|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka do krecenia filmów za max 2 tys
matti86 - Sro 23 Mar, 2011 Temat postu: Lustrzanka do krecenia filmów za max 2 tys Witam
Zostałem poproszony przez znajomego o pomoc w kupieniu lustrzanki która kreci filmy w dobrej jakości. Znajomego interesuje coś do 2 tys
Liczę na waszą pomoc w tym temacie bo na video w lustrzankach się nie znam i kompletnie mnie to nie interesuje ale jak wspomniałem wyżej zostałem poproszony o pomoc
Fatman73 - Sro 23 Mar, 2011
Najtaniej to chyba 550D za około 2300pln.
Baku - Czw 24 Mar, 2011
Jeszcze taniej wyjdzie Nikon D3100 + 18-55VR:
http://www.ceneo.pl/8529450
choć, fakt faktem, do filmowania wolałbym wspomnianego Canona, lub Sony A33/55.
krzysztoff77 - Czw 24 Mar, 2011
Jeżeli to ma być głównie filmowanie to raczej Sony A33/55 z racji ciągłego AF.
To istotna zaleta podczas filmowania.
MC - Czw 24 Mar, 2011
Na tym forum to wada
kozidron - Czw 24 Mar, 2011
krzysztoff77 napisał/a: | Jeżeli to ma być głównie filmowanie to raczej Sony A33/55 z racji ciągłego AF. |
tylko że, ultra szybki i super sprytny zestaw przekracza budżet.
dr11 - Czw 24 Mar, 2011
kozidron napisał/a: | ultra szybki i super sprytny | Kota znam ale kim jest ta pani?
kozidron - Czw 24 Mar, 2011
dr11 napisał/a: | Kota znam ale kim jest ta pani? |
podobno gotuje pyszną zupę z małpy ale to plotki tylko
Wujek_Pstrykacz - Czw 24 Mar, 2011
Ta pani to moja niedoszła miłośc, według któregoś z forumowiczów
choć zupełnie nie w moim typie, taka sztuczna jakaś
Fatman73 - Czw 24 Mar, 2011
W pytaniu padły słowa "filmy w dobrej jakości", więc ja osobiście założyłem, że pytający chce mieć nad filmami pełną kontrolę -a z wszystkich wymienionych aparatów jedynie Canon 550D to oferuje (czyli pełny manual podczas filmowania).
Reszta jedzie na automacie, który nie zawsze się sprawdza......
krzysztoff77 - Czw 24 Mar, 2011
Canon jak najbardziej godny polecenia w tej kwestii (i nie tylko tej). Tyle, że aby mieć nad wszystkim manualną kontrolę trzeba użyć co najmniej statywu lub mieć operatora Co kto woli.
cybertoman - Czw 24 Mar, 2011
Mozna tez byc operatorem.
krzysztoff77 napisał/a: | Canon jak najbardziej godny polecenia w tej kwestii (i nie tylko tej). Tyle, że aby mieć nad wszystkim manualną kontrolę trzeba użyć co najmniej statywu lub mieć operatora Co kto woli. |
Eeeee wcale nie jest tak źle. Wystarczy nabyć wizjer typu LCDVF i już w znacznym stopniu poprawia się komfort pracy oraz stabilność ujęć.
Poza tym po co operator do manualnej kontroli czasu otwarcia migawki, albo ISO ? Ustawiasz to co potrzeba na daną scenę i już (a migawka, zazwyczaj na 1/50 i tak).
B o g d a n - Czw 24 Mar, 2011
Fatman73 napisał/a: | a z wszystkich wymienionych aparatów jedynie Canon 550D to oferuje (czyli pełny manual podczas filmowania) |
Fatman73 napisał/a: | Wystarczy nabyć wizjer typu LCDVF i już ... |
Można też zamiast 550D rozważyć 600D (w zasadzie taka sama cena), który ma ekran LCD na przegubie co już znacznie może ułatwić filmowanie.
No jak cena taka sama to jak najbardziej -dodatkowo 600D ma jakiś bajer z cropem podczas filmowania.
pitras - Pią 25 Mar, 2011
Fatman73 napisał/a: | No jak cena taka sama to jak najbardziej -dodatkowo 600D ma jakiś bajer z cropem podczas filmowania. |
zapewne chodzi o to...
cytat z instrukcji "[Kadrow. 640x480] : Standardowa jakość rejestracji. Proporcje kadru wynoszą 4:3. Zapewnia efekt teleobiektywu o zbliżeniu około 7x. Ten tryb rejestrowania jest określany jako Kadrowanie filmu"
pan.tadeusz - Sob 26 Mar, 2011 Temat postu: Re: Lustrzanka do krecenia filmów za max 2 tys
matti86 napisał/a: | Witam
Zostałem poproszony przez znajomego o pomoc w kupieniu lustrzanki która kreci filmy w dobrej jakości. Znajomego interesuje coś do 2 tys
|
A33/A55 z uwagi na AF w trybie filmowania do amatorki jest bezkonkurencyjne
http://vimeo.com/groups/alpha/videos/14826647
a i w tematach foto radzi sobie wyśmienicie, polecam
kozidron - Sob 26 Mar, 2011
pan.tadeusz napisał/a: | A33/A55 z uwagi na AF w trybie filmowania do amatorki jest bezkonkurencyjne |
i to wszystko ze względu na sprytny af podczas filmowania ?
pan.tadeusz napisał/a: | a i w tematach foto radzi sobie wyśmienicie, polecam |
i tak we wszystkich bez względu na żadne okoliczności ?
Baku - Sob 26 Mar, 2011
Dzięki zaawansowanym programom automatycznym i pewnemu gadżetowi radzi sobie świetnie nawet bez użycia operatora. Poważnie.
Wujek_Pstrykacz - Sob 26 Mar, 2011
Baku napisał/a: | Dzięki zaawansowanym programom automatycznym i pewnemu gadżetowi radzi sobie świetnie nawet bez użycia operatora. Poważnie. |
Sprawdziłem, to prawda, gdyby nie pewna przypadłość...
|
|