|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma 18-200mm DC OS a Tamron AF 18-200mm XR Di II
Shibuya - Wto 22 Mar, 2011 Temat postu: Sigma 18-200mm DC OS a Tamron AF 18-200mm XR Di II Czytałam testy tych obiektywów także proszę mnie nie odsyłać do nich.
Moje pytanie jest takie,czy ktoś,kto dopiero zaczyna przygodę z fotografią odczuje różnicę między tymi obiektywami. Czy jest ona rzeczywiście tak odczuwalna jak w testach ?
Chodzi o to,że w tym roku nie będę już mogła zakupić porządnego obiektywu (wakacje itd fundusze już rozplanowane ) i zastanawiam się czy nie kupić takiego Tamrona,a w przyszłym roku na spokojnie wymienić już sprzęt na lepszy. A może tego obiektywu w ogóle nie polecacie,bo po prostu się nie opłaca,a zdjęcia zrobione nim po prostu są bardzo kiepskiej jakości?
hijax_pl - Wto 22 Mar, 2011
Shibuya napisał/a: | Moje pytanie jest takie,czy ktoś,kto dopiero zaczyna przygodę z fotografią odczuje różnicę między tymi obiektywami. | To nie o jako takie zaczynanie chodzi, ale bardziej o percepcję pewnych elementów I co najwyżej osoba dopiero co zaczynająca nie będzie miała możliwości porównać więc z definicji akceptuje pierwszy obiektyw jako wykładnik jakości. Shibuya napisał/a: | Czy jest ona rzeczywiście tak odczuwalna jak w testach ? | Sigma ma redukcję wibracji, Tamron - nie. To zdecydowanie odczujesz Shibuya napisał/a: | zastanawiam się czy nie kupić takiego Tamrona,a w przyszłym roku na spokojnie wymienić już sprzęt na lepszy. | To może lepiej już pomyśleć o Canonie 18-135 IS?
Shibuya - Wto 22 Mar, 2011
Zaraz poszukam go w necie.
A jakiś inny Tamron albo Sigma (powyżej 100mm) ze stabilizacją w dobrej cenie się znajdzie ?
Tak jak piszę,potrzebuję na kilka miesięcy,bo ten podstawowy jest ciut "ograniczający" nawet jak dla mnie
Shibuya napisał/a: | A jakiś inny Tamron ze stabilizacją w dobrej cenie się znajdzie ? | na Twoim miejscu szukałbym jednak tego Canona 18-135IS - jakieś nokauty czy ceneo podają że da się już kupić poniżej 1k zł
Aż taka różnica w jakości ?
Wiesz,jak mam wydać 1000 zł na 135 mm to chyba lepiej już dołożyć i kupić 200 mm.
Ale z drugiej strony może lepszy taki niż żaden ...
Tak sobie myślałam o tym,żeby kupić teraz coś tańszego,żeby było do nauki i na wakacje co zabrać,a potem kupić sobie porządny sprzęt. Ale może nie warto tak mieszać ...
Shibuya napisał/a: | jak mam wydać 1000 zł na 135 mm to chyba lepiej już dołożyć i kupić 200 mm. | Tyle, że z 18-135 canona mogłabyś się zaprzyjaźnić na dłużej... Swoją drogą przy nim zupełnie niepotrzebnym stałby się 18-55
Generalnie to uważam, że szkiełka 18-2x0 nie są warte wydawania na nie pieniędzy...
Popatrz sobie na to: http://www.juzaphoto.com/...-250_18-270.htm
Ok,poczytam. Dzieki za opinie.
PS. Wlasnie zauwazylam,ze zalozylam temat niezupelnie tam,gdzie powinnam. Sorki.
maczetka - Sro 23 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | szkiełka 18-2x0 nie są warte wydawania na nie pieniędzy... |
To zalezy po co komu szklo i na jakim jestes etapie pracy doktorskiej na temat analizy pikseli...
Ja mam doswiadczenia z Sigma 18-200 OS i bylem z niej calkiem zadowolony. Bardzo uniwersalne szklo, nadaje sie fajnie na przyklad do fotograffi podrozniczej - dol zakresu byl dobry/b.dobry, srodek w miare, sama koncowka - niestety co najwyzej srednia, ale i tak obleciala sporo sytuacji fotograficznych. Sprzedalem dopiero wymieniajac na elke canona na FF. Jest oczywiscie roznica w jakosci zdjec, nie zmienia to jednak faktu, ze czasami brakuje mi przy standardowym zoomie zakresu Sigmy...
hijax_pl - Sro 23 Mar, 2011
maczetka, prace naukowe nie są potrzebne. Tak na prawdę rozchodzi się o to kto ile kasy może wydać na generowane jakichś tam pstryków co najwyżej do rodzinnego albumu lub miniaturki na internecie.
A jak potrzeba dużego zakresu zuma i niespecjalnej jakości - nie prościej w tej cenie kupić kompakta z hiperzumem?
maczetka - Sro 23 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: |
A jak potrzeba dużego zakresu zuma i niespecjalnej jakości - nie prościej w tej cenie kupić kompakta z hiperzumem? |
Z mojego punktu widzenia to raczej nie. Jakosc lustrzankowa, nawet z tej Sigmy jest jednak duzo lepsza od tego, co oferuja kompakty - przynajmniej te, ktorych uzywalem. Poza tym ja lubie patrzec przez wizjer i slyszec klikniecie
Z posiadania lustrzanki nie wynika wprost koniecznosc posiadania plecaka obiektywow. Jedni tak lubia, dla innych dobrym rozwiazaniem bedzie zoom 10x i wiecej. Sigme na przyklad sprzedalem gosciowi, ktory mial tez 5d2 i pare szkielek do niego a potrzebowal obiektywu na wyprawe na pustynie gdzie nie bral calego drogiego sprzetu tylko jakies mocno pozaklejane tasma body i niedrogiego superzooma. I takie sytuacje sie zdarzaja i dlatego nie mozna negowac sensu posiadania tego typu szkiel.
Z drugiej strony, moze rzeczywiscie 18-135 bedzie wystarczajaco dlugi a jakosciowo zapewne lepszy? Z tym, ze to juz pytanie do autorki watku.
miki150 - Sro 23 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: |
A jak potrzeba dużego zakresu zuma i niespecjalnej jakości - nie prościej w tej cenie kupić kompakta z hiperzumem? |
Taka rada sie czesto tutaj pojawia. Jaka jest roznica mieszy kompaktem z hiper zoomem a lustrzanka z zamocowanym 18-200? Lustrzanka ma lepszy autofocus, lepsza jakosc na wysokich iso, a jak jest potrzebna swietna ostrosc zdjec to mozna podczepic jakas stalke.
hijax_pl - Sro 23 Mar, 2011
No okazuje się z testu, że Sigma 18-250OS jest całkiem całkiem jak na amatorski spacer zoom
maczetka - Czw 24 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | No okazuje się z testu, że Sigma 18-250OS jest całkiem całkiem jak na amatorski spacer zoom |
Moze wiec nie warto skreslac tych szkiel "z zalozenia", tylko dopiero po przemysleniu wszystkich za i przeciw w kontekscie konkretnego fotografa?
hijax_pl - Czw 24 Mar, 2011
maczetka napisał/a: | Moze wiec nie warto skreslac tych szkiel "z zalozenia" | Nie skreślam z założenia, ale po zabawie TYM konkretnym modelem na poprzednim zlocie.
Jak się jednak okazuje rozrzut jakościowy jest tak duży, że... warto przebierać i szukać
kozidron - Czw 24 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | No okazuje się z testu, że Sigma 18-250OS jest całkiem całkiem jak na amatorski spacer zoom |
hijax_pl rzeczywiście egzemplarz testowany wypadł dobrze.
maczetka - Czw 24 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | Nie skreślam z założenia, ale po zabawie TYM konkretnym modelem na poprzednim zlocie. |
zwracam honor
Shibuya - Sro 30 Mar, 2011
Hmm ... Cały czas się zastanawiam i ostatecznie nie mogę się zdecydować czy na początek kupić Sigma 18-200mm DC OS czy Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS.
Z jednej strony,na razie uniwersalny obiektyw (18-200) wydaje mi się bardziej rozsądny,ze względu na to,że dopiero się uczę i mając jeden obiektyw jest to po prostu wygodniejsze niż chodzenie z 2 obiektywami i zmienianie co chwilę,bo raz "uczę" się i pstrykam to a za chwile tamto.
Z drugiej jednak strony,jeśli posiadam już kit 18-55 to może warto jednak kupić 55-250 ?
Jeśli chodzi o te 2 obiektywy to czy jest między nimi duża różnica ?
|
|