|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - sony CZ 16-80 wysuwanie się tubusu spowodowane jego ciężarem
alex13278654 - Sob 26 Mar, 2011 Temat postu: sony CZ 16-80 wysuwanie się tubusu spowodowane jego ciężarem Witam, od świąt bożego narodzenia jestem szczęśliwym posiadaczem sony Carl Zeiss 16-80, obiektyw kupiłem na allegro jako używany, już nie na gwarancji, w obiektywie dochodzi do samoczynnego wysuwania i wsuwania się tubusu, spowodowanego grawitacja, zachodzi to w pozycji pionowej.
Zwłaszcza przeszkadza to gdy robię zdjęci, i aparat mam zawieszony na szyi, puszczam go a ty obiektyw się wysuwa o np. połowę ogniskowej. Również przy robieniu zdjęć z góry jest to uciążliwe.
Obiektyw waży sporo, ale wydaje mi się iż pyz tej klasy obiektywach, coś takiego nie powinno mieć miejsca.
Co radzicie??, czy jest to normalne zjawisko?, zależy to może od egzemplarza?, czy może jest to kwestia wyrobienia się obiektywu??
Czy jest możliwość naprawienia "usterki" i czy jest to opłacalne??
bardzo dziękuje za wszystkie komentarze;-)
MC - Sob 26 Mar, 2011
Nie jest to normalne. Miałem ten obiektyw prawie 2 lata i nic takiego nie miało miejsca.
Wydaje mi się, że mimo wszystko nie warto wysyłać do serwisu i płacić. Coś się widocznie poluzowało.
|
|