forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Zniszczone 17-40L

mrooq - Wto 22 Mar, 2011
Temat postu: Zniszczone 17-40L
Witam
Spotkal mnie spory pech kiedy moj znajomy ktoremu pozyczylem moja 5 letnia L ke oddal mi ja w takim stanie ( wiem wiem nie pozycza sie ale...)
nie mam zamiaru owijac, tylko chcialem szybko zapytac sie czy da sie z tym cos jeszcze zrobic zanim wystawie mu kwitek na 2600pln (slownie juz mu wystawilem)

ps. nie zycze nikomu takiej sytuacji :/
ps2. upadek z wysokosci ok metra na beton

1740foto

pozdrawiam

MC - Wto 22 Mar, 2011

Pewnie da się, ale o koszty to trzeba pytać w serwisie.
Ja bym i tak żądał nowego szkła.

007areka - Wto 22 Mar, 2011

...to ta L potrafi sie tak rozpasc ... ??? to napewno po upadku
luke130 - Sro 23 Mar, 2011

Pozostaje jedno pytanie: czy taśmy z są wypięte czy któraś jest może urwana? Jeśli wszystkie są całe to jedynie kwestia mechaniczna (połączenia między tubusami) a z tym nie powinno być problemów (większych). Oczywiście pod warunkiem że optyka, silniki i centryczność układu jako całości nie dostała po dupie. Co niestety jest możliwe. Przy odrobinie szczęścia i wyhaczeniu jakiegoś "dawcy" na rynku, można by się pokusić o robotę samemu.
mrooq - Nie 10 Kwi, 2011

Obiektyw naprawiony. co prawda kosztowalo to troszke ponad 1000 zl ale obietyw wrocil jak nowy. bardzo pozytywnie zaskoczony szybkoscia i jakoscia naprawy londynskiego serwisu Fixation. jest ktos ma problem z optyka i mieszka na wyspach to moge ich z cala pewnoscia polecic. sama naprawa zajela 2 dni. wymieniono USM oraz zalozono nowe pierscienie zoom i ostrosci.
ciekawe ile skasowali by mnie za taka sama usluge w PL

fotoG3 - Nie 10 Kwi, 2011

Też przyłączam się do pytania mrooqa.
Ktoś oddawał do serwisu obiektyw z popękaną obudową?

Za wymianę silnika USM w EF 50mm/1,4 serwis chce ok 700zł.

mrooq - Nie 10 Kwi, 2011

700 zl za sam USM w PL? fortuna
prosze spojrzec na raport ponizej
robocizna w sumie najdrozej bo 95
czesci 83.65
usm 46
moze 700 pln licza w sumie za wszystko....

Baku - Pon 11 Kwi, 2011

Miło.
Najważniejsze, że obiektyw zrobiony i działa jak należy. Rozumiem, że optycznie nie doznał straty i produkuje równie ostre/nieostre obrazki co przed wypadkiem?

mrooq - Pon 11 Kwi, 2011

Baku napisał/a:
Miło.
Najważniejsze, że obiektyw zrobiony i działa jak należy. Rozumiem, że optycznie nie doznał straty i produkuje równie ostre/nieostre obrazki co przed wypadkiem?

działa jak najbardziej prawidłowo