|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Ogniskowa a średni format
luke130 - Sro 23 Mar, 2011 Temat postu: Ogniskowa a średni format 1. Czy ogniskowa podawana na obiektywach średnioformatowych też jest ekwiwalentem dla małego obrazka?
2. O ile mnożnik 1.5 lub 1.6 dla DX/APS-C jest stosunkowo łatwe do wyznaczenia (matryce FF i DX/APS-C mają takie same proporcje) to jak obliczyć taki mnożnik dla któregoś ze średnich formatów? Chyba brałbym pod uwagę przekątne sensora/klatki, ale mogę się mylić.
hijax_pl - Sro 23 Mar, 2011
No to naukowo
luke130 napisał/a: | Czy ogniskowa podawana na obiektywach średnioformatowych też jest ekwiwalentem dla małego obrazka? | Ogniskowa to ogniskowa, niezależna od wielkości obrazka. Obiektyw o ogniskowej 100mm po prostu tak mocno zakrzywia promienie światła biegnące z nieskończoności, że krzyżują się one w odległości 10cm od jego środka optycznego. luke130 napisał/a: | O ile mnożnik 1.5 lub 1.6 dla DX/APS-C jest stosunkowo łatwe do wyznaczenia (matryce FF i DX/APS-C mają takie same proporcje | Policz sobie proporcje klatki MF i FF i będziesz miał "mnożnik" do ekwiwalentu. A dokładnie to będziesz miał współczynnik powiększenia w stosunku do FF.
luke130 napisał/a: | jak obliczyć taki mnożnik dla któregoś ze średnich formatów? |
Dla przykładu weźmy stary sensor Kodaka KAF39000 o wielkości 50,7x39mm i porównajmy go do klatki FF (36x24mm)
36mm / 50,7mm = 0,7
Czyli dla tego sensora MF współczynnik powiększenia będzie 0,7x. A to oznacza, że obiektyw o ogniskowej 100mm będzie dawał takie pole widzenia jak obiektyw 70mm na FF
Usjwo - Sro 23 Mar, 2011
luke130 napisał/a: | 1. Czy ogniskowa podawana na obiektywach średnioformatowych też jest ekwiwalentem dla małego obrazka? |
Jezeli uswiadomimy sobie ze ogniskowa jest niezalezna od tego pod co podepniemy obiektyw, to nie ma powodu na podawanie jakichkolwiek przelicznikow na obiektywach.
luke130 napisał/a: | Chyba brałbym pod uwagę przekątne sensora/klatki, ale mogę się mylić. |
Chyba dobrze, bo to najdluzszy odcinek na klatce.
[ Dodano: Sro 23 Mar, 2011 15:29 ]
hijax_pl, tak jest dla 3:2 przy innych proporcjach trzeba brac pod uwage przekatna, zeby obiektyw pokrywal cala klatke.
jaad75 - Sro 23 Mar, 2011
Średnich formatów, zarówno analogowych, jak i cyfrowych, jest tyle, że ciężko wyznaczyć jeden konkretny, choćby orientacyjny mnożnik.
Usjwo napisał/a: | hijax_pl, tak jest dla 3:2 przy innych proporcjach trzeba brac pod uwage przekatna, zeby obiektyw pokrywal cala klatke. | Oczywiście - dlatego porównywałem z sensorem Kodaka, który ma proporcje 3:2 i jest większy od FF - czyli jest MF
A w świecie MF niestety nie jest łatwo - w sumie każdy aparat/ściankę można traktować niezależnie
dr11 - Sro 23 Mar, 2011
hijax_pl, 50,7/39mm=3:2 ?
dr11, no tak mniej więcej
hijax_pl, raczej 5:4...
ło matko... No dobra:
W przypadku KAF9000 w stosunku do formatu 135 mamy współczynnik powiększenia 0,7x w poziomie i 0,6x w pionie.
W formacie 6x6 będzie to odpowiednio 0,6x i 0,4x
Nie jestem przekonany czy używanie przekątnej jest dobrym pomysłem - właśnie ze względu na różnice w proporcjach kadrów. I wydaje mi się, że lepiej porównywać nie kąty widzenia ale pole widzenia.
hijax_pl napisał/a: | Nie jestem przekonany czy używanie przekątnej jest dobrym pomysłem - właśnie ze względu na różnice w proporcjach kadrów. | 4:3 też ma zazwyczaj inne proporcje kadru, a wciąż posługujemy się przekątną...
jaad75 napisał/a: | 4:3 też ma zazwyczaj inne proporcje kadru, a wciąż posługujemy się przekątną... | To się tyczy kompaktów i marketingowych "ekwiwalentów ogniskowych"
maput - Sro 23 Mar, 2011
hijax_pl napisał/a: | jaad75 napisał/a: | 4:3 też ma zazwyczaj inne proporcje kadru, a wciąż posługujemy się przekątną... | To się tyczy kompaktów i marketingowych "ekwiwalentów ogniskowych" |
A luster 4/3 nie ?
maput, też
Przy okazji - w EX-1 przestawiłem format na 9Mpix (3:2) i mam spokój .
|
|