardłem podczas fotografowania, a następnie podczas odczytywania przez komputer.
jurand - Sro 30 Mar, 2011
Witam szanownych forumowiczów.
Podepnę się pod temat co zamiast 50d.
Niestety jest on niestety nie osiągalny(prawie) i rozważam różne za i przeciw, czy wybrać model 600d czy 60d.
Dlaczego te ? Otóż mam potrzebę posiadania machanego ekranu. Dlaczego ? bo czasem się przydaje, a poza tym do takiego przywykła żona
Zdaję sobie sprawę że różnicy optycznie nie zauważę bom amator i tyle, a matryce mają te same więc różnic raczej nie będzie. Świadom też jestem potrzeby posiadania dobrego szkiełka (kilku) i tu obecnie będą experymenty, bo kilku znajomych właśnie w Canonierów się zabawia i będzie można coś pożyczyć do testów. Dlatego też nie N ani S.
Ze względu na ergonomię bardziej przemawia do mnie 60d.
Chciał bym usłyszeć zdanie ludzi bardziej obytych ze sprzętem, a co wybiorę ... zobaczymy
Pozdrawiam.
moronica - Sro 30 Mar, 2011
N lada (ty)dzien wypusci d5100 z machalnym ekranem, juz kraza zdjecia pudelek w sklepowych magazynach
Wiem ale N będzie musiał być od razu ze szkiełkiem w tej cenie którą mogę w przypadku C przeznaczyć na samo body.
Czy będzie o wiele lepiej ? Do tego w związku z trzęsieniem w Japonii mogą być opóźnienia a i ceny pewnie tak szybko nie spadną. W końcu to będzie nowość, a 60d jak wszedł to też dużo drożej
Sunders - Sro 30 Mar, 2011
jurand napisał/a: | Ze względu na ergonomię bardziej przemawia do mnie 60d. |
Do mnie też
moronica - Sro 30 Mar, 2011
jurand, d5100 nie produkuja w Japonii
B o g d a n - Sro 30 Mar, 2011
jurand napisał/a: | czy wybrać model 600d czy 60d | Jest oczywistą oczywistością, że zdecydowanie lepszym aparatem jest 60D.
Jeśli tylko masz tyle pieniędzy, to nie ma się nad czym zastanawiać.
pitras - Sro 30 Mar, 2011
jurand napisał/a: | ....czy wybrać model 600d czy 60d.
...Ze względu na ergonomię bardziej przemawia do mnie 60d. |
Ja również polecam 60D
Świetny sprzęt a machany ekran... to jest to czego mi wcześniej brakowało
maput - Sro 30 Mar, 2011
No wątpię żeby ktokolwiek napisał że 600D jest lepszy... Jak możesz sobie na 60D pozwolić to nie ma co myśleć.
Dziękuję
60d w domu i "po ptokach"
PS. I żeby nie było ... oblałem sprzęta oooj będzie mnie jutro dyńka nap....
Dzięki wielkie za odpowiedzi.
jurand, a z ciekawości jaki obiektyw do niego kupiłeś ?
Wiesz kupiłem body, gdyż mam w zasięgu stado "canonierów" i kita dostałem za pivo
Oczywiście zdaję sobie sprawę z jego ułomności i długo na nim nie zabawię. Ot Bratu zalegał w szufladzie.
Przed wakacjami na pewno zmienię na coś jaśniejszego i ciut dłuższego.
Taki potrzebuję na początek więc proszę się nie dziwić. Stałki & lampa w dalszej kolejności.
Szczególnie zależy mi na tzw. spacerzoomie, znaczy nie za długim, ale też i niezbyt ciemnym.
Cóż kasa na razie wydana, a i dostęp do szklarni (na pożyczkę) jest więc nie muszę wydawać żeby eksperymentować.
jurand napisał/a: | Wiesz kupiłem body, gdyż mam w zasięgu stado "canonierów" i kita dostałem za pivo .....
... a i dostęp do szklarni (na pożyczkę) jest więc nie muszę wydawać żeby eksperymentować. |
Świetna opcja
Opcja owszem świetna, ale zdaję sobie sprawę (niestety) że nie szybko wydam 2k za szkiełko Albo muszę dłużej poczekać, albo zdecydować na coś tańszego. Ojj
Jeśli się nie mylę to canon 18-135 jest całkiem przyzwoitym spacerzoomem za rozsądne pieniądze tj. około 1 tys PLN
jurand - Czw 31 Mar, 2011
Szwagier ma 17-85, ale muszę przyznać że to szkło mnie trochę boli, nawet jako amatora.
Wydaje mi się że "ciemnica" ale może się nie znam. Natomiast 18-135 muszę testnąć, bo opinie wydają się OK I cena w granicy przyzwoitości.
A może warto zaczekać i jakąś Sigmę jaśniejszą ?
No zobaczymy.
Baku - Czw 31 Mar, 2011
Jak jaśniejsza sigma i spacerzooom to raczej 17-70. Wersja ze stabilizacją 1600 zł, a bez stabilizacji niecały 1000. Nawet ta tańsza jest optycznie lepsza od 17-85, który do siebie może przekonać już tylko w miarę solidną (jak na EF-S) obudową, sprawnym AFem i ISem.
jurand - Czw 31 Mar, 2011
Niestety chyba nikt ze znajomych nie posiada tej Sigmy co by potestować.
Osobiście wydaje mi się być ciut krótka do moich zastosowań, ale może to tylko moje "widzimisię"
Czym dłużej zniosę kita tym większe będę miał możliwości finansowe przy wyborze szkła.
Na razie pierwsze wrażenia z majstrowania przy nowej zabawce.
Bardzo pozytywnie
Jedyny minus to AF w trybie LifeView to jest porażka normalnie. Zapewne nie często będę z "tego" korzystał, ale wydaje mi się dziwne taki podejście Canona.
Z jednej strony "ruchany" wyświetlacz, a z drugiej nie przydatny do kadrowania prawie wcale. No może przy jakichś statycznych scenach, ale wtedy nie potrzebuję tego.
Ot muszę przywyknąć
|
|