|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaka puszka do a200?
publisher - Wto 22 Mar, 2011 Temat postu: Jaka puszka do a200? Witam,
Padł mi obiektyw kitowy 18-70 w sony a200. Sprzęt po gwarancji, więc naprawiać raczej nie będę. Objawy - buczenie i zgrzytanie przy włączaniu/wyłączaniu aparatu, jak również przy ustawianiu ostrości - czyli chyba problem z napedem autofocusa w puszce. Body jest OK, podpiąłem inny obiektyw i nie ma żadnego problemu.
Nie planuję zakupu dobrego obiektywu, ponieważ poprzedni/kitowy był dla mnie wystarczający. W związku z tym mam dwa pytania:
- kupić ponownie SAM 18-70 (używany w okolicach 200 zł), czy lepiej SAM 18-55 (nowy ok. 240 zł)? Jak zaznaczyłem wcześniej, 18-70 był ok, ale może 18-55 lepszy?
- nie planuję kosztownych inwestycji, ale jako odległa alternatywa jest też tamron 17-50. Jakie macie o nim opinie? JEst sens dokładać przesło tysiaka więcej?
pozdrawiam
kozidron - Wto 22 Mar, 2011
publisher napisał/a: | czyli chyba problem z napedem autofocusa w puszce. Body jest OK, |
skoro puszka (czyli body) jest okey to padł ci obiektyw -trochę pomieszało Ci się w tym całym żargonie.
Lepiej kupić 18-55 niż używany 18-70.
publisher napisał/a: | ale jako odległa alternatywa jest też tamron 17-50. Jakie macie o nim opinie? JEst sens dokładać przesło tysiaka więcej? |
Jest sens, tylko skoro 18-70 cię zadowalał to mozesz doznać szoku jakościowego po współpracy z tamronem 17-50. Moim zdaniem 18-70 sonego nie nadaje sie nawet na popielniczkę.
Na forumie masz sporo wątków o tamronie -trzeba tylko skorzystać z szukajki.
publisher - Wto 22 Mar, 2011
Fakt, z tym słownictwem to mi się pomieszało. Pisząc o puszce miałem na myśli obiektyw. Chciałem zrobić edita dla większej czytelności postu, ale już nie da rady.
Mam tamrona 55-200, więc SAM 18-55 da radę. Zastanawia mnie tylko, dlaczego jest taki tani?
kozidron - Wto 22 Mar, 2011
publisher napisał/a: | SAM 18-55 da radę. Zastanawia mnie tylko, dlaczego jest taki tani? |
No to wynika z jego konstrukcji(i materiałów z których jest zrobiony), jest dość mocno plastikowy - ten obiektyw dodawany jest "prawie gratis" do body - musi być tani. Niestety to się odbija na jakości wykonania, podobne odpowiedniki znajdziesz w każdym systemie - czasem lepiej czasem gorzej wykonane.
MC - Sro 23 Mar, 2011
publisher napisał/a: | SAM 18-70 (używany w okolicach 200 zł) |
Za 80 zł można kupić
publisher napisał/a: | SAM 18-55 (nowy ok. 240 zł) |
Nie SAM a SAL i nie 240zł a 198zł
Zdecydowanie warto kupić 18-55 i do tego 50/1,8, a jak kasy starczy to jeszcze np. 35/1,8. Wyjdzie praktycznie tyle co tamron.
|
|