|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka dla początkującego
duzy120 - Wto 22 Mar, 2011 Temat postu: Lustrzanka dla początkującego Witam Serdecznie,
Chciałbym nauczyć się robienia zdięć.
Potrzebuję aparatu, który mi to umożliwi
Po przeczytaniu wielu testów skupiam się na następujących modelach lustrzanek: Pentax K-r, K-x, Sony A390 bądź Nikon D3100.
Zależy mi na aparacie w miarę uniwersalnym ze stabilizacja w korpusie.
Kwota jaką mogę przeznaczyć na body to ok. 2200zł.
Wiem że napisałem wszystko dość ogólnikowo ale liczę na Waszą pomoc.
hijax_pl - Wto 22 Mar, 2011
duzy120 napisał/a: | Zależy mi na aparacie w miarę uniwersalnym ze stabilizacja w korpusie. | To co tam robi Nikon? duzy120 napisał/a: | Kwota jaką mogę przeznaczyć na body to ok. 2200zł. | No to akurat się wpasowuje Pentax K-r
maput - Wto 22 Mar, 2011
Bierz k-r
duzy120 - Sro 23 Mar, 2011 Temat postu: Lustrzanka dla początkującego Nikona polecał znajomy który ma własnie aparat owej firmy. Natomiast osobiście bardziej odpowiada mi Pentax, chodźmy w trzymaniu
K-r będzie lepszy do K-x ? Zmian prowadzono niewiele (przynajmniej mi się tak wydaje).
hijax_pl - Sro 23 Mar, 2011
duzy120 napisał/a: | Zmian prowadzono niewiele (przynajmniej mi się tak wydaje). | W sumie jest generalnie jedna zmiana, ale jakże istotna
duzy120 - Sro 23 Mar, 2011 Temat postu: Lustrzanka dla początkującego Mówisz o wizjerze optycznym, który podświetla wybrany punkt AF?
Czy to aż tak istotna zmiana? Czy bardzo ułatwia to prace z aparatem?
Pytania pewnie załamujące, ale nie miałem z tym styczności.
duzy120 napisał/a: | Czy to aż tak istotna zmiana? | Tak duzy120 napisał/a: | Czy bardzo ułatwia to prace z aparatem? | Jest wygodniej. Co nie oznacza, że z K-x nie da się korzystać Znam parę osób, które są bardzo zadowolone z K-x
maput - Sro 23 Mar, 2011
powiem tak - nie wyobrażam sobie korzystania z AF bez zaznaczonych punktów. Wiadomo - centralny potrafimy określić gdzie jest, ale pozostałe...
Baku - Sro 23 Mar, 2011
Proponuje Pentaxa K-R w dualkcie, czy z dwoma obiektywami:
http://www.ceneo.pl/8650558
Pozwoli zacząć fotografować dużo różnych rzeczy (pokryty szeroki zakres ogniskowych) a z czasem będziesz wiedział czego fotografujesz najwięcej i czy potrzebujesz jakiegoś lepszego obiektywu, a jeśli tak, to jakiego...
wandyta - Sro 23 Mar, 2011
Tyle tylko że w linku jest K-X
Baku - Sro 23 Mar, 2011
Dzięki, już poprawiłem. Niestety cena również skoczyła, ale moim zdaniem, warto...
duzy120 - Sro 23 Mar, 2011 Temat postu: Lustrzanka dla początkującego Baku: Podany link jest do K-x w dualu.
Ale widzę że są K-r w dualu 18-55 L + 50-200 L
Cena ok. 3000zł
Warto w taki zestaw zainwestowawszy na początek?
Baku - Sro 23 Mar, 2011
Link już poprawiony.
Zainwestować warto, bo dostajesz od razu szeroki zakres kątów widzenia i będziesz mógł się zorientować które interesują Cię najbardziej i czy ta jakość jest dla Ciebie wystarczająca.
Jeśli się okaże, że tak, to nie ma sprawy. A jeśli nie, to przynajmniej będziesz wiedział czego potrzebujesz.
jaad75 - Sro 23 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | W sumie jest generalnie jedna zmiana, ale jakże istotna | Nie, zmian jest więcej - podświetlenie to w sumie gadżet. Przede wszystkim jest nowy układ AF i nowy rodzaj zasilania, do tego szybsza seria, lampka wspomagająca AF, dostępna dla zwykłego użytkownika mikrokalibracja, szerszy zakres czułości, czy wreszcie wyżej rozdzielczy LCD.
maput napisał/a: | powiem tak - nie wyobrażam sobie korzystania z AF bez zaznaczonych punktów. Wiadomo - centralny potrafimy określić gdzie jest, ale pozostałe... | Widać, że nigdy nie patrzyłeś w wizjer żadnego Pentaksa - pozostałe można określić równie dokładnie:
W K-x nie ma tylko tych kropek - brackety dość dokładnie wskazują, gdzie znajduja się punkty AF.
jaad75 napisał/a: | Nie, zmian jest więcej - podświetlenie to w sumie gadżet. | No widzisz - a dla mnie ważniejszy jest wizjer niż 6 fpsów czy 921kpx na LCD, które to w zasadzie są gadżetami
maput - Sro 23 Mar, 2011
jaad75 napisał/a: | maput napisał/a: | powiem tak - nie wyobrażam sobie korzystania z AF bez zaznaczonych punktów. Wiadomo - centralny potrafimy określić gdzie jest, ale pozostałe... | Widać, że nigdy nie patrzyłeś w wizjer żadnego Pentaksa |
Tak jak i 95% posiadaczy K-x
ps. patrzyłem w wizjer Pentaxa.
jaad75 - Sro 23 Mar, 2011
maput napisał/a: | Tak jak i 95% posiadaczy K-x | Że 95% posiadaczy K-x nie patrzyło w jego wizjer?...
duzy120 - Sro 23 Mar, 2011 Temat postu: Lustrzanka dla początkującego Przekonaliście mnie do K-r z dualowym kitem
Teraz trzeba czekać na wypłatę i poszukać sklepu do zakupu oferującego dodatkową,
rozszerzoną gwarnację
maput - Sro 23 Mar, 2011
jaad75 napisał/a: | Że 95% posiadaczy K-x nie patrzyło w jego wizjer?... |
Miałem na myśli innego Pentaxa - gdzie punkty AF są widoczne
|
|