forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Jak nagrać muzykę na CD, żeby wieża stereo ją odtwarzała?

Djwalkman - Pią 25 Mar, 2011
Temat postu: Jak nagrać muzykę na CD, żeby wieża stereo ją odtwarzała?
Mam taki problem, że gdy zgrywam muzykę na płyty CD windows media playerem czy po prostu kopiuj>wklej>zapisz, wieża nie odtwarza płyty :cry: . Oryginalne płyty ze sklepów muzycznych nie działają, a te moje nie. Czy chodzi o to, że wieża nie przyjmuje płyt nieoryginalnych, może ja źle nagrywam? Od razu powiem, że wieża odtwarza tylko CD i czy naciśnięcie przycisku "play" może pomóc w uruchomieniu płyty? :evil: :razz: Jakieś pomysły sugestie?
hijax_pl - Pią 25 Mar, 2011

Djwalkman napisał/a:
Jakieś pomysły sugestie?
Tak - nagrywaj płyty jako CD Audio, a nie CD-ROM ;)
moronica - Pią 25 Mar, 2011

niektore odtwarzacze maja problemy z odtwarzaniem nieoryginalnych plyt i mowie tu o tych poprawnie nagranych. wieza w ogole ich nie czyta czy sie krztusi?
dr11 - Pią 25 Mar, 2011

Niektóre odtwarzacze mają problemy z odtwarzaniem nieoryginalnych płyt danego koloru nośnika :)
Tadeuszek - Pią 25 Mar, 2011

moronica, miałem taki problem.
Pomogło ustawienie w nero "Writhe method" z "Track-at-once" na "Disc-at-onece" (albo Disc-at-once/96 nie jestem pewny).

edmun - Pią 25 Mar, 2011

zainstaluj damorwego CDBurnerXP, po zainstalowaniu wybierz język jaki chcesz i daj "AudioCD". choćby nie wiem jakie piosenki dodasz, to po wypaleniu na standardowych ustawieniach masz 98% szans że będzie działać.
jeśli jednak trafisz na te 2% że nie będzie to masz dwie opcje wyboru:
a) wyrzucisz wieżę do najbliższego sklepu elektronicznego (bo na śmietnik nie możesz)
b) najpierw wziąć młotek/siekierę/piłę mechaniczną i zdemolować ten sprzęt, po czym patrz punkt A

:)

ophiuchus - Sob 26 Mar, 2011

No i chyba dobrze by było nagrywać z minimalną dostępną prędkością... w celu uniknięcia błędów zapisu.
Djwalkman - Pon 28 Mar, 2011

Ahhh... próbowałem na CDbunerxp, ale mi nie działał, więc pobrałem nero 7, nagrałem ok. 20 piosenek w formacie audio w trybie disc-at-onece i nie działa płyta, a oryginalne śmigają aż miło :( . Jeszcze jakieś sugestie?
krisv740 - Pon 28 Mar, 2011

Djwalkman, dobrej jakosci płyty, nagrywanie w trybie audio cd (na nero nagrałem wiele płyt i wszystko śmiga), spr. odtwarzacza cd - moze nie czytać nagrywalnych cd ( choć nawet moja stara akai z lat 90 czyta nawet RW...)-ale ... warto sprawdzić...
lolek88 - Wto 29 Mar, 2011

Djwalkman, włączasz Windows Media Player, przechodzisz do zakładki Nagraj (prawy, górny róg), dodajesz piosenki i nagrywasz.
Baku - Sro 30 Mar, 2011

Niektóre cuda po prostu nie chcą czytać płyt wypalanych (tłoczone czytają). Wyjściem jest wtedy propozycja edmuna. Możesz też nagrać ulubione piosenki jako mp3 na telefon komórkowy lub mp4 i podłączyć kabelkiem audio do wejścia aux w wieży. Jeśli wieża nie posiada wejścia aux, to przed zastosowaniem propozycji edmuna można na poprawę humoru polać ustrojstwo beznyną i podpalić (najlepiej na podwórku).
Tadeuszek - Sro 30 Mar, 2011

Baku, ciągnąc motyw kombinowania można jeszcze tego użyć http://allegro.pl/nowy-ad...1511359331.html :P
B o g d a n - Sro 30 Mar, 2011

Jak nagrać muzykę na CD, żeby wieża stereo ją odtwarzała?

Djwalkman, może warto sprawdzić jakiego formatu płyty/formaty plików Twoja wieża czyta?
Np.: CD, CD-R/W, CD-R ... / MP3, WMA, ...
Taka informacja powinna być w instrukcji lub w necie. :wink:

Baku - Sro 30 Mar, 2011

Tadeuszek, ja myślę, że żeby kupować takie ustrojstwo, to już po prostu trzeba kochać swoją starą wieżę. Są też transmitery FM, ale one (oraz to co podałeś w aukcji) znajdują zastosowanie najczęściej jeśli systemowe car-audio nie chce grać nic prócz kaset lub stacji FM... Aż mnie ciarki przechodzą na myśl o użyciu tego w domowym audio.
edmun - Sro 30 Mar, 2011

Baku, czemu tak sądzisz? sam kiedyś kupiłem okazyjnie coś dziwnego co ma około 60 metrów zasięgu :) działa dobrze i na baterię i na zasilanie z gniazda zapalniczki.
jedyny mankament - mono i nie przesyła całej częstotliwości.
ostatnio zakupiłem sobie nawet miły odtwarzacz mp3 vedia a10 z wbudowanym transmiterem i w samochodzie jako tako daje radę

Baku - Czw 31 Mar, 2011

Baku napisał/a:
Aż mnie ciarki przechodzą na myśl o użyciu tego w domowym audio

edmun napisał/a:
jedyny mankament - mono i nie przesyła całej częstotliwości

W samochodzie to mi na razie może trzeszczeć i skrzypieć. Często nawet zapominam włączać radio i brak dźwięku poza silnikiem (i czasem jakimś elokwentnym komentarzem w kierunku innych użytkowników drogi) mi nie przeszkadza. Ale jak siadam w domu w fotelu, to oczekuje i stereo i jak największego pasma częstotliwości. :smile:
Bo wtedy to jest relaks i Słuchanie muzyki. A nie jakieś umcyk-umcyk przy okazji.

Gwoli ścisłości: też mam taki nadajnik, a może nawet dwa. Jeden dałem szwagierce a drugi leży nieużywany w szufladzie... Może mam jakąś wersję beta, bo jest dość grymaśny.

muad - Czw 28 Kwi, 2011

A ja polecam kupić odtwarzacz z twardym dyskiem, zgrać płyty w formacie bezstratnym np, flac i cieszyć się muzyką. Dla mnie takie rozwiązanie, oprócz oczywiście pozbycia się płyt, ma takż korzyść, że nie trzeba co godzinę płyt zmieniać, o playlistach, katalogowaniu itp. nie wspomnę.